ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
30-08-2024 | 14:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο δρόμο προς την οριστικοποίηση ονομάτων και χαρτοφυλακίων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί καταγράφουν τουλάχιστον δύο ανισορροπίες: τη μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών και τη μειωμένη παρουσία της σοσιαλδημοκρατίας σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η δική μας άποψη είναι ελαφρώς διαφορετική από τη… mainstream.

Σε επίπεδο Βρυξελλών, η ΕΕ έχει ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να απαλειφθούν διαχωρισμοί με βάση το φύλο. Δεν είναι τόσο οι Βρυξέλλες αλλά αρκετές πρωτεύουσες αυτές που δεν έχουν κινηθεί προς την αυτονόητη κατεύθυνση της στήριξης της παρουσίας των γυναικών σε κρίσιμες θέσεις. Κι αυτό δεν επιβάλλεται απλώς για λόγους ηθικής. Επιβάλλεται για λόγους κοινής λογικής, κοινωνικής ισορροπίας αλλά και αποτελεσματικότητας έργου. Επίσης, η στήριξη αυτή είναι μια διαδικασία bottom up. Και σε κάθε περίπτωση, αν κοιτάξει κανείς τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα, τέσσερις ισχυρές γυναίκες κατέχουν τα πέντε από αυτά. Πάντως, από μόνη της η πιθανότητα να πέσει η παρουσία των γυναικών σε κάτω από το 1/3 των θέσεων του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων αναπόφευκτα προκαλεί πολιτικά αντανακλαστικά στα ευρωπαϊκά όργανα ενόψει μάλιστα των ακροάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι κατά την άποψή μας αμεσότερο και δυσεπίλυτο. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις των σοσιαλιστών ειδικά στο Συμβούλιο και την Επιτροπή. Μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν σοσιαλιστές επικεφαλής κυβερνήσεων, με τη Γερμανία μάλιστα -με δεδομένο το ειδικό πολιτικό της βάρος- να οδεύει σχετικά σύντομα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προς την επάνοδο της Κεντροδεξιάς στην εξουσία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που συνεχίζουν να στηρίζουν αποτελεσματικά τη σαφή επικράτηση του δημοκρατικού τόξου εντός του Κοινοβουλίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δημοκρατική πλειοψηφία της κεντροδεξιάς -και η νέα Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν- καλείται να συνυπολογίζει στο μέγιστο εφικτό επίπεδο και προφανώς με δεδομένη την εκλογική της υπεροχή, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών στο σχεδιασμό σημαντικών πολιτικών.

Αυτό όμως οφείλει να λειτουργεί και αντιστρόφως. Η σοσιαλδημοκρατία καλείται να κινηθεί προς την παραδοσιακή αρχή που καταγράφει την πολιτική ως την τέχνη του εφικτού. Οφείλει να αυξήσει την εποικοδομητική της συνεισφορά σε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και συχνά να περιορίσει ανούσιες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά μόνο σε πρόκληση εντυπώσεων – συχνά, μάλιστα, με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα προκύψει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τα παραπάνω δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αποτελεί μία διαχρονική και εύλογη αναγκαιότητα. Το δεύτερο δείχνει να είναι μία εξαιρετικά επείγουσα πολιτική προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου

23:36

Ισπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα

23:15

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων

23:15

Ρέθυμνο: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία ως ταυτότητα, πολιτισμό και τουριστική εμπειρία

22:47

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία

22:16

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά

21:47

Ν. Παπανδρέου: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «φάρος» για τους Έλληνες και Ορθοδόξους της Αφρικής

21:18

Σημαντικά έργα του ΥΠΠΟ στη Σάμο: Ξεκινά η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

20:53

Τραμπ: Θα μπορούσαμε να τους εξουδετερώσουμε όλους με μια βολή στη κηδεία του Χαμενεΐ

20:33

Πορτογαλία: Τουλάχιστον 1000 πυροσβέστες επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στα βόρεια της χώρας

20:21

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη

20:16

ΕΟΤ: Roαd Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις

20:05

Ρέθυμνο: Συνελήφθη 64χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων

19:48

Συνελήφθη 22χρονος για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Κηφισιά με λεία άνω των 120.000 ευρώ

19:30

Αγροτική Παραγωγή: Kαύσωνας 40 βαθμών στο χωράφι - «Ανομβρία» στο θεσμικό πλαίσιο…

19:25

Εντοπίστηκαν πάνω από 10,5 κιλά κάνναβης σε πλοίο για τα Δωδεκάνησα

19:18

Κιλκίς: Ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στο Λειψύδριο

18:59

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Καλλικράτεια - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

18:54

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

18:38

Ερντογάν: Να μην επιτραπεί στη φιλοπόλεμη κυβέρνησή του Ισραήλ να βυθίσει ξανά την περιοχή σε αιματοχυσία

18:24

Σπείρα με λεία 370.000 ευρώ από κοσμηματοπωλεία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

18:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες

17:52

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στα νησιά – Ποιοι «παίκτες» ανοίγουν νέα καταστήματα και πού

17:37

Γερμανία: Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία της AfD

17:24

Αίγυπτος: Αναμένει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης απ’ την ΕΕ τις επόμενες ημέρες

17:13

Τσουκαλάς: Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο

16:48

Tηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο Ζελένσκι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

16:43

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Hellenic Train Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος

16:29

Δικηγόροι: Ζητούν την κατάργηση διατάξεων της Κ.Υ.Α. για τη μετανάστευση

16:10

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη