ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:58

Δένδιας: Προτεραιότητα η στήριξη επενδύσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

17:51

Ρωσική επίθεση προκαλεί τον θάνατο τριών ανθρώπων στην ουκρανική πόλη Κριβίχ Ριχ

17:46

Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου πλαστικών στο Αιγάλεω

17:45

Μπακογιάννη: Τραυματική και απολύτως καταστροφική η εμπειρία του δημοψηφίσματος του 2015

17:44

ΕΛΑΣ: Ανακοινώθηκαν οι τομεάρχες του Αλέξη Τσίπρα

17:41

Γαλλία: Το Λούβρο επισπεύδει την ώρα κλεισίματος λόγω καύσωνα - Αλλαγές και στον Πύργος του Άιφελ

17:41

Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές - Στο χαμηλό ημέρας ο τραπεζικός δείκτης

17:40

Κύμα συλλήψεων στην Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

17:37

Κικίλιας: «Η ναυτιλία φέρνει επενδύσεις, δουλειές και προοπτική για την ελληνική οικογένεια»

17:23

Aktor: «Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόφαση»

17:13

Τριήμερη αργία στην Τεχεράνη για την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

17:11

Πιερρακάκης: «Παραγωγικότητα και δημογραφικό τα σημεία-κλειδιά για την ανάπτυξη της χώρας»

17:08

Οι κοινωνικοί παράγοντες εξίσου ή περισσότερο σημαντικοί από τη γενετική στην πρόγνωση ασθενειών

17:06

Ρώσος ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην σύνοδο κορυφής της Αλάσκα»

17:03

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές των Οικολογικών Σχημάτων - Μέχρι τέλος Ιουνίου οι πληρωμές

16:56

Μερτς: «Ύψιστης σημασίας οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό»

16:50

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street - Πτώση άνω του 10% για Micron

16:50

Το σχέδιο θωράκισης του ΕΣΥ - Οι επενδύσεις και οι προσλήψεις με επίκεντρο νησιά και περιφέρεια

16:49

Πούτιν: Οι επιθέσεις των ουκρανικών drone συνιστούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης

16:44

Χαρδαλιάς: Κανένας βανδαλισμός δεν θα μας φοβίσει, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις λύσεις

16:33

Γερμανία: Καύσωνας τις επόμενες ημέρες, κυρίως στα νότια και νοτιοδυτικά

16:25

Χριστόπουλος: Κοντά στο 1% του ΑΕΠ η οπτικοακουστική βιομηχανία - Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το video gaming

16:14

Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο συνεχίζεται η διαδικασία με νέα αιτήματα

16:03

Italgas: Επενδύσεις ύψους 1 δισ. στα δίκτυα φυσικού αερίου για την περίοδο 2026-2032

15:58

Μαρινάκης: Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών η ιστορία των προσφυγικών

15:57

ΟΔΔΗΧ: Το πρόγραμμα των δημοπρασιών ομολόγων για το β΄ εξάμηνο

15:51

Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε σιδηροδρομική γέφυρα στη Βόρεια Κριμαία

15:48

Κομισιόν: Η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Πολωνίας κάνει το παιγνίδι της Μόσχας

15:46

Πέντε χρόνια φυλάκισης στον πρώην σύζυγο της Στέρτζον για κατάχρηση πόρων του κόμματος SNP

15:45

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Νέος ρόλος, νέα αποστολή για την ανάπτυξη της χώρας