ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-01-2025 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι προφανές ότι με αφορμή τη διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη περνά στην περίοδο της απότομης ενηλικίωσής της. Η αμυντική της προστασία δε θα είναι πλέον low cost, ούτε επίσης η ενέργεια εξασφαλισμένα φθηνή. Και η πρόσβαση των επιχειρήσεών της στην απορρυθμισμένη αγορά των ΗΠΑ με τα άφθονα κεφάλαια πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τους αμερικανικούς κολοσσούς. Επίσης, οι εσωτερικές της ανισορροπίες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της κοινής αγοράς θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό αλλά θα υφίστανται.

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως: Η ΕΕ -τα κράτη μέλη της δηλαδή- έχουν εξασφαλίσει ορισμένα πλεονεκτήματα που ελάχιστοι ανταγωνιστές της στον πλανήτη διαθέτουν. Τα 450 εκατ. του γηράσκοντος πληθυσμού της έχουν κατά τεκμήριο καλή εκπαίδευση και γνωρίζουν πώς χτίζεται και λειτουργεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό δίκτυ προστασίας. Η Ένωση διαθέτει όλα εκείνα τα εφόδια προκειμένου -ίσως από χειρότερη βάση και με δυσμενέστερους όρους- να συμμετέχει δυναμικότερα στο παγκόσμιο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας. Η Ευρώπη δε βρίσκεται και δεν ξεκινά από το μηδέν. Ούτε σε επίπεδο Ένωσης, ούτε σε επίπεδο κρατών μελών της.

Η κατάθλιψη είναι περισσότερο γερμανικού χαρακτήρα

Ο καθένας σε επίπεδο συμβουλίων υπουργών στις Βρυξέλλες μπορεί να διακρίνει την έντονη ανησυχία και έναν ενδόμυχο φόβο για το τι μπορεί να επιφυλάσσει η πολιτική Τραμπ. Ειδικά με δεδομένο ότι καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτή με δύσκολες επιλογές. Ορισμένοι προκρίνουν καταστροφικά σενάρια. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί λόγοι που μας κάνουν βάσιμα να ισχυριζόμαστε ότι τα χειρότερα σενάρια δεν είναι και τα πλέον πιθανά.

Σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης υπάρχουν οικονομίες εντός της ΕΕ που εμφανίζουν θετικές επιδόσεις. Ενίοτε με προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά σε κάθε περίπτωση θετικές. Ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η Γερμανία. Με το νέο παραγωγικό της μοντέλο να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και την οικονομία της να είναι άμεσα διασυνδεδεμένη με αυτή άλλων (γειτονικών κυρίως) κρατών-μελών, είναι κατά κύριο λόγο εκείνη που συντηρεί και αναδεικνύει την καταθλιπτική προσέγγιση του μέλλοντος της ΕΕ. Προφανώς, δεν είναι δυνατό να ευημερεί βιώσιμα η ευρωπαϊκή οικονομία, με έναν από τους βασικούς της πυλώνες να αναζητεί τον αναπτυξιακό του βηματισμό. Αυτό όμως απέχει πολύ από την καταστροφολογία των ημερών.

Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Εν μέσω πολυκρίσεων και με ακραίες πολιτικές ομάδες να δηλητηριάζουν την υπόστασή της, διαθέτει και τις κοινωνικές δυνάμεις και την τεχνοκρατική δυναμική για να ξεπεράσει άλλη μία κρίση. Και για να είμαστε και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, αυτή η κρίση έχει ως διακύβευμα να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και κατά συνέπεια την ευημερία των πολιτών. Μπορεί όχι «δωρεάν» όπως συχνά μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει ή με φθηνά και αγύριστα δανεικά που ενίοτε σπαταλήθηκαν, αλλά με τη δυναμική μιας ευρωπαϊκής γενιάς, με καλή γνώση και τεχνογνωσία και ενός ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι σε θέση να διαχωρίζει πού πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της σε αυτό που… γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον: Να νομοθετεί και να βάζει (θεμιτούς ή όχι) όρους και προϋποθέσεις στη δραστηριότητα των πολιτών και των επιχειρήσεών της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:04

Μια εβδομάδα διακοπές με το... ζόρι - Το Real Estate και η Alpha Bank - Πώς θα το παίξει η ΔΕΗ;

23:55

Τραμπ: «ExxonMobil και Chevron έβγαλαν πολλά χρήματα - Δεν μου αρέσει αυτό»

23:38

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία - Αρνείται να αποσυρθεί από τις εκλογές

23:24

Πυροσβεστική: 30 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμούς

23:11

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street, νέο ρεκόρ για τον Dow Jones

22:52

Ο Ζελένσκι απέπεμψε την πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ ένα χρόνο μετά τον διορισμό της

22:38

«Βουτιά» 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ

22:23

ΗΠΑ: Ο Τζέι Κλέιτον ορκίστηκε νέος Διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών

22:06

Συμβούλιο Ειρήνης: Το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη Γάζα μόνο μετά τον αφοπλισμό της Χαμάς

21:53

Εθνική Ασφαλιστική: Μέτρα στήριξης για τους ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

21:39

Πυρκαγιά σε απορρίμματα και χαμηλή βλάστηση στον Βοτανικό

21:22

Σύσκεψη κολοσσών στον Λευκό Οίκο για το πλαίσιο ρύθμισης του κλάδου της ΑΙ

21:10

Η «Οδύσσεια» σπάει ταμεία και η μετοχή της Imax εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλά

20:54

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο - 18 σε μία ημέρα

20:34

Ολλανδία: Πυρκαγιά σε προστατευόμενο δρυμό - Στάχτη 210 στρέμματα

20:32

Στις φλόγες για 4η νύχτα η δυτική Αττική: Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις 450 πυροσβέστες

20:10

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ελπίζει πως οι πιέσεις προς τη Μόσχα θα φέρουν την ειρήνη το φθινόπωρο

19:56

Ρουμανία: Το ναυτικό ανατίναξε βράχο για να στείλει νερό από τον Δούναβη σε πυρηνικό αντιδραστήρα

19:45

Γιατί οι ΗΠΑ μπήκαν στη διαδικασία να στηρίξουν το γεν μετά από δεκαετίες

19:39

ΗΠΑ: Συμφωνία 3 δισ. δολαρίων με Lockheed και Northrop για αύξηση της παραγωγής Patriot

19:37

Η JP Morgan ρίχνει 750 δισ. δολάρια για προσιτή στέγαση στις ΗΠΑ

19:19

Η Δανία επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία από 4 σε 11 μήνες

19:10

Τραμπ: «Το Ιράν μπορεί να επιλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας ή της ολοκληρωτικής παράδοσης»

19:01

Άνοδος στις ευρωαγορές με φόντο τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης στο Ιράν

18:59

Πυρκαγιές: Πάνω από 480.000 στρέμματα καμένα στη δυτική Αττική τα τελευταία 9 χρόνια

18:47

Βρετανία: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο άνυδρος που έχει καταγραφεί από το 1836

18:29

Η Visa εξαγοράζει τη BioCatch έναντι 2,4 δισ. δολαρίων

18:22

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έπιασε (και) τις 2.600 μονάδες

18:12

Νέα αντιπαράθεση Ισπανίας - Ιταλίας με αφορμή το μεταναστευτικό

18:00

Η Ρωσία έπληξε τέσσερα πλοία με εφόδια για την Ουκρανία