ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βενεζουέλα: Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου ανήλθαν σε 5,49 δισ. δολάρια μέσα στο 2026

23:46

Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης»

23:35

Επιδημία Έμπολα: Στους 254 έφτασαν οι νεκροί στη ΛΔ Κονγκό, πάνω από 1.000 τα κρούσματα

23:22

Χατζηδάκης: «Προχωράμε μπροστά με ασφάλεια, δεν παίζουμε με την πατρίδα μας»

23:15

Wall Street: Πιέσεις από την τεχνολογία, «βουτιά» για Alphabet και SpaceX

23:01

Στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο ο Κινέζος υπ. Εμπορίου εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΕΕ - Πεκίνου

22:49

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

22:39

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ - Τρεις νεκροί και ανάμεσά τους ο ύποπτος

22:33

«Βουτιά» άνω του 3% στο Brent με φόντο το αμερικανικό «πράσινο φως» για το ιρανικό πετρέλαιο

22:20

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια επανάσταση παραγωγικότητας»

22:09

Τραμπ: «Το Ιράν θα συμφωνήσει να υποβληθεί σε σημαντικές επιθεωρήσεις όπλων»

21:56

Βουλή: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επ. Δεοντολογίας

21:44

Ο χρυσός «χάνει» τη λάμψη του συνεχίζοντας το πτωτικό του σερί

21:43

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, εκ των ιδρυτών της ΑΒΑΞ Α.Ε.

21:34

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ακραίφνιο Βοιωτίας

21:29

THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 70 εκατ. ευρώ - Περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης

21:23

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

21:11

«Βουτιά» 5% για τη μετοχή της Alphabet μετά την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών TN

21:02

Αφγανιστάν: Προσαγωγές μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων για το «μήκος της γενειάδας τους»

20:55

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου: «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στις κυβερνοαπειλές»

20:46

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

20:33

Κολομβία: Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών απευθύνει έκκληση για ηρεμία μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις

20:28

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός έχει «πλήρη ελευθερία κινήσεων» για την εξάλειψη κάθε απειλής στον νότιο Λίβανο

20:17

Τσεχία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία από το 2027

20:13

Παπαστεργίου: Στο Pharos AI Factory χτίζουμε λύσεις ΤΝ με ελληνικό αποτύπωμα και ευρωπαϊκά πρότυπα

20:04

Οι ευχαριστίες Μακρόν στον Στάρμερ για την «προσήλωσή» του σε Ουκρανία και ΕΕ

19:59

Τουλάχιστον 14 νεκροί στην Ινδία από πυρκαγιά σε κτίριο

19:50

Πρώτη αρωγή: Ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάριση για πυρκαγιές του 2021

19:41

Δήμας: Ανθεκτικές υποδομές και στρατηγικοί διάδρομοι στο επίκεντρο για το διεθνές εμπόριο

19:26

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την πολιτική αναταραχή στη Βρετανία