ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός: Τις περιφέρειες να τις ρωτήσουμε ή όχι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
09-10-2024 | 13:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός: Τις περιφέρειες να τις ρωτήσουμε ή όχι;

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ (2021-27) ανέρχεται σε περίπου 1,2 τρισ. ευρώ. Σε αυτά μπορεί κανείς να προσθέσει τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης (όσα από αυτά εν τέλει απορροφηθούν από τα κράτη-μέλη) ώστε να έχει μία γενική εικόνα της ισορροπίας εκείνων που συνολικά συνεισφέρουν στην Ένωση και των κρατών-μελών που λαμβάνουν κονδύλια. Με δεδομένο ότι στόχος της ΕΕ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, είναι προφανές ότι απαιτούνται επενδύσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση πέραν των παραδοσιακών (εκείνων προς κάλυψη περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της πολιτικής συνοχής και των κονδυλίων κοινής αγροτικής πολιτικής). Αν βέβαια, σήμερα, ρωτήσεις οποιονδήποτε εκπρόσωπο των χωρών που συνεισφέρουν (frugals) πόσο περισσότερο μπορεί να συνεισφέρει η χώρα του, η απάντηση είναι σαφής: Ούτε cent παραπάνω και να δούμε και πώς θα αποπληρώσουμε τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Αν και ακόμη είναι νωρίς για βεβαιότητες, η απάντηση είναι υπό προϋποθέσεις καταφατική (άλλωστε στο τέλος θα συμφωνηθεί ένας νέος προϋπολογισμός). Όχι, όμως, και ευχάριστη για όλους. Και αναπόφευκτα, έχει δύο άξονες στους οποίους οφείλουμε να εστιάσουμε.

Πρώτον: Αν πρέπει να πεισθούν οι frugals να δώσουν περισσότερα κονδύλια, πρέπει να είναι ξεκάθαρο για εκείνους το όφελος που θα έχουν.

Δεύτερον: Θα πρέπει να δοθεί σαφής απάντηση προς τους χρηματοδότες της ΕΕ πώς θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα τα κονδύλια που ήδη επενδύονται.

Ας επικεντρωθούμε για την ώρα στο δεύτερο άξονα. Στόχος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι να συνοψίσει τα 530 προγράμματα που λειτουργούν σήμερα (398 εκ των οποίων αφορούν στην πολιτική συνοχής) σε 27 εθνικά προγράμματα. Με κεντρική παρακολούθηση και διασύνδεση των χρηματοδοτήσεων με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Επιτροπή θα εφαρμόσει το «μοντέλο» του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να μεγιστοποιήσει το όφελος σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

Λογικό και αναμενόμενο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί. Όχι, όμως, αν ρωτήσεις τους Ισπανούς ή τους Πολωνούς. Μία «κεντρικοποίηση» της διαχείρισης στις Βρυξέλλες, θα έρθει σε σύγκρουση όχι μόνο με μικρές Περιφέρειες του Νότου (αυτές είναι διαχειρίσιμες και οι περισσότερες δεν έχουν καν την τεχνική δυνατότητα να υποστηρίξουν την αξιοποίηση των κονδυλίων) αλλά κυρίως με αυτές που διαθέτουν τοπικές κυβερνήσεις που βάσει των εθνικών Συνταγμάτων έχουν βασικό λόγο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το νέο μοντέλο

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι απαιτείται να αποκατασταθεί μία νέα ισορροπία. Κατ’ αρχάς, μεταξύ ομοσπονδιακών και περιφερειακών κυβερνήσεων. Και στη συνέχεια μεταξύ ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και του κοινωνικού πυλώνα της πολιτικής συνοχής. Και με δεδομένο ότι με τα χρήματα της ΕΕ ασκούν εσωτερική πολιτική και οι χρηματοδότες και οι χρηματοδοτούμενοι, αυτή η ισορροπία αμφιβάλλουμε αν θα έχει μόνο κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Κάποια νέα δεδομένα, ωστόσο, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Επιτροπή θα έχει ουσιαστικότερο κεντρικό ρόλο στο τι χρηματοδοτείται και τι όχι. Άρα, οι Περιφέρειες καλούνται να εντάξουν τις προτεραιότητές τους στα εθνικά πλάνα των κρατών-μελών. Και ταυτόχρονα να ενισχύσουν το πρόσημο της ανταγωνιστικότητας και της ωριμότητας των έργων που ζητούν. Κι αυτό γιατί, έργα που δεν είναι αρκούντως ώριμα, θα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρηματοδότησή του μέσα από την αυξημένη ευελιξία των προγραμμάτων σε ό,τι αφορά τη διανομή των κονδυλίων.

Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι πολλά από τα έκτακτα έξοδα των κρατών-μελών (π.χ. για φυσικές καταστροφές) περνούν μέσα από τα κονδύλια συνοχής, τότε σε έναν προϋπολογισμό με περίπου ίδια τα κονδύλια και αυξημένες τις απαιτήσεις, οτιδήποτε μη ώριμο, δε θα έχει μεγάλη τύχη.

Και εύλογα έρχεται το ερώτημα; Ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας;

Είναι αλήθεια ότι στη μεταμνημονιακή εποχή, η χώρα έχει ένα αξιοπρεπές track record σε μεταρρυθμίσεις. Ειδικά σε αυτές... που δεν θίγουν συμφέρονται κλειστών κοινωνικών ομάδων. Αν αυτό μεταφραστεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Περιφερειών, θεωρητικώς είναι βολικότερο για εμάς. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το αντίστοιχο track record μας στην ουσιαστική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων δεν είναι το βέλτιστο δυνατό (αυτό δεν είναι καθόλου αυθαίρετο και προκύπτει από συγκεκριμένους δείκτες) τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια που σε άλλες εποχές οι Περιφέρειες θα τα θεωρούσαν «σίγουρα».

Προφανώς και θα επανέλθουμε στο ζήτημα. Αν και στο τέλος εικάζουμε με μία σχετική ασφάλεια ότι η χώρα -ως ενός σημείου εύλογα- θα στηρίξει τις προτάσεις Φον Ντερ Λάιεν και οι Περιφερειακές Κυβερνήσεις θα κάνουν τη δουλειά (εξισορρόπηση) και για τις δικές μας Περιφέρειες. Εν τέλει, το ζητούμενο είναι να χρηματοδοτηθούν σοβαρές επενδύσεις και όχι ειδικά επιδόματα και αχρείαστες τοπικές πρωτοβουλίες με πολιτικό πρόσημο. Η ιστορία, βέβαια, έχει αποδείξει ότι στο εγχείρημα αυτό... δεν είμαστε και πρωταγωνιστές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:00

Minerva: Αύξηση 1,2% στον κύκλο εργασιών του Ομίλου το 2024

17:53

Μεσοπρόθεσμο: Άνοδος 2,3% του ΑΕΠ και 4,5% των δαπανών το 2025 - Εστάλη το ελληνικό σχέδιο στις Βρυξέλλες

17:51

Συνεταιριστική Τρ. Ηπείρου: Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη ΓΣ η συμφωνία με την Capstone Capital

17:46

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Αύξηση 85,5% στο EBITDA του 2024

17:44

Αναβολή έκδοσης guidance β' τριμήνου από Snap - Kατρακύλα 16,5% για τη μετοχή

17:42

Ερντογάν: «Τίποτε παραπάνω από ένα όνειρο» η επιδίωξη των Σύρων Κούρδων

17:34

Κομισιόν: Επενδύει 910 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

17:25

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες - Άμυνα από Coca Cola και βαριά χαρτιά

17:21

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία IC53 Θεσσαλονίκη – Αθήνα, με 190 επιβάτες, λόγω βλάβης

17:20

Σε χαμηλό 7 μηνών ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Στο 2,2% τον Απρίλιο

17:11

ΕΕ: Εσθονία και Πολωνία κατέθεσαν αίτηση για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες

17:06

Σε πύρινο κλοιό η Ιερουσαλήμ - Εκκενώσεις περιοχών, κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων και ανάπτυξη στρατού

16:55

Οι φόβοι για ύφεση βυθίζουν τη Wall Street - Σχεδόν 700 μονάδες κάτω ο Dow

16:53

«Επικίνδυνο» το φαινόμενο της εμβολιαστικής κόπωσης

16:52

Τραμπ: Τα ρίχνει στον Μπάιντεν για την συρρίκνωση του ΑΕΠ - «Θα χρειαστεί λίγο χρόνο η ανάπτυξη»

16:42

Γεωργιάδης: Χρονιά-ορόσημο το 2024, αύξηση άνω του 60% στους δότες οργάνων

16:32

Κωτσόβολος: Νέος CEO ο Χρήστος Καραγιαννάκης

16:27

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν το έργο GREGY

16:18

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Έτοιμοι για συνομιλίες εάν η Ρωσία συμφωνεί σε μια πραγματική εκεχειρία»

16:15

Παπασταύρου: Ευρωπαϊκά κονδύλια 65 εκατ. για τη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο

16:15

ΥΠΕΝ: Παράταση υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης «Φοίβος» και «Αθηνά»

16:12

Ο ΤΙΤΑΝ στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders» για 2η χρονιά

15:57

Εξωδικαστικός: Σε ισχύ η βελτιωμένη πλατφόρμα - Άνοιξε για τη μεσαία τάξη

15:50

Πλαστικά Κρήτης: Στα 43,6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη του 2024

15:49

ADP: Μόλις 62.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Απρίλιο

15:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε αναλυτές: Το ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων εγγυάται την μελλοντική κερδοφορία

15:38

Σε μονοπάτια ύφεσης οι ΗΠΑ: Συρρίκνωση ΑΕΠ 0,3% το α' τρίμηνο - Η 1η από το 2022

15:36

Νέα εικόνα και επικοινωνιακή τοποθέτηση για την PwC

15:30

Dotsoft: Αύξηση 70,7% στα έσοδα το 2024 - Ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

15:29

Fitch: Ανθεκτικές οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες στα εξωτερικά σοκ