ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-04-2024 | 13:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κι όμως λίγους μήνες πριν δεν ήταν έτσι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όσα διαβάζετε γράφτηκαν υπό πίεση χρόνου και ανάμεσα σε διάφορες υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες. Έχουμε αρκετά να καταγράψουμε, σταδιακά, το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ας κρατήσουμε μερικές παρατηρήσεις που πριν από μία διετία δύσκολα θα τις έκανε κανείς.

Ο Πούτιν ενώνει

Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν δημιουργεί συνδέσμους εντός ΕΕ που κάποτε θα ήταν αδιανόητοι. Σκανδιναβικές χώρες, χώρες της Βαλτικής, χώρες στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης, η Ελλάδα ή η Κύπρος αντιμετωπίζουν πλέον κοινές προκλήσεις όπως η απειλή κυριαρχίας. Κάποτε οι Έλληνες ήμασταν εξαιρετικά μόνοι και ενίοτε κουραστικοί όταν επιχειρηματολογούσαμε για αυτό. Επίσης, ο Πούτιν ενώνει (σχεδόν) όλες τις χώρες που είναι γύρω του σε κοινή προσέγγιση. Ένας νέος από τη Μολδαβία ή τη Γεωργία π.χ. κοιτά προς τη Δύση για να βρει «μισή ευκαιρία» για το δικό του μέλλον. Ο Πούτιν έχει φροντίσει να «κόψει το όνειρο» ακόμα και για όσους ήθελαν να το αναζητήσουν προς τη Ρωσία.

Οι frugals αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πληρώσουν

Αν κρατήσουμε δύο τομείς και θα επανέλθουμε σε αυτό. Άμυνα και Ενέργεια. Δεν είναι οι μόνοι, βέβαια. Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο είναι το πλάνο; Τι θα χρηματοδοτηθεί; Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει δυνητική win-win απάντηση για όλους. Το κλειδί είναι να είναι δίκαιος ο διαμοιρασμός της «νίκης».

Οι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να μείνουν είναι αυτές που κερδίζουν έδαφος

Πλέον αρκετοί εκ των frugals έχουν αρχίσει να το επικαλούνται έντονα. Αναπόφευκτα, εδώ θα εστιάσουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι η πιο ενδεικτική ώστε ο καθένας μας να αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Οι net contributors έχουν κάθε συμφέρον -όπως και αυτοί που χρηματοδοτούνται όμως- να προσπαθούν να κατευθύνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν μόνιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στα κράτη-μέλη. Μεταρρυθμίσεις π.χ. που ενισχύουν τα δημόσια έσοδα ή σταθεροποιούν το ασφαλιστικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις συνήθως αντιδημοφιλείς για παραδοσιακά εγχώρια διαπλεκόμενα συμφέροντα (vested interests ο όρος). Είναι όμως εκείνες που μπορεί να μας προστατέψουν από επώδυνες καταστάσεις που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Η ψηφιοποίηση της εφορίας π.χ. είναι μία τέτοια μεταρρύθμιση. Ξεκίνησε στη δική μας χώρα ως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων – σήμερα καταλήξαμε στην ΑΑΔΕ. Επίσης -μετά από καμιά 20ετία άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων- προχωρά η διασύνδεση των POS με τη ΑΑΔΕ. Το ίδιο για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στις συντάξεις, το ΤΕΚΑ. Και για να είμαστε δίκαιοι, πίσω από κάθε τέτοια μεταρρύθμιση βρίσκεται και ένας αρμόδιος λειτουργός που παίρνει την ευθύνη και το ρίσκο. Στις παραπάνω π.χ. ο Χάρης Θεοχάρης και ο Πάνος Τσακλόγλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Apple: Συμφωνία-μαμούθ με την Broadcom για παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ

23:42

SpaceX: Η μετοχή χάνει την ορμή της μετά την IPO-ρεκόρ των 85,7 δισ. δολαρίων

23:41

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

23:28

Wall Street: Ο Dow Jones «λούστηκε τις συνέπειες» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

23:04

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε απορρίπτει τις επικρίσεις σχετικά με τη στάση του έναντι του Τραμπ

22:37

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για πάρκινγκ - Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout

22:22

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά» μετά τη νέα ένταση στον Κόλπο

22:00

Ανησυχία Γκουτέρες για αναζωπύρωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στον Κόλπο

21:48

Ο Τραμπ καλείται να καταβάλει 5,8 εκατ. δολ. στην Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση

21:16

Νίκη Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

21:11

Πρακτικά Fed: Διχασμός για την πορεία των επιτοκίων – Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη νομισματική πολιτική

20:54

Ερντογάν σε Μητσοτάκη για F-35: «Δεν έπρεπε να κάνεις το λάθος του Νετανιάχου»

20:44

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει τη Συρία από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία

20:35

Μελόνι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ενότητα της Δύσης και συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

20:32

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εξαίρει τις «πολύ θετικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ

20:21

Μερτς: Νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα φτάσει η Γερμανία το 5% στις αμυντικές δαπάνες

20:13

Απαγορεύει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία - Πούτιν: Έχουμε από τα ισχυρότερα ενεργειακά συστήματα

20:11

«Αχίλλειος πτέρνα» της Ευρώπης οι κρίσιμες πρώτες ύλες

19:57

Κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

19:50

Τραμπ: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τα F-35 στην Τουρκία - Νέο μήνυμα για Ιράν

19:41

Πενταετές ομόλογο Seanergy: Δύο φορές υπερκάλυψη - Άντλησε 100 εκατ. ευρώ

19:32

Θεοδωρικάκος: Να υπερβούμε την κομματική αντιπαράθεση σε θέματα προστασίας καταναλωτών

19:20

Ταχιάος: «Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο δίκτυο του Πάτρα – Πύργος»

19:08

Δούρος: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ των 3 εκατ. ευρώ

18:55

Μητσοτάκης στο A Haber: Η μόνη διαφορά Ελλάδος - Τουρκίας η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

18:43

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

18:30

Χατζηδάκης στον Economist: Ψέματα και ασχετοσύνη θα πάνε την Ελλάδα πίσω - 8 στόχοι για το 2030

18:19

Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Νοτοπούλου

18:07

Ρούτε: Πιο ενωμένο από ποτέ το ΝΑΤΟ - Ζήτημα ΗΠΑ και Τουρκίας οι S-400

17:55

«Ωστικό κύμα» από τη Μέση Ανατολή στο ταμπλό του ΧΑ - Πτώση 2,1% για τον Γενικό Δείκτη