ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πότε θα έχει καλό καιρό για να φτιάξουμε την οροφή;

Γιάννης Παπαγεωργίου
04-02-2024 | 16:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε θα έχει καλό καιρό για να φτιάξουμε την οροφή;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δε χρειαζόταν να διαθέτει κανείς προφητικές ικανότητες για να διακρίνει ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα κατέληγαν τελικά σε συμφωνία για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού παρά τις αντιδράσεις του Όρμπαν. Επί της ουσίας, είχαμε περιγράψει την κατάσταση όπως αυτή προέκυψε. Ωστόσο, πράγματι απαιτούνται προφητικές ικανότητες για να περιγράψουμε το πώς και σε ποιους χρόνους θα πετύχει η ΕΕ τους στόχους της τρέχουσας πράσινης πολιτικής της.

Η ΕΕ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Οι κύκλοι των οικονομιών των κρατών μελών της -συμπεριλαμβανομένων φυσικά των «net givers», των χρηματοδοτών της- είναι συχνά διαφορετικοί. Σίγουρα, στην παρούσα φάση, οι σημαντικές κινητήριες οικονομίες της αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις για να μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά το πολιτικό κόστος της πράσινης μετάβασης. Και οι συνέπειες της εύλογης αδυναμίας να είσαι σε σταθερή βάση «ωραίος και πλούσιος», ώστε να εφαρμόζεις συνετές επιλογές που κοστίζουν είναι γνωστές και έχουν πάντα τους λαϊκιστές εκφραστές τους.

Ο Όρμπαν στο Συμβούλιο της Πέμπτης αποφάσισε να βγει και να συνομιλήσει με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, καλώντας τους να ανατρέψουν στις ευρωεκλογές τα κυβερνητικά καθεστώτα των κρατών μελών. Και εντός του Συμβουλίου φρόντισε να επισημάνει στους ομολόγους του ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ στις ΗΠΑ, η ΕΕ θα παραμείνει μόνη της στη συμμαχία εναντίον του Πούτιν και υπέρ της Ουκρανίας. Φυσικά, ο ίδιος φέρεται να αποδέχθηκε το δώρο της εκταμίευσης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη χώρα του (απομένει να αποδειχθεί πλήρως το γεγονός στο άμεσο μέλλον). Και να υποχώρησε μπροστά στην απειλή διακοπής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό που ο ίδιος ήθελε να μπλοκάρει.

Υπάρχει όμως μία πρακτική απάντηση στο πότε θα έχει «ηλιοφάνεια σε όλη της ΕΕ ώστε να φτιάξουμε την οροφή του σπιτιού μας»; Μία πρώτη είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί η περίοδος που οι μεγάλες οικονομίες θα είναι όλες σε θετική αναπτυξιακή τροχιά. Αλλά αν και γενικά σωστή, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη.

Υπάρχει και ένα επιπλέον ερώτημα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον κύκλο αυτό και τι περιθώρια δράσης έχει. Εδώ, η απάντηση είναι... σε καλύτερο φεγγάρι. Αρκεί να συνεχίσει να δαπανά σύμφωνα με τις δυνατότητές της και να αποδείξει ότι σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς πράγματι «δεν είναι μπανανία». Κατά την ταπεινή μου άποψη το πρώτο παραμένει εφικτό. Για το δεύτερο, η ιστορία δε μου επιτρέπει να είμαι αισιόδοξος. Η ευκαιρία πάντως παραμένει εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:17

Τι προβλέπεται για την ασφάλεια στα ΑΕΙ

18:08

Η Alter Ego αποκτά το 10% στα γυμναστήρια Alterlife έναντι 4,75 εκατ. ευρώ

18:02

ΟΛΘ: Πετυχημένο το 2025 - Σχέδια για επέκταση και ένταξη στον IMEC

17:59

Στα 29 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ

17:45

Στουρνάρας: Η αστάθεια θα παραμείνει υψηλή

17:37

Στα 700 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA της ΔΕΗ το α' τρίμηνο

17:30

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επικράτησαν οι πωλητές - Απώλειες άνω του 2,5% για τον τραπεζικό δείκτη

17:21

Βενζίνη και diesel: Το πρώτο σοκ του καλοκαιριού έφτασε στα νησιά - «Καίει» η αμόλυβδη στα 2,25 ευρώ

17:18

Σε ενεργειακό συνέδριο των FT ο Μητσοτάκης την Τετάρτη

17:10

Η Alpha Bank παραδίδει ανακαινισμένο το αμφιθέατρο του Χωρέμειου Ερευνητικού Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ

16:55

Αύριο η ψήφιση του φορολογικού ν/σ στην Ολομέλεια

16:52

Έρχεται το Fun Vibes Family Festival 2

16:50

«Βαρίδι» για Wall Street πετρέλαιο και πληθωρισμός

16:49

Πού χτυπάει «κόκκινο» η ρύπανση στην Αθήνα; Δες αν η γειτονιά σου είναι στη λίστα

16:47

Κικίλιας: «Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας σε ενέργεια, ναυτιλία και IMEC»

16:36

Ράλι τιμών και αβεβαιότητα ωθούν τους Γερμανούς στον εσωτερικό τουρισμό

16:31

Νέοι κανόνες για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 - Νότιες Κυκλάδες

16:28

Σκέρτσος: «Συστήματα και μεταρρυθμίσεις ενδυναμώνουν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»

16:05

Οι 10+1 προορισμοί για το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

16:04

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει μία εκτεταμένη πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια»

16:00

Το Ιράν διεύρυνε την περιοχή που ορίζει ως τα Στενά του Ορμούζ

16:00

Ψήφος δια πληρεξουσίου: Η ιστορική αλλαγή στο Ευρωκοινοβούλιο

15:49

Σε υψηλό τριετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

15:48

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το μέλλον της Συμμαχίας

15:47

Η Βιοιατρική και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενώνουν δυνάμεις

15:33

Μιχαηλίδου: «Η ψηφιακή γνώση είναι εργαλείο αυτονομίας και ισότιμης συμμετοχής»

15:30

ΕΕΕΠ: Νέο σύστημα για καταγγελίες παικτών και αναφορές παράνομου στοιχηματισμού

15:30

Κλείνει το κατάστημα Notos στη Σταδίου τον Αύγουστο

15:11

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στην PCRAMA Μονοπρόσωπη ΙΚΕ

15:10

Μαρινάκης: «Τα κόμματα διαμαρτυρίας δημιούργησαν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν»