ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο

Γιάννης Παπαγεωργίου
27-06-2024 | 15:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έρχεται η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνήθιζε να λέει ότι το Κοινοβούλιο ήταν και το βασικό όργανο που φρόντιζε να «σκανάρει» τους φακέλους του Προέδρου και ακολούθως των υποψήφιων Επιτρόπων και το έκανε περισσότερο επισταμένως και από τον αυστηρότερο έλεγχο.

Στην περίπτωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, βέβαια, το ζήτημα προφανώς δεν είναι ο έλεγχος του φακέλου της αλλά οι πολιτικές ισορροπίες και ο έλεγχος των πολιτικών της επόμενης ημέρας. Ορισμένοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα δυσκολευτεί να βρει άμεσα τις απαιτούμενες ψήφους και θα προτιμήσει να μετακινήσει την ψηφοφορία το φθινόπωρο. Όχι απίθανο αλλά δύσκολο όπως έχουν έρθει οι καταστάσεις. Είναι πάντως νωρίς για υπολογισμούς ψήφων, ειδικά πριν τη συμφωνία των Ευρωομάδων για τις αντιπροεδρίες του Κοινοβουλίου. Η συζήτηση αυτή άλλωστε έθεσε σε -περιορισμένο- κίνδυνο την υποψηφιότητα Κάλλας για τη θέση της Ήπατης Εκπροσώπου.

Πρώτον γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συνεχίζουν να διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες εσωτερικές διαρροές. Και δεύτερον γιατί η Φον Ντερ Λάιεν είναι ο πλέον «συνεννοήσιμος» πόλος εντός του ΕΛΚ τόσο προς την Τζόρτζια Μελόνι των Συντηρητικών όσο και προς τους Πράσινους, αν επιθυμούν να παραμείνει όρθιο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών του Green Deal. Άρα οι όποιες διαρροές του συνασπισμού των τριών μπορούν εμμέσως να καλυφθούν. Μία δίμηνη παράταση δε συμφέρει κανέναν εμπλεκόμενο, ειδικά αν διαβάσει κανείς την ευρύτερη πολιτική και όχι τη μικροκομματική εικόνα. Εκτός από τον Όρμπαν η χώρα του οποίου θα προεδρεύει από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ και τον Σαρλ Μισέλ που θα παραμείνει στη θέση του λίγο παραπάνω ενώ κανείς από τους «παίκτες» των Βρυξελλών δεν τον υπολογίζει πλέον σοβαρά.

Αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια των υποψήφιων Επιτρόπων, το παιχνίδι έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να περάσουν από τις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου το φθινόπωρο. Αν δει κάποιος πίσω από τις επικριτικές δηλώσεις της Μελόνι σε βάρος των Βρυξελλών και της γραφειοκρατίας τους καθώς και της προσδοκίας της Ιταλίας να έχει ένα πόστο που «θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία αυτή», μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικείμενο deal. Αυτό πιθανότατα θα αφορά χαρτοφυλάκιο που θα επισπεύδει την έγκριση και εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη ή ακόμα και το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Καθόλου απίθανο και έως ενός σημείο αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τη σύνθεση και της απερχόμενης Επιτροπής και κυρίως το γεγονός ότι η περιβόητη (αναμενόμενη) Έκθεση Ντράγκι αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας μέσα στον Ιούλιο και να αποτελέσει αντικείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της Φον Ντερ Λέιεν στο Στρασβούργο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και τον Έλληνα Επίτροπο, η αλήθεια είναι ότι μόνο ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη (τρέχουσα) εικόνα των πραγμάτων. Οι πιθανότητες για την Ελλάδα να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο όπως αυτό της διεύρυνσης της ΕΕ είναι σημαντικά περισσότερες από ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Αλλά αυτή είναι μία γενική διαπίστωση που δεν απαιτεί ιδιαίτερη πληροφόρηση εκ των έσω. Η πρόταση όμως του πρωθυπουργού για τον επόμενο Επίτροπο, απαιτεί. Όπως απαιτεί και ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή μίας υποψηφιότητας που εύκολα ή δύσκολα θα περάσει από μία ενδεχομένως στοχευμένη επίθεση στις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Για να μη χρειαστεί να υπάρξει δεύτερη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:57

Telefónica: Στα συνδικάτα πρόταση για περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας στην Ισπανία

21:49

Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στην Ουκρανία

21:38

Άνοδος άνω του 1% για τον χρυσό με ώθηση από τις ελπίδες για τα επιτόκια

21:36

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 50 ουκρανικά drones που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα

21:18

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υψηλή συμμετοχή στο ATHEX Mid Cap Conference 2025

20:55

Ιταλία: Η κεντροαριστερά κερδίζει τις εκλογές σε Απουλία, Καμπανία - Η κεντροδεξιά πήρε το Βένετο

20:46

Ο Τραμπ θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Απρίλιο

20:36

Θεοδωρικάκος: Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής

20:17

Παράταση προθεσμιών για την αποκατάσταση κτηρίων πληγέντων από τις πλημμύρες του 2023

20:10

Μερτς: Η Ρωσία πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

20:04

Κατσαφάδος: Προτεραιότητά μας είναι η άμεση στήριξη των πληγέντων και η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών

20:04

Η ανταλλαγή που ζητούν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη στο εμπόριο

19:59

Λαγκάρντ: Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ακόμα να δώσει πλεονέκτημα στην ΕΕ

19:54

Μητσοτάκης: Ο τομέας της AI δεν χρειάζεται να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ

19:46

Κεραμέως στο CEO Initiative 2025: Στρατηγική προσέγγιση για τον επαναπατρισμό ταλέντων

19:33

Νικολοπούλου (Επ. Ανταγωνισμού): Η αύξηση του κόστους ζωής αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα

19:30

Ισραήλ: Η GHF τερματίζει την αποστολή της στη Γάζα

19:24

Παπαστεργίου: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του Δημοσίου

19:12

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - «Βουτιά» για τις μετοχές άμυνας ελέω του Ουκρανικού

19:06

ΥΠΕΝ: Μετά από 24 χρόνια, επιταχύνονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας Τρικάλων

18:48

Κίνα - ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία Σι με Τραμπ

18:40

BriQ Properties: 57,2% των μετόχων ανταποκρίθηκε στο πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος

18:36

Μιχαηλίδου: 6.083 παιδιά παίρνουν voucher στη Β’ Πρόσκληση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

18:25

Στην παρουσίαση της ελληνικής λίστας «Forbes 30 under 30» για το 2026 αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:21

Αγορά Παιγνίων: Ποιοι οδηγούν την ανάπτυξη – Μεικτά έσοδα πάνω από 12,02 δισ. ευρώ

18:20

Flexopack: Στα 6,4 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

18:17

Γεωργιάδης: Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία δεν αποτυπώνει τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης

18:00

CNL Capital: Νέο ομολογιακό δάνειο 620.000 ευρώ για ενίσχυση επενδυτικής στρατηγικής

17:58

ΕΧΑΕ: Αύξηση καθαρών κερδών 103% στο 9μηνο - Στο +40% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη

17:58

ΧΑ: «Διαστημικός» τζίρος €874 εκατ. λόγω rebalancing - Έκανε το «4x4» ο Γενικός Δείκτης