ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-04-2024 | 13:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όσα διαβάζετε γράφτηκαν υπό πίεση χρόνου και ανάμεσα σε διάφορες υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες. Έχουμε αρκετά να καταγράψουμε, σταδιακά, το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ας κρατήσουμε μερικές παρατηρήσεις που πριν από μία διετία δύσκολα θα τις έκανε κανείς.

Ο Πούτιν ενώνει

Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν δημιουργεί συνδέσμους εντός ΕΕ που κάποτε θα ήταν αδιανόητοι. Σκανδιναβικές χώρες, χώρες της Βαλτικής, χώρες στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης, η Ελλάδα ή η Κύπρος αντιμετωπίζουν πλέον κοινές προκλήσεις όπως η απειλή κυριαρχίας. Κάποτε οι Έλληνες ήμασταν εξαιρετικά μόνοι και ενίοτε κουραστικοί όταν επιχειρηματολογούσαμε για αυτό. Επίσης, ο Πούτιν ενώνει (σχεδόν) όλες τις χώρες που είναι γύρω του σε κοινή προσέγγιση. Ένας νέος από τη Μολδαβία ή τη Γεωργία π.χ. κοιτά προς τη Δύση για να βρει «μισή ευκαιρία» για το δικό του μέλλον. Ο Πούτιν έχει φροντίσει να «κόψει το όνειρο» ακόμα και για όσους ήθελαν να το αναζητήσουν προς τη Ρωσία.

Οι frugals αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πληρώσουν

Αν κρατήσουμε δύο τομείς και θα επανέλθουμε σε αυτό. Άμυνα και Ενέργεια. Δεν είναι οι μόνοι, βέβαια. Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο είναι το πλάνο; Τι θα χρηματοδοτηθεί; Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει δυνητική win-win απάντηση για όλους. Το κλειδί είναι να είναι δίκαιος ο διαμοιρασμός της «νίκης».

Οι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να μείνουν είναι αυτές που κερδίζουν έδαφος

Πλέον αρκετοί εκ των frugals έχουν αρχίσει να το επικαλούνται έντονα. Αναπόφευκτα, εδώ θα εστιάσουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι η πιο ενδεικτική ώστε ο καθένας μας να αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Οι net contributors έχουν κάθε συμφέρον -όπως και αυτοί που χρηματοδοτούνται όμως- να προσπαθούν να κατευθύνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν μόνιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στα κράτη-μέλη. Μεταρρυθμίσεις π.χ. που ενισχύουν τα δημόσια έσοδα ή σταθεροποιούν το ασφαλιστικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις συνήθως αντιδημοφιλείς για παραδοσιακά εγχώρια διαπλεκόμενα συμφέροντα (vested interests ο όρος). Είναι όμως εκείνες που μπορεί να μας προστατέψουν από επώδυνες καταστάσεις που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Η ψηφιοποίηση της εφορίας π.χ. είναι μία τέτοια μεταρρύθμιση. Ξεκίνησε στη δική μας χώρα ως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων – σήμερα καταλήξαμε στην ΑΑΔΕ. Επίσης -μετά από καμιά 20ετία άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων- προχωρά η διασύνδεση των POS με τη ΑΑΔΕ. Το ίδιο για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στις συντάξεις, το ΤΕΚΑ. Και για να είμαστε δίκαιοι, πίσω από κάθε τέτοια μεταρρύθμιση βρίσκεται και ένας αρμόδιος λειτουργός που παίρνει την ευθύνη και το ρίσκο. Στις παραπάνω π.χ. ο Χάρης Θεοχάρης και ο Πάνος Τσακλόγλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:26

Η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας 7 δισ. ευρώ

09:07

Ολοκληρώθηκε το «Σπίτι μου ΙΙ» - Πάνω από 14.400 πολίτες βρήκαν στέγη

08:49

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει τέλος του πολέμου με το Ιράν

08:44

Άνδρας παρασύρθηκε από τρένο στην Κόρινθο - Καθυστερήσεις στα δρομολόγια

08:35

Η Ρωσία κλείνει τα παραρτήματα του ινστιτούτου Γκέτε

08:26

Γεγονός το πρώτο Range Rover Electric - Η τιμή του

08:20

Πυροβολισμοί στη Μινεάπολη με δύο νεκρούς

08:15

ΔΕΘ: Σε πέντε άξονες τα μέτρα για την οικονομία - Από την ανάπτυξη και τους μισθούς, στην ακρίβεια, τη στέγη και τα χρέη

08:08

Ideal Holdings: Το «ισχυρό χαρτί» των Attica και το νέο deal που έρχεται

08:08

Φυσικές καταστροφές: Τι δικαιούται όποιος χάσει το σπίτι του - Οι 4 νέες επιλογές, τι ισχύει για παλιούς πληγέντες

07:58

Το Ιράν επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις στο Κουβέιτ

07:52

Σχέδιο αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Μετσόβου (Καρακολίου) - Ο ρόλος του ιδρύματος Τοσίτσα

07:51

Το πρόγραμμα Τσίπρα ανεβάζει το θερμόμετρο - «Πέσιμο» Βορίδη στον Σαμαρά - Μέρες ’81 στο ΠΑΣΟΚ

07:46

Manga και anime: Στρατηγικό στοίχημα 109 δισ. ευρώ για την Ιαπωνία

07:38

Για ποια κτηριακή ΣΔΙΤ αξίας 110 εκατ. στη Β. Ελλάδα «δίνουν μάχη» Metlen - AKTOR

07:30

Το Λουξεμβούργο «ψήνει» τις ελληνικές τράπεζες

07:22

Λιγοστεύουν οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα - Οι λόγοι και τα μέτρα της κυβέρνησης

07:14

ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «κλειδί» τη συνέπεια ζητούν οι φορείς της αγοράς

07:08

Το θαύμα του Stoxx - Μελισσανίδης vs Μυτιληναίος για το Μαρκόπουλο - Ήρθε η ώρα της Telekom

23:55

Η Δανία στέλνει κληρωτούς στη Γροιλανδία καθώς οι εντάσεις στην Αρκτική αυξάνονται

23:45

Τα 35 γραμμάρια κοκαΐνης αποκάλυψαν 950.000 ευρώ

23:33

Κυβερνητικές πηγές: «Χάσαμε τον λογαριασμό… μέτρα με ετήσιο κόστος περίπου 13 δισ. ευρώ»

23:30

Ο Τραμπ θα ήθελε σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν όταν θα είναι έτοιμοι να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία

23:19

Άνοδος στη Wall Street με φόντο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων

23:10

Γερμανός ΥΠΑΝ: Η στρατιωτική επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε τους αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως

22:51

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 95 δολάρια το Brent μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ-Ιράν

22:35

Μαρινάκης για Τσίπρα: «Καλπικές υποσχέσεις χωρίς καμία κοστολόγηση»

22:26

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά στη θέση Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο Αττικής

22:11

Τραμπ: Οι νέες επιχειρήσεις στο Ιράν «δεν θα κρατήσουν πολύ» - Το Ιράν ορκίζεται πως θα συντρίψει τις ΗΠΑ

21:55

Δήμας: Σκέψεις για 24ωρη λειτουργία του Μετρό τα Σαββατοκύριακα - Πάνω από 60% η υλοποίηση του Flyover