ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μία από τις δυσκολότερες δουλειές στις Βρυξέλλες

Γιάννης Παπαγεωργίου
22-10-2024 | 13:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μία από τις δυσκολότερες δουλειές στις Βρυξέλλες
Βάλντις Ντομπρόβσκις / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Υπάρχουν κι άλλες. Αλλά αυτή είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες γιατί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την ενέταξε στις απόλυτες προτεραιότητες της νέας Επιτροπής. Να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, ειδικότερα μάλιστα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Πρόκειται πιθανότατα για τη δυσκολότερη δουλειά που καλείται να αναλάβει ο (εκ νέου) Λετονός Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις. Κατά την άποψή μας, ίσως και δυσκολότερη από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας ή τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτους εταίρους που αφορούσε στο προηγούμενο χαρτοφυλάκιό του.

Η γραφειοκρατία -είτε για λόγους διαφάνειας είτε για λόγους ισορροπιών- είναι βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών θεσμών. Συχνά, μάλιστα, έχει προκληθεί από αποφάσεις της ίδιας της Ένωσης. Όταν λοιπόν πρωτοακούσαμε ότι η νέα Επιτροπή θα κληθεί να την αντιμετωπίσει, σκεφτήκαμε ότι θα υπάρχουν κάποιες «γρήγορες νίκες» που θα δώσουν χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο ώστε να αντιμετωπιστούν δυσκολότερες προκλήσεις. Σκεφθείτε π.χ. το ανάλογο της προσπάθειας ψηφιοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Εκεί υπήρχε -ενδεχομένως και υπάρχει- χώρος για μικρή αλλά αντιληπτή πρόοδο. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον όχι.

Μερικά παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Στην εποχή του Green Deal, αναλογιστείτε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει όποιος επιχειρήσει να ενοποιήσει το πλαίσιο των αντίστοιχων κανόνων και υποχρεώσεων που οφείλουν να ακολουθούν οι βιομηχανίες. Να δημιουργήσει ένα χρηστικότερο και αποτελεσματικότερο «πρωτόκολλο» για τη λειτουργία τους. Δικαιολογημένα ή μη, αυτό θα φέρει τους ανθρώπους που θα κληθούν να φέρουν την αποστολή εις πέρας αντιμέτωπους με ένα κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών που θα τους κατηγορεί για «εκπτώσεις» στην πράσινη πολιτική, με ένα άλλο που θα ζητά ουσιαστικότερες παρεμβάσεις, πιθανότατα και ένα τρίτο που θα δίνει πολιτική διάσταση στο ζήτημα (αυτό το τρίτο προκύπτει σχεδόν πάντα – συχνά εύλογα).

Αντίστοιχα μπορεί να αναλογιστεί κανείς το παράδειγμα του GDPR. Κάθε προσπάθεια απλοποίησής του θα επιφέρει σχεδόν αυτόματα αντιδράσεις που θα συνδέονται με την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία θα συνοδεύεται από αντιδράσεις.

«Και δεν έχουμε εφαρμόσει πλήρως την ενιαία αγορά και υπερ-νομοθετούμε στην ΕΕ σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε κάθε τομέα», μάς έλεγε πρόσφατα η Φινλανδή ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άουρα Σάλλα. Εκ του αποτελέσματος, η σύγκριση με την περίπτωση των ΗΠΑ, δείχνει ότι έχει δίκιο. Πού όμως σταματά η προστασία των πολιτών και που ξεκινά η υπερ-νομοθέτηση; Και τι σημαίνει αυτό για την ευημερία των ίδιων των πολιτών;

Ένα τελευταίο και ίσως πιο προσιτό στους περισσότερους παράδειγμα: η κατανοητή προτίμηση που πλέον φαίνεται να δείχνει η Επιτροπή στο μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης από το κλασσικό «μοντέλο ΕΣΠΑ». Οι εκταμιεύσεις γίνονται ευκολότερα, η Κομισιόν ουσιαστικά σταματά να παίζει το ρόλο του «αστυνομικού» ανά project και κεντρικοποιεί τη ροή των πόρων. Ο ρόλος του ελέγχου μεταφέρεται εν πολλοίς στα κράτη-μέλη. Αυτά πρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο διαφάνειας στις διαδικασίες ολοκλήρωσης σημαντικών έργων. Χωρίς πολλή σκέψη, είναι βέβαιο ότι η επιθυμητή ταχύτητα στις διαδικασίες έρχεται σε αντιπαράθεση με τους -επίσης επιθυμητούς- βαθμούς διαφάνειας.

Είναι προφανές ότι αναλόγως των αναγκών και των κρίσεων που προκύπτουν, οι αποφάσεις της ΕΕ θα έχουν το αντίστοιχο πρόσημο. Όπως είναι επίσης προφανές ότι τα συμφέροντα των κρατών-μελών σε κάθε ένα από τα παραπάνω ζητήματα (σε όλα τα ζητήματα) δεν ταυτίζονται. Στα ευρωπαϊκά όργανα, έχει ήδη ξεκινήσει μία πολύ δύσκολη περίοδος. Κατά την άποψή μας, μία περίοδος που θα έχει έντονες εξάρσεις τοξικότητας. Και αυτές θα κληθούν να τις διαχειριστούν αυτοί που αναλαμβάνουν «μία από τις δυσκολότερες δουλειές στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:13

Δίκη για τα Τέμπη: Την Τρίτη η απόφαση για τα αιτήματα αναβολής και τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος

15:12

Τι φέρνει ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα μικροπλαστικά

15:04

Αύξηση 27,3% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Italgas το α' εξάμηνο

14:56

Revolut: Ανοίγει τις ιδιωτικές αγορές στους Έλληνες επενδυτές

14:39

Μαρινάκης: «Παρεμβαίνουμε στα καύσιμα όσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια»

14:35

Εντός του καλοκαιριού η ψήφιση του ν/σ για απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στα social media

14:26

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Μπρατάκου: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ΜμΕ και της μεσαίας τάξης ενόψει ΔΕΘ

14:22

Χατζηδάκης για το Σύνταγμα: Η αντιπολίτευση καταψηφίζει ακόμη και τις προτάσεις για τη Σημαία και τη Γλώσσα

14:10

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας - Ένας νεκρός

14:04

Vodafone: Ισχυρότερα έσοδα και κέρδη το β΄τρίμηνο με βοήθεια από τη Γερμανία

13:50

Ινδία: Το Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων απαιτεί απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών

13:41

Αφέθηκε ελεύθερος ο δεύτερος ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

13:32

Ξεκινά ο Διαγωνισμός Καινοτομίας «Greece - Türkiye Hackathon 2026»

13:21

Αυξήθηκαν κατά 8,57 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο

12:58

Πιερρακάκης: «Εκκωφαντική η αντίφαση της αντιπολίτευσης για το Άρθρο 16»

12:58

Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τουλάχιστον άλλη μια φορά τα επιτόκια για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

12:53

Το Ιράν δεν έχει ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου

12:51

Σε 15.946 ανήλθαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα το α' τρίμηνο

12:51

Titan: Σε πολυετή αναπτυξιακό κύκλο - Αυξάνει στα 64,40 ευρώ την τιμή στόχο η Eurobank Equities

12:50

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας έλαβε το Deree, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ελλάδος

12:47

Κεραμέως: «Διευρύνουμε το πλέγμα προστασίας της μητρότητας» - Οι έξι άξονες

12:40

Ρεύμα: Φόβοι για τα «πράσινα» τιμολόγια τον Αύγουστο - 22% πάνω η χονδρική τον Ιούλιο

12:38

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ έως 12 Σεπτεμβρίου

12:35

Ανοίγει πιλοτικά στο κοινό η Στοά Αρσακείου - Τι θα βρει ο επισκέπτης στο νέο πολυχώρο

12:31

Τα «σύννεφα φωτιάς» απειλούν Γαλλία και Ισπανία - Το φαινόμενο που κάνει πιο επικίνδυνες τις πυρκαγιές

12:26

Μega deal Nvidia - OpenAI: Σε συνομιλίες για κατασκευή data center 500 δισ. δολ.

12:19

Μητσοτάκης: «Δεν μπορεί να μιλάμε για ανταγωνιστική Ευρώπη με ψηλές τιμές ενέργειας»

12:18

Ο Μπέρναμ σκοπεύει να μεταρρυθμίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

12:12

Χατζηδάκης: Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα

12:11

Νέα μορφή απάτης με δόλωμα το βιβλιάριο υγείας του ΕΦΚΑ