ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν

Γιάννης Παπαγεωργίου
03-06-2024 | 08:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν
H άτυπη συνάντηση της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό.

Ελάχιστα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά καταγράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τους διεκδικητές των θέσεων των επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης. Πηγές από τις Βρυξέλλες μάς προσέθεταν και το όνομα της Δανής πρωθυπουργού Μέττε Φρεντέρικσεν στις εναλλακτικές επιλογές για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπτωση που οι δικαστικές περιπέτειες του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα εμποδίσουν την πορεία του προς τη θέση. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μία χώρα εκτός της Ευρωζώνης και κυρίως με ελάχιστη εμπειρία σε θέματα άμυνας δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις στην παρούσα φάση τον κεντρικό συντονισμό των κυβερνήσεων των 27.

Σε αυτό που φαίνεται να είναι σύμφωνη η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών είναι ότι η άτυπη συνάντηση (δείπνο) της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου (με… όσες μέρες επιπλέον χρειαστεί να διαρκέσει) οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό. H διεθνής συγκυρία και οι αποφάσεις που προγραμματισμένα ή μη θα κληθεί να λάβει βραχυπρόθεσμα η ΕΕ προϋποθέτει σύντομες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του Κολλεγίου των Επιτρόπων και ακολούθως οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Το βασικό σενάριο θέλει τους 720 ευρωβουλευτές να δίνουν το δικό τους πράσινο φως για την προεδρία της Επιτροπής το επόμενο φθινόπωρο και όχι στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Προφανώς, βέβαια, αυτό συνδέεται με τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

Πριν από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ας κρατήσουμε άλλες δύο: Την επομένη των ευρωεκλογών όταν κυβερνήσεις και ευρωομάδες θα κάνουν το βασικό απολογισμό και την εκτίμηση ισορροπιών σε επίπεδο Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου καθώς και την 13η Ιουνίου όταν οι περισσότεροι πρωταγωνιστές θα βρεθούν για τρεις ημέρες στην Ιταλία στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της G7.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους Επιτρόπους «της επόμενης ημέρας», η ονοματολογία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει κορυφωθεί. Στην Αθήνα, ωστόσο, η σκόνη φαίνεται να έχει καθίσει. Με τα σημερινά δεδομένα, η θητεία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αναμένεται να ανανεωθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:08

Υποκλοπές μέσω Predator: Στον Άρειο Πάγο η έρευνα για ενδεχόμενη κατασκοπεία

15:04

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογικής στρατηγικής της Lidl

14:57

ΔΥΠΑ: Μέχρι 15/4 οι αιτήσεις για ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων

14:56

Μητσοτάκης: Ας ξεχάσουμε οριστικά το να σβήσει κανείς κλήση με ένα τηλέφωνο

14:53

Ποια ιδανική ώρα για το βραδινό γεύμα για καλύτερη πέψη και ποιότητα ύπνου

14:37

Η Wolt επενδύει σε νέες λύσεις μετακίνησης που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

14:35

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Μια εκδρομή που αξίζει να κάνετε

14:27

Οι όροι του Ιράν για μία ειρηνευτική συμφωνία - Επιθέσεις στη νήσο Χαργκ και σε γέφυρες

14:14

Fuel Pass: Συνεχίζονται τα προβλήματα - Εξετάζονται νέες αλλαγές στο πρόγραμμα ανά ψηφίο ΑΦΜ

14:06

Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΥΠΑ - ΑΒΑΞ για επαγγελματική εκπαίδευση και απασχόληση στις κατασκευές

14:05

Foot Locker: Στην Ερμού το δεύτερο κατάστημα Reimagined Evolution στην Ελλάδα

14:00

Τουρισμός: Θετική δυναμική παρά την κρίση στη Μ. Ανατολή αλλά και αστερίσκοι για τη συνέχεια

14:00

HDB και ID - GC ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας

13:59

Τσάφος: Στους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ η Ελλάδα

13:56

Οι εκλογές του Όρμπαν και ο «ανησυχητικός συσχετισμός» Ουκρανίας και Ιράν

13:40

Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε μαλακό/σκληρό σιτάρι και κριθάρι

13:36

Γεωργιάδης: Το «ρουσφέτι» ούτε επί Μητσοτάκη εφευρέθηκε, ούτε οι βουλευτές της ΝΔ το έφτιαξαν

13:32

ΙΝΣΕΤΕ-ΗΑΤΤΑ: Πίεση στα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία από φορολογία, λειτουργικό κόστος και on line πλατφόρμες

13:32

ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων 73 εκατ. ευρώ για ζημίες του 2025

13:27

United Group: Ολοκλήρωσε νέο χερσαίο καλώδιο που συνδέει Αθήνα-Θεσσαλονίκη

13:24

Βουλή: Την Πέμπτη 16 Απριλίου η «προ ημερησίας» του ΠΑΣΟΚ για το Κράτος Δικαίου

13:22

Νταντάδες της Γειτονιάς: Ανοίγει στις 24 Απριλίου η πλατφόρμα

13:22

ΔΟΕ για ενεργειακή κρίση: Χειρότερη από εκείνες του 1973, του 1979 και του 2022 μαζί

13:19

Δούκας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Βασιλίσσης Όλγας

13:18

«Καμπανάκι» Γκεοργκίεβα για Ιράν: «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη»

12:54

Επίθεση στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη - «Νεκροί οι 3 τρομοκράτες»

12:53

Kaspersky: Προειδοποιεί για τους κινδύνους της ψηφιακής ιατρικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

12:51

Βρετανία: Φιλοξενεί κρίσιμη σύσκεψη για τα Στενά του Ορμούζ

12:40

EY: Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης - Ο επενδυτικός κύκλος αλλάζει κατεύθυνση

12:36

Η ΑΒ Βασιλόπουλος εξαγοράζει τρία καταστήματα στη Σαντορίνη