ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Εξιχνιάστηκε μεγάλη διαδικτυακή απάτη σε βάρος ναυτιλιακής - Ανακτήθηκαν 4 εκατ. ευρώ

23:44

Ζελένσκι: «Παράλογο» που η παραγωγή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας δεν καλύπτει τη ζήτηση

23:31

Ισραήλ: Νέος διαγωνισμός για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

23:18

Κέρδη στη Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Πρώτη φορά κατέκτησε τις 53.000 μονάδες

23:04

Ξεπέρασαν τους 3.500 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

22:50

Στη Ρώμη οι απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

22:38

Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

22:25

Ρούτε: Σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

22:12

ΠΟΥ: Στη λίστα προϊόντων υγείας έκτακτης ανάγκης το 1ο διαγνωστικό τεστ για τον ιό BDBV

21:59

Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία σημειώνουν πρόοδο στην αμυντική συνεργασία τους

21:45

Αλγερία: Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές - Πρώτο κόμμα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

21:32

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας

21:20

Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνηση της Γάζας - Επιμένει στον αφοπλισμό της το Ισραήλ

21:09

Στην Επ. Οικονομικών η Κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας - Το μήνυμα Μαρκόπουλου

20:57

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μηχανογραφικών από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

20:44

Στην Κομ η σορός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

20:31

«Απαγκιστρώθηκε» από τα υψηλά 2 εβδομάδων ο χρυσός με ήπιες απώλειες

20:20

ΑΑΔΕ: Ανανέωση της συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / UNIC Athens

20:12

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς

20:12

Ελεγχόμενη πτώση για πετρέλαιο μπροστά σε Σαουδική Αραβία, OPEC και Στενά του Ορμούζ

20:00

Πώς ο Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία και βγήκε αλώβητος, προς το παρόν

19:55

Γαλλία: Στη Συρία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

19:50

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση

19:38

Γερμανία: Εγκρίθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 - Περισσότερα χρήματα για την Άμυνα

19:33

Κ. Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ κοινωνικό πακέτο που θα γίνει πράξη

19:23

Ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω Σιδηροκάστρου

19:17

Επέστρεψαν σε πιο χαμηλές πτήσεις οι ευρωαγορές

19:07

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: 5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και αρχικό επίδομα στους πληγέντες

18:58

Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι ένας σιδηρόδρομος, που οι πολίτες θα εμπιστεύονται ξανά

18:53

Μαρκόπουλος: «Χτίζουμε με τις 72 δόσεις κουλτούρα πληρωμών και ενισχύουμε τα ελληνικά νοικοκυριά»