ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-02-2024 | 18:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε ελαφρώς υπερβολικοί αλλά με δεδομένη την τρέχουσα επικαιρότητα (πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών) οι δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων την τελευταία εβδομάδα μάλλον δε χαρακτηρίζονται από απόλυτο συντονισμό. Ωστόσο, τα απαραίτητα «παράθυρα» είναι πάντα διαθέσιμα προκειμένου να «τετραγωνιστεί ο κύκλος».

Την προηγούμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου -χωρίς να χρειαστεί την ψήφο του ΕΛΚ που καταψήφισε- το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που καλεί τα κράτη μέλη να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων -συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων- έως το 2030. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε προφανώς επιτυχής διαπραγμάτευση σε επίπεδο τριλόγων (Επιτροπή, Κοινοβούλιο, κράτη-μέλη) ώστε το Συμβούλιο (τα κράτη μέλη δηλαδή) να δώσει την τελική του έγκριση.

Την ίδια ώρα -για την ακρίβεια μία ημέρα νωρίτερα- η Επιτροπή κλήθηκε από το Συμβούλιο να προτείνει στα κράτη μέλη επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, βασική απαίτηση των οποίων είναι να μην επιβληθεί η νομοθετημένη πλέον αγρανάπαυση, για την οποία η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει παράταση. Μύλος.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πράγματι υφίσταται ένα παράθυρο στη νομοθεσία. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι «οι στόχοι για τα γεωργικά οικοσυστήματα θα μπορούν να αναστέλλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν εξαιτίας τους μειώνονται σημαντικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που απαιτούνται για την επαρκή παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ». Η επαρκής παραγωγή τροφίμων βέβαια, δε συνδέεται απαραίτητα με την διατήρηση ή την αύξηση των εσόδων των Ευρωπαίων αγροτών. Αλλά το «παράθυρο», θεωρητικώς, υφίσταται.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο -είναι μάλλον απίθανο- ότι έως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο που πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή. Αυτό αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι η επίτευξη των στόχων της πράσινης γεωργίας (της πράσινης ανάπτυξης γενικότερα) απαιτεί αφενός ικανή χρηματοδότηση και αφετέρου -όπως κάθε μεταρρύθμιση- χρόνο να υιοθετηθεί από όσους καλούνται να την εφαρμόσουν. Για την ώρα ας σταθούμε μόνο στο δεύτερο. Ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές σίγουρα δεν είναι επαρκής. Και οι λαϊκίστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται.

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ