ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο

Γιάννης Παπαγεωργίου
27-06-2024 | 15:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας και ο δρόμος προς το Στρασβούργο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έρχεται η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνήθιζε να λέει ότι το Κοινοβούλιο ήταν και το βασικό όργανο που φρόντιζε να «σκανάρει» τους φακέλους του Προέδρου και ακολούθως των υποψήφιων Επιτρόπων και το έκανε περισσότερο επισταμένως και από τον αυστηρότερο έλεγχο.

Στην περίπτωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, βέβαια, το ζήτημα προφανώς δεν είναι ο έλεγχος του φακέλου της αλλά οι πολιτικές ισορροπίες και ο έλεγχος των πολιτικών της επόμενης ημέρας. Ορισμένοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα δυσκολευτεί να βρει άμεσα τις απαιτούμενες ψήφους και θα προτιμήσει να μετακινήσει την ψηφοφορία το φθινόπωρο. Όχι απίθανο αλλά δύσκολο όπως έχουν έρθει οι καταστάσεις. Είναι πάντως νωρίς για υπολογισμούς ψήφων, ειδικά πριν τη συμφωνία των Ευρωομάδων για τις αντιπροεδρίες του Κοινοβουλίου. Η συζήτηση αυτή άλλωστε έθεσε σε -περιορισμένο- κίνδυνο την υποψηφιότητα Κάλλας για τη θέση της Ήπατης Εκπροσώπου.

Πρώτον γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συνεχίζουν να διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες εσωτερικές διαρροές. Και δεύτερον γιατί η Φον Ντερ Λάιεν είναι ο πλέον «συνεννοήσιμος» πόλος εντός του ΕΛΚ τόσο προς την Τζόρτζια Μελόνι των Συντηρητικών όσο και προς τους Πράσινους, αν επιθυμούν να παραμείνει όρθιο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών του Green Deal. Άρα οι όποιες διαρροές του συνασπισμού των τριών μπορούν εμμέσως να καλυφθούν. Μία δίμηνη παράταση δε συμφέρει κανέναν εμπλεκόμενο, ειδικά αν διαβάσει κανείς την ευρύτερη πολιτική και όχι τη μικροκομματική εικόνα. Εκτός από τον Όρμπαν η χώρα του οποίου θα προεδρεύει από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ και τον Σαρλ Μισέλ που θα παραμείνει στη θέση του λίγο παραπάνω ενώ κανείς από τους «παίκτες» των Βρυξελλών δεν τον υπολογίζει πλέον σοβαρά.

Αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια των υποψήφιων Επιτρόπων, το παιχνίδι έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να περάσουν από τις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου το φθινόπωρο. Αν δει κάποιος πίσω από τις επικριτικές δηλώσεις της Μελόνι σε βάρος των Βρυξελλών και της γραφειοκρατίας τους καθώς και της προσδοκίας της Ιταλίας να έχει ένα πόστο που «θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία αυτή», μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικείμενο deal. Αυτό πιθανότατα θα αφορά χαρτοφυλάκιο που θα επισπεύδει την έγκριση και εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη ή ακόμα και το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Καθόλου απίθανο και έως ενός σημείο αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τη σύνθεση και της απερχόμενης Επιτροπής και κυρίως το γεγονός ότι η περιβόητη (αναμενόμενη) Έκθεση Ντράγκι αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας μέσα στον Ιούλιο και να αποτελέσει αντικείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της Φον Ντερ Λέιεν στο Στρασβούργο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και τον Έλληνα Επίτροπο, η αλήθεια είναι ότι μόνο ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη (τρέχουσα) εικόνα των πραγμάτων. Οι πιθανότητες για την Ελλάδα να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο όπως αυτό της διεύρυνσης της ΕΕ είναι σημαντικά περισσότερες από ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Αλλά αυτή είναι μία γενική διαπίστωση που δεν απαιτεί ιδιαίτερη πληροφόρηση εκ των έσω. Η πρόταση όμως του πρωθυπουργού για τον επόμενο Επίτροπο, απαιτεί. Όπως απαιτεί και ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή μίας υποψηφιότητας που εύκολα ή δύσκολα θα περάσει από μία ενδεχομένως στοχευμένη επίθεση στις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Για να μη χρειαστεί να υπάρξει δεύτερη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:03

Θραύσματα drone έπεσαν σε ρουμανικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

18:56

Έφυγε απ' τη ζωή ο Γ. Βαρβιτσιώτης - Ήταν πυλώνας της παράταξης τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης

18:47

Τις 33 έφτασαν οι συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς σε πέντε ημέρες

18:34

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση θυμήθηκε το ΕΔΣ που η ίδια υπονόμευσε

18:29

Ρωσία: Πλήγματα στο ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ

17:57

Ισπανία: Τουλάχιστον 72 νεκροί από το μαζικό κύμα μεταναστών της Πέμπτης στο θύλακα της Θέουτα

17:50

Κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ θα διενεργήσουν αυτοψίες στις πληγείσες απ' τις φωτιές περιοχές

17:14

Συνελήφθη 26χρονος για τη δολοφονία της 38χρονης Βρετανίδας στην Κυψέλη

16:56

Το στεγαστικό επιτείνει τη δημογραφική κρίση - Αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας οι νέοι και παραμένουν στην πατρική εστία

16:35

Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την επαναφορά της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών της ΑΑΔΕ

16:26

Σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα - Δύο χωρίς αισθήσεις, δύο εντοπίστηκαν σώοι

16:18

Στις φλόγες το όρος Πατέρας - Λίγα χλμ απ' τα Μέγαρα οι φλόγες

16:09

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε δομές υγείας της Δ. Αττικής λόγω των πυρκαγιών

16:04

Κεφαλονιά: Συνελήφθη 44χρονος για εμπρησμό από πρόθεση

15:51

Jefferies: Θα στερηθούν κέρδη οι επενδυτές που αποκλείουν την SpaceX λόγω Μασκ

15:34

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα διαθέτει ένα αστείρευτο ειρηνικό «οπλοστάσιο πολιτισμού»

15:19

OPEC: Συμφωνία για συνολική αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 188.000 βαρέλια

15:06

Σκέρτσος: Έχουμε όλα τα εργαλεία για προσιτή στέγη

14:52

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική - Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα αεροσκάφη

14:46

Θήβα: Στον εισαγγελέα οι δυο συλληφθέντες για τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

14:40

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική, Βοιωτία και Εύβοια τη Δευτέρα

14:32

Χαλκιδική: Βυθίστηκε σκάφος στον Άγιο Νικόλαο

14:27

Κεφαλονιά: Bελτιωμένη η κατάσταση - Επιχειρούν εναέρια μέσα

14:20

Ιράν: Κάθε απειλή από αντιπάλους είναι πραγματική και αξιόπιστη

14:00

Πιερρακάκης: Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε σχέδιο τετραετίας

13:30

Μαρινάκης: Η αντίδραση στις ψευδείς ειδήσεις δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης ή ενός κόμματος

13:26

Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως επένδυσε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας αλλά τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν

13:00

Ακίνητα – Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλές προ-κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο – Τι συμβαίνει σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα

12:52

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς τρία άτομα που έκλεβαν μετασχηματιστές

12:45

O Κυρ. Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΠ