ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Δένδιας: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας και διεθνούς νομιμότητας

23:45

Τασούλας: Μια σπουδαία γιορτή για να μεταλάβουμε φως και αλήθεια που τόσο χρειαζόμαστε

23:35

Χαρδαλιάς: Τα Θεοφάνεια μας θυμίζουν όλα αυτά που μας κρατούν ενωμένους

23:31

Ζελένσκι: Εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη γραπτών δεσμεύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία

23:15

Μερτς: Ο γερμανικός στρατός θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

23:08

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - «Προσγειώθηκε» πάνω από τις 49.000 μονάδες ο Dow Jones

22:50

Στάρμερ για Ουκρανία: Τα «πιο δύσκολα βήματα» είναι ακόμα μπροστά μας

22:39

Πετρέλαιο: Πτώση λόγω των ανησυχιών για την προσοφρά λόγω Βενεζουέλας

22:22

Η «Συμμαχία των Προθύμων» συμφώνησε σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

22:17

Τουρκία: Ζητεί από όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα

22:08

Ανοδικό σερί «2x2» για τον χρυσό ελέω Βενεζουέλας

21:54

Χανιά: Μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεσή της

21:42

Γροιλανδία και Δανία ζήτησαν να συναντήσουν τον Ρούμπιο για τις δηλώσεις Τραμπ

21:32

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό - Ξεπέρασε τα 13.000 δολάρια/τόνο

21:15

Βενεζουέλα και Κούβα δημοσιοποιούν τα ονόματα 55 νεκρών στρατιωτικών από την επιχείρηση σύλληψης Μαδούρο

21:04

Κοντογεώργης: Περισσότερη Ευρώπη όχι ως απλή ευχή και θεωρητική κατασκευή αλλά ως πράξη

20:46

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ της G7 στις 9 το βράδυ για τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία

20:27

Γροιλανδία: Η νέα γραμμή αντιπαράθεσης στο δόγμα ισχύος της Ουάσιγκτον

20:13

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Αναγκαία η συμμετοχή των ΗΠΑ στις εγγυήσεις ασφαλείας

19:50

Γενικός Εισαγγελέας Βενεζουέλας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία κατά του Μαδούρο

19:30

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την κοινή δήλωση για τη Γροιλανδία

19:17

Ευρωαγορές: Νέα ιστορικά υψηλά για Stoxx 600, FTSE 100 και IBEX 50

19:00

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο κεφάλι

18:42

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο υπόσχεται ότι θα επιστρέψει σύντομα και δηλώνει έτοιμη για εκλογές

18:22

Γροιλανδία: O πρωθυπουργός ευχαριστεί τους ηγέτες και καλεί τις ΗΠΑ σε διάλογο

18:20

Ρωσία: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από έκρηξη αερίου στην Τβερ

18:08

Γερμανία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο

17:55

Πιερρακάκης: Έμπρακτη στήριξη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων με 600 οργανικές θέσεις κληρικών

17:35

Ανδρουλάκης: Το 2026 να πετύχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες

17:21

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει «παράνομη» την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα