ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ένας συμβολισμός και μία πραγματικότητα για την Ουκρανία

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-12-2024 | 14:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας συμβολισμός και μία πραγματικότητα για την Ουκρανία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πρώτη μέρα των καθηκόντων της νέας Επιτροπής είχε διπλό συμβολισμό. Οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από κοινού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα βρέθηκαν στο Κίεβο. Παρουσία και της νέας Ύπατης Εκπροσώπου, Κάγια Κάλλας. Η σταθερή υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία δεν αποτελεί, άλλωστε, είδηση για κανέναν.

Ιδιαίτερο συμβολισμό, ωστόσο, είχε η επιλογή της προέδρου της Επιτροπής να συμμετάσχει στο ταξίδι η Μάρτα Κος, η νέα Επίτροπος της Σλοβενίας αρμόδια για τη διεύρυνση. Δεν επέλεξε ούτε τον νέο Επίτροπο Άμυνας, ούτε κάποιον από το οικονομικό επιτελείο της με δεδομένη τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ουσιαστικά, επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα προς τη χώρα ότι «η Δύση» στηρίζει -ως αποτελεσματικότερη λύση- την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Αρκεί αυτό σε μία χώρα που επιδιώκει να ξεκινήσει τη μεταπολεμική διαπραγμάτευση ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στο ΝΑΤΟ; Η ρεαλιστική απάντηση είναι ότι η Ουκρανία καλείται να πάρει ό,τι καλύτερο έχει πάνω στο τραπέζι. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία στις τάξεις του. Ακόμα κι αν αβάσιμα υποθέσουμε όλες οι mainstream χώρες εν τέλει αποσύρουν τις ενστάσεις τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία αποκλείεται να το πράξουν.

Από την άλλη πλευρά, η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί εγγύηση ευημερίας της χώρας και του λαού της για τις επόμενες δεκαετίες, την ώρα που η Ρωσία, «νικήτρια» του πολέμου επί του πεδίου, θα συνεχίσει να μετρά οικονομικές πληγές για χρόνια αναλαμβάνοντας το κόστος της επίθεσης που εκείνη προκάλεσε. Και επίσης την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η παρουσία, λοιπόν, της Επιτρόπου για τη διεύρυνση στο Κίεβο ενέχει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμβολισμό. Αυτόν της βέλτιστης δυνατής επιλογής της Ουκρανίας για την επόμενη μέρα. Τη συμμετοχή της στην Ένωση. Και η (νέα) οικονομική βοήθεια όπως και το «πράσινο φως» των ΗΠΑ ώστε να χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα όπλα εναντίον της Ρωσίας λίγες εβδομάδες πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ την (ύστατη;) προσπάθεια στήριξης του Ζελένσκι πριν μπει σε μία επίπονη διαπραγμάτευση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:58

Γεραπετρίτης: Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι έχει μια κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση

11:52

Διαμαντοπούλου: Ένα κακό ανέκδοτο τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ

11:46

Στην κατεδάφιση του Μπάντμιντον ο Δούκας - «Ανοίγει τον δρόμο για το Μητροπολιτικό Πάρκο»

11:44

Σύψας για ιό Δυτικού Νείλου: «Κανείς δεν είναι άνοσος» - Υπέρ της ανάπτυξης διαγνωστικών rapid tests

11:29

Google: Αλλάζει την πολιτική για τα spam στην Ευρώπη μετά από πιέσεις της ΕΕ

11:21

Αύξηση κατά 11,2% των θέσεων μαθητείας στον Δημόσιο Τομέα για το 2026-27

11:12

CrediaBank: Κατώτατος μισθός έως 1.600 ευρώ και νέες παροχές - Υπεγράφη η πρώτη ενιαία Συλλογική Σύμβαση

11:09

Χατζηδάκης για Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: «Δεν έτυχε… πέτυχε»

11:05

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και πληθωρισμό

11:03

Χρηματιστήριο: Διστακτική απόπειρα για τις 2.700 μονάδες

10:43

Γαλλία: Οριακά απέφυγε την ύφεση στο α' εξάμηνο - Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

10:39

Τράπεζα Πειραιώς: Στις αγορές με 6ετές ομόλογο, ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

10:23

Κάζακς: «Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιτρέψει στον πληθωρισμό να εδραιωθεί - Πιθανή εξέλιξη η αύξηση επιτοκίων»

10:15

Πέθανε ο βασιλιάς της Νορβηγίας

10:15

Νέο Ειδικό Χωροταξικό για Βιομηχανία: 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

10:06

Εκτός λειτουργίας για δεύτερη μέρα η τηλεματική του ΟΑΣΑ λόγω βλάβης

10:00

Κοινά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο

09:58

Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως

09:53

Η Βενεζουέλα εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον OPEC

09:38

Huawei και HP σε πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αδειοδότησης πατεντών Wi-Fi

09:26

Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία: Υπεγράφη η ΚΥΑ

09:03

Τι απαντά το ΥΠΕΘΟΟ στο ΠΑΣΟΚ για το Ιδιωτικό Χρέος

08:49

Ιστορικός o Καραλής στη Ζυρίχη - Νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα 6,20 μ.

08:36

Ένα ποτήρι single malt scotch ουίσκι με αυθεντικότητα

08:27

Μπλε κάδος: Πού καταλήγουν πραγματικά τα υλικά που πετάμε

08:26

Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Ελεύθερη είσοδος σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

08:20

Χαλκιαδάκης: Πωλήσεις 266 εκατ. ευρώ για το «δυνατό χαρτί» του Σκλαβενίτη

08:19

Νεπάλ: Τουλάχιστον 469 οι νεκροί - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

08:11

Πώς η επιστροφή στο γραφείο αυξάνει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων

08:04

Οι «αδικημένοι» της ρύθμισης για τις συντάξεις χηρείας - Ποιοι μένουν εκτός