ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-02-2024 | 18:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε ελαφρώς υπερβολικοί αλλά με δεδομένη την τρέχουσα επικαιρότητα (πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών) οι δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων την τελευταία εβδομάδα μάλλον δε χαρακτηρίζονται από απόλυτο συντονισμό. Ωστόσο, τα απαραίτητα «παράθυρα» είναι πάντα διαθέσιμα προκειμένου να «τετραγωνιστεί ο κύκλος».

Την προηγούμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου -χωρίς να χρειαστεί την ψήφο του ΕΛΚ που καταψήφισε- το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που καλεί τα κράτη μέλη να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων -συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων- έως το 2030. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε προφανώς επιτυχής διαπραγμάτευση σε επίπεδο τριλόγων (Επιτροπή, Κοινοβούλιο, κράτη-μέλη) ώστε το Συμβούλιο (τα κράτη μέλη δηλαδή) να δώσει την τελική του έγκριση.

Την ίδια ώρα -για την ακρίβεια μία ημέρα νωρίτερα- η Επιτροπή κλήθηκε από το Συμβούλιο να προτείνει στα κράτη μέλη επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, βασική απαίτηση των οποίων είναι να μην επιβληθεί η νομοθετημένη πλέον αγρανάπαυση, για την οποία η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει παράταση. Μύλος.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πράγματι υφίσταται ένα παράθυρο στη νομοθεσία. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι «οι στόχοι για τα γεωργικά οικοσυστήματα θα μπορούν να αναστέλλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν εξαιτίας τους μειώνονται σημαντικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που απαιτούνται για την επαρκή παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ». Η επαρκής παραγωγή τροφίμων βέβαια, δε συνδέεται απαραίτητα με την διατήρηση ή την αύξηση των εσόδων των Ευρωπαίων αγροτών. Αλλά το «παράθυρο», θεωρητικώς, υφίσταται.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο -είναι μάλλον απίθανο- ότι έως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο που πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή. Αυτό αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι η επίτευξη των στόχων της πράσινης γεωργίας (της πράσινης ανάπτυξης γενικότερα) απαιτεί αφενός ικανή χρηματοδότηση και αφετέρου -όπως κάθε μεταρρύθμιση- χρόνο να υιοθετηθεί από όσους καλούνται να την εφαρμόσουν. Για την ώρα ας σταθούμε μόνο στο δεύτερο. Ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές σίγουρα δεν είναι επαρκής. Και οι λαϊκίστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται.

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:19

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,9% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Δεκέμβριο

12:18

Μειώθηκε κατά 5,4% ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

12:18

ΟΣΕ: Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών – Άνοιγμα σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό

12:13

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος

12:11

Οι Συγκοινωνίες αλλάζουν πίστα

12:08

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η διευθύντρια νομικών υπηρεσιών της Goldman Sachs λόγω σχέσεων με τον Έπστιν

12:04

Καζάκς: Η ΕΚΤ αναμένει να δει τον πλήρη αντίκτυπο από την ανατίμηση του ευρώ

12:02

Apple: «Καπνός» 200 δισ. δολ. κεφαλαιοποίησης καθώς η νέα ΑΙ Siri καθυστερεί

12:00

Ένα Eurogroup διαφορετικό από τα υπόλοιπα

11:55

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ- Πώς διαμορφώνεται το ΔΣ

11:45

Impact Monitor 2025: Τι ζητούν σήμερα οι Έλληνες από τις επιχειρήσεις

11:39

Στο «κόκκινο» το ταμπλό του ΧΑ – Σε δοκιμασία κρίσιμες στηρίξεις

11:25

Ευρωβαρόμετρο: Δύο στους τρεις Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους απειλείται

11:22

Μαρινάκης: Αυτό που κάνει η Κωνσταντοπούλου δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση

11:10

ΜΜΕ ΗΠΑ: Δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα αναπτυχθεί στον Κόλπο

11:00

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη ξανά στο επίκεντρο

10:59

Νέο «πλήγμα» Τραμπ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής - Ακυρώνει επιστημονικό κείμενο

10:41

Η CIA μέσω βίντεο καλεί Κινέζους αξιωματικούς να διαρρεύσουν πληροφορίες στις ΗΠΑ

10:34

Κώτσηρας: Επιστρέφουμε στον πολίτη σημαντικό μέρισμα της καλής πορείας της οικονομίας

10:33

Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΠΑ - ΥΠΕΞ για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Εξωστρέφειας

10:26

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φόρου πλοίων β’ κατηγορίας

10:24

Συνεχίζονται οι ανακλήσεις στο βρεφικό γάλα: Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του κλάδου

10:15

Ιράν: Απελευθερώθηκαν δύο στελέχη της παράταξης των μεταρρυθμιστών που είχαν συλληφθεί μετά τις διαδηλώσεις

10:10

Πιερρακάκης από την Κρήτη: Στην Ελλάδα δημιουργούνται συνθήκες για ισχυρότερες επιχειρήσεις

10:05

Βαίνει προς λύση ο «γόρδιος δεσμός» της Avramar

10:01

Ουκρανία: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην Οδησσό

09:53

FT: Ο Τραμπ «φρενάρει» δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου

09:37

Κομισιόν για Ελλάδα: «Καμπανάκι» για ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσιονομική πειθαρχία, δικαστικές αποφάσεις

09:18

Stellantis: Επιδιώκει να αποχωρήσει από την κοινοπραξία μπαταριών με τη Samsung

09:13

ΗΠΑ: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας σε επίθεση με όπλο στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας