ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν

Γιάννης Παπαγεωργίου
03-06-2024 | 08:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
H άτυπη συνάντηση της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό.

Ελάχιστα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά καταγράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τους διεκδικητές των θέσεων των επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης. Πηγές από τις Βρυξέλλες μάς προσέθεταν και το όνομα της Δανής πρωθυπουργού Μέττε Φρεντέρικσεν στις εναλλακτικές επιλογές για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπτωση που οι δικαστικές περιπέτειες του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα εμποδίσουν την πορεία του προς τη θέση. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μία χώρα εκτός της Ευρωζώνης και κυρίως με ελάχιστη εμπειρία σε θέματα άμυνας δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις στην παρούσα φάση τον κεντρικό συντονισμό των κυβερνήσεων των 27.

Σε αυτό που φαίνεται να είναι σύμφωνη η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών είναι ότι η άτυπη συνάντηση (δείπνο) της 17ης Ιουνίου και η Σύνοδος κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου (με… όσες μέρες επιπλέον χρειαστεί να διαρκέσει) οφείλουν να βγάλουν λευκό καπνό. H διεθνής συγκυρία και οι αποφάσεις που προγραμματισμένα ή μη θα κληθεί να λάβει βραχυπρόθεσμα η ΕΕ προϋποθέτει σύντομες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του Κολλεγίου των Επιτρόπων και ακολούθως οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Το βασικό σενάριο θέλει τους 720 ευρωβουλευτές να δίνουν το δικό τους πράσινο φως για την προεδρία της Επιτροπής το επόμενο φθινόπωρο και όχι στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Προφανώς, βέβαια, αυτό συνδέεται με τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

Πριν από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ας κρατήσουμε άλλες δύο: Την επομένη των ευρωεκλογών όταν κυβερνήσεις και ευρωομάδες θα κάνουν το βασικό απολογισμό και την εκτίμηση ισορροπιών σε επίπεδο Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου καθώς και την 13η Ιουνίου όταν οι περισσότεροι πρωταγωνιστές θα βρεθούν για τρεις ημέρες στην Ιταλία στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της G7.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους Επιτρόπους «της επόμενης ημέρας», η ονοματολογία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει κορυφωθεί. Στην Αθήνα, ωστόσο, η σκόνη φαίνεται να έχει καθίσει. Με τα σημερινά δεδομένα, η θητεία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αναμένεται να ανανεωθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:39

ΙΕΑ: Ραγδαία μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου παρά το πλήγμα στη ζήτηση

11:30

JPMorgan: Γιατί επενδύει εννιαψήφιο ποσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028

11:23

Κολομβία-σεισμός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε βοήθεια 2 εκατ. ευρώ

11:16

Ryanair και Google συνεργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

11:13

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ «διεισδύει» στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και δημιουργεί ένταση στην Αρκτική

11:08

Εκτός λειτουργίας προσωρινά οι σταθμοί Ανθούπολη, Περιστέρι, Αγ, Αντώνιος

11:03

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένες κινήσεις κοντά στις 2.600 μονάδες

10:49

Υποτονικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:33

Πετρέλαιο: Κοντά στα 90 δολ. το Brent μετά το πλήγμα των Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

10:14

Ανεβαίνουν χρυσός, ασήμι εν αναμονή του πληθωρισμού ΗΠΑ

09:44

ΔΕΔΔΗΕ: «Οι επενδύσεις έχουν υπερπενταπλασιαστεί και οι δαπάνες πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί»

09:41

Η Γερμανία «ξεμένει» από νέους

09:40

Για μια θέση στον ήλιο: Πόσο στοιχίζει το να δεις την έκλειψη σε τσάρτερ

09:11

Τραμπ: «Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινα βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο»

09:08

ΔΥΠΑ: Έως 18/8 οι αιτήσεις για το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1000 ανέργων πτυχιούχων

09:00

Παπαθανάσης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πακέτο της ΔΕΘ - «Δεν θα υπάρξει ύφεση» μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

08:51

ΤUI: «Βουτιά» 27% στα λειτουργικά κέρδη λόγω πτώσης των κρατήσεων

08:30

Πάρκο Ελληνικού: 14 στοιχεία για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης

08:29

Σεισμός στην Κολομβία: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 250, η αναζήτηση επιζώντων συνεχίζεται

08:23

FT: O Βανς ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

08:18

Έξαρση συλλοίμωξης γρίπης Α με Covid 19 στην Πάρο - Κρούσματα σε Ίο, Νάξο και άλλα Κυκλαδονήσια

08:16

Πάει για επταψήφιο ποσό ένα από τα πρώτα ρολόγια F.P. Journe

08:11

Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου

08:04

Κυκλική οικονομία: Η αγορά των 888 δισ. δολαρίων έως το 2030 - Η μεγάλη απόσταση της Ελλάδας από την Ευρώπη

07:59

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την ανατολική θάλασσα

07:52

Από τον αποχαιρετισμό στον Στέλιο Ράμφο έως την αγωνία για την Κολομβία

07:51

ΔΟΕ: Η ανεργία των νέων αυξήθηκε πέρυσι σε παγκόσμια κλίμακα

07:36

Θέλουμε περιφέρειες του «εγώ» ή του «εμείς»;

07:33

Ακριβός πλανήτης, φθηνότερο ελληνικό ράφι;

07:23

72 δόσεις: Στο «ρελαντί» οι αιτήσεις - Περιορισμένη μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στη ρύθμιση