ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:44

Bank of America: Η Gen Z αποταμιεύει λιγότερο από κάθε άλλη γενιά, αλλά συνεχίζει να ξοδεύει

19:33

Δύο συλλήψεις για παραβάσεις πυροπροστασίας και πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια

19:24

Τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ αφαιρέθηκαν από αναρτήσεις του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

19:00

Πύργος: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Μουζάκι

18:49

ΑΑΔΕ: 1.296 φιάλες παράνομου φρέον κατασχέθηκαν σε Κήπους και Δοϊράνη

18:43

Πίσω από τις κινήσεις του Μπέσεντ η Wall Street βλέπει έντονη ανησυχία για την αγορά ομολόγων

18:29

Ηλεία: Φωτιά στο Μουζάκι του Δήμου Πύργου

18:24

Αραγτσί: Συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν θα γίνουν, όσο παραβιάζεται μία μεταβατική συμφωνία

18:02

Κονγκό: Απαγόρευσε τις εξαγωγές συμπυκνωμάτων χαλκού και κοβαλτίου

17:42

Apple: Δοκιμάζει τσιπ μνήμης της κινεζικής CXMT σε iPhone και MacBook

17:27

Πυρκαγιά στη Γιαννούλη Σουφλίου - Κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα

17:12

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Κορωπί

17:00

Όλες οι συναλλαγές σε μία ροή - Το νέο βήμα της ΕΕ προς την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

16:50

Νετανιάχου: Όχι στο σχέδιο των 15 σημείων για τη Γάζα

16:35

Φωτιά στο Κορωπί – Επιχειρούν εναέρια μέσα, 112 για ετοιμότητα

16:30

«Καθαρίζοντας» τα διαστημικά σκουπίδια: Μια νέα αγορά γεννιέται

16:07

Συρία: Υπογραφή ΜοU για το μέλλον των ρωσικών βάσεων, μετά από 18 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων

15:56

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο πιέζει την αμυντική βιομηχανία για περισσότερα όπλα

15:45

Ιράν: Ανακοινώθηκε μελλοντική μετάδοση βιντεοσκοπημένου υλικού με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη

15:35

Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων – Χιλιάδες επιβάτες αναχωρούν από τα λιμάνια

15:30

Σκέρτσος: Από Δεκέμβριο του 2018 έως Δεκέμβριο του 2025 οι καταθέσεις φυσικών προσώπων αυξήθηκαν από 106,4 δισ. σε 148,7 δισ.

15:11

Η Irregular στο επίκεντρο των περιστατικών με «ανεξέλεγκτα» μοντέλα AI

14:56

Εξαγωγές: Η Ελλάδα κερδίζει τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές

14:46

Κοντογεώργης: Προεκλογική αλλά όχι παροχολογική η ΔΕΘ

14:40

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές «παίρνουν φωτιά» και προσελκύουν επενδυτές

14:21

Φιντάν: Η συμμαχία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν θα μπορούσε να διευρυνθεί με την Αίγυπτο

14:10

ΓΓΠΠ: Σε Red Code για πυρκαγιές πολλές περιφέρειες τη Δευτέρα

13:59

ΠΑΚΟΕ: Θάλαμος επικίνδυνων αερίων το Μετρό της Αθήνας

13:29

Amazon: Έτοιμη να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος ρυπαντής στις ΗΠΑ

13:00

Ακίνητα: Πώς Παγκράτι, Μετς, Νέος Κόσμος αναδεικνύονται σε hot αστικές γειτονιές της Αθήνας