ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-02-2024 | 18:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε ελαφρώς υπερβολικοί αλλά με δεδομένη την τρέχουσα επικαιρότητα (πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών) οι δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων την τελευταία εβδομάδα μάλλον δε χαρακτηρίζονται από απόλυτο συντονισμό. Ωστόσο, τα απαραίτητα «παράθυρα» είναι πάντα διαθέσιμα προκειμένου να «τετραγωνιστεί ο κύκλος».

Την προηγούμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου -χωρίς να χρειαστεί την ψήφο του ΕΛΚ που καταψήφισε- το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που καλεί τα κράτη μέλη να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων -συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων- έως το 2030. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε προφανώς επιτυχής διαπραγμάτευση σε επίπεδο τριλόγων (Επιτροπή, Κοινοβούλιο, κράτη-μέλη) ώστε το Συμβούλιο (τα κράτη μέλη δηλαδή) να δώσει την τελική του έγκριση.

Την ίδια ώρα -για την ακρίβεια μία ημέρα νωρίτερα- η Επιτροπή κλήθηκε από το Συμβούλιο να προτείνει στα κράτη μέλη επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, βασική απαίτηση των οποίων είναι να μην επιβληθεί η νομοθετημένη πλέον αγρανάπαυση, για την οποία η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει παράταση. Μύλος.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πράγματι υφίσταται ένα παράθυρο στη νομοθεσία. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι «οι στόχοι για τα γεωργικά οικοσυστήματα θα μπορούν να αναστέλλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν εξαιτίας τους μειώνονται σημαντικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που απαιτούνται για την επαρκή παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ». Η επαρκής παραγωγή τροφίμων βέβαια, δε συνδέεται απαραίτητα με την διατήρηση ή την αύξηση των εσόδων των Ευρωπαίων αγροτών. Αλλά το «παράθυρο», θεωρητικώς, υφίσταται.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο -είναι μάλλον απίθανο- ότι έως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο που πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή. Αυτό αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι η επίτευξη των στόχων της πράσινης γεωργίας (της πράσινης ανάπτυξης γενικότερα) απαιτεί αφενός ικανή χρηματοδότηση και αφετέρου -όπως κάθε μεταρρύθμιση- χρόνο να υιοθετηθεί από όσους καλούνται να την εφαρμόσουν. Για την ώρα ας σταθούμε μόνο στο δεύτερο. Ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές σίγουρα δεν είναι επαρκής. Και οι λαϊκίστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται.

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Η Νορβηγία βίωσε την πιο θερμή της άνοιξη από το 1901

23:48

Δέκα νεκροί και 619 τραυματίες σε 526 τροχαία τον Μάιο στην Αττική

23:36

Τριήμερη κηδεία δημοσία δαπάνη με απόδοση τιμών για τον Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν

23:25

Στο τραπέζι η μελλοντική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία

23:23

Ο Καναδάς θέλει να ανανεωθεί η USMCA για 16 χρόνια

23:15

Πέμπτο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street - «Έκρηξη» για HPE, Marvell και Victoria’s Secret

23:04

Σε ισχύ από 12 Ιουνίου το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για Μετανάστευση και Άσυλο

22:52

Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα: «Διάλογος και συνεργασία παρά τις διαφορές Αθήνας - Άγκυρας»

22:41

Ρούμπιο: Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου «ακόμη και αύριο» αν δεν υπήρχε η Χεζμπολάχ

22:32

Προειδοποίηση Ζελένσκι για νέα μαζική πυραυλική επίθεση από Ρωσία

22:20

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο και υψηλό επτά ημερών

22:10

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

22:00

Εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ για Τεχνητή Νοημοσύνη - Τι ζητά

21:49

Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 18 εκατ. ευρώ

21:25

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα κατά του παράνομου online τζόγου από την ΕΕΕΠ

21:13

Συνταγματική Αναθεώρηση: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ - Οι βασικοί άξονες

21:00

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με άνοδο η ΝΔ και 2ος ο Τσίπρας - Ντέρμπι ΠΑΣΟΚ με Καρυστιανού

20:48

Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - «Ήρθε η ώρα να κάνετε συμφωνία»

20:41

Στην κηδεία του Νίκου Ταγαρά την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

20:30

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί ο πληθωρισμός να υπονομεύσει την άνοδο;

20:25

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέοι οι 3 φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος στη Βόρεια Ελλάδα

20:19

Παράνομος online τζόγος: Η «σκιώδης οικονομία» των 5,9 τρισ. δολαρίων που ανησυχεί κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές

20:09

Ισραήλ: Νέο ρεκόρ εξαγωγών όπλων με τα περισσότερα να οδεύουν προς Ευρώπη

19:58

Ρώσοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν συνομιλίες για διμερή θέματα

19:48

Παραγγελία-μαμούθ 5,7 δισ. ευρώ για Rheinmetall - Μπαράζ επενδύσεων στη Ρουμανία

19:37

Ρούμπιο: Η Ουάσιγκτον δεν πρόσφερε χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν για το άνοιγμα του Ορμούζ

19:27

Β. Μαρινάκης: «Καλύτερα να πληρώνουμε διόδια στα Στενά του Ορμούζ από το να κλείσουν»

19:17

Ψηφιακό μπλόκο στον παράνομο τζόγο: Νέες εξουσίες στην ΕΕΕΠ - Έλεγχος ακόμη και στα domains και πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ

19:07

Rebound στις ευρωαγορές - Καταβαράθρωση 43,56% για Abivax