ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα καλό σενάριο (και για την Ελλάδα) στον ορίζοντα

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-02-2024 | 14:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα καλό σενάριο (και για την Ελλάδα) στον ορίζοντα

Η συζήτηση προκειμένου να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση κρίσεων έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες πολύ πριν ο «Daniel» χτυπήσει τη Θεσσαλία. Η κλιματική αλλαγή -και όχι μόνο αυτή- προκάλεσε αρκετά νωρίτερα τη συγκεκριμένη ανάγκη, η οποία δεν αφορά αποκλειστικά στις χώρες του Νότου αλλά στο σύνολο των κρατών μελών.

Η περίπτωση να εφευρίσκονται ad hoc εντός της ΕΕ ικανά νέα κονδύλια από τους κλειστούς προϋπολογισμούς της ή τα πεπερασμένα κονδύλια της πολιτικής συνοχής εύλογα δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Συνεπώς, η δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού μηχανισμού καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλής εντός των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ. Με την Ελλάδα να έχει ήδη ζητήσει και να υποστηρίζει τη θεσμοθέτησή του. Τα χαρακτηριστικά μάλιστα αυτού του μηχανισμού με βάση τις ανάγκες που καλείται να καλύψει είναι συγκεκριμένα. Και καθόλου πρωτοφανή.

Για να μην μακρηγορούμε, η προσέγγιση που ήδη συζητείται ατύπως στις Βρυξέλλες είναι η «μετατροπή» του Ταμείου Ανάκαμψης -και Ανθεκτικότητας- σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι αισιοδοξίας ότι θα οδηγηθούμε επιτυχώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Ταμείο δημιουργήθηκε με προδιαγραφές να αντιμετωπίζει έκτακτες κρίσεις με σημαντική επίδραση στην κοινωνία και την οικονομία (την πανδημία). Υπάρχει ήδη έτοιμος ένας μηχανισμός κοινής δανειοδότησης και ελέγχου διαδικασιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου χρηματοδοτικού εργαλείου σε περίπτωση κρίσεων. Και ίσως το σημαντικότερο: Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η (όποια) κοινή αμυντική πολιτική. Για την ακρίβεια -και επί του παρόντος- η κατεπείγουσα ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας μέσω κοινών αμυντικών δαπανών. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η πρόθεση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν να δημιουργήσει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο εφόσον ανανεωθεί η θητεία της.

Τα αποτελέσματα των απαραίτητων σχετικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες δε θα προκύψουν εντός του τρέχοντος κύκλου των ευρωπαϊκών θεσμών, πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Άλλωστε η πρόσφατη τροποποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού 2021-27 δίνει (περιορισμένη) άνεση χρόνου. Η επόμενη χρονιά, ωστόσο, είναι εκείνη που πιθανότατα θα αποδείξει για ακόμη μία φορά ότι η δημιουργία ενός εργαλείου εντός της ΕΕ έρχεται για να μείνει. Έστω κι αν το ίδιο το εργαλείο, με τη σημερινή του υπόσταση έχει ημερομηνία λήξης. Το 2026.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:03

Μερτς: Ευγνώμων για την αλλαγή στάσης Τραμπ για τη Γροιλανδία - «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση» λέει ο Μακρόν

19:54

Τραμπ: Μηνύει JPMorgan και Ντάιμον - Ζητά 5 δισ. δολ. για φερόμενο «debanking»

19:43

Η Δανία σκοπεύει να άρει την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας

19:36

Viohalco: Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. ο Μιχαήλ Στασινόπουλος

19:31

Χατζηδάκης: Υπεύθυνες δηλώσεις αντί πιστοποιητικών για την επιτάχυνση διαδικασιών

19:19

ΕΟΔΥ: Μείωση της θετικότητας γρίπης και COVID - Τα νεότερα στοιχεία

19:17

Eυρωαγορές: Ράλι μετά την εκτόνωση της έντασης στη Γροιλανδία - Καταποντίστηκε στο -40% η Ubisoft

19:06

Παπουτσάνης: Παραιτήθηκε ο Δημήτριος Παπουτσάνης από Αντιπρόεδρος του ΔΣ

18:55

ΥΠΕΞ Γροιλανδίας: «Θετικά» τα νέα από το Νταβός - «Θέσαμε κόκκινες γραμμές»

18:45

Πρώην ειδικός εισαγγελέας: Ο Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020

18:38

Societe Generale: «Ψαλίδι» σε 1.800 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

18:27

ΕΧΑΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο

18:14

Ubisoft: «Παγώνει» έξι παιχνίδια, κλείνει δύο στούντιο - «Γκρεμίζεται» -36% η μετοχή

18:14

ICAP CRIF: Η εικόνα των 5.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας πλην χρηματοπιστωτικού τομέα το 2024

18:11

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον διορίζει νέα επιτετραμμένη για τη Βενεζουέλα

18:10

ΧΑ: Εκτίναξη σε νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη και αυξημένος τζίρος

17:59

Ισπανία: Στους 45 οι νεκροί από την σύγκρουση τρένων στην Ανδαλουσία

17:58

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: «Απαράδεκτο να προσπαθούν να παραχωρήσουν τη χώρα μας»

17:48

Παπανικολάου (δήμαρχος Γλυφάδας): Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην έχουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις

17:45

Μαζαράκης (Εθνική Ασφαλιστική): Μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,8% στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας το 2026

17:37

Ζελένσκι: Αύριο η πρώτη «τριμερής» Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ - Σχεδόν έτοιμα τα έγγραφα για τον τερματισμό του πολέμου

17:34

ΝΑΤΟ: Μας ανησυχεί η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική

17:32

Μακρόν: Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε ρωσικό τάνκερ στη Μεσόγειο

17:27

Παράταση πολεοδομικών προθεσμιών και έργων αποθήκευσης ενέργειας - Τροπολογία από ΥΠΕΝ

17:24

Τραμπ: Υπό επεξεργασία ακόμη η συμφωνία για τη Γροιλανδία - Αντίποινα στις χώρες που θα πουλήσουν αμερικανικά ομόλογα

17:22

Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής ύψους 578 εκατ. ευρώ

17:16

Κομισιόν: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας

17:10

Αλλάζει χέρια η αγορά των ΑΠΕ - Οι κινήσεις fund, μεγάλων παικτών και μικροεπενδυτών

17:07

Σκυλακάκης για πρωτογενή τομέα: Χωρίς επενδύσεις και τεχνολογία δεν πάμε πουθενά

17:03

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ σήμερα στις Βρυξέλλες