ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα φέρει ο Όρμπαν τον Μάριο Ντράγκι πίσω στην ΕΕ;

Γιάννης Παπαγεωργίου
17-01-2024 | 18:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα φέρει ο Όρμπαν τον Μάριο Ντράγκι πίσω στην ΕΕ;

Όπως πρόσφατα λέγαμε, το παιχνίδι των διαδόχων στις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έχει ήδη ξεκινήσει. Η ονοματολογία πλέον δεν περιλαμβάνει μόνο υποψήφιους που «καίγονται» μέσω της δημοσιοποίησης των ονομάτων τους αλλά και προσωπικότητες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμφανίζονται «ανθεκτικές» σε κρίσιμα τραπέζια διαπραγμάτευσης. Ή τουλάχιστον δεν μπορούν να αγνοηθούν εύκολα.

Ο Μάριο Ντράγκι είναι προφανώς μία από αυτές, με δεδομένο μάλιστα ότι η θέση του προέδρου του Συμβουλίου ενδείκνυται να έχει καλυφθεί εγκαίρως, πριν την 1η Ιουλίου όταν και ξεκινά η προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, μία σειρά πρωτοβουλιών περνά στον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος -παρά τα υφιστάμενα και εν πολλοίς αποτελεσματικά ενδοκοινοτικά check and balances- θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη ζωή των ομολόγων του -και των μισών Βρυξελλών- δυσκολότερη.

Η επιστροφή του Μάριο Ντράγκι σε κομβική θέση συντονιστή εθνικών πολιτικών εντός της ΕΕ (κατά έναν τρόπο αυτό έκανε και στην ΕΚΤ) θα έδινε κύρος σε έναν θεσμό που έχασε αρκετούς βαθμούς στιβαρότητας τα τελευταία χρόνια και σε μία περίοδο που απαιτούνται αποδεδειγμένες ηγετικές ικανότητες. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου θα διαπραγματεύεται όχι μόνο με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους άλλους θεσμούς της ΕΕ αλλά ενδεχομένως και με μία νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Το job description ωστόσο δεν αρκεί για να κερδηθεί η θέση. Μεταξύ άλλων, τα κριτήρια είναι επίσης εθνικά (ιταλικά), περιφερειακά (ευρωπαϊκός Νότος), εκλογικά (ισορροπίες ευρωομάδων στο κοινοβούλιο) και προσωπικά (ναι, οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πάντα το ρόλο τους). Συνεπώς, η επιλογή Ντράγκι θα πρέπει να ικανοποιεί τα πολιτικά κριτήρια της Μελόνι -όχι μόνο του Ρέντσι π.χ. που ήδη τοποθετήθηκε- καθώς και τις κομβικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Α, και μία λεπτομέρεια. Θα πρέπει να θέλει και ο ίδιος. Κι αυτό δε σχετίζεται μόνο με τη θέση αλλά και τις εγγυήσεις που θα έχει για να μπορεί να (ξανα)κάνει τη δουλειά του.

Τέλος, εύλογα θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: Πότε θα ξέρουμε αν ο Όρμπαν θα φέρει τον Ντράγκι (ή όποια άλλη επιλογή) στην προεδρία του Συμβουλίου; Το αργότερο στις 27-28 Ιουνίου, θα απαντούσα με σχετική ασφάλεια.

Λίγο μετά τις ευρωεκλογές -όταν και οι νέες ισορροπίες της δύναμης των ευρωομάδων θα είναι καταγεγραμμένες- οι 27 ηγέτες θα δειπνήσουν ατύπως στις 14 Ιουνίου. Θεωρητικώς, μπορούν και να συμφωνήσουν τότε. Εξ όσων γνωρίζω όμως, στην ΕΕ δεν ελήφθη ποτέ τα τελευταία χρόνια οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση χωρίς να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια. Στις 27 και 28 Ιουνίου, λοιπόν, είναι προγραμματισμένη η τελευταία σύνοδος κορυφής πριν την ανάληψη της προεδρίας από την Ουγγαρία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι παραδοσιακά σε εμάς τους φιλοευρωπαίους αρέσουν τα «ευρωδράματα», θα μπορούσε η αγωνία να κρατήσει ως και τις 30 του μήνα. Και μετά από μία εξοντωτική τετραήμερη διαπραγμάτευση, να βγει λευκός καπνός. Ούτε ώρα παραπάνω όμως. Τουλάχιστον για τη θέση του διαδόχου του Σαρλ Μισέλ. Τα ευρωδράματα μάς αρέσουν, όχι οι ευρωτραγωδίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:53

Σαράντης: Στα 23,3 εκατ. τα ΕΒΙΤDA το πρώτο τρίμηνο

08:49

Πλωτά θέρετρα: Τα κρουαζιερόπλοια που ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας

08:43

Μεξικό: Νεκροί 4 πράκτορες υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών σε τροχαίο δυστύχημα

08:33

Λιανεμπόριο τροφίμων: Αύξηση 6,6% στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο

08:26

Στενά του Ορμούζ: Η γαλλική ναυτιλιακή CMA CGM επιβεβαίωσε ότι ένα από τα πλοία της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά

08:14

Πετρέλαιο: Νέο ράλι καθώς κλιμακώνεται ξανά η ένταση στη Μέση Ανατολή

08:09

Στον Eυαγγελισμό για πέμπτη ημέρα ο Γιώργος Μυλωνάκης - Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

08:06

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 5 βαλλιστικούς πυραύλους

07:49

Εκλογές στη Βουλγαρία: Αυτοδυναμία για τον Ρούμεν Ράντεφ που θεωρείται προσκείμενος στη Ρωσία

07:43

Στεγαστική κρίση: Πώς θα λυθεί το μείζον κοινωνικό ζήτημα - 22+1 εφαρμόσιμες προτάσεις

07:38

Καύσιμα: Οι μικρές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά στο κόστος

07:33

Η Ρουμανία «ξεκλείδωσε» την Κίνα: Mega-Deal στα γαλακτοκομικά και σκληρό μάθημα για το ελληνικό Agribusiness

07:28

Η παραίτηση Λαζαρίδη, η τοξικότητα και το ΠΑΣΟΚ

07:21

Φορολογικές δηλώσεις: 1 στους 3 φορολογούμενους πέρασε την πύλη της ΑΑΔΕ

07:20

Σε τεντωμένο σxοινί οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν – Αντίποινα για το αμερικανικό ρεσάλτο σε ιρανικό πλοίο υπόσχεται η Τεχεράνη

07:10

Πώς θα είναι το νέο Conrad Athens The Ilisian που ανοίγει μέσα στην εβδομάδα (pics)

07:07

Εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό - Μπόνους για πολύτεκνους, μητέρες και δωρεάν διαμονή σε 9 προορισμούς

07:05

Μαζεύει τις ζημιές στο παλαιό χαρτοφυλάκιο Υγείας η Εθνική Ασφαλιστική - Προς πώληση μεγάλα ακίνητα

07:02

Ξεκινά «καυτό» δεκαήμερο - Tα ορόσημα που θα κρίνουν μέτρα στήριξης και καλάθι ΔΕΘ

07:00

Τηλεργασία και… ποδήλατα - Πότε κληρώνει για τα επιτόκια - Ξεκινούν οι συνελεύσεις των τραπεζών

23:42

Η Σκιάθος μετατρέπεται σε «κόμβο ανθεκτικότητας» με πρόγραμμα του ΕΜΠ

23:15

Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ): Θετικοί οιωνοί για την καλλιεργητική περίοδο

22:48

«Οι νοσηλευτές είναι η ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας»

22:21

Η HiPP ανακαλεί βρεφικά γεύματα σε όλη την Αυστρία για λόγους ασφαλείας

21:54

Έρχονται εισαγωγικές εξετάσεις και κληρώσεις για Πρότυπα και Ωνάσεια Σχολεία - Οι ημερομηνίες

21:27

Αναμόρφωση - τομή στο εταιρικό δίκαιο: Οδικός χάρτης σε 3 μήνες

21:00

Τουρισμός: Ακρίβεια και γεωπολιτική ανασφάλεια προβληματίζουν αλλά δεν ανακόπτουν τα ταξίδια

20:46

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης

20:30

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το retweet Λαζαρίδη

20:16

Θρίλερ με τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: «Όχι» από Τεχεράνη σε νέο γύρο στο Πακιστάν