ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πότε θα έχει καλό καιρό για να φτιάξουμε την οροφή;

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-02-2024 | 16:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θα έχει καλό καιρό για να φτιάξουμε την οροφή;

Δε χρειαζόταν να διαθέτει κανείς προφητικές ικανότητες για να διακρίνει ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα κατέληγαν τελικά σε συμφωνία για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού παρά τις αντιδράσεις του Όρμπαν. Επί της ουσίας, είχαμε περιγράψει την κατάσταση όπως αυτή προέκυψε. Ωστόσο, πράγματι απαιτούνται προφητικές ικανότητες για να περιγράψουμε το πώς και σε ποιους χρόνους θα πετύχει η ΕΕ τους στόχους της τρέχουσας πράσινης πολιτικής της.

Η ΕΕ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Οι κύκλοι των οικονομιών των κρατών μελών της -συμπεριλαμβανομένων φυσικά των «net givers», των χρηματοδοτών της- είναι συχνά διαφορετικοί. Σίγουρα, στην παρούσα φάση, οι σημαντικές κινητήριες οικονομίες της αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις για να μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά το πολιτικό κόστος της πράσινης μετάβασης. Και οι συνέπειες της εύλογης αδυναμίας να είσαι σε σταθερή βάση «ωραίος και πλούσιος», ώστε να εφαρμόζεις συνετές επιλογές που κοστίζουν είναι γνωστές και έχουν πάντα τους λαϊκιστές εκφραστές τους.

Ο Όρμπαν στο Συμβούλιο της Πέμπτης αποφάσισε να βγει και να συνομιλήσει με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, καλώντας τους να ανατρέψουν στις ευρωεκλογές τα κυβερνητικά καθεστώτα των κρατών μελών. Και εντός του Συμβουλίου φρόντισε να επισημάνει στους ομολόγους του ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ στις ΗΠΑ, η ΕΕ θα παραμείνει μόνη της στη συμμαχία εναντίον του Πούτιν και υπέρ της Ουκρανίας. Φυσικά, ο ίδιος φέρεται να αποδέχθηκε το δώρο της εκταμίευσης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη χώρα του (απομένει να αποδειχθεί πλήρως το γεγονός στο άμεσο μέλλον). Και να υποχώρησε μπροστά στην απειλή διακοπής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό που ο ίδιος ήθελε να μπλοκάρει.

Υπάρχει όμως μία πρακτική απάντηση στο πότε θα έχει «ηλιοφάνεια σε όλη της ΕΕ ώστε να φτιάξουμε την οροφή του σπιτιού μας»; Μία πρώτη είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί η περίοδος που οι μεγάλες οικονομίες θα είναι όλες σε θετική αναπτυξιακή τροχιά. Αλλά αν και γενικά σωστή, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη.

Υπάρχει και ένα επιπλέον ερώτημα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον κύκλο αυτό και τι περιθώρια δράσης έχει. Εδώ, η απάντηση είναι... σε καλύτερο φεγγάρι. Αρκεί να συνεχίσει να δαπανά σύμφωνα με τις δυνατότητές της και να αποδείξει ότι σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς πράγματι «δεν είναι μπανανία». Κατά την ταπεινή μου άποψη το πρώτο παραμένει εφικτό. Για το δεύτερο, η ιστορία δε μου επιτρέπει να είμαι αισιόδοξος. Η ευκαιρία πάντως παραμένει εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Σλοβακία: Από την 1η Ιανουαρίου απαγορεύεται το «πολύ γρήγορο περπάτημα»

23:45

Στην Αιθιοπία η COP32 το 2027 - «Άστεγη» μέχρι στιγμής η σύνοδος του 2026

23:32

Η BYD στοχεύει να πουλήσει έως και 1,6 εκατ. οχήματα στο εξωτερικό το 2026

23:22

ΕΛΤΑ: Οι εργαζόμενοι αναμένουν το τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης για να καθορίσουν τη στάση τους

23:18

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου

23:14

Πιερρακάκης: Aπό το 2019 έγιναν όσες άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν γίνει στα πρώτα 17 χρόνια του ευρώ

23:04

Wall Street: Ράλι και ρεκόρ για τον Dow Jones πριν την εκπνοή του shutdown

22:48

Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε υπαρκτή απειλή - Αναγκαιότητα η πλήρης μεταρρύθμιση των ΕΔ

22:32

Ρουμανία: Προς εθνικοποίηση η τοπική θυγατρική της Lukoil

22:21

Πετρέλαιο: Κέρδη πάνω από 1% καθώς οι κυρώσεις πλήττουν τις ρωσικές εξαγωγές

22:09

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 11/11/2025: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:02

Παλαιστίνη: «Μεταρρυθμίσεις» και ταχεία διεξαγωγή εκλογών υποσχέθηκε ο Αμπάς

21:52

Quality & Reliability: Τρεις εξαγορές με χρηματοδότηση από ομολογιακό δάνειο 19,1 εκατ.

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 11/11/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:28

ΟΗΕ: Σειρά κρατών ζητούν από τη Λιβύη να κλείσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών

21:15

Ιράν: Εξαρθρώθηκε «δίκτυο κατασκοπείας» των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ, Ισραήλ

20:57

UBS για Ευρωζώνη: Έρχεται… ανάπτυξη στις «πλάτες» των καταναλωτών – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:48

Τραμπ: Είμαστε αρκετά κοντά σε συμφωνία με την Ινδία για μείωση δασμών

20:36

Formula 1: Ο Τότο Βολφ πουλάει μέρος του ποσοστού του στην Mercedes για 6 δισ. δολάρια

20:28

Βόρεια Μακεδονία: Σκάνδαλο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα - Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

20:22

Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση ΔΕΕ «για την οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς»

20:16

Ελβετία: Πάνω από 25 εκατ. δολ. για ένα μπλε διαμάντι σε δημοπρασία του Christie's

20:07

EXAE: Στηρίζει ομόφωνα την αναθεωρημένη Δημόσια Πρόταση της Euronext

20:00

Ουκρανία: Στα 100 εκατ. δολάρια το ύψος του σκανδάλου διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα

19:52

Θεοδωρικάκος: Υλοποιούμε την παραγωγική και ανταγωνιστική Ελλάδα του 2030

19:49

ΥΠΕΝ: 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

19:40

Μεταναστευτικό: H Ελλάδα στα πρώτα επιλέξιμα κράτη της ΕΕ για πρόσβαση στη «Δεξαμενή Αλληλεγγύης»

19:35

Συντριβή τουρκικού C130 στη Γεωργία - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

19:22

Ευρωαγορές: Δεύτερη σερί άνοδος με ισχυρή Ελβετία - «Άλμα» 8% για την Vodafone

19:17

Oura: Αναμένει διπλασιασμό εσόδων για δύο συναπτά έτη - Κοντά στα 2 δισ. το 2026