ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-01-2025 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε

Είναι προφανές ότι με αφορμή τη διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη περνά στην περίοδο της απότομης ενηλικίωσής της. Η αμυντική της προστασία δε θα είναι πλέον low cost, ούτε επίσης η ενέργεια εξασφαλισμένα φθηνή. Και η πρόσβαση των επιχειρήσεών της στην απορρυθμισμένη αγορά των ΗΠΑ με τα άφθονα κεφάλαια πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τους αμερικανικούς κολοσσούς. Επίσης, οι εσωτερικές της ανισορροπίες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της κοινής αγοράς θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό αλλά θα υφίστανται.

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως: Η ΕΕ -τα κράτη μέλη της δηλαδή- έχουν εξασφαλίσει ορισμένα πλεονεκτήματα που ελάχιστοι ανταγωνιστές της στον πλανήτη διαθέτουν. Τα 450 εκατ. του γηράσκοντος πληθυσμού της έχουν κατά τεκμήριο καλή εκπαίδευση και γνωρίζουν πώς χτίζεται και λειτουργεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό δίκτυ προστασίας. Η Ένωση διαθέτει όλα εκείνα τα εφόδια προκειμένου -ίσως από χειρότερη βάση και με δυσμενέστερους όρους- να συμμετέχει δυναμικότερα στο παγκόσμιο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας. Η Ευρώπη δε βρίσκεται και δεν ξεκινά από το μηδέν. Ούτε σε επίπεδο Ένωσης, ούτε σε επίπεδο κρατών μελών της.

Η κατάθλιψη είναι περισσότερο γερμανικού χαρακτήρα

Ο καθένας σε επίπεδο συμβουλίων υπουργών στις Βρυξέλλες μπορεί να διακρίνει την έντονη ανησυχία και έναν ενδόμυχο φόβο για το τι μπορεί να επιφυλάσσει η πολιτική Τραμπ. Ειδικά με δεδομένο ότι καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτή με δύσκολες επιλογές. Ορισμένοι προκρίνουν καταστροφικά σενάρια. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί λόγοι που μας κάνουν βάσιμα να ισχυριζόμαστε ότι τα χειρότερα σενάρια δεν είναι και τα πλέον πιθανά.

Σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης υπάρχουν οικονομίες εντός της ΕΕ που εμφανίζουν θετικές επιδόσεις. Ενίοτε με προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά σε κάθε περίπτωση θετικές. Ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η Γερμανία. Με το νέο παραγωγικό της μοντέλο να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και την οικονομία της να είναι άμεσα διασυνδεδεμένη με αυτή άλλων (γειτονικών κυρίως) κρατών-μελών, είναι κατά κύριο λόγο εκείνη που συντηρεί και αναδεικνύει την καταθλιπτική προσέγγιση του μέλλοντος της ΕΕ. Προφανώς, δεν είναι δυνατό να ευημερεί βιώσιμα η ευρωπαϊκή οικονομία, με έναν από τους βασικούς της πυλώνες να αναζητεί τον αναπτυξιακό του βηματισμό. Αυτό όμως απέχει πολύ από την καταστροφολογία των ημερών.

Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Εν μέσω πολυκρίσεων και με ακραίες πολιτικές ομάδες να δηλητηριάζουν την υπόστασή της, διαθέτει και τις κοινωνικές δυνάμεις και την τεχνοκρατική δυναμική για να ξεπεράσει άλλη μία κρίση. Και για να είμαστε και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, αυτή η κρίση έχει ως διακύβευμα να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και κατά συνέπεια την ευημερία των πολιτών. Μπορεί όχι «δωρεάν» όπως συχνά μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει ή με φθηνά και αγύριστα δανεικά που ενίοτε σπαταλήθηκαν, αλλά με τη δυναμική μιας ευρωπαϊκής γενιάς, με καλή γνώση και τεχνογνωσία και ενός ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι σε θέση να διαχωρίζει πού πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της σε αυτό που… γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον: Να νομοθετεί και να βάζει (θεμιτούς ή όχι) όρους και προϋποθέσεις στη δραστηριότητα των πολιτών και των επιχειρήσεών της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Το κρασί, το ελαιόλαδο και ο πολιτισμός της Πελοποννήσου «κέρδισαν» τους Ιταλούς

23:47

Δικογραφία για τα επεισόδια στο μπλόκο των αγροτών κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

23:38

Σρι Λάνκα: Στους 607 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

23:29

ΗΠΑ: Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα διατάγματος Τραμπ για μετανάστες

23:20

Μελόνι: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους - Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη

23:17

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λιθουανία – «Εισβολή» αερόστατων από τη Λευκορωσία

23:13

Wall Street: Έκανε το 4Χ4 ο S&P 500 και περιμένει την Fed

22:52

Τράπεζα Πειραιώς: Δωρεάν διάθεση 291.874 ιδίων μετοχών σε 39 δικαιούχους

22:40

Γκιλφόιλ: Ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ η Βόρεια Ελλάδα

22:31

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για Brent και WTI

22:18

Βραζιλία: Υποψήφιος πρόεδρος ο γιος του Μπολσονάρο, Φλάβιο

22:05

Τσιάρας: Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοικτή για συντεταγμένο διάλογο με τους αγρότες

21:58

Σύμβουλος Κρεμλίνου: Πούτιν και Γουίτκοφ καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο

21:46

Σύσκεψη συντονισμού το Σάββατο στο δημαρχείο Μεγαρέων για την καταγραφή ζημιών στη Δυτική Αττική

21:35

Μικρή πτώση για τον χρυσό - Νέο ρεκόρ για το ασήμι

21:26

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του ν/σ για τη δέσμευση, χρήση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

21:10

H Tράπεζα Πειραιώς απορροφά την Piraeus Financial Ηοlding

20:55

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο στηρίζει τον μεγαλύτερο γιο του για υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές του 2026

20:37

Ο Τραμπ θα συζητήσει εμπόριο και μεταναστευτικό με Κάρνεϊ και Σέινμπαουμ

20:27

ΗΠΑ: Καταργείται η σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β

20:25

Σουηδία: Βάζει τέλος στη οικονομική της βοήθεια σε τέσσερις αφρικανικές χώρες υπέρ της Ουκρανίας

20:18

Τραμπ: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πολιτισμικό αφανισμό»

20:06

Ρούμπιο: Το πρόστιμο της ΕΕ στην πλατφόρμα Χ συνιστά «επίθεση στον αμερικανικό λαό»

20:03

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα απειλεί να αναστατώσει τις διεθνείς αγορές

20:01

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την υπογραφή των Συμφωνιών των ΗΠΑ μεταξύ ΛΔ Κονγκό και Ρουάντας

19:59

Ο Τραμπ παρέλαβε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

19:52

Τα εντάλματα κατά του Πούτιν και άλλων Ρώσων θα ισχύουν και μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

19:46

Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την Αττική

19:44

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικάνους στη Φλόριντα μετά τη συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας

19:36

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα και οριακά «κόκκινος» ο Stoxx 600