ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-02-2024 | 18:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε ελαφρώς υπερβολικοί αλλά με δεδομένη την τρέχουσα επικαιρότητα (πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών) οι δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων την τελευταία εβδομάδα μάλλον δε χαρακτηρίζονται από απόλυτο συντονισμό. Ωστόσο, τα απαραίτητα «παράθυρα» είναι πάντα διαθέσιμα προκειμένου να «τετραγωνιστεί ο κύκλος».

Την προηγούμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου -χωρίς να χρειαστεί την ψήφο του ΕΛΚ που καταψήφισε- το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που καλεί τα κράτη μέλη να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων -συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων- έως το 2030. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε προφανώς επιτυχής διαπραγμάτευση σε επίπεδο τριλόγων (Επιτροπή, Κοινοβούλιο, κράτη-μέλη) ώστε το Συμβούλιο (τα κράτη μέλη δηλαδή) να δώσει την τελική του έγκριση.

Την ίδια ώρα -για την ακρίβεια μία ημέρα νωρίτερα- η Επιτροπή κλήθηκε από το Συμβούλιο να προτείνει στα κράτη μέλη επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, βασική απαίτηση των οποίων είναι να μην επιβληθεί η νομοθετημένη πλέον αγρανάπαυση, για την οποία η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει παράταση. Μύλος.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πράγματι υφίσταται ένα παράθυρο στη νομοθεσία. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι «οι στόχοι για τα γεωργικά οικοσυστήματα θα μπορούν να αναστέλλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν εξαιτίας τους μειώνονται σημαντικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που απαιτούνται για την επαρκή παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ». Η επαρκής παραγωγή τροφίμων βέβαια, δε συνδέεται απαραίτητα με την διατήρηση ή την αύξηση των εσόδων των Ευρωπαίων αγροτών. Αλλά το «παράθυρο», θεωρητικώς, υφίσταται.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο -είναι μάλλον απίθανο- ότι έως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο που πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή. Αυτό αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι η επίτευξη των στόχων της πράσινης γεωργίας (της πράσινης ανάπτυξης γενικότερα) απαιτεί αφενός ικανή χρηματοδότηση και αφετέρου -όπως κάθε μεταρρύθμιση- χρόνο να υιοθετηθεί από όσους καλούνται να την εφαρμόσουν. Για την ώρα ας σταθούμε μόνο στο δεύτερο. Ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές σίγουρα δεν είναι επαρκής. Και οι λαϊκίστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται.

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Μελάνια Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος επισήμως στα «απειλούμενα» είδη

23:40

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Κύπρο με ειδική πτήση της Aegean

23:36

Ερντογάν προς Πεζεσκιάν: Προτρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη

23:25

Ισραήλ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μιλά για «σκληρό πλήγμα» κατά της Χεζμπολάχ

23:10

Wall Street: H ελπίδα για εκεχειρία διεύρυνε το «relief rally»

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

19:14

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες καθώς δοκιμάζεται η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:00

Τα γεύματα των θρησκευτικών εορτών είναι σε όλο τον κόσμο ακριβά

18:48

Από εβδομάδα οι επαφές Ισραήλ με Λίβανο - Νετανιάχου: Επί τάπητος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

18:38

Μητσοτάκης για social media: «Να βάλουμε στοπ στον εθισμό» - Οι παρεμβάσεις που ακολουθούν

18:26

Μερτς: Χρειάζεται εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουμε πλοία στα Στενά του Ορμούζ