ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-01-2025 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε

Είναι προφανές ότι με αφορμή τη διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη περνά στην περίοδο της απότομης ενηλικίωσής της. Η αμυντική της προστασία δε θα είναι πλέον low cost, ούτε επίσης η ενέργεια εξασφαλισμένα φθηνή. Και η πρόσβαση των επιχειρήσεών της στην απορρυθμισμένη αγορά των ΗΠΑ με τα άφθονα κεφάλαια πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τους αμερικανικούς κολοσσούς. Επίσης, οι εσωτερικές της ανισορροπίες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της κοινής αγοράς θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό αλλά θα υφίστανται.

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως: Η ΕΕ -τα κράτη μέλη της δηλαδή- έχουν εξασφαλίσει ορισμένα πλεονεκτήματα που ελάχιστοι ανταγωνιστές της στον πλανήτη διαθέτουν. Τα 450 εκατ. του γηράσκοντος πληθυσμού της έχουν κατά τεκμήριο καλή εκπαίδευση και γνωρίζουν πώς χτίζεται και λειτουργεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό δίκτυ προστασίας. Η Ένωση διαθέτει όλα εκείνα τα εφόδια προκειμένου -ίσως από χειρότερη βάση και με δυσμενέστερους όρους- να συμμετέχει δυναμικότερα στο παγκόσμιο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας. Η Ευρώπη δε βρίσκεται και δεν ξεκινά από το μηδέν. Ούτε σε επίπεδο Ένωσης, ούτε σε επίπεδο κρατών μελών της.

Η κατάθλιψη είναι περισσότερο γερμανικού χαρακτήρα

Ο καθένας σε επίπεδο συμβουλίων υπουργών στις Βρυξέλλες μπορεί να διακρίνει την έντονη ανησυχία και έναν ενδόμυχο φόβο για το τι μπορεί να επιφυλάσσει η πολιτική Τραμπ. Ειδικά με δεδομένο ότι καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτή με δύσκολες επιλογές. Ορισμένοι προκρίνουν καταστροφικά σενάρια. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί λόγοι που μας κάνουν βάσιμα να ισχυριζόμαστε ότι τα χειρότερα σενάρια δεν είναι και τα πλέον πιθανά.

Σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης υπάρχουν οικονομίες εντός της ΕΕ που εμφανίζουν θετικές επιδόσεις. Ενίοτε με προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά σε κάθε περίπτωση θετικές. Ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η Γερμανία. Με το νέο παραγωγικό της μοντέλο να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και την οικονομία της να είναι άμεσα διασυνδεδεμένη με αυτή άλλων (γειτονικών κυρίως) κρατών-μελών, είναι κατά κύριο λόγο εκείνη που συντηρεί και αναδεικνύει την καταθλιπτική προσέγγιση του μέλλοντος της ΕΕ. Προφανώς, δεν είναι δυνατό να ευημερεί βιώσιμα η ευρωπαϊκή οικονομία, με έναν από τους βασικούς της πυλώνες να αναζητεί τον αναπτυξιακό του βηματισμό. Αυτό όμως απέχει πολύ από την καταστροφολογία των ημερών.

Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Εν μέσω πολυκρίσεων και με ακραίες πολιτικές ομάδες να δηλητηριάζουν την υπόστασή της, διαθέτει και τις κοινωνικές δυνάμεις και την τεχνοκρατική δυναμική για να ξεπεράσει άλλη μία κρίση. Και για να είμαστε και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, αυτή η κρίση έχει ως διακύβευμα να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και κατά συνέπεια την ευημερία των πολιτών. Μπορεί όχι «δωρεάν» όπως συχνά μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει ή με φθηνά και αγύριστα δανεικά που ενίοτε σπαταλήθηκαν, αλλά με τη δυναμική μιας ευρωπαϊκής γενιάς, με καλή γνώση και τεχνογνωσία και ενός ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι σε θέση να διαχωρίζει πού πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της σε αυτό που… γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον: Να νομοθετεί και να βάζει (θεμιτούς ή όχι) όρους και προϋποθέσεις στη δραστηριότητα των πολιτών και των επιχειρήσεών της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:30

Το Insider συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ

11:29

Μαρινάκης: Ο Νοέμβριος θα είναι μήνας πληρωμών για τους αγρότες

11:29

ΟΗΕ: Η καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν μειώθηκε κατά 20% το 2025

11:29

Η ΔΥΠΑ φέρνει πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στα Ιωάννινα

11:27

Η EY Ελλάδος υποστήριξε την Attica Group στην υιοθέτηση του Microsoft Sustainability Manager

11:27

AHEPA Awards 2025 – Μια βραδιά τιμής, αριστείας και αξιών

11:25

Skroutz Book Awards 2025: Το κοινό ανέδειξε τους νικητές

11:24

Πιτσιλής: Παρουσίασε το νέο Πολυετές Σχέδιο για τις φορολογικές διοικήσεις της ΕΕ

11:22

Κομισιόν: Θα ανακοινώσει τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας αυτοκινήτων με μήκος μέχρι 4,2 μέτρα

11:21

Together. Stronger. Unstoppable. Το 4ο GWomen Sports Summit έρχεται στις 10 Νοεμβρίου

11:20

Μυλωνάς (Εθνική): Πιο κοντά στα 3 δισ. η καθαρή πιστωτική επέκταση για φέτος, «κλειστά χαρτιά» για εξαγορές - bancassurance

11:16

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποδέχεται για πρώτη φορά τους ηγέτες 5 πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Ασίας

11:14

Maersk: Αναβαθμίζει τις ετήσιες προοπτικές λόγω αύξησης των κινεζικών εξαγωγών

11:07

Η Γαλλία ζητά από την Κομισιόν να επιβάλει κυρώσεις στην Shein

11:02

ΧΑ: Νέα δοκιμασία για τις 2.000 μονάδες

10:56

ΔΥΠΑ: Δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων από προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς

10:45

Ζαχαράκη: Νέα ένταξη έργου για την αναβάθμιση του γηπέδου Ραπτοπούλου στον Δήμο Αγράφων

10:39

Ευρωαγορές: Υποχωρούν οι δείκτες με BoE και αποτελέσματα στο επίκεντρο

10:35

Ταχιάος: Εντός 2025 η δημοπράτηση του Κόμβου Σκαραμαγκά και της νέας εξόδου στη Μεταμόρφωση

10:32

Μαυρίκιος και Σεϋχέλλες μπαίνουν στο «ραντάρ» της Aegean

10:23

ΟΤΕ: Συμφωνία για την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ UFBB μέσω απόκτησης της Terna Fiber

10:23

Υγεία: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πρόωρα και πιο σοβαρά εγκεφαλικά

10:17

Γερμανία: Αδύναμη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής

10:16

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση και το δημογραφικό

10:15

Υδρογονάνθρακες: Είσοδος της ExxonMobil στο μπλοκ 2 – «Ξεκλειδώνει» ερευνητική γεώτρηση

10:03

Παπασταύρου: Ιστορική συμφωνία για τις έρευνες υδρογονανθράκων - Ράιτ: Ιδανική η Ελλάδα για το αμερικανικό LNG

10:02

Εθνική Τράπεζα: Στα 964 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων στο εννεάμηνο

09:59

Χουάνγκ (Nvidia): H Κίνα θα κερδίσει τον αγώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις ΗΠΑ

09:53

Διεθνής Αμνηστία: Το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται στην Ευρώπη

09:41

Κορκίδης: Ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο ενεργειακών συμφωνιών ανοίγει για την Ελλάδα