ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-07-2024 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φόβοι για τη δημοκρατία, ανησυχία για την οικονομία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το σκέλος που αφορά στη δημοκρατία και τους φόβους που συνοδεύει το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ο δεύτερος είναι η Γερμανία- εύλογα προκαλεί φόβο. Ο οποίος, μάλιστα, επιτείνεται αν σκεφτεί κανείς από πού χρηματοδοτείται το κόμμα της Λεπέν και πόσο εναγκαλισμένη είναι η γαλλική ακροδεξιά με τον αυταρχισμό του Πούτιν.

Ο φόβος αυτός συνοδεύεται από μία εύλογη ανησυχία που έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η γαλλική οικονομία είναι -μαζί με την ιταλική- οι πρώτες στην Ευρώπη που χρειάζονται (συγγνώμη για τον όρο αλλά έτσι είναι) άμεσο συμμάζεμα. Για την ακρίβεια, προς αποφυγή των χειρότερων, έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα θυμίζουν κάτι από Ελλάδα της κρίσης. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία μεγάλη και παραγωγική οικονομία που διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα του 2010, ωστόσο -πέραν των ανησυχητικών αριθμών- υπάρχει μία παράμετρος που λίγοι τη λογαριάζουν. Η άγνοια των Γάλλων αναφορικά με τέτοιες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει διφορούμενο ή προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές και… ανέκαθεν διέθεταν τουλάχιστον έναν Ντράγκι π.χ. να αντιπροσωπεύει τη φωνή της οικονομικής σύνεσης- η συντριπτική πλειοψηφία της γαλλικής πολιτικής σκηνής δεν έχει σχεδόν ιδέα τι μπορεί να επιφέρει ένα προβληματικό μήνυμα προς τις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, και με απόλυτη γνώση της κατάστασης, η επίσκεψη των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της διμερούς -όπως με κάθε κράτος μέλος- διαπραγμάτευσης για το επόμενο τετραετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι κομβική. Το βασικό σενάριο θέλει τη Γαλλία να έχει αποφύγει την ακυβερνησία και να αντιλαμβάνεται εν μέσω του ακροδεξιού ή ακροαριστερού λαϊκισμού της ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει την πραγματικότητα. Αυτό το σενάριο για την ώρα είναι το επικρατέστερο κυρίως λόγω της καθοριστικής παρουσίας του -πολιτικά αποδυναμωμένου- προέδρου της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν.

Τα υπόλοιπα σενάρια είναι έως και εφιαλτικά. Με πιο πιθανό ένα σχετικά «βιώσιμο», το οποίο θέλει τη Γαλλία να μαθαίνει «the hard way» από την αντίδραση των ίδιων των αγορών. Εξαιρετικά επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και τον πόνο που επιφέρει ο λαϊκισμός που ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό για κάθε εμπλεκόμενο. Και για όσους αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξαιρετικά θλιβερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:22

Προσωρινή πρόεδρος στον ΠΙΣ η Ματίνα Παγώνη

17:13

Morgan Stanley: Οι εταιρείες που επενδύουν στο ΑΙ αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους

17:01

Ο CEO της VW ζητά από την ΕΕ επιβολή δασμών στα κινεζικά plug-in υβριδικά οχήματα

16:53

Χρηματοδότηση από το ΥΠΑΙΘΑ 6,5 εκατ. ευρώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

16:49

Κέρδη στη Wall Street στην εβδομάδα Fed και Mag 7

16:46

Σ. Αραβία: Επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από Χούθι και ιρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ

16:34

Βόλτα στα γραφικά ορεινά χωριά της Θάσου

16:23

Κρήτη: Αστυνομική επιχείρηση για ζωοκλοπές, εκβιάσεις και απάτες σε βάρος της ΕΕ - 8 συλλήψεις

16:22

Λιβάνιος: Το Σύνταγμα δεν θα το αναθεωρήσουμε για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενεές

16:16

Προειδοποίηση ΔΝΤ προς κεντρικές τράπεζες: Ο χρυσός δεν είναι το απόλυτο «καταφύγιο»

16:12

Optima: Ώρα αναβαθμίσεων για τις τράπεζες, παραμένει «bullish»

16:07

Οι καθημερινές εργασιακές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία σου

16:07

Ακόμη 9.000 απολύσεις στην Porsche έως το 2035

15:59

Παρατείνεται για ένα 24ωρο η παραμονή των ελληνικών Canadair στην Ισπανία

15:51

Περιοδεία 7 Υπουργών στη Δυτική Μακεδονία

15:47

«Στροφή» των εταιρειών κρυπτονομισμάτων στο AI για να κερδίσουν πίσω τους επενδυτές

15:39

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: 3 τραυματίες - Μία σύλληψη

15:36

Cosmote Telekom: Το πρώτο δίκτυο κινητής στον κόσμο που αναδεικνύεται το ταχύτερο επί 10 συνεχόμενα χρόνια

15:32

Ομίλος Ηρακλής: Νέος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού ο Ιω. Νάνης

15:24

Πυρκαγιές: Λιγότερες οι ενεργές εστίες στη Γαλλία - Επιβράδυνση της εξάπλωσης των μετώπων στη Μαδρίτη

15:13

Δίκη για τα Τέμπη: Την Τρίτη η απόφαση για τα αιτήματα αναβολής και τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος

15:12

Τι φέρνει ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα μικροπλαστικά

15:04

Αύξηση 27,3% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Italgas το α' εξάμηνο

14:56

Revolut: Ανοίγει τις ιδιωτικές αγορές στους Έλληνες επενδυτές

14:39

Μαρινάκης: «Παρεμβαίνουμε στα καύσιμα όσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια»

14:35

Εντός του καλοκαιριού η ψήφιση του ν/σ για απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στα social media

14:26

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Μπρατάκου: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ΜμΕ και της μεσαίας τάξης ενόψει ΔΕΘ

14:22

Χατζηδάκης για το Σύνταγμα: Η αντιπολίτευση καταψηφίζει ακόμη και τις προτάσεις για τη Σημαία και τη Γλώσσα

14:10

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας - Ένας νεκρός

14:04

Vodafone: Ισχυρότερα έσοδα και κέρδη το β΄τρίμηνο με βοήθεια από τη Γερμανία