ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-04-2024 | 13:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όσα διαβάζετε γράφτηκαν υπό πίεση χρόνου και ανάμεσα σε διάφορες υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες. Έχουμε αρκετά να καταγράψουμε, σταδιακά, το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ας κρατήσουμε μερικές παρατηρήσεις που πριν από μία διετία δύσκολα θα τις έκανε κανείς.

Ο Πούτιν ενώνει

Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν δημιουργεί συνδέσμους εντός ΕΕ που κάποτε θα ήταν αδιανόητοι. Σκανδιναβικές χώρες, χώρες της Βαλτικής, χώρες στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης, η Ελλάδα ή η Κύπρος αντιμετωπίζουν πλέον κοινές προκλήσεις όπως η απειλή κυριαρχίας. Κάποτε οι Έλληνες ήμασταν εξαιρετικά μόνοι και ενίοτε κουραστικοί όταν επιχειρηματολογούσαμε για αυτό. Επίσης, ο Πούτιν ενώνει (σχεδόν) όλες τις χώρες που είναι γύρω του σε κοινή προσέγγιση. Ένας νέος από τη Μολδαβία ή τη Γεωργία π.χ. κοιτά προς τη Δύση για να βρει «μισή ευκαιρία» για το δικό του μέλλον. Ο Πούτιν έχει φροντίσει να «κόψει το όνειρο» ακόμα και για όσους ήθελαν να το αναζητήσουν προς τη Ρωσία.

Οι frugals αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πληρώσουν

Αν κρατήσουμε δύο τομείς και θα επανέλθουμε σε αυτό. Άμυνα και Ενέργεια. Δεν είναι οι μόνοι, βέβαια. Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο είναι το πλάνο; Τι θα χρηματοδοτηθεί; Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει δυνητική win-win απάντηση για όλους. Το κλειδί είναι να είναι δίκαιος ο διαμοιρασμός της «νίκης».

Οι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να μείνουν είναι αυτές που κερδίζουν έδαφος

Πλέον αρκετοί εκ των frugals έχουν αρχίσει να το επικαλούνται έντονα. Αναπόφευκτα, εδώ θα εστιάσουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι η πιο ενδεικτική ώστε ο καθένας μας να αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Οι net contributors έχουν κάθε συμφέρον -όπως και αυτοί που χρηματοδοτούνται όμως- να προσπαθούν να κατευθύνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν μόνιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στα κράτη-μέλη. Μεταρρυθμίσεις π.χ. που ενισχύουν τα δημόσια έσοδα ή σταθεροποιούν το ασφαλιστικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις συνήθως αντιδημοφιλείς για παραδοσιακά εγχώρια διαπλεκόμενα συμφέροντα (vested interests ο όρος). Είναι όμως εκείνες που μπορεί να μας προστατέψουν από επώδυνες καταστάσεις που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Η ψηφιοποίηση της εφορίας π.χ. είναι μία τέτοια μεταρρύθμιση. Ξεκίνησε στη δική μας χώρα ως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων – σήμερα καταλήξαμε στην ΑΑΔΕ. Επίσης -μετά από καμιά 20ετία άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων- προχωρά η διασύνδεση των POS με τη ΑΑΔΕ. Το ίδιο για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στις συντάξεις, το ΤΕΚΑ. Και για να είμαστε δίκαιοι, πίσω από κάθε τέτοια μεταρρύθμιση βρίσκεται και ένας αρμόδιος λειτουργός που παίρνει την ευθύνη και το ρίσκο. Στις παραπάνω π.χ. ο Χάρης Θεοχάρης και ο Πάνος Τσακλόγλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:35

Η Βουλγαρία δεν θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά του πατριάρχη της Ρωσίας ή της εταιρείας Lukoil

19:22

ΕΟΠΥΥ: Προσωρινός διοικητής ο Αθανάσιος Ζαμάνης

19:14

Τραμπ από G7: «Αν η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί σε 60 ημέρες, επιστρέφουμε στους βομβαρδισμούς»

19:14

G7 για κρίσιμα ορυκτά: Μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα

19:08

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά εν αναμονή Fed - Νέο υψηλό για τον Stoxx 600

19:00

Axios για ΗΠΑ - Ιράν: Εξ αποστάσεως η υπογραφή μνημονίου ακόμη και σήμερα

18:48

Η Ουκρανία προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 δισ. δολ.

18:40

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε καλές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

18:39

Μακρόν: «Ο Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες στην G7 παραδέχθηκαν ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη»

18:39

Attica Πολυκαταστήματα: Στις 24 Ιουνίου η έναρξη της δημόσιας προσφοράς

18:30

Ο Τραμπ λέει πως θα υπερασπιστεί την Ινδία και τον Μόντι, εάν δεχθεί επίθεση

18:28

Allwyn: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους έως €150 εκατ.

18:24

ΗΠΑ: Στο αρχείο η υπόθεση κατά της τουρκικής τράπεζας Halkbank

18:22

Πρώτη γυναίκα CEO στην ιστορία του Ομίλου CME

18:13

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

18:10

Στεγαστικό: Μία στις τρεις κατοικίες είναι δευτερεύουσα ή ανενεργή - Το ελληνικό παράδοξο

18:06

Η Ολλανδία δεσμεύεται να χορηγήσει στην Ουκρανία 500 εκατ. ευρώ για drones και άλλα όπλα

17:57

Τραμπ για Χεζμπολάχ: Μικροενόχληση που συνεχώς σηκώνει κεφάλι

17:56

Χρηματιστήριο: Διευρύνθηκε το ανοδικό σερί - Μικτή εικόνα σε τράπεζες και blue chips

17:54

Εγκρίθηκε από την Επ. Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό της «Aττικά Πολυκαταστήματα»

17:47

Project Voria: Τον Μάιο του 2028 τα εγκαίνια του καζίνο Αμαρουσίου

17:34

Παράνομη συνδρομητική τηλεόραση: 7 συλλήψεις μελών κυκλώματος και άλλοι 76 στη δικογραφία

17:27

Intracom: Στις 22 Ioυνίου η αποκοπή μερίσματος - Από 26/6 η καταβολή του

17:02

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow αναμένοντας τη Fed

16:49

Κεραμέως: Νέα συλλογική σύμβαση για τεχνολόγους και επιστήμονες τροφίμων μετά από 15 χρόνια

16:42

Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία: Bαριά κριτική για το κράτος δικαίου, τη «Γαλάζια Πατρίδα» και παραβιάσεις σε Ελλάδα - Κύπρο

16:35

Extel: Κορυφαίος CEO σε Ελλάδα και περιοχή ΕΜΕΑ για τρίτη συνεχή χρονιά ο Βασίλης Ψάλτης

16:35

ΗΠΑ: Οριακή άνοδος στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο

16:27

Vodafone Ελλάδος: Επένδυση άνω των 15 εκατ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό καταστημάτων

16:19

Προς 7ο «πάγο» τα επιτόκια της Fed - Πρώτο κρας τεστ για Κέβιν Γουόρς