ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;

Γιάννης Παπαγεωργίου
28-02-2024 | 18:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕ και αγρότες: Τετραγωνίζεται ο κύκλος;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γνωρίζουμε ότι γινόμαστε ελαφρώς υπερβολικοί αλλά με δεδομένη την τρέχουσα επικαιρότητα (πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών) οι δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων την τελευταία εβδομάδα μάλλον δε χαρακτηρίζονται από απόλυτο συντονισμό. Ωστόσο, τα απαραίτητα «παράθυρα» είναι πάντα διαθέσιμα προκειμένου να «τετραγωνιστεί ο κύκλος».

Την προηγούμενη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου -χωρίς να χρειαστεί την ψήφο του ΕΛΚ που καταψήφισε- το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που καλεί τα κράτη μέλη να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων -συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων- έως το 2030. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε προφανώς επιτυχής διαπραγμάτευση σε επίπεδο τριλόγων (Επιτροπή, Κοινοβούλιο, κράτη-μέλη) ώστε το Συμβούλιο (τα κράτη μέλη δηλαδή) να δώσει την τελική του έγκριση.

Την ίδια ώρα -για την ακρίβεια μία ημέρα νωρίτερα- η Επιτροπή κλήθηκε από το Συμβούλιο να προτείνει στα κράτη μέλη επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, βασική απαίτηση των οποίων είναι να μην επιβληθεί η νομοθετημένη πλέον αγρανάπαυση, για την οποία η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει παράταση. Μύλος.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πράγματι υφίσταται ένα παράθυρο στη νομοθεσία. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι «οι στόχοι για τα γεωργικά οικοσυστήματα θα μπορούν να αναστέλλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν εξαιτίας τους μειώνονται σημαντικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που απαιτούνται για την επαρκή παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ». Η επαρκής παραγωγή τροφίμων βέβαια, δε συνδέεται απαραίτητα με την διατήρηση ή την αύξηση των εσόδων των Ευρωπαίων αγροτών. Αλλά το «παράθυρο», θεωρητικώς, υφίσταται.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο -είναι μάλλον απίθανο- ότι έως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο που πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή. Αυτό αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι η επίτευξη των στόχων της πράσινης γεωργίας (της πράσινης ανάπτυξης γενικότερα) απαιτεί αφενός ικανή χρηματοδότηση και αφετέρου -όπως κάθε μεταρρύθμιση- χρόνο να υιοθετηθεί από όσους καλούνται να την εφαρμόσουν. Για την ώρα ας σταθούμε μόνο στο δεύτερο. Ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές σίγουρα δεν είναι επαρκής. Και οι λαϊκίστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται.

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της

21:00

Τσίπρας: Η εξέλιξη με τα F-35 αποτελεί εθνική ήττα που την χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης

20:48

Βρετανία: Δολοφονήθηκε η πρώην υπουργός, Αν Γουίτικαμ - 1 σύλληψη

20:36

Φιντάν: «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα για τα F-35»

20:24

Υποτροφίες σε 365 αριστούχους φοιτητές από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

20:12

Πόσα ευρώ επιστρέφουν σε θέσεις εργασίας, οικονομία και κοινωνία οι επενδύσεις στη φαρμακευτική καινοτομία

20:00

Το Ντονμπάς, οι πιέσεις προς το Κίεβο και το επικίνδυνο στοίχημα της Μόσχας

19:47

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Δόθηκε παράταση - Έως πότε η προθεσμία

19:41

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικά χτυπήματα στην Αζοφική - Κλείνει ο δίαυλος Ντον-Αζόφ

19:29

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στα ταμπλό με πιέσεις από τεχνολογία

19:26

Θεσμική συμμαχία ΥΠΕΞ - Εξαγωγέων για ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας

19:15

SK Hynix: Δυναμικό ντεμπούτο με άλμα 13,08% στον Nasdaq - Στα 170 δολάρια η μετοχή

19:04

Συνθήκες καύσωνα συνεχίζουν να πλήττουν δυτικές περιοχές της Γαλλίας

18:53

Ο Μακρόν υποδέχεται τη Δευτέρα στο Παρίσι 25 ηγέτες για τη στήριξη της Ουκρανίας

18:42

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη θέσπιση ενός γραφείου κατά της διαφθοράς

18:30

Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

18:18

Τραμπ: Πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν - «Οι ΗΠΑ όμως τους ξεκαθάρισαν ότι η εκεχειρία τελείωσε»