ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-04-2024 | 13:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όσα διαβάζετε γράφτηκαν υπό πίεση χρόνου και ανάμεσα σε διάφορες υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες. Έχουμε αρκετά να καταγράψουμε, σταδιακά, το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ας κρατήσουμε μερικές παρατηρήσεις που πριν από μία διετία δύσκολα θα τις έκανε κανείς.

Ο Πούτιν ενώνει

Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν δημιουργεί συνδέσμους εντός ΕΕ που κάποτε θα ήταν αδιανόητοι. Σκανδιναβικές χώρες, χώρες της Βαλτικής, χώρες στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης, η Ελλάδα ή η Κύπρος αντιμετωπίζουν πλέον κοινές προκλήσεις όπως η απειλή κυριαρχίας. Κάποτε οι Έλληνες ήμασταν εξαιρετικά μόνοι και ενίοτε κουραστικοί όταν επιχειρηματολογούσαμε για αυτό. Επίσης, ο Πούτιν ενώνει (σχεδόν) όλες τις χώρες που είναι γύρω του σε κοινή προσέγγιση. Ένας νέος από τη Μολδαβία ή τη Γεωργία π.χ. κοιτά προς τη Δύση για να βρει «μισή ευκαιρία» για το δικό του μέλλον. Ο Πούτιν έχει φροντίσει να «κόψει το όνειρο» ακόμα και για όσους ήθελαν να το αναζητήσουν προς τη Ρωσία.

Οι frugals αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πληρώσουν

Αν κρατήσουμε δύο τομείς και θα επανέλθουμε σε αυτό. Άμυνα και Ενέργεια. Δεν είναι οι μόνοι, βέβαια. Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο είναι το πλάνο; Τι θα χρηματοδοτηθεί; Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει δυνητική win-win απάντηση για όλους. Το κλειδί είναι να είναι δίκαιος ο διαμοιρασμός της «νίκης».

Οι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να μείνουν είναι αυτές που κερδίζουν έδαφος

Πλέον αρκετοί εκ των frugals έχουν αρχίσει να το επικαλούνται έντονα. Αναπόφευκτα, εδώ θα εστιάσουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι η πιο ενδεικτική ώστε ο καθένας μας να αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Οι net contributors έχουν κάθε συμφέρον -όπως και αυτοί που χρηματοδοτούνται όμως- να προσπαθούν να κατευθύνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν μόνιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στα κράτη-μέλη. Μεταρρυθμίσεις π.χ. που ενισχύουν τα δημόσια έσοδα ή σταθεροποιούν το ασφαλιστικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις συνήθως αντιδημοφιλείς για παραδοσιακά εγχώρια διαπλεκόμενα συμφέροντα (vested interests ο όρος). Είναι όμως εκείνες που μπορεί να μας προστατέψουν από επώδυνες καταστάσεις που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Η ψηφιοποίηση της εφορίας π.χ. είναι μία τέτοια μεταρρύθμιση. Ξεκίνησε στη δική μας χώρα ως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων – σήμερα καταλήξαμε στην ΑΑΔΕ. Επίσης -μετά από καμιά 20ετία άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων- προχωρά η διασύνδεση των POS με τη ΑΑΔΕ. Το ίδιο για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στις συντάξεις, το ΤΕΚΑ. Και για να είμαστε δίκαιοι, πίσω από κάθε τέτοια μεταρρύθμιση βρίσκεται και ένας αρμόδιος λειτουργός που παίρνει την ευθύνη και το ρίσκο. Στις παραπάνω π.χ. ο Χάρης Θεοχάρης και ο Πάνος Τσακλόγλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:17

Χαλκιδική: Συνελήφθη 27χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

21:47

ΓΕΕΘΑ: Η στρατιωτική εκπαίδευση αποτελεί σύγχρονη επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης

21:17

Θεσσαλονίκη:Τέσσερις συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και τροχαία αδικήματα

21:00

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητεί άμεσο τερματισμό της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στον Κόλπο

20:33

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτήριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή

20:26

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής στον Άβαντα, οριοθετήθηκε η φωτιά στον Άγιο Αθανάσιο

20:15

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν - Χτυπήθηκε το νησί Κεσμ

19:30

Η ΕΚΤ βάζει το κλίμα στην εξίσωση των τραπεζικών εγγυήσεων

19:19

Μουντιάλ 2026: Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας-Αργεντινής με αφορμή ρατσιστικά σχόλια κατά των «πετεινών»

19:13

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Χαλκούτσι Ωρωπού

18:51

Τα επενδυτικά κεφάλαια ανησυχούν για την κυριαρχία της «τριάδας» των εταιρειών AI στις αναδυόμενες αγορές

18:23

Τσουκαλάς: Δεσμευόμαστε ξανά για ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους

18:10

Μητσοτάκης: Συλλυπητήρια στον λαό του Κατάρ για τον θάνατο του Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι

17:59

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Ψηφιοποίηση των αρχείων των Διευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών

17:42

ΕΛ.Α.Σ.: Θέλει μήπως ο ΥΠΕΞ να μας αναφέρει τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη;

17:31

ΠΑΣΟΚ: Αποτροπιασμός για την επίθεση σε βάρος της υφυπουργού Σέβης Βολουδάκη

17:28

Απερίφραστη καταδίκη Ν. Κακλαμάνη στην πράξη εκφοβισμού σε βάρος της Σέβης Βολουδάκη

17:08

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Χαλκούτσι Ωρωπού

17:00

Γαλλικές εκλογές: Ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη

16:41

Σδούκου για τις απειλές κατά της Σέβης Βολουδάκη: Η φασιστική νοοτροπία πρέπει να ηττηθεί

16:29

Γερμανία: Xρηματοδοτεί 50.000 επιθετικά drones για την Ουκρανία

16:13

Διαμαντοπούλου για τιμές καυσίμων: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ωραία λόγια και φωτογραφίες

15:54

Κοινή ανακοίνωση 14 χωρών για την επιθετική πολιτική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

15:43

Στενά του Ορμούζ: Κλειστά αναφέρει το Ιράν - Όχι, ανοικτά δηλώνει ο Τραμπ

15:23

Νέες προοπτικές για την Τράπεζα Χανίων μετά τη λήψη πανελλαδικής άδειας

15:12

Κυρανάκης για τα συνθήματα στο σπίτι της Σέβης Βολουδάκη: Τους το ξαναλέμε, δεν τους φοβόμαστε

15:07

Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για αύριο και μεθαύριο

14:54

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση άνω των 2 τόνων ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων - Τα μετέφερε φορτηγό χωρίς ψυγείο

14:42

Μόντι: Προσεγγίζει τις χώρες του Ειρηνικού εν μέσω της αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου από Κίνα - ΗΠΑ

14:28

Ιράκ: Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Ζαΐντι - Θα υπογράψει ενεργειακές συμφωνίες