ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πότε θα έχει καλό καιρό για να φτιάξουμε την οροφή;

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-02-2024 | 16:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θα έχει καλό καιρό για να φτιάξουμε την οροφή;

Δε χρειαζόταν να διαθέτει κανείς προφητικές ικανότητες για να διακρίνει ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα κατέληγαν τελικά σε συμφωνία για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού παρά τις αντιδράσεις του Όρμπαν. Επί της ουσίας, είχαμε περιγράψει την κατάσταση όπως αυτή προέκυψε. Ωστόσο, πράγματι απαιτούνται προφητικές ικανότητες για να περιγράψουμε το πώς και σε ποιους χρόνους θα πετύχει η ΕΕ τους στόχους της τρέχουσας πράσινης πολιτικής της.

Η ΕΕ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Οι κύκλοι των οικονομιών των κρατών μελών της -συμπεριλαμβανομένων φυσικά των «net givers», των χρηματοδοτών της- είναι συχνά διαφορετικοί. Σίγουρα, στην παρούσα φάση, οι σημαντικές κινητήριες οικονομίες της αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις για να μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά το πολιτικό κόστος της πράσινης μετάβασης. Και οι συνέπειες της εύλογης αδυναμίας να είσαι σε σταθερή βάση «ωραίος και πλούσιος», ώστε να εφαρμόζεις συνετές επιλογές που κοστίζουν είναι γνωστές και έχουν πάντα τους λαϊκιστές εκφραστές τους.

Ο Όρμπαν στο Συμβούλιο της Πέμπτης αποφάσισε να βγει και να συνομιλήσει με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, καλώντας τους να ανατρέψουν στις ευρωεκλογές τα κυβερνητικά καθεστώτα των κρατών μελών. Και εντός του Συμβουλίου φρόντισε να επισημάνει στους ομολόγους του ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ στις ΗΠΑ, η ΕΕ θα παραμείνει μόνη της στη συμμαχία εναντίον του Πούτιν και υπέρ της Ουκρανίας. Φυσικά, ο ίδιος φέρεται να αποδέχθηκε το δώρο της εκταμίευσης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη χώρα του (απομένει να αποδειχθεί πλήρως το γεγονός στο άμεσο μέλλον). Και να υποχώρησε μπροστά στην απειλή διακοπής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό που ο ίδιος ήθελε να μπλοκάρει.

Υπάρχει όμως μία πρακτική απάντηση στο πότε θα έχει «ηλιοφάνεια σε όλη της ΕΕ ώστε να φτιάξουμε την οροφή του σπιτιού μας»; Μία πρώτη είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί η περίοδος που οι μεγάλες οικονομίες θα είναι όλες σε θετική αναπτυξιακή τροχιά. Αλλά αν και γενικά σωστή, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη.

Υπάρχει και ένα επιπλέον ερώτημα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον κύκλο αυτό και τι περιθώρια δράσης έχει. Εδώ, η απάντηση είναι... σε καλύτερο φεγγάρι. Αρκεί να συνεχίσει να δαπανά σύμφωνα με τις δυνατότητές της και να αποδείξει ότι σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς πράγματι «δεν είναι μπανανία». Κατά την ταπεινή μου άποψη το πρώτο παραμένει εφικτό. Για το δεύτερο, η ιστορία δε μου επιτρέπει να είμαι αισιόδοξος. Η ευκαιρία πάντως παραμένει εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

Προσωπάρχης Ζελένσκι: Δεν θα υπογράψουμε ειρηνευτική συμφωνία για παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

23:40

Περού: Κάθειρξη 11,5 ετών στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο

23:29

Κάλεσμα από Nexperia στις κινεζικές θυγατρικές της να επιλύσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

23:18

Ολλανδία: Αγορά 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones

23:05

Μικρή πτώση για τον χρυσό με το βλέμμα στη Fed

22:53

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία στη Δυτική Όχθη

22:41

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο στην σκιά του ρωσο-ουκρανικού

22:29

Πούτιν σε ΕΕ: Η «κλοπή» των «παγωμένων» ρωσικών assets θα προκαλέσει αντίποινα

22:25

Γάζα: Διαπραγματεύσεις για παγιδευμένους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες

22:17

Το Λούβρο αυξάνει το εισιτήριο 45% για επισκέπτες εκτός ΕΕ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,2 εκατ. ευρώ

21:52

«Πυρά» ΕΕ κατά ΗΠΑ: «Μας εκβιάζουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις»

21:41

Κακοκαιρία Adel: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία - Σε «Red Code» ακόμη 3 περιφέρειες

21:30

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ζητούν ενημέρωση για την COP30

21:26

Ερντογάν σε Πάπα Λέοντα: Να εξαλειφθούν οι αιτίες της μετανάστευσης

21:19

ΗΠΑ: Ο ΥΠΑΜ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην Καραϊβική

21:05

Χατζηδάκης: Η χώρα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις

20:53

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με 25,2% - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα

20:41

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας

20:29

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Αλάσκα

20:15

Πετραλιάς: Μεταρρυθμιστικός με θετικά μέτρα ο προϋπολογισμός του 2026

20:03

Κακοκαιρία Adel: Σφορδή βροχόπτωση τώρα στην Αθήνα

19:50

Οικοδομικές άδειες και Κτηματολόγιο υπό την ομπρέλα του ΕΟΚΕΔ - Τι αλλάζει για ιδιώτες, δήμους, μηχανικούς

19:40

Μερτς: Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρό στρατό ακόμη και μετά από μία ειρηνευτική συμφωνία

19:30

Κλείσιμο με μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - «Εκτοξεύθηκε» σχεδόν 19% η Puma

19:28

Ερευνάται η Jefferies για τη First Brands - Τι ψάχνει η SEC

19:18

Στο «μικροσκόπιο» ο CEO της Monte dei Paschi για την εξαγορά της Mediobanca

19:06

Θεοδωρικάκος για e-καταναλωτής: Ο πολίτης προστατεύεται και η αγορά λειτουργεί με κανόνες

18:54

ΕΥΔΑΠ: Ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου από το ΚΕ.ΜΕ.Φ. έτους 2019

18:46

Σε συζητήσεις για εξαγορά της Allfunds έναντι 5,3 δισ. ευρώ η Deutsche Boerse