ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:11

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 661 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο - Τα μεγέθη στηρίζουν την αναθεώρηση των στόχων

18:06

Σε στενή επαφή με Πολωνία το ΝΑΤΟ μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου

17:54

Lamda Development: Πώληση δύο οικοπέδων εντός Ελληνικού έναντι 41,5 εκατ. ευρώ

17:52

Νέα υψηλά 17 ετών στο Χρηματιστήριο

17:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Δούκα την Παρασκευή

17:43

Σούκουλη: Επιλογή μας η ανάληψη της ευθύνης για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης

17:42

Eurobank: Καθαρά κέρδη 738 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο, ισχυρή οργανική ανάπτυξη

17:38

Συμφωνία 400 εκατ. ευρώ ΕΤΕ - Dromeus για εμπορικά ακίνητα

17:32

Στα 58,7 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της Alter Ego Media μετά την ΑΜΚ

17:25

Ferryscanner: Οι ξένοι ταξιδιώτες αλλάζουν προτιμήσεις - Ποια ελληνικά νησιά κερδίζουν

17:16

Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στο Ρέθυμνο

17:13

Χούθι: Δεν ευθυνόμαστε για την επίθεση στο λιμάνι της Νταμιέτα - Στόχος μας μόνο η Σαουδική Αραβία

17:12

Υπεγράφη η σύμβαση για τα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ σε Ιεράπετρα και Σητεία

16:57

Βουλή: Ενσωμάτωση της οδηγίας για SLAPPs αγωγές

16:56

Wall Street: Ράλι του Nasdaq με ώθηση 15% από την Microsoft - «Βουτάει» 9% η Meta

16:54

Πύρινος εφιάλτης στο Ρέθυμνο: Μάχη σε Πάρο και Άνδρο - Μπαράζ εκκενώσεων

16:47

Γάλλοι και Γερμανοί οργανώνουν τους αγρότες τους ενάντια στις φωτιές - Το μυστικό «όπλο» των Ισπανών

16:40

e-ΕΦΚΑ: Αναδρομικά 10,9 εκατ. ευρώ σε 6.264 συνταξιούχους

16:40

Έρευνα αμφισβητεί το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα των βιολογικών αυγών

16:33

ΗΠΑ: Κάτω από τις εκτιμήσεις η αύξηση στα επιδόματα ανεργίας

16:23

Ferrari: Άνοδος 9% για τα καθαρά κέρδη β' τριμήνου στα 463 εκατ. ευρώ - Αναβάθμιση guidance

16:21

Μητσοτάκης στο τέλος του υπουργικού: «Ήρθε η ώρα να δράσουμε ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο ενός συλλογικού πολιτικού κέντρου»

16:14

Yum Brands: Κέρδισαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου - «Οι πωλήσεις βελτιώνονται» μετά την λοίμωξη στα Taco Bell

16:00

Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη εκτεταμένα έργα οδικής ασφάλειας από την Περιφέρεια Αττικής στην Πεντέλη

16:00

Υψηλό τριμήνου για τον γερμανικό πληθωρισμό τον Ιούλιο - Επιτάχυνση στο 2,8%

15:56

Λ. Οίκος: Ακόμα πέντε παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους

15:56

ΗΠΑ: Ο PCE υποχώρησε για πρώτη φορά από την πανδημία

15:53

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε στο 1,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το β' τρίμηνο

15:51

Ρωσικός πύραυλος στην Πολωνία: Νέα «απαράδεκτη παραβίαση» του εναέριου χώρου της ΕΕ καταγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

15:39

Χάρης Πολίτης: Η επιχειρηματική διαδρομή πίσω από τον «Καθρέφτη» και η ανάπτυξη ενός πολυσχιδούς ομίλου