ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γιάννης Παπαγεωργίου
30-08-2024 | 14:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο σημαντικά αγκάθια στον δρόμο προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο δρόμο προς την οριστικοποίηση ονομάτων και χαρτοφυλακίων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί καταγράφουν τουλάχιστον δύο ανισορροπίες: τη μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών και τη μειωμένη παρουσία της σοσιαλδημοκρατίας σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η δική μας άποψη είναι ελαφρώς διαφορετική από τη… mainstream.

Σε επίπεδο Βρυξελλών, η ΕΕ έχει ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να απαλειφθούν διαχωρισμοί με βάση το φύλο. Δεν είναι τόσο οι Βρυξέλλες αλλά αρκετές πρωτεύουσες αυτές που δεν έχουν κινηθεί προς την αυτονόητη κατεύθυνση της στήριξης της παρουσίας των γυναικών σε κρίσιμες θέσεις. Κι αυτό δεν επιβάλλεται απλώς για λόγους ηθικής. Επιβάλλεται για λόγους κοινής λογικής, κοινωνικής ισορροπίας αλλά και αποτελεσματικότητας έργου. Επίσης, η στήριξη αυτή είναι μια διαδικασία bottom up. Και σε κάθε περίπτωση, αν κοιτάξει κανείς τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα, τέσσερις ισχυρές γυναίκες κατέχουν τα πέντε από αυτά. Πάντως, από μόνη της η πιθανότητα να πέσει η παρουσία των γυναικών σε κάτω από το 1/3 των θέσεων του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων αναπόφευκτα προκαλεί πολιτικά αντανακλαστικά στα ευρωπαϊκά όργανα ενόψει μάλιστα των ακροάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι κατά την άποψή μας αμεσότερο και δυσεπίλυτο. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις των σοσιαλιστών ειδικά στο Συμβούλιο και την Επιτροπή. Μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν σοσιαλιστές επικεφαλής κυβερνήσεων, με τη Γερμανία μάλιστα -με δεδομένο το ειδικό πολιτικό της βάρος- να οδεύει σχετικά σύντομα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προς την επάνοδο της Κεντροδεξιάς στην εξουσία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που συνεχίζουν να στηρίζουν αποτελεσματικά τη σαφή επικράτηση του δημοκρατικού τόξου εντός του Κοινοβουλίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δημοκρατική πλειοψηφία της κεντροδεξιάς -και η νέα Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν- καλείται να συνυπολογίζει στο μέγιστο εφικτό επίπεδο και προφανώς με δεδομένη την εκλογική της υπεροχή, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών στο σχεδιασμό σημαντικών πολιτικών.

Αυτό όμως οφείλει να λειτουργεί και αντιστρόφως. Η σοσιαλδημοκρατία καλείται να κινηθεί προς την παραδοσιακή αρχή που καταγράφει την πολιτική ως την τέχνη του εφικτού. Οφείλει να αυξήσει την εποικοδομητική της συνεισφορά σε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και συχνά να περιορίσει ανούσιες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά μόνο σε πρόκληση εντυπώσεων – συχνά, μάλιστα, με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα προκύψει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τα παραπάνω δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αποτελεί μία διαχρονική και εύλογη αναγκαιότητα. Το δεύτερο δείχνει να είναι μία εξαιρετικά επείγουσα πολιτική προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:18

Εκτροχιασμός τρένου στην Αγγλία, ο δεύτερος σε δύο ημέρες

20:04

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λαχανά Θεσσαλονίκης

19:54

Ιράκ: Εξήγαγε από τις αρχές Αυγούστου τον μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο βαρελιών πετρελαίου σε πέντε και πλέον μήνες πολέμου

19:35

Η ενεργειακή στροφή της Ευρώπης φέρνει «πράσινα» πυρηνικά ομόλογα

19:30

Λίβερπουλ: Απέκτησε το 30% η κοινοπραξία του Τζεφ Μπέζος

19:20

Τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας ανέφεραν ταυτόχρονες διακοπές ρεύματος

19:06

Ευρωαγορές: Πάτησαν «φρένο» μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου

18:58

Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια - Ενισχύονται από το Λαύριο

18:37

Η Ουγγαρία θα βυθίσει δύο φορτηγίδες στο Δούναβη για να κρατήσει σε λειτουργία πυρηνικό σταθμό

18:13

Ο απεσταλμένος του Τραμπ θα μεταβεί στο Ισραήλ για να εξομαλύνει τις διαφορές για τη Γάζα

17:53

Aktor: Αποκτά κτηριακό συγκρότημα από την Ευρώπη Holdings έναντι 45,5 εκατ. ευρώ

17:41

Χρηματιστήριο: Ώθηση στο Γενικό Δείκτη από διυλιστήρια και ΕΤΕ

17:39

Sandisk: Άνοδος 18% της μετοχής στο διήμερο μετά τους ισχυρούς στόχους ανάπτυξης

17:18

Κολομβία-σεισμός: Έκτακτη βοήθεια 200 εκατ. δολ. έστειλε η Παγκόσμια Τράπεζα

17:08

Γαλλία: Μπλόκο στην απαγόρευση χρήσης social media για τους κάτω των 15 ετών

16:47

Wall Street: Πτωτικές κινήσεις στο ταμπλό μετά το ρεκόρ

16:44

Καθ' οδόν για το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία της η Βρετανία

16:09

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Η ίδρυση ιδιωτικών Νομικών Σχολών προϋποθέτει συνολικό σχεδιασμό

16:01

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες

16:00

Σκέρτσος: «Η πολιτική προστασία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο φτηνής και ρηχής πολιτικής αντιπαράθεσης»

15:36

Γεραπετρίτης σε Κύπριο ομόλογό του: Αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στην επανένωση της Κύπρου

15:23

Η Ουκρανία έπληξε το ρωσικό συγκρότημα φυσικού αερίου Novatek στη Βαλτική

15:15

Τα εύκολα τελειώνουν – Ο ανήφορος για τις επιχειρήσεις αρχίζει

15:10

ΑΑΔΕ: 48ωρα λουκέτα σε εστιατόρια, mini market και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Σαντορίνη, Νάξο

15:03

«Ανέβασε» την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι επενδύσεις επέστρεψαν, αλλά από πολύ χαμηλή βάση

15:00

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει ξανά ο Λόφος Λυκαβηττού τα μεσάνυχτα

14:49

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τον Δεκαπενταύγουστο σε 10 Περιφέρειες

14:44

ΟΗΕ: Πάνω από τέσσερις επιθέσεις ημερησίως σε υγειονομικούς και δομές υγείας

14:38

ΗΠΑ: Επιβεβαίωσε το ΑΑ+ της οικονομίας η Fitch Ratings

14:29

Άρση απαγορευτικού από τις 16:00 σε Ραφήνα, Λαύριο - Πρόσθετα και τροποποιημένα δρομολόγια