ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο

Γιάννης Παπαγεωργίου
27-06-2024 | 15:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έρχεται η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνήθιζε να λέει ότι το Κοινοβούλιο ήταν και το βασικό όργανο που φρόντιζε να «σκανάρει» τους φακέλους του Προέδρου και ακολούθως των υποψήφιων Επιτρόπων και το έκανε περισσότερο επισταμένως και από τον αυστηρότερο έλεγχο.

Στην περίπτωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, βέβαια, το ζήτημα προφανώς δεν είναι ο έλεγχος του φακέλου της αλλά οι πολιτικές ισορροπίες και ο έλεγχος των πολιτικών της επόμενης ημέρας. Ορισμένοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα δυσκολευτεί να βρει άμεσα τις απαιτούμενες ψήφους και θα προτιμήσει να μετακινήσει την ψηφοφορία το φθινόπωρο. Όχι απίθανο αλλά δύσκολο όπως έχουν έρθει οι καταστάσεις. Είναι πάντως νωρίς για υπολογισμούς ψήφων, ειδικά πριν τη συμφωνία των Ευρωομάδων για τις αντιπροεδρίες του Κοινοβουλίου. Η συζήτηση αυτή άλλωστε έθεσε σε -περιορισμένο- κίνδυνο την υποψηφιότητα Κάλλας για τη θέση της Ήπατης Εκπροσώπου.

Πρώτον γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συνεχίζουν να διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες εσωτερικές διαρροές. Και δεύτερον γιατί η Φον Ντερ Λάιεν είναι ο πλέον «συνεννοήσιμος» πόλος εντός του ΕΛΚ τόσο προς την Τζόρτζια Μελόνι των Συντηρητικών όσο και προς τους Πράσινους, αν επιθυμούν να παραμείνει όρθιο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών του Green Deal. Άρα οι όποιες διαρροές του συνασπισμού των τριών μπορούν εμμέσως να καλυφθούν. Μία δίμηνη παράταση δε συμφέρει κανέναν εμπλεκόμενο, ειδικά αν διαβάσει κανείς την ευρύτερη πολιτική και όχι τη μικροκομματική εικόνα. Εκτός από τον Όρμπαν η χώρα του οποίου θα προεδρεύει από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ και τον Σαρλ Μισέλ που θα παραμείνει στη θέση του λίγο παραπάνω ενώ κανείς από τους «παίκτες» των Βρυξελλών δεν τον υπολογίζει πλέον σοβαρά.

Αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια των υποψήφιων Επιτρόπων, το παιχνίδι έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να περάσουν από τις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου το φθινόπωρο. Αν δει κάποιος πίσω από τις επικριτικές δηλώσεις της Μελόνι σε βάρος των Βρυξελλών και της γραφειοκρατίας τους καθώς και της προσδοκίας της Ιταλίας να έχει ένα πόστο που «θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία αυτή», μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικείμενο deal. Αυτό πιθανότατα θα αφορά χαρτοφυλάκιο που θα επισπεύδει την έγκριση και εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη ή ακόμα και το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Καθόλου απίθανο και έως ενός σημείο αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τη σύνθεση και της απερχόμενης Επιτροπής και κυρίως το γεγονός ότι η περιβόητη (αναμενόμενη) Έκθεση Ντράγκι αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας μέσα στον Ιούλιο και να αποτελέσει αντικείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της Φον Ντερ Λέιεν στο Στρασβούργο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και τον Έλληνα Επίτροπο, η αλήθεια είναι ότι μόνο ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη (τρέχουσα) εικόνα των πραγμάτων. Οι πιθανότητες για την Ελλάδα να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο όπως αυτό της διεύρυνσης της ΕΕ είναι σημαντικά περισσότερες από ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Αλλά αυτή είναι μία γενική διαπίστωση που δεν απαιτεί ιδιαίτερη πληροφόρηση εκ των έσω. Η πρόταση όμως του πρωθυπουργού για τον επόμενο Επίτροπο, απαιτεί. Όπως απαιτεί και ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή μίας υποψηφιότητας που εύκολα ή δύσκολα θα περάσει από μία ενδεχομένως στοχευμένη επίθεση στις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Για να μη χρειαστεί να υπάρξει δεύτερη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:40

Σταϊνμάιερ: Η Βηρυτός πρέπει να συνεχίσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

18:28

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 286.000 ίδιες μετοχές με μέση τιμή 14,9335 ευρώ/μετοχή

18:13

Πιερρακάκης στο Eurogroup: Υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη ο διεθνής ρόλος του ευρώ

18:09

Σπάνια κάρτα Pokémon πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 16,5 εκατ. δολαρίων

18:01

Δείκτης RCI: Υψηλότεροι μισθοί στην Ελλάδα αλλά και μεγαλύτερη εξουθένωση εργαζομένων

17:53

Γερμανία: Μισθολογικές αυξήσεις 5,8% στους δημόσιους υπαλλήλους - Σε 3 «δόσεις»

17:52

Σδούκου: Η κυβέρνηση προχωράει με έργο όπως η σημερινή ενεργειακή συμφωνία

17:48

Η Ινδία κατάσχεσε δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν και τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων

17:46

ΕΕ: «Όχι» στο σχέδιο μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού από 70 ΜΚΟ

17:37

ΠΑΣΟΚ: Άνοιξε η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφιότητας για τα ψηφοδέλτια

17:27

Οι φόβοι για το ΑΙ στοιχίζουν δισεκατομμύρια στις Big Tech

17:25

Συνέχεια πιέσεων στο Χρηματιστήριο, με βαρίδι τις τράπεζες

17:17

Interamerican: Στα 402 εκατ. ευρώ η συμβολή του Ομίλου στο ΑΕΠ την περίοδο 2019-2024

17:12

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 70% της 3P SALADS από Αμβροσία

17:09

Ερευνητικές δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγροδιατροφική αλυσίδα

16:56

Ζαχαράκη: Προσχηματικές οι ανακοινώσεις περί «μονομερούς» Εθνικού Διαλόγου

16:52

Κομισιόν: Παραμένει ανεπαρκής η πρόοδος στον στόχο για μείωση των θανάτων από τροχαία

16:40

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ανάμεσα σε πρόστιμα, κόστος και ευθύνες - Τι αποκάλυψαν οι πολίτες στη διαβούλευση

16:37

Κλειστή η Wall Street - «Τιμά» την Ημέρα των Προέδρων

16:36

Κούβα: Θύμα του αμερικανικού εμπάργκο το διάσημο φεστιβάλ πούρων

16:32

Γερμανία: Σε πρώιμο στάδιο οι συνομιλίες με Γαλλία για την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

16:26

Volkswagen: Μείωση κόστους 20% έως 2028 - Έρχονται 35.000 απολύσεις στη Γερμανία

16:23

Συντάξεις Μαρτίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής

16:11

«Έπεσε» το Χ - Σοβαρά προβλήματα και στην Ελλάδα

16:04

Εμπλουτίζεται με 800 νέες ερωτήσεις το Μητρώο Θεμάτων Γνώσεων του ΑΣΕΠ

16:03

Η DIMAND φέρνει τις μέλισσες στην καρδιά της πόλης

16:01

ΑΑΔΕ: Εργασίες για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2026

15:36

Πιερρακάκης: Πρώτη φορά σε Eurogrοup υπουργός Οικονομικών του Καναδά

15:33

Όρμπαν σε Ρούμπιο για εκλογές: Η κυβέρνηση θα σχηματισθεί στη βάση της βούλησης των Ούγγρων

15:33

Η Κομισιόν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα ως παρατηρητής