ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:13

Αξιωματούχος ΗΑΕ: «50-50 οι πιθανότητες για μία συμφωνία που θα ανοίξει το Ορμούζ»

13:57

Λαγκάρντ: Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν εντός στόχου

13:55

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας και Μηταράκης απαντούν με πολυσέλιδα υπομνήματα στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς

13:50

Σενάριο επαναφοράς του 13ου μισθού στο Δημόσιο εξετάζει η κυβέρνηση - «Ζυγίζει» το δημοσιονομικό κόστος

13:44

Νέος νόμος των Ταλιμπάν στερεί από τις γυναίκες ακόμα και το δικαίωμα διαζυγίου

13:33

ΗΠΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η «αυτοψία» των Δημοκρατικών για την ήττα του 2024

13:27

Ινδία: Περισσότερα από 300 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας λόγω καύσωνα

13:23

Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 27/5

13:14

Ημερίδα της Επ. Ανταγωνισμού με θέμα «Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης – Εξελίξεις και Προοπτικές»

13:13

ΟΔΔΗΧ: Έσοδα 71,8 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο και μείωση των εγγυήσεων για τον Ηρακλή το α' τρίμηνο

13:11

Το πιο παράξενο πρόστιμο που μπορείς να φας στην Ελλάδα

13:09

Δυσοσμία στην Αττική: Το ΕΛΚΕΘΕ αποκλείει φυσική προέλευση από τον Σαρωνικό

13:06

ΥΠΑ: Αυξημένη κατά 5,6% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ελλάδας στο α' τετράμηνο

12:56

Διαγνωστικές εξετάσεις: Εξοικονόμηση πόρων για ΕΣΥ και καλύτερο αποτέλεσμα μέσω ΑΙ

12:53

Αύξηση 4,1% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Απρίλιο

12:47

Υποκλοπές: Με 151 βουλευτές η απόφαση για σύσταση Εξεταστικής - Αποχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

12:42

Η Louis Hotels υποδέχεται το καλοκαίρι με 35% έκπτωση σε Ελλάδα και Κύπρο

12:37

Ώρα για κουίζ!

12:31

Αύξηση 3,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου το α' τρίμηνο

12:24

ΝΑΤΟ: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν για την αδράνειά τους στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

12:20

Γεωργιάδης για τον γιατρό με το φακελάκι: Ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να δει κάποιος στο ΕΣΥ - Θα είμαι αμείλικτος

12:15

Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Η στέγαση είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής για την Ευρώπη»

12:15

UBS: «Ουδέτερη» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ασύμμετρο το ρίσκο

12:14

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΔΠΘ-Capital University στο Κάιρο παρουσία της Ζαχαράκη

12:10

Παπαθανάσης: Νέο σχέδιο ανακαινίσεων για 25.000 κατοικίες - Τι ισχύει για τους δικαιούχους του «Σπίτι μου ΙΙ»

12:02

ΤτΕ: Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το α' τρίμηνο - Άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

12:01

Κεραμέως: Καμιά περικοπή σε σύνταξη χηρείας - Περιμένω την απόφαση του ΣτΕ και θα νομοθετήσουμε

11:58

ΑΑΔΕ: Πανελλαδική επιχείρηση για κύκλωμα λαθρεμπορίου - Κατασχέθηκαν 15 βυτιοφόρα, 293.000 λίτρα υγραερίου

11:49

«Βουτιά» 14% της Puig μετά την κατάρρευση του deal με την Estée Lauder

11:39

ΓΣΕΕ: Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θωρακίζει οριστικά το δικαίωμα της απεργίας