ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν

Γιάννης Παπαγεωργίου
03-06-2024 | 08:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν
H άτυπη συνάντηση της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό.

Ελάχιστα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά καταγράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τους διεκδικητές των θέσεων των επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης. Πηγές από τις Βρυξέλλες μάς προσέθεταν και το όνομα της Δανής πρωθυπουργού Μέττε Φρεντέρικσεν στις εναλλακτικές επιλογές για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπτωση που οι δικαστικές περιπέτειες του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα εμποδίσουν την πορεία του προς τη θέση. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μία χώρα εκτός της Ευρωζώνης και κυρίως με ελάχιστη εμπειρία σε θέματα άμυνας δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις στην παρούσα φάση τον κεντρικό συντονισμό των κυβερνήσεων των 27.

Σε αυτό που φαίνεται να είναι σύμφωνη η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών είναι ότι η άτυπη συνάντηση (δείπνο) της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου (με… όσες μέρες επιπλέον χρειαστεί να διαρκέσει) οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό. H διεθνής συγκυρία και οι αποφάσεις που προγραμματισμένα ή μη θα κληθεί να λάβει βραχυπρόθεσμα η ΕΕ προϋποθέτει σύντομες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του Κολλεγίου των Επιτρόπων και ακολούθως οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Το βασικό σενάριο θέλει τους 720 ευρωβουλευτές να δίνουν το δικό τους πράσινο φως για την προεδρία της Επιτροπής το επόμενο φθινόπωρο και όχι στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Προφανώς, βέβαια, αυτό συνδέεται με τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

Πριν από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ας κρατήσουμε άλλες δύο: Την επομένη των ευρωεκλογών όταν κυβερνήσεις και ευρωομάδες θα κάνουν το βασικό απολογισμό και την εκτίμηση ισορροπιών σε επίπεδο Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου καθώς και την 13η Ιουνίου όταν οι περισσότεροι πρωταγωνιστές θα βρεθούν για τρεις ημέρες στην Ιταλία στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της G7.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους Επιτρόπους «της επόμενης ημέρας», η ονοματολογία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει κορυφωθεί. Στην Αθήνα, ωστόσο, η σκόνη φαίνεται να έχει καθίσει. Με τα σημερινά δεδομένα, η θητεία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αναμένεται να ανανεωθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:43

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων

23:39

Apple: Ισχυρές επιδόσεις στο τρίμηνο με καταλύτη το iPhone

23:30

Η Amazon εξετάζει επένδυση-μαμούθ στην OpenAI

23:25

Wall Street: «Βαρίδι» για τον S&P 500 η Microsoft

23:06

Μερτς: Το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι στη Ρωσία

22:51

Γεωπολιτικό ρίσκο εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου

22:40

Ρεκόρ για τον χαλκό

22:27

Ιράν: Η Τεχεράνη «θα απαντήσει αμέσως» αν δεχτεί επίθεση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού

22:08

Ο Ζελένσκι αναμένει από τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για μία εβδομάδα, όπως συμφώνησε

22:02

Ιταλός ναύαρχος: Δεν χρειάζεται ευρωπαϊκός στρατός, το ΝΑΤΟ διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία

21:56

Τετραμερής συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο Αιγαίου–Μαύρης Θάλασσας

21:55

Κτηνοτρόφοι: Έως 23/2 τα δικαιολογητικά για τις αιτήσεις αναγνώρισης ανωτέρας βίας

21:42

Ο Τραμπ εξηγεί γιατί... κλείνει τα μάτια στα υπουργικά συμβούλια

21:34

Χρυσός: Οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν το ρεκόρ και κατοχύρωσαν κέρδη

21:28

Έκρηξη σε διυλιστήριο στην Τουρκία

21:19

Η Apple εξαγόρασε την ισραηλινή startup τεχνητής νοημοσύνης Q.ai

21:17

Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Το ψηφιακό ευρώ διασφαλίζει τη στρατηγική αυτονομία μας

21:06

Ρωσικές υβριδικές απειλές: Κυρώσεις της ΕΕ σε 6 άτομα για δραστηριότητες παραπληροφόρησης

20:53

ΗΠΑ: Δεν πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο χρηματοδότησης έξι υπουργείων - Έρχεται κι άλλο shutdown;

20:41

Βόρεια Μακεδονία: Ανοίγουν τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα για τα φορτηγά

20:40

Πτήση πάνω από τα 14.500 δολάρια για τον χαλκό με άλμα 11%

20:39

Κάγια Κάλας: Η ενέργεια γίνεται το νέο μέτωπο πολέμου

20:26

Την επόμενη εβδομάδα ο υποψήφιος του Τραμπ για την Fed

20:13

Ράλι χωρίς φρένα - Τι φοβούνται οι επενδυτές και καταφεύγουν στον χρυσό

20:11

Ιρανός αντιπρόεδρος: Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον πόλεμο

20:02

Δέσποινα Παληαρούτα: Νέο «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά στο τέλος του 2026

20:01

Επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στα «Ναυπηγεία Σαλαμίνας»

19:53

Δημοσκόπηση MRB: Πρώτη η ΝΔ με προβάδισμα 12,2% - Πόσοι θα ψήφιζαν το κόμμα Καρυστιανού

19:42

Αυγενάκης: Δεν αποδέχεται τη θέση προέδρου στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς

19:32

Ευρωαγορές: «Λύγισαν» οι δείκτες μπροστά στα εταιρικά αποτελέσματα