ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ένας συμβολισμός και μία πραγματικότητα για την Ουκρανία

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-12-2024 | 14:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας συμβολισμός και μία πραγματικότητα για την Ουκρανία

Η πρώτη μέρα των καθηκόντων της νέας Επιτροπής είχε διπλό συμβολισμό. Οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από κοινού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα βρέθηκαν στο Κίεβο. Παρουσία και της νέας Ύπατης Εκπροσώπου, Κάγια Κάλλας. Η σταθερή υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία δεν αποτελεί, άλλωστε, είδηση για κανέναν.

Ιδιαίτερο συμβολισμό, ωστόσο, είχε η επιλογή της προέδρου της Επιτροπής να συμμετάσχει στο ταξίδι η Μάρτα Κος, η νέα Επίτροπος της Σλοβενίας αρμόδια για τη διεύρυνση. Δεν επέλεξε ούτε τον νέο Επίτροπο Άμυνας, ούτε κάποιον από το οικονομικό επιτελείο της με δεδομένη τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ουσιαστικά, επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα προς τη χώρα ότι «η Δύση» στηρίζει -ως αποτελεσματικότερη λύση- την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Αρκεί αυτό σε μία χώρα που επιδιώκει να ξεκινήσει τη μεταπολεμική διαπραγμάτευση ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στο ΝΑΤΟ; Η ρεαλιστική απάντηση είναι ότι η Ουκρανία καλείται να πάρει ό,τι καλύτερο έχει πάνω στο τραπέζι. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία στις τάξεις του. Ακόμα κι αν αβάσιμα υποθέσουμε όλες οι mainstream χώρες εν τέλει αποσύρουν τις ενστάσεις τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία αποκλείεται να το πράξουν.

Από την άλλη πλευρά, η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί εγγύηση ευημερίας της χώρας και του λαού της για τις επόμενες δεκαετίες, την ώρα που η Ρωσία, «νικήτρια» του πολέμου επί του πεδίου, θα συνεχίσει να μετρά οικονομικές πληγές για χρόνια αναλαμβάνοντας το κόστος της επίθεσης που εκείνη προκάλεσε. Και επίσης την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η παρουσία, λοιπόν, της Επιτρόπου για τη διεύρυνση στο Κίεβο ενέχει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμβολισμό. Αυτόν της βέλτιστης δυνατής επιλογής της Ουκρανίας για την επόμενη μέρα. Τη συμμετοχή της στην Ένωση. Και η (νέα) οικονομική βοήθεια όπως και το «πράσινο φως» των ΗΠΑ ώστε να χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα όπλα εναντίον της Ρωσίας λίγες εβδομάδες πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ την (ύστατη;) προσπάθεια στήριξης του Ζελένσκι πριν μπει σε μία επίπονη διαπραγμάτευση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:03

Κόστα: «Η Ρωσία επιλέγει να τρομοκρατεί σκοπίμως τους αμάχους στην Ουκρανία»

11:56

Η easyJet αναμένει αύξηση των ζημιών στο α' εξάμηνο - Απώλειες ως 8% για τη μετοχή

11:54

Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

11:43

Μιχαηλίδου για «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Την Παρασκευή 24 Απριλίου ανοίγουν οι αιτήσεις

11:41

Revolut: Οι Έλληνες γίνονται «στρατηγικοί καταναλωτές» στην προσωπική φροντίδα

11:38

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι θεσμός του κράτους Δικαίου - Δεν καταργείται με νόμο

11:33

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά να παραδοθεί εγκαίρως βοήθεια στο Κίεβο

11:28

TSMC: Κατά 58% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Στα 18,2 δισ. δολάρια

11:27

Βουλή - ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας των 11+2 βουλευτών της ΝΔ

11:16

Λαζαρίδης: «Ζητώ τον πλήρη, έντοκο καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων σε εμένα ποσών»

11:15

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών XI: Η ενέργεια στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας

11:13

Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή - Δείτε live

11:12

Η Premia Properties χτύπησε το καμπανάκι της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

11:11

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιστροφή στις 2.300 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:10

ΔΥΠΑ: Το Σάββατο στις Σέρρες 800 ευκαιρίες εργασίας στην 54η «Ημέρα Καριέρας»

11:09

Τριπλή Διεθνής Διάκριση στα αρχιτεκτονικά βραβεία TAC Awards, για το Showroom της "Ακρόλιθος" στην Καβάλα

11:02

Alpha Bank: Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών το 2025

10:50

Euroxx: Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες, ανεβάζει τιμές-στόχους

10:40

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέο ρεκόρ ο Nikkei

10:20

Βρετανία: Η ανάπτυξη εξέπληξε ευχάριστα τον Φεβρουάριο, αλλά ισχύουν τα στοιχεία;

10:17

Διαβουλεύσεις Ιράν - ΗΠΑ με στόχο νέες συνομιλίες, αμερικανικό μπλόκο σε 10 ιρανικά πλοία

09:54

Πιερρακάκης: Το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το στόχο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένης στήριξης

09:37

Πιθανή συγχώνευση-μαμούθ στην αμερικανική αεροπορία

09:35

ΔΑΑ: Μικρός ο αντίκτυπος από τη Μ. Ανατολή - Τα νέα για τις επενδύσεις και το scrip dividend

09:30

Οι ΗΠΑ δεν θα παρατείνουν την προσωρινή αναστολή κυρώσεων στο πετρέλαιο της Ρωσίας

09:25

Bloomberg: Προς σταθερά επιτόκια αυτόν τον μήνα κλίνει η ΕΚΤ

09:13

Πέθανε ο Mark Mobius, ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των αναδυόμενων αγορών

09:08

Σταθερή η πορεία της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

09:00

Το Elikonos 3 επενδύει στη Vamvalis Foods

08:21

Κίνα: Ο ρυθμός ανάπτυξης επιτάχυνε στο 5% το α' τρίμηνο