ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Συμπληρωματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

23:28

Βατικανό: O πάπας απεύθυνε έκκληση για εκεχειρία

23:14

Με σχέδιο για υποδομές, παραγωγή και κοινωνική συνοχή, η περιοδεία Θ. Κοντογεώργη στη Θεσσαλία

22:48

Συνάντηση Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του

22:18

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

21:47

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες

21:46

Έλεγχο της παρουσίας του αγρότη στο χωράφι και πλήρη εξακρίβωση της εκμετάλλευσης με το Gov-Agri-Wallet που τσεκάρει το ΟΣΔΕ

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

20:58

Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

20:55

Ισραήλ: Το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα θα ανοίξει την Τετάρτη

20:46

Χαρδαλιάς: Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας

20:37

ΙΕΑ: Ξεκινά η διοχέτευση στην αγορά των 400 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου

20:29

Ισραήλ: Έχουμε ακόμα χιλιάδες στόχους μπροστά μας στο Ιράν

20:23

Ιράκ: Πέντε τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης

20:17

Ιράν: ΜΚΟ αναφέρουν Περισσότερους από 3.000 νεκρους σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

20:10

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ στο ΚΠΙΣΝ

19:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χλευάζει ψευδείς ειδήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι είναι νεκρός

19:44

Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας

19:41

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τις 20:00 παρατείνεται η ψηφοφορία εκλογής συνέδρων

19:29

Daily Mail: Στη Μόσχα για επέμβαση ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σύμφωνα με ΜΜΕ του Κουβέιτ

19:11

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

19:00

Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους - Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

18:58

Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

18:24

Ισραήλ: Δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού αναχαίτισης πυραύλων

17:59

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

17:53

Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

17:34

Reuters: Το Ιράν κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, όχι οι ΗΠΑ

17:00

Τράπεζες υπό πίεση: Στο μικροσκόπιο οι ρωγμές στο private credit

16:53

Ιράν: Δηλώνει ότι διαθέτει αποδείξεις ότι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της

16:48

Φιντάν: Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος