ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ούτε αντιμετωπίζεται ως Ουγγαρία

Γιάννης Παπαγεωργίου
08-02-2024 | 18:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ούτε αντιμετωπίζεται ως Ουγγαρία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, το περιεχόμενο του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι σημαντικό και η δικαστική διερεύνηση των ζητημάτων στα οποία αναφέρεται συνυφασμένη με τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Έχοντας πει αυτό, καλό θα ήταν να βάλουμε τα δεδομένα σε μία σειρά. Ένας συγκεκριμένος συνασπισμός κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντάξει την Ελλάδα στις χώρες στις οποίες θα πρέπει να διακοπεί η κοινοτική χρηματοδότηση για λόγους πολιτικών σε βάρος των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως πολιτικά υποκινούμενη από το Λαϊκό Κόμμα, την ώρα που εντός των τειχών το μέλος του, η ΝΔ, αναφέρεται σε προσπάθεια μείωσης της επιτυχημένης πολιτικής της Κυβέρνησης.

Άποψή μου είναι ότι η επαναληψιμότητα των (περίπου ίδιου περιεχομένου) ψηφισμάτων από τους ίδιους ευρωβουλευτές πράγματι υποδεικνύει σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν αποτελούν ωστόσο μόνο προσπάθεια μείωσης των επιτυχιών της Κυβέρνησης όπως αυτή ισχυρίζεται. Βασίζονται σε συγκεκριμένα γεγονότα που ήδη διερευνώνται δικαστικά και αφορούν έμμεσα ή άμεσα στο κράτος δικαίου. Οι σκοπιμότητες καλλιεργήθηκαν σε εύφορο έδαφος. Αυτό βέβαια δε δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της χώρας ως «Ουγγαρίας του Νότου» ούτε τις επικοινωνιακές εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργεί.

Τα δεδομένα εντός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο -λαμβάνοντας υπόψη εφόσον υπάρχουν και τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου- εκδίδει την Έκθεσή της αναφορικά με το Κράτος Δικαίου για τα 27 μέλη της ΕΕ. Είναι η Έκθεση που καταγράφει τις αστοχίες κάθε χώρας και αποτελεί τη βάση πιθανών συστάσεων προκειμένου να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές που ενδυναμώνουν τις αρχές κράτους δικαίου στη λειτουργία και νομοθεσία τους.

Η περσινή Έκθεση για την Ελλάδα περιλάμβανε παρατηρήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις καθώς και συγκεκριμένες συστάσεις προς τις Αρχές της χώρας. Απείχε όμως σημαντικά από το περιεχόμενο και το ύφος των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Η φετινή Έκθεση αναμένεται το καλοκαίρι και οι αντίστοιχες διαβουλεύσεις των αξιωματούχων της Επιτροπής με τα κράτη-μέλη είναι ήδη προγραμματισμένες για το Μάρτιο. Ειδικότερα για την Ελλάδα, μεταξύ 11 και 15 Μαρτίου.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, οι πολιτικές Όρμπαν σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου προκάλεσαν όχι απλώς αναφορές στην ετήσια έκθεση αλλά σημαντικά αλλεπάλληλα alerts της Επιτροπής -όπως προβλέπουν οι διαδικασίες- αναφορικά με τη συμμόρφωση της χώρας. Η άρνηση του Όρμπαν να ανταποκριθεί οδήγησε σε διακοπή/αναθεώρηση των χρηματοδοτήσεων. Είναι άδικο για την Ελλάδα -για τη χώρα, όχι για την Κυβέρνηση- να επιχειρείται τέτοιος συσχετισμός. Αλλά είναι και δημοκρατικό δικαίωμα να καταγράφεται και μάλιστα να ψηφίζεται μέσα από (ευρω)κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όπως επίσης είναι υποχρέωση κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας να λαμβάνει εγκαίρως και ουσιαστικά υπόψη απόψεις και ψηφίσματα που προέρχονται μέσα από επίσης φιλελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες.

Δύσκολα μπορεί κανείς να προδικάσει τη δικαστική έκβαση των καταγγελιών σε ό,τι αφορά τις γνωστές υποθέσεις που αναφέρονται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Και σίγουρα δε θα το κάνω εγώ. Σε ό,τι αφορά την πολιτική μάχη εντυπώσεων στις Βρυξέλλες, η επόμενη μέρα θα καθοριστεί εκ νέου… δημοκρατικά. Με βάση τη νέα μετεκλογική σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, τις ισορροπίες του και τις επόμενες πολιτικές προτεραιότητες των ομάδων του. Επίσης, θα καθοριστεί από τις πρωτοβουλίες της ίδιας της Κυβέρνησης. Ήδη έχει αναλάβει κάποιες.

Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα ούτε στον κόσμο ούτε στην Ευρώπη ούτε φυσικά στην Ελλάδα. Ευτυχώς όμως, η χώρα μας σε επίπεδο κράτους δικαίου δεν είναι η Ουγγαρία του Όρμπαν. Δεν είναι όμως ούτε Νορβηγία. Έχει αφήσει πίσω της πολλές από τις «βαλκανικές της συνήθειες» αλλά απέχει από το στόχο. Ο δρόμος προς τη διαρκή ενίσχυση και τη ταυτόχρονη προστασία του κράτους δικαίου δεν είναι ούτε αυτονόητος ούτε εύκολος. Ούτε προφανώς ζήτημα επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:22

Κολομβία: Τουλάχιστον 111 νεκροί από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ - Δεκάδες εγκλωβισμένοι

22:05

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε σε αντιπολιτευόμενο κόμμα τη συμμετοχή στις εκλογές

21:47

Ήπια άνοδος για τον χρυσό και νέα υψηλά 7 εβδομάδων

21:33

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

21:19

Bally’s Intralot: Νέα αγορά 1,01 εκατ. μετοχών από τη Deutsche Bank

20:56

Πετρέλαιο: Άνοδος 5% εν μέσω αβεβαιότητας για το άνοιγμα του Ορμούζ

20:40

Κωτσόβολος: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2025 με ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία

20:25

O Τραμπ προαναγγέλει πως θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τεχεράνη «για όσους έχουν σκοτώσει»

20:08

Ιράν: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε o Μοτζταμπά Χαμενεΐ

19:52

Η Σουηδία απέτρεψε επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

19:45

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήριο πετρελαίου - 13 νεκροί και 75 τραυματίες

19:30

Αναδιάταξη ισχύος γύρω από το Ιράν - Η συμφωνία της Μέκκας και η εσωτερική διαμάχη στην Τεχεράνη

19:25

Ζαπορίζια: Διακοπή ηλεκτροδότησης μετά από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

19:20

Κίνα: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B, εξερράγη ο πύραυλος

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με μικτά πρόσημα στα ταμπλό

18:52

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοκκινόχωμα Καβάλας - Μήνυμα από το 112

18:41

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Στενός συντονισμός Αθήνας και Καΐρου

18:25

Το Ομάν λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του

18:20

Μελόνι-Φρεντέρικσεν: «Όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση» -Σε κοινή δήλωση ζητούν κέντρα επαναπατρισμού σε τρίτες χώρες

18:15

Mέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού σχεδόν στο 70% της Γαλλίας

17:47

Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης σε Βαλένθια και Ανδαλουσία - Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

17:41

Εποχικοί Πυροσβέστες: Υπεγράφη η απόφαση για επιπλέον υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα

17:40

Χρηματιστήριο: «Άντεξαν» ξανά οι 2.600 μονάδες - Αντίρροπες δυνάμεις σε τράπεζες και blue chips

17:38

Βρετανία: Επιδεινώνεται η ξηρασία - Ποτάμια και ταμιευτήρες σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα

17:34

Σαουδική Αραβία: Νεκροί 16 εργάτες σε εργοστάσιο κατασκευής καναπέδων στο Ριάντ

17:19

Μάικλ Μπέρι (The Big Short): Η Berkshire Hathaway δεν είναι ελκυστική χωρίς τον Μπάφετ

16:56

Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Ιράν και τεχνητή νοημοσύνη

16:50

ΔΑΕΕ: Πανελλαδική προκαταρκτική εξέταση για αιολικά πάρκα μετά τη φωτιά στη Βοιωτία

16:45

Moody’s: Νέα δυναμική για τις ελληνικές τράπεζες - Πιστωτική επέκταση και προμήθειες οδηγούν τα κέρδη

16:32

SkyImpact Challenge: Οι κορυφαίες ιδέες καινοτομίας για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου