ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο

Γιάννης Παπαγεωργίου
27-06-2024 | 15:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έρχεται η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνήθιζε να λέει ότι το Κοινοβούλιο ήταν και το βασικό όργανο που φρόντιζε να «σκανάρει» τους φακέλους του Προέδρου και ακολούθως των υποψήφιων Επιτρόπων και το έκανε περισσότερο επισταμένως και από τον αυστηρότερο έλεγχο.

Στην περίπτωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, βέβαια, το ζήτημα προφανώς δεν είναι ο έλεγχος του φακέλου της αλλά οι πολιτικές ισορροπίες και ο έλεγχος των πολιτικών της επόμενης ημέρας. Ορισμένοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα δυσκολευτεί να βρει άμεσα τις απαιτούμενες ψήφους και θα προτιμήσει να μετακινήσει την ψηφοφορία το φθινόπωρο. Όχι απίθανο αλλά δύσκολο όπως έχουν έρθει οι καταστάσεις. Είναι πάντως νωρίς για υπολογισμούς ψήφων, ειδικά πριν τη συμφωνία των Ευρωομάδων για τις αντιπροεδρίες του Κοινοβουλίου. Η συζήτηση αυτή άλλωστε έθεσε σε -περιορισμένο- κίνδυνο την υποψηφιότητα Κάλλας για τη θέση της Ήπατης Εκπροσώπου.

Πρώτον γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συνεχίζουν να διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες εσωτερικές διαρροές. Και δεύτερον γιατί η Φον Ντερ Λάιεν είναι ο πλέον «συνεννοήσιμος» πόλος εντός του ΕΛΚ τόσο προς την Τζόρτζια Μελόνι των Συντηρητικών όσο και προς τους Πράσινους, αν επιθυμούν να παραμείνει όρθιο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών του Green Deal. Άρα οι όποιες διαρροές του συνασπισμού των τριών μπορούν εμμέσως να καλυφθούν. Μία δίμηνη παράταση δε συμφέρει κανέναν εμπλεκόμενο, ειδικά αν διαβάσει κανείς την ευρύτερη πολιτική και όχι τη μικροκομματική εικόνα. Εκτός από τον Όρμπαν η χώρα του οποίου θα προεδρεύει από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ και τον Σαρλ Μισέλ που θα παραμείνει στη θέση του λίγο παραπάνω ενώ κανείς από τους «παίκτες» των Βρυξελλών δεν τον υπολογίζει πλέον σοβαρά.

Αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια των υποψήφιων Επιτρόπων, το παιχνίδι έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να περάσουν από τις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου το φθινόπωρο. Αν δει κάποιος πίσω από τις επικριτικές δηλώσεις της Μελόνι σε βάρος των Βρυξελλών και της γραφειοκρατίας τους καθώς και της προσδοκίας της Ιταλίας να έχει ένα πόστο που «θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία αυτή», μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικείμενο deal. Αυτό πιθανότατα θα αφορά χαρτοφυλάκιο που θα επισπεύδει την έγκριση και εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη ή ακόμα και το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Καθόλου απίθανο και έως ενός σημείο αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τη σύνθεση και της απερχόμενης Επιτροπής και κυρίως το γεγονός ότι η περιβόητη (αναμενόμενη) Έκθεση Ντράγκι αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας μέσα στον Ιούλιο και να αποτελέσει αντικείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της Φον Ντερ Λέιεν στο Στρασβούργο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και τον Έλληνα Επίτροπο, η αλήθεια είναι ότι μόνο ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη (τρέχουσα) εικόνα των πραγμάτων. Οι πιθανότητες για την Ελλάδα να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο όπως αυτό της διεύρυνσης της ΕΕ είναι σημαντικά περισσότερες από ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Αλλά αυτή είναι μία γενική διαπίστωση που δεν απαιτεί ιδιαίτερη πληροφόρηση εκ των έσω. Η πρόταση όμως του πρωθυπουργού για τον επόμενο Επίτροπο, απαιτεί. Όπως απαιτεί και ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή μίας υποψηφιότητας που εύκολα ή δύσκολα θα περάσει από μία ενδεχομένως στοχευμένη επίθεση στις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Για να μη χρειαστεί να υπάρξει δεύτερη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:42

Ερντογάν στο Bloomberg: Καθοριστική η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

11:32

UBS: Νέα σύσταση neutral και τιμή-στόχος 10,7 ευρώ για τη μετοχή του ΔΑΑ

11:27

Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι επιβάτες

11:16

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας προς Τραμπ: «Όχι άλλες φαντασιώσεις προσάρτησης»

11:03

ΧΑ: Ήπιες διακυμάνσεις κοντά στα πολυετή υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

10:52

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με φόντο τη Βενεζουέλα - Ισχυρά κέρδη για τις αμυντικές μετοχές

10:42

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει να «υπονομεύσει την εθνική ενότητα»

10:25

Έως 15.000 ευρώ χρωστούν 7 στους 10 οφειλέτες του ΚΕΑΟ - Στα 50,68 δισ. εκτοξεύτηκε το χρέος

10:22

Τουρκία: Στο 30,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Επιβραδύνθηκε για 3ο διαδοχικό μήνα

10:20

Έκτακτη επιχορήγηση 4,4 εκατ. ευρώ σε πέντε Πανεπιστήμια για λειτουργικές ανάγκες

09:59

Νορβηγία: Πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2025 - Άγγιξαν το 96%

09:57

Κινέζος ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο δεν αποδέχεται οποιαδήποτε χώρα να αναλάβει ρόλο «παγκόσμιου δικαστή»

09:53

Starlink: Προσφέρει δωρεάν ίντερνετ στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο

09:38

Χατζηδάκης: Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο θεατές στα μπλόκα - Μια μειοψηφία κρατά όμηρο την υπόλοιπη κοινωνία

09:32

Τραμπ: Επανέλαβε την επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία στις ΗΠΑ - Έντονες αντιδράσεις από Δανία

09:30

Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ για το χάος στα αεροδρόμια - Δήμας: Οι επιβάτες δικαιούνται αποζημιώσεις

09:27

Κοντογεώργης: Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Σημίτη

09:24

Η ΕΚΤΕΡ παρουσίασε το νέο της λογότυπο

09:17

Επιχειρήσεις: Μόλις 10% του τζίρου από online πωλήσεις - Πόσες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη

09:12

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

09:04

Eurobank: Αγορά 1.447.993 ιδίων μετοχών έναντι 5,06 εκατ. ευρώ

08:54

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες ανακοίνωσε την ίδρυση επιτροπής για την απελευθέρωση του Μαδούρο

08:37

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν οι 40 νεκροί, εκ των οποίων 20 ανήλικοι, από την πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

08:20

Πέντε συμβουλές πιο ασφαλή «ψηφιακή ζωή»

08:10

Σκουπίδια, ενέργεια και δισεκατομμύρια: Αλματώδης η ανάπτυξη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων

08:00

Επιστρέφει στην αγορά για 27 εκατ. δολάρια το σπίτι της Ντάιαν Κίτον στο Λος Άντζελες

07:46

Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας - H Κούβα είναι έτοιμη να «πέσει»

07:43

Μαλλιά κουβάρια εξαιτίας Μαδούρο - Η άποψη Βενιζέλου για το Διεθνές Δίκαιο - Ποιον θαυμάζει η Άννα;

07:22

Περίπου 200 ξενοδοχεία και τουριστικά προς πώληση σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς

07:15

Επίθεση κατά της φοροδιαφυγής με 72.800 ελέγχους - Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο το 2026