ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-01-2025 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ευρώπη αντέχει περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι προφανές ότι με αφορμή τη διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη περνά στην περίοδο της απότομης ενηλικίωσής της. Η αμυντική της προστασία δε θα είναι πλέον low cost, ούτε επίσης η ενέργεια εξασφαλισμένα φθηνή. Και η πρόσβαση των επιχειρήσεών της στην απορρυθμισμένη αγορά των ΗΠΑ με τα άφθονα κεφάλαια πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τους αμερικανικούς κολοσσούς. Επίσης, οι εσωτερικές της ανισορροπίες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της κοινής αγοράς θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό αλλά θα υφίστανται.

Για να μην ξεχνιόμαστε όμως: Η ΕΕ -τα κράτη μέλη της δηλαδή- έχουν εξασφαλίσει ορισμένα πλεονεκτήματα που ελάχιστοι ανταγωνιστές της στον πλανήτη διαθέτουν. Τα 450 εκατ. του γηράσκοντος πληθυσμού της έχουν κατά τεκμήριο καλή εκπαίδευση και γνωρίζουν πώς χτίζεται και λειτουργεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό δίκτυ προστασίας. Η Ένωση διαθέτει όλα εκείνα τα εφόδια προκειμένου -ίσως από χειρότερη βάση και με δυσμενέστερους όρους- να συμμετέχει δυναμικότερα στο παγκόσμιο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας. Η Ευρώπη δε βρίσκεται και δεν ξεκινά από το μηδέν. Ούτε σε επίπεδο Ένωσης, ούτε σε επίπεδο κρατών μελών της.

Η κατάθλιψη είναι περισσότερο γερμανικού χαρακτήρα

Ο καθένας σε επίπεδο συμβουλίων υπουργών στις Βρυξέλλες μπορεί να διακρίνει την έντονη ανησυχία και έναν ενδόμυχο φόβο για το τι μπορεί να επιφυλάσσει η πολιτική Τραμπ. Ειδικά με δεδομένο ότι καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτή με δύσκολες επιλογές. Ορισμένοι προκρίνουν καταστροφικά σενάρια. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί λόγοι που μας κάνουν βάσιμα να ισχυριζόμαστε ότι τα χειρότερα σενάρια δεν είναι και τα πλέον πιθανά.

Σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης υπάρχουν οικονομίες εντός της ΕΕ που εμφανίζουν θετικές επιδόσεις. Ενίοτε με προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά σε κάθε περίπτωση θετικές. Ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η Γερμανία. Με το νέο παραγωγικό της μοντέλο να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και την οικονομία της να είναι άμεσα διασυνδεδεμένη με αυτή άλλων (γειτονικών κυρίως) κρατών-μελών, είναι κατά κύριο λόγο εκείνη που συντηρεί και αναδεικνύει την καταθλιπτική προσέγγιση του μέλλοντος της ΕΕ. Προφανώς, δεν είναι δυνατό να ευημερεί βιώσιμα η ευρωπαϊκή οικονομία, με έναν από τους βασικούς της πυλώνες να αναζητεί τον αναπτυξιακό του βηματισμό. Αυτό όμως απέχει πολύ από την καταστροφολογία των ημερών.

Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Εν μέσω πολυκρίσεων και με ακραίες πολιτικές ομάδες να δηλητηριάζουν την υπόστασή της, διαθέτει και τις κοινωνικές δυνάμεις και την τεχνοκρατική δυναμική για να ξεπεράσει άλλη μία κρίση. Και για να είμαστε και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, αυτή η κρίση έχει ως διακύβευμα να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και κατά συνέπεια την ευημερία των πολιτών. Μπορεί όχι «δωρεάν» όπως συχνά μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει ή με φθηνά και αγύριστα δανεικά που ενίοτε σπαταλήθηκαν, αλλά με τη δυναμική μιας ευρωπαϊκής γενιάς, με καλή γνώση και τεχνογνωσία και ενός ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι σε θέση να διαχωρίζει πού πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της σε αυτό που… γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον: Να νομοθετεί και να βάζει (θεμιτούς ή όχι) όρους και προϋποθέσεις στη δραστηριότητα των πολιτών και των επιχειρήσεών της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:20

Τα πιο γαλήνια ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφτείς, σύμφωνα με τους Times

16:20

Με μεγάλη συμμετοχή η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Σάλλα στην Εθνική Πινακοθήκη

16:08

Φρουροί της Επανάστασης: Το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τον Λίβανο

16:06

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους με διατακτικές σίτισης

16:01

Ανελκυστήρες: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις στο μητρώο - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες έως τις 30 Ιουνίου

16:00

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2023 ο δομικός PCE τον Μάιο

15:45

Ποινικό Μητρώο: Εκδόθηκαν ψηφιακά 100.000 αντίγραφα τις 40 πρώτες μέρες του νέου συστήματος

15:34

Εκτέρ: Δύο νέες συμβάσεις συνολικής αξίας 9,7 εκατ. ευρώ

15:24

ΚΕΠΕ: Ευνοϊκές ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών

15:21

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 2.000 αιτήσεις για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

15:19

Ομάν: Δεν θα επιβληθούν τέλη διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

15:05

Δήμος Αθηναίων: Ένας στους τρεις άστεγους βρίσκεται στον δρόμο για περισσότερα από πέντε χρόνια

15:03

Παπαστράτος: Ο Αλ. Χατζόπουλος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος - Νέος στρατηγικός ρόλος για τον Ι. Καργαρώτο

14:54

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

14:51

Παπαστεργίου: Φάρος και Δαίδαλος το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη

14:49

IBM: Κατασκεύασε το μικρότερο τσιπ στον κόσμο

14:47

Κικίλιας: 4 εκατ. ευρώ για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών με το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων

14:47

Ιατρικό Αθηνών: Αναληθή και χωρίς βάση τα δημοσιεύματα για εξαγορά

14:37

ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός για σεισμικές έρευνες σε Δυτική και Νότια Ελλάδα

14:34

DBRS: Ανθεκτική αλλά πιο αργή η παγκόσμια ανάπτυξη – Η Ελλάδα στις οικονομίες που υπεραποδίδουν

14:23

Παπαθανάσης: 62,7 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Νέα Μάκρη Αττικής

14:22

Η Real Consulting ενισχύει τον ρόλο της στην Ψηφιακή Υγεία

14:21

Σιάμισιης: Στόχος EBITDA 1,5 δισ. ευρώ - Η HELLENiQ Energy επενδύει σε ΑΠΕ χωρίς να εγκαταλείπει τους υδρογονάνθρακες

14:15

Παπασταύρου προς Τουρκία για την COP31: «Ή και οι 27, ή κανείς»

14:11

6 καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα για όσους δεν αντέχουν τη ζέστη

14:02

Ρούμπιο: Η επιβολή διοδίων στο Ορμούζ θα μπορούσε να «εξαπλωθεί» και σε άλλα θαλάσσια περάσματα

14:01

Διάσκεψη στο Γκντανσκ: Ο Τουσκ ζήτησε από Ουκρανούς και Πολωνούς να χτίσουν κοινό μέλλον

13:48

Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη Λίμνη Aώου - Σώο το πλήρωμα

13:44

Ισραήλ και Λίβανος διαψεύδουν πληροφορία για αποχώρηση από τμήμα του νοτίου Λιβάνου

13:26

Μαρινάκης: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που ήρε την προστασία της α' κατοικίας»