ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν

Γιάννης Παπαγεωργίου
03-06-2024 | 08:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
H άτυπη συνάντηση της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό.

Ελάχιστα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά καταγράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τους διεκδικητές των θέσεων των επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης. Πηγές από τις Βρυξέλλες μάς προσέθεταν και το όνομα της Δανής πρωθυπουργού Μέττε Φρεντέρικσεν στις εναλλακτικές επιλογές για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπτωση που οι δικαστικές περιπέτειες του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα εμποδίσουν την πορεία του προς τη θέση. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μία χώρα εκτός της Ευρωζώνης και κυρίως με ελάχιστη εμπειρία σε θέματα άμυνας δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις στην παρούσα φάση τον κεντρικό συντονισμό των κυβερνήσεων των 27.

Σε αυτό που φαίνεται να είναι σύμφωνη η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών είναι ότι η άτυπη συνάντηση (δείπνο) της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου (με… όσες μέρες επιπλέον χρειαστεί να διαρκέσει) οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό. H διεθνής συγκυρία και οι αποφάσεις που προγραμματισμένα ή μη θα κληθεί να λάβει βραχυπρόθεσμα η ΕΕ προϋποθέτει σύντομες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του Κολλεγίου των Επιτρόπων και ακολούθως οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Το βασικό σενάριο θέλει τους 720 ευρωβουλευτές να δίνουν το δικό τους πράσινο φως για την προεδρία της Επιτροπής το επόμενο φθινόπωρο και όχι στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Προφανώς, βέβαια, αυτό συνδέεται με τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

Πριν από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ας κρατήσουμε άλλες δύο: Την επομένη των ευρωεκλογών όταν κυβερνήσεις και ευρωομάδες θα κάνουν το βασικό απολογισμό και την εκτίμηση ισορροπιών σε επίπεδο Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου καθώς και την 13η Ιουνίου όταν οι περισσότεροι πρωταγωνιστές θα βρεθούν για τρεις ημέρες στην Ιταλία στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της G7.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους Επιτρόπους «της επόμενης ημέρας», η ονοματολογία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει κορυφωθεί. Στην Αθήνα, ωστόσο, η σκόνη φαίνεται να έχει καθίσει. Με τα σημερινά δεδομένα, η θητεία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αναμένεται να ανανεωθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:58

Πιερρακάκης: Οι αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν το μέλλον της Ευρώπης

11:46

Δημοσκόπηση GPO για τα «Παραπολιτικά»: Πρώτη η ΝΔ με 29,4%, στο 16,3% η ΕΛ.Α.Σ.

11:18

Το στοίχημα του 25% στα εξοπλιστικά μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

11:03

Οι ελλείψεις υποδομών νερού είναι το πρόβλημα στα νησιά - Όχι η ξηρασία

10:48

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τον δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες

10:42

Πράσινο φως για τον απόπλου του «ΚΙΣΣΑΜΟΣ» από τη Μήλο - Συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του

10:29

Real Consulting: Ανοιχτό το παράθυρο για εξαγορές μετά την ενσωμάτωση της OTS

10:26

Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε τη σιδηροδρομική σύνδεση Πράγας – Βερολίνου - Κοπεγχάγης

10:18

Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι εργασίας

10:09

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν της μικρής επιχείρησης

09:40

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

09:26

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στο διάστημα

09:23

Αναθέρμανση στη διακίνηση containers για το λιμάνι του Πειραιά

09:09

Βενεζουέλα: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

08:56

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

08:44

Τρία γραφικά ψαροχώρια γύρω από τη Μονεμβασιά που αξίζει να ανακαλύψετε

08:43

Ελβετία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου με 38,8 βαθμούς Κελσίου

08:31

Εκτός τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς ρεύματος - Εξετάζεται η λύση της ΑΑΔΕ

08:25

Μπόνους μετεγκατάστασης στην περιφέρεια ύψους 10.000€ και προκαταβολή για τα έξοδα μετακίνησης

08:16

AKTOR: Παρά την «ενεργειακή στροφή» παραμένει «πυλώνας» η Κατασκευή - Ενισχύονται Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ

08:12

ΗΠΑ- Ιράν: Ανεβαίνει ξανά η ένταση στον Περσικό – Ανταλλαγή χτυπημάτων

08:00

Φοροδιαφυγή-οικονομικό έγκλημα: Εξπρές έλεγχοι και διώξεις - Στενότερη συνεργασία ΑΑΔΕ με «ελληνικό FBI»

23:54

Ρούμπιο για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου: Διαδικασία και για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

23:40

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

23:26

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαλάνδρι το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών

23:12

Wall Street: 5η ημέρα απωλειών για S&P 500 - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 10 μήνες

22:58

Europol: Τα εγκληματικά δίκτυα μετατρέπονται σε «παγκόσμιες επιχειρήσεις»

22:44

Κομισιόν σε Τραμπ για δασμούς: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά για τα δικαιώματά μας

22:30

Κασκάρι (Fed): Θα χρειαστεί μία αύξηση επιτοκίων φέτος

22:16

ΕΛΑΣ: Παραπλανητική ιστοσελίδα κλέβει τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία - «Μην δίνετε δεδομένα»