ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:38

Ταμείο Ανάκαμψης: Το κρίσιμο τελευταίο μίλι για 166 μεταρρυθμίσεις και έργα

12:24

ΕΛΒΕ: Αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων το 2025

12:23

ΓΣΕΒΕΕ: Όχι στην αξιοποίηση των κονδυλίων του «Εξοικονομώ» από τους παρόχους ενέργειας

12:20

ΧΑ: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Mediterra και Προοδευτική

12:19

ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas: Νέα επένδυση στο εργοστάσιο του Ρέντη με νέους κωδικούς

12:16

Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης: Ανακοίνωση με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

12:06

Ιράν: Καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις «υπερβολικές απαιτήσεις» τους

12:04

Στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

12:03

Ζελένσκι: Η Ευρώπη πρέπει να είναι στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών

12:00

Ευρεία εκλογή του Προέδρου της ΡΑΑΕΥ στο Δ.Σ. της ERRA

11:57

S&P Global: Ασθενέστερη ανάπτυξη του ελληνικού τομέα μεταποίησης τον Απρίλιο

11:55

Netcompany: Aποκτά εξ ολοκλήρου την εταιρεία Smarter Airports

11:49

Boυλή: Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας

11:41

Μακρόν: Έκκληση για «συντονισμένο ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ εκ νέου άνοιγμα» των Στενών

11:40

Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ Bain Capital και SWOT Hospitality

11:36

Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς για προκαταρκτική επιτροπή για Λιβανό και Αραμπατζή

11:36

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη θέλει διάλογο με τις ΗΠΑ αλλά είναι έτοιμη και να αντιδράσει

11:35

Θεοδωρικάκος: «Δική μας επιλογή το πλαφόν στις χρεώσεις των δανείων»

11:31

Γερμανία: Προειδοποιεί για «τεράστιο κόστος» εάν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς αυτοκινήτων 25%

11:26

Τράπεζα Πειραιώς: Μικτή η εικόνα στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Απρίλιο

11:26

Συνάντηση Παπαστεργίου με τον Επίτροπο Άμυνας και Διαστήματος της ΕΕ

11:18

ΓΑΙΑΟΣΕ: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου

11:04

Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις στη σκιά των νέων δασμών στα αυτοκίνητα

11:03

Έκπληκτη η Κάλας με το χρονικό της απόφασης των ΗΠΑ να μειώσουν τα στρατεύματα στη Γερμανία

10:59

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση στις 2.200 μονάδες

10:57

Οι πληρωμές Απριλίου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία

10:33

Σε υψηλό 3 μηνών το Bitcoin - Ξεπέρασε τα 80.000 ευρώ

10:32

Ρούτε: Οι Ευρωπαίοι έλαβαν το μήνυμα του Τραμπ

10:28

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η μάχη κατά του μεθανίου, πιθανή λύση στην ενεργειακή κρίση

10:02

Motor Oil: Ανακοίνωσε δύο νέα διευθυντικά στελέχη