ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα καλό σενάριο (και για την Ελλάδα) στον ορίζοντα

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-02-2024 | 14:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα καλό σενάριο (και για την Ελλάδα) στον ορίζοντα

Η συζήτηση προκειμένου να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση κρίσεων έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες πολύ πριν ο «Daniel» χτυπήσει τη Θεσσαλία. Η κλιματική αλλαγή -και όχι μόνο αυτή- προκάλεσε αρκετά νωρίτερα τη συγκεκριμένη ανάγκη, η οποία δεν αφορά αποκλειστικά στις χώρες του Νότου αλλά στο σύνολο των κρατών μελών.

Η περίπτωση να εφευρίσκονται ad hoc εντός της ΕΕ ικανά νέα κονδύλια από τους κλειστούς προϋπολογισμούς της ή τα πεπερασμένα κονδύλια της πολιτικής συνοχής εύλογα δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Συνεπώς, η δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού μηχανισμού καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλής εντός των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ. Με την Ελλάδα να έχει ήδη ζητήσει και να υποστηρίζει τη θεσμοθέτησή του. Τα χαρακτηριστικά μάλιστα αυτού του μηχανισμού με βάση τις ανάγκες που καλείται να καλύψει είναι συγκεκριμένα. Και καθόλου πρωτοφανή.

Για να μην μακρηγορούμε, η προσέγγιση που ήδη συζητείται ατύπως στις Βρυξέλλες είναι η «μετατροπή» του Ταμείου Ανάκαμψης -και Ανθεκτικότητας- σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι αισιοδοξίας ότι θα οδηγηθούμε επιτυχώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Ταμείο δημιουργήθηκε με προδιαγραφές να αντιμετωπίζει έκτακτες κρίσεις με σημαντική επίδραση στην κοινωνία και την οικονομία (την πανδημία). Υπάρχει ήδη έτοιμος ένας μηχανισμός κοινής δανειοδότησης και ελέγχου διαδικασιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου χρηματοδοτικού εργαλείου σε περίπτωση κρίσεων. Και ίσως το σημαντικότερο: Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η (όποια) κοινή αμυντική πολιτική. Για την ακρίβεια -και επί του παρόντος- η κατεπείγουσα ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας μέσω κοινών αμυντικών δαπανών. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η πρόθεση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν να δημιουργήσει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο εφόσον ανανεωθεί η θητεία της.

Τα αποτελέσματα των απαραίτητων σχετικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες δε θα προκύψουν εντός του τρέχοντος κύκλου των ευρωπαϊκών θεσμών, πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Άλλωστε η πρόσφατη τροποποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού 2021-27 δίνει (περιορισμένη) άνεση χρόνου. Η επόμενη χρονιά, ωστόσο, είναι εκείνη που πιθανότατα θα αποδείξει για ακόμη μία φορά ότι η δημιουργία ενός εργαλείου εντός της ΕΕ έρχεται για να μείνει. Έστω κι αν το ίδιο το εργαλείο, με τη σημερινή του υπόσταση έχει ημερομηνία λήξης. Το 2026.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:24

Στον «αέρα» η συμμετοχή Πούτιν στη G20

09:16

Lockheed Martin: Επιβεβαιώνει την αγορά 12 F-16 από το Περού

09:06

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Λασίθι - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

08:57

Προς κερδοφόρο 5x5 το πετρέλαιο - Εβδομαδιαίο άλμα 17% για Brent

08:47

Βενετσιανός (Eurobank): Δεν συνδυάζονται γρήγορη μετάβαση και χαμηλές τιμές

08:38

Απειλεί με «μεγάλο δασμό» τη Βρετανία ο Ντόναλντ Τραμπ

08:29

Η Ρωσία καταγγέλλει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ

08:20

Κρι Κρι: Με παρουσία από τις ΗΠΑ ως την Κίνα «ξορκίζει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

08:11

Εργασία από το σπίτι: Οκτώ δουλειές με πολλά χρήματα χωρίς προϋπηρεσία

08:02

Πώς η συνεργασία της Tesco με ντόπιους παραγωγούς, αντικαθιστά τους συνεταιρισμούς

07:53

Πυρκαγιές 2026: «Απαιτητικό» το καλοκαίρι - Στο μικροσκόπιο και περιοχές όπως η Θεσσαλία

07:44

Καύσιμα: Οι τιμές παίρνουν ξανά φωτιά - Νέες αυξήσεις στην Ελλάδα

07:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τραμπ και η «απειλή» Τσίπρα

07:27

ΕΚΤΕΡ: Ο δρόμος για την «αναβάθμιση» και τα μεγάλα έργα - Σε ποιους τομείς εστιάζει

07:19

Παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου για 3 εβδομάδες: Νέο μήνυμα Τραμπ για Ιράν

07:13

Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR): «Παράταση χρόνου» για Καστέλι και συστήματα αεροναυτιλίας - Οι «μνηστήρες»

07:09

Τραμπ: «Φανταστική χώρα η Ελλάδα» - Θετικά σχόλια για Κυριάκο Μητσοτάκη

07:05

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές - Προ των πυλών η νέα ρύθμιση

07:00

Το θετικό σοκ της ΔΕΗ - Τα ξεχωριστά των Δελφών - Ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου

23:55

Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή

23:48

Βρετανία: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν προς πώληση μέσω Αlibaba

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν