ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-02-2024 | 18:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε ελαφρώς υπερβολικοί αλλά με δεδομένη την τρέχουσα επικαιρότητα (πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών) οι δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων την τελευταία εβδομάδα μάλλον δε χαρακτηρίζονται από απόλυτο συντονισμό. Ωστόσο, τα απαραίτητα «παράθυρα» είναι πάντα διαθέσιμα προκειμένου να «τετραγωνιστεί ο κύκλος».

Την προηγούμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου -χωρίς να χρειαστεί την ψήφο του ΕΛΚ που καταψήφισε- το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που καλεί τα κράτη μέλη να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων -συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων- έως το 2030. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε προφανώς επιτυχής διαπραγμάτευση σε επίπεδο τριλόγων (Επιτροπή, Κοινοβούλιο, κράτη-μέλη) ώστε το Συμβούλιο (τα κράτη μέλη δηλαδή) να δώσει την τελική του έγκριση.

Την ίδια ώρα -για την ακρίβεια μία ημέρα νωρίτερα- η Επιτροπή κλήθηκε από το Συμβούλιο να προτείνει στα κράτη μέλη επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, βασική απαίτηση των οποίων είναι να μην επιβληθεί η νομοθετημένη πλέον αγρανάπαυση, για την οποία η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει παράταση. Μύλος.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πράγματι υφίσταται ένα παράθυρο στη νομοθεσία. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι «οι στόχοι για τα γεωργικά οικοσυστήματα θα μπορούν να αναστέλλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν εξαιτίας τους μειώνονται σημαντικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που απαιτούνται για την επαρκή παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ». Η επαρκής παραγωγή τροφίμων βέβαια, δε συνδέεται απαραίτητα με την διατήρηση ή την αύξηση των εσόδων των Ευρωπαίων αγροτών. Αλλά το «παράθυρο», θεωρητικώς, υφίσταται.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο -είναι μάλλον απίθανο- ότι έως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο που πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή. Αυτό αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι η επίτευξη των στόχων της πράσινης γεωργίας (της πράσινης ανάπτυξης γενικότερα) απαιτεί αφενός ικανή χρηματοδότηση και αφετέρου -όπως κάθε μεταρρύθμιση- χρόνο να υιοθετηθεί από όσους καλούνται να την εφαρμόσουν. Για την ώρα ας σταθούμε μόνο στο δεύτερο. Ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές σίγουρα δεν είναι επαρκής. Και οι λαϊκίστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται.

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:11

Οι περιοχές της Αθήνας χωρίς ΜΜΜ και ο γολγοθάς της μετακίνησης

12:05

Eurobank Equities: Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο της Αθήνας η κρίση στη Μέση Ανατολή

12:04

Μέση Ανατολή: Η νέα οικονομική πραγματικότητα μετά το γεωστρατηγικό σοκ

12:04

Ξεκίνησε η εμπορική διάθεση υπηρεσιών οπτικής ίνας στο πλαίσιο του έργου UFBB

11:59

Κώτσηρας: Στόχος μας η περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων

11:57

Επίθεση Πακιστάν στην Καμπούλ: Περισσότεροι από 400 νεκροί - 265 τραυματίες

11:53

Η Κίνα ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής

11:43

Βρετανία, Φινλανδία και Ολλανδία εξετάζουν κοινό μηχανισμό χρηματοδότησης άμυνας

11:42

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων 18-29 ετών: Έως τη Δευτέρα οι αιτήσεις για 17.500 ευρώ

11:31

Υπ. Εσωτερικών: 50 εκατ. ευρώ στους Δήμους για δράσεις πυροπροστασίας το 2026

11:26

Χατζηδάκης για πόλεμο: Παρούσα αν χρειαστεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων

11:14

Nvidia: Πρόβλεψη για έσοδα 1 τρισ. δολαρίων έως το 2027 από AI τσιπ

11:11

Παπασταύρου: Η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη - Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την κρίση

11:09

Πιέσεις με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ - Μικτή εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

10:59

Καφούνης: ΕΣΕΕ και SMEunited διεκδικούν αποφάσεις υπέρ των ΜμΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

10:55

Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας των ναυτικών έως και τα 600 ευρώ

10:54

«Ταύρος» για τη Eurobank η Jefferies - Αυξάνει την τιμή στόχο

10:54

Διήμερο κινητοποίσεων στην υγεία - Απεργία γιατρών και εργαζόμενων σε νοσοκομεία

10:45

Νέα επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πετρέλαιο και κεντρικές τράπεζες

10:42

Bally's Intralot: Προσαρμοσμένο EBITDA 184,6 εκατ. ευρώ το 2025 - Αύξηση 35,5% στα έσοδα

10:41

Παπουτσάνης: Αυξημένα κατά 18% τα κέρδη μετά φόρων το 2025

10:35

Κεφαλογιάννης: Ο εθελοντισμός είναι μια συνειδητή επιλογή

10:35

Kira Radinsky: Η επιστήμονας που «διδάσκει» την AI να προβλέπει κινδύνους πριν από τους ανθρώπους

10:31

Συνάντηση Στάρμερ - Ζελένσκι σήμερα στο Λονδίνο για ενίσχυση συνεργασίας

10:17

Trade Estates: Αύξηση 66,1% στα καθαρά κέρδη το 2025 - Μέρισμα 0,13 ευρώ ανά μετοχή

10:04

Πάσχα και αποστολές δεμάτων στο εξωτερικό: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι στέλνουν πασχαλινά δέματα!

09:55

Το νερό απασχολεί τους κατοίκους όσο ακριβώς και οι βόμβες στον Πόλεμο του Περσικού

09:43

Alpha Bank: Αγορά 2,83 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 9,68 εκατ. ευρώ

09:36

Υγεία: Το άγχος κατά την πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με πεπτικά προβλήματα

09:28

Ντάνιελ Άιζενμπεργκ: «Η Ελλάδα έχει απίστευτα πλεονεκτήματα - Νέες ευκαιρίες από AI