ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
30-08-2024 | 14:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο δρόμο προς την οριστικοποίηση ονομάτων και χαρτοφυλακίων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί καταγράφουν τουλάχιστον δύο ανισορροπίες: τη μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών και τη μειωμένη παρουσία της σοσιαλδημοκρατίας σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η δική μας άποψη είναι ελαφρώς διαφορετική από τη… mainstream.

Σε επίπεδο Βρυξελλών, η ΕΕ έχει ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να απαλειφθούν διαχωρισμοί με βάση το φύλο. Δεν είναι τόσο οι Βρυξέλλες αλλά αρκετές πρωτεύουσες αυτές που δεν έχουν κινηθεί προς την αυτονόητη κατεύθυνση της στήριξης της παρουσίας των γυναικών σε κρίσιμες θέσεις. Κι αυτό δεν επιβάλλεται απλώς για λόγους ηθικής. Επιβάλλεται για λόγους κοινής λογικής, κοινωνικής ισορροπίας αλλά και αποτελεσματικότητας έργου. Επίσης, η στήριξη αυτή είναι μια διαδικασία bottom up. Και σε κάθε περίπτωση, αν κοιτάξει κανείς τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα, τέσσερις ισχυρές γυναίκες κατέχουν τα πέντε από αυτά. Πάντως, από μόνη της η πιθανότητα να πέσει η παρουσία των γυναικών σε κάτω από το 1/3 των θέσεων του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων αναπόφευκτα προκαλεί πολιτικά αντανακλαστικά στα ευρωπαϊκά όργανα ενόψει μάλιστα των ακροάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι κατά την άποψή μας αμεσότερο και δυσεπίλυτο. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις των σοσιαλιστών ειδικά στο Συμβούλιο και την Επιτροπή. Μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν σοσιαλιστές επικεφαλής κυβερνήσεων, με τη Γερμανία μάλιστα -με δεδομένο το ειδικό πολιτικό της βάρος- να οδεύει σχετικά σύντομα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προς την επάνοδο της Κεντροδεξιάς στην εξουσία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που συνεχίζουν να στηρίζουν αποτελεσματικά τη σαφή επικράτηση του δημοκρατικού τόξου εντός του Κοινοβουλίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δημοκρατική πλειοψηφία της κεντροδεξιάς -και η νέα Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν- καλείται να συνυπολογίζει στο μέγιστο εφικτό επίπεδο και προφανώς με δεδομένη την εκλογική της υπεροχή, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών στο σχεδιασμό σημαντικών πολιτικών.

Αυτό όμως οφείλει να λειτουργεί και αντιστρόφως. Η σοσιαλδημοκρατία καλείται να κινηθεί προς την παραδοσιακή αρχή που καταγράφει την πολιτική ως την τέχνη του εφικτού. Οφείλει να αυξήσει την εποικοδομητική της συνεισφορά σε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και συχνά να περιορίσει ανούσιες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά μόνο σε πρόκληση εντυπώσεων – συχνά, μάλιστα, με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα προκύψει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τα παραπάνω δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αποτελεί μία διαχρονική και εύλογη αναγκαιότητα. Το δεύτερο δείχνει να είναι μία εξαιρετικά επείγουσα πολιτική προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:07

Όμιλος Fourlis: Η άνοδος στα κόστη και ο «γρίφος» της Ρουμανίας

09:06

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι αναμένεται σύντομα στη Βόρεια Κορέα

08:46

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

08:38

«Μηχανή κοπής χρήματος» η Coca Cola Zero

08:20

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Δραπετσώνα - Επιχείρηση της πυροσβεστικής

08:11

Η δημογραφική συρρίκνωση «ροκανίζει» τα τετραγωνικά των ακινήτων - Γιατί οι Έλληνες προτιμούν μικρότερα σπίτια

08:07

Νέο χωροταξικό για ΑΠΕ: Πού μπαίνει «κόφτης» σε αιολικά και φωτοβολταϊκά - Ποιοι κερδίζουν

08:00

Lamda: «Υψηλές πτήσεις» για το The Mall Athens - Τι γίνεται με το ενεργειακό κόστος

07:51

Στεγαστική κρίση: Τα μοντέλα Ισπανίας, Ιρλανδίας και Κροατίας δείχνουν τον δρόμο

07:40

Alpha Bank: Μετατροπές step-up στεγαστικών «φούσκωσαν» τα δάνεια Σταδίου 3

07:33

Στο 2027 η εκλογική βελόνα Μητσοτάκη - Οι «φυτευτοί» στα αποκαλυπτήρια του «κόμματος Καρυστιανού» - Τα νεύρα στο ΠΑΣΟΚ με την Άννα

07:22

Grivalia Hopsitality: «Πράσινο» για τη μεγάλη σύνθετη τουριστική επένδυση στις «Ελληνικές Μαλδίβες» (Πεταλιοί Ευβοίας)

07:10

Κομισιόν: Ενδείξεις υπερτίμησης στην ελληνική αγορά κατοικίας - Καμπανάκι για τις φοροαπαλλαγές

07:06

Η εξωφρενική ζήτηση για τη ΔΕΗ - Τα σημαντικά της Alpha Bank - Η AI, ο Φέσσας και η υπογεννητικότητα

23:40

Nvidia: Εκτόξευση 85% των εσόδων, ισχυρό και το guidance β΄τριμήνου

23:23

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατρέψουμε αυτή τη συγκυρία, η οποία φαίνεται να είναι αρνητική, σε ευκαιρία

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» άνω των 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος

22:41

ΔΕΗ: Με συνολικές προσφορές 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΑΜΚ – 4,25 δισ. αντλεί η εταιρεία

22:32

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών η κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

22:17

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: «Τα ζητήματα με το Ιράν μπορούν να επιλυθούν»

22:05

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ - «Έχασε» τα 100 δολάρια το WTI

21:47

Χρυσός: Κέρδη 1% καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

21:41

Ιράν: Eξετάζει νέα πρόταση των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του Πακιστανού μεσολαβητή

21:35

ΗΠΑ: Δίωξη στον Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη δύο αεροσκαφών το 1996

21:26

Πρακτικά Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»