ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
30-08-2024 | 14:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο δρόμο προς την οριστικοποίηση ονομάτων και χαρτοφυλακίων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί καταγράφουν τουλάχιστον δύο ανισορροπίες: τη μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών και τη μειωμένη παρουσία της σοσιαλδημοκρατίας σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η δική μας άποψη είναι ελαφρώς διαφορετική από τη… mainstream.

Σε επίπεδο Βρυξελλών, η ΕΕ έχει ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να απαλειφθούν διαχωρισμοί με βάση το φύλο. Δεν είναι τόσο οι Βρυξέλλες αλλά αρκετές πρωτεύουσες αυτές που δεν έχουν κινηθεί προς την αυτονόητη κατεύθυνση της στήριξης της παρουσίας των γυναικών σε κρίσιμες θέσεις. Κι αυτό δεν επιβάλλεται απλώς για λόγους ηθικής. Επιβάλλεται για λόγους κοινής λογικής, κοινωνικής ισορροπίας αλλά και αποτελεσματικότητας έργου. Επίσης, η στήριξη αυτή είναι μια διαδικασία bottom up. Και σε κάθε περίπτωση, αν κοιτάξει κανείς τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα, τέσσερις ισχυρές γυναίκες κατέχουν τα πέντε από αυτά. Πάντως, από μόνη της η πιθανότητα να πέσει η παρουσία των γυναικών σε κάτω από το 1/3 των θέσεων του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων αναπόφευκτα προκαλεί πολιτικά αντανακλαστικά στα ευρωπαϊκά όργανα ενόψει μάλιστα των ακροάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι κατά την άποψή μας αμεσότερο και δυσεπίλυτο. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις των σοσιαλιστών ειδικά στο Συμβούλιο και την Επιτροπή. Μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν σοσιαλιστές επικεφαλής κυβερνήσεων, με τη Γερμανία μάλιστα -με δεδομένο το ειδικό πολιτικό της βάρος- να οδεύει σχετικά σύντομα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προς την επάνοδο της Κεντροδεξιάς στην εξουσία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που συνεχίζουν να στηρίζουν αποτελεσματικά τη σαφή επικράτηση του δημοκρατικού τόξου εντός του Κοινοβουλίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δημοκρατική πλειοψηφία της κεντροδεξιάς -και η νέα Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν- καλείται να συνυπολογίζει στο μέγιστο εφικτό επίπεδο και προφανώς με δεδομένη την εκλογική της υπεροχή, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών στο σχεδιασμό σημαντικών πολιτικών.

Αυτό όμως οφείλει να λειτουργεί και αντιστρόφως. Η σοσιαλδημοκρατία καλείται να κινηθεί προς την παραδοσιακή αρχή που καταγράφει την πολιτική ως την τέχνη του εφικτού. Οφείλει να αυξήσει την εποικοδομητική της συνεισφορά σε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και συχνά να περιορίσει ανούσιες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά μόνο σε πρόκληση εντυπώσεων – συχνά, μάλιστα, με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα προκύψει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τα παραπάνω δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αποτελεί μία διαχρονική και εύλογη αναγκαιότητα. Το δεύτερο δείχνει να είναι μία εξαιρετικά επείγουσα πολιτική προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:05

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής

13:00

Ποια μεγάλα συμβόλαια «χτυπούν» οι ισχυροί κατασκευαστές στο «φίνις» του 2025

12:48

Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

12:37

Τραμπ: Αποκήρυξε την ηγετική MAGA μορφή, τη βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν

12:22

Tesla: Απαιτεί από τους προμηθευτές της να αποφεύγουν κινεζικά εξαρτήματα για οχήματα με προορισμό τις ΗΠΑ

12:08

Τραμπ: Θα κάνουμε πυρηνικές δοκιμές, όπως κάνουν κι άλλες χώρες

12:00

Υψηλή μεταδοτικότητα και βαρύτερη νόσηση αναμένεται να έχει φέτος η γρίπη

11:51

Μαδούρο σε Τραμπ: Όχι άλλοι άδικοι πόλεμοι

11:39

Τραμπ: Δηλώνει πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του BBC

11:22

Μερτς: Η υπομονή των Γερμανών μαζί του εξαντλείται γρήγορα

10:54

Τουρισμός: Κρίσιμη για το «όνομα» και τη βιωσιμότητα του η ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας

10:24

Hilton: Από 1 σε 67 ξενοδοχεία στην Ελλάδα μέσα σε λίγα χρόνια- Οι μονάδες που έρχονται

10:15

Πιερρακάκης στο LSE: Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

09:56

Αμυντική βιομηχανία και ναυπηγεία το νέο αφήγημα για την ελληνική βιομηχανία

09:39

Τέσσερα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους συνταξιούχους

09:22

Φιλικότερος ο εξωδικαστικός μηχανισμός

09:05

5 ορεινά χωριά της Ηπείρου για γιορτινές αποδράσεις

08:54

25.000 ελβετικές αγελάδες θα πληρώσουν το μάρμαρο των υψηλών δασμών Τραμπ σε τυριά και σοκολάτες

08:38

ESG υπό πίεση: Η ευρωπαϊκή «απλούστευση» και το πρώτο «πάγωμα» της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων

08:31

Τι θα αλλάξει στα μικροδέματα που έρχονται από Temu και Shein

08:16

Ανατροπή με την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς και των συντάξεων Ιανουαρίου

08:09

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές και η τάση σε Θεσσαλία/Σποράδες – Οι παράγοντες «κλειδί»

08:00

«Καρφώματα» για φοροδιαφυγή: Η Task Force πιάνει δουλειά

00:37

Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Fitch: Μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

00:13

Πιερρακάκης για αναβάθμιση από Fitch: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο

00:04

Fitch: Αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ»

00:01

Τραμπ: Εξαιρεί από δασμούς βοδινό κρέας, καφέ και μπανάνες - Όλα τα προϊόντα

23:52

Enterprise Greece: Η Ελλάδα στο προσκήνιο της καινοτομίας στη Λισαβόνα

23:40

NYT: Συνάντηση Γουίτκοφ με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Χαμάς

23:28

Μπάσιμο 4,3 δισ. δολαρίων στην Alphabet από Berkshire Hathaway