ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα φέρει ο Όρμπαν τον Μάριο Ντράγκι πίσω στην ΕΕ;

Γιάννης Παπαγεωργίου
17-01-2024 | 18:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα φέρει ο Όρμπαν τον Μάριο Ντράγκι πίσω στην ΕΕ;

Όπως πρόσφατα λέγαμε, το παιχνίδι των διαδόχων στις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έχει ήδη ξεκινήσει. Η ονοματολογία πλέον δεν περιλαμβάνει μόνο υποψήφιους που «καίγονται» μέσω της δημοσιοποίησης των ονομάτων τους αλλά και προσωπικότητες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμφανίζονται «ανθεκτικές» σε κρίσιμα τραπέζια διαπραγμάτευσης. Ή τουλάχιστον δεν μπορούν να αγνοηθούν εύκολα.

Ο Μάριο Ντράγκι είναι προφανώς μία από αυτές, με δεδομένο μάλιστα ότι η θέση του προέδρου του Συμβουλίου ενδείκνυται να έχει καλυφθεί εγκαίρως, πριν την 1η Ιουλίου όταν και ξεκινά η προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, μία σειρά πρωτοβουλιών περνά στον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος -παρά τα υφιστάμενα και εν πολλοίς αποτελεσματικά ενδοκοινοτικά check and balances- θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη ζωή των ομολόγων του -και των μισών Βρυξελλών- δυσκολότερη.

Η επιστροφή του Μάριο Ντράγκι σε κομβική θέση συντονιστή εθνικών πολιτικών εντός της ΕΕ (κατά έναν τρόπο αυτό έκανε και στην ΕΚΤ) θα έδινε κύρος σε έναν θεσμό που έχασε αρκετούς βαθμούς στιβαρότητας τα τελευταία χρόνια και σε μία περίοδο που απαιτούνται αποδεδειγμένες ηγετικές ικανότητες. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου θα διαπραγματεύεται όχι μόνο με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους άλλους θεσμούς της ΕΕ αλλά ενδεχομένως και με μία νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Το job description ωστόσο δεν αρκεί για να κερδηθεί η θέση. Μεταξύ άλλων, τα κριτήρια είναι επίσης εθνικά (ιταλικά), περιφερειακά (ευρωπαϊκός Νότος), εκλογικά (ισορροπίες ευρωομάδων στο κοινοβούλιο) και προσωπικά (ναι, οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πάντα το ρόλο τους). Συνεπώς, η επιλογή Ντράγκι θα πρέπει να ικανοποιεί τα πολιτικά κριτήρια της Μελόνι -όχι μόνο του Ρέντσι π.χ. που ήδη τοποθετήθηκε- καθώς και τις κομβικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Α, και μία λεπτομέρεια. Θα πρέπει να θέλει και ο ίδιος. Κι αυτό δε σχετίζεται μόνο με τη θέση αλλά και τις εγγυήσεις που θα έχει για να μπορεί να (ξανα)κάνει τη δουλειά του.

Τέλος, εύλογα θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: Πότε θα ξέρουμε αν ο Όρμπαν θα φέρει τον Ντράγκι (ή όποια άλλη επιλογή) στην προεδρία του Συμβουλίου; Το αργότερο στις 27-28 Ιουνίου, θα απαντούσα με σχετική ασφάλεια.

Λίγο μετά τις ευρωεκλογές -όταν και οι νέες ισορροπίες της δύναμης των ευρωομάδων θα είναι καταγεγραμμένες- οι 27 ηγέτες θα δειπνήσουν ατύπως στις 14 Ιουνίου. Θεωρητικώς, μπορούν και να συμφωνήσουν τότε. Εξ όσων γνωρίζω όμως, στην ΕΕ δεν ελήφθη ποτέ τα τελευταία χρόνια οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση χωρίς να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια. Στις 27 και 28 Ιουνίου, λοιπόν, είναι προγραμματισμένη η τελευταία σύνοδος κορυφής πριν την ανάληψη της προεδρίας από την Ουγγαρία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι παραδοσιακά σε εμάς τους φιλοευρωπαίους αρέσουν τα «ευρωδράματα», θα μπορούσε η αγωνία να κρατήσει ως και τις 30 του μήνα. Και μετά από μία εξοντωτική τετραήμερη διαπραγμάτευση, να βγει λευκός καπνός. Ούτε ώρα παραπάνω όμως. Τουλάχιστον για τη θέση του διαδόχου του Σαρλ Μισέλ. Τα ευρωδράματα μάς αρέσουν, όχι οι ευρωτραγωδίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:40

Ακτή Βουλιαγμένης: 4 δεσμευτικές προσφορές για τη μίσθωσή της

19:30

Ελαιοπαραγωγοί: Από 1η Μαΐου 2026 η Α’ φάση ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αποθεμάτων

19:20

Γεωργιάδης: Ήταν σκάνδαλο γιατρών η Novartis

19:11

Ευρωαγορές: Ήπιες διακυμάνσεις με το βλέμμα στην Fed - «Άλμα» 14% για την Delivery Hero

19:07

Mevaco: Νέα σύμβαση 6,5 εκατ. ευρώ για παραγωγή μεταλλικών βάσεων Φ/Β Πάρκου στην Βόρεια Ελλάδα

19:01

Πανελλήνιες 2026: Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

18:55

Παπαθανάσης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ύψους 22,4 δισ. ευρώ

18:51

Ideal Holdings: Δωρεάν διάθεση 253.000 ιδίων μετοχών σε 10 δικαιούχους

18:50

Κυβέρνηση Όρμπαν: Δεν θα δεχτούμε «ούτε έναν μετανάστη»

18:49

Παπαστεργίου: Προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΙ εργοστάσιο «Pharos»

18:46

Ενισχύσεις 3,8 δισ. ευρώ για τους αγρότες στο 2025 - Ποιες πληρωμές απομένουν

18:33

Επικοινωνία Τραμπ με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για την Ουκρανία

18:26

Κύκλοι ΥΠΕΝ: Πλήρης δικαίωση Μητσοτάκη η πρόταση Κομισιόν για αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ

18:24

ΧΑ: Οριακές απώλειες σε υποτονικό κλίμα, εν αναμονή Fed

18:20

ΑΔΜΗΕ: Στα 344,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα 9μηνου - Στα 242,3 εκατ. τα EBITDA

18:16

Παπασταύρου για CCS: Συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, χωρίς μείωση της ανταγωνιστικότητας

18:08

Κυρανάκης: Διαγωνισμός για 15 νέους συρμούς του μετρό ως τον Φεβρουάριο

18:00

ΕΔΕΥΕΠ: Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης για το στρατηγικό έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

17:53

Μητσοτάκης για κατάργηση προσωπικής διαφοράς: Τέλος το «παίρνω αύξηση αλλά δεν τη βλέπω»

17:46

Θεοχάρης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αναδυόμενο ενεργειακό και επενδυτικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης

17:43

Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην επαρχία Χοκάιντο

17:40

Μητσοτάκης: Συζήτηση την Πέμπτη με τον Ηλία Κανέλλη σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών

17:37

Αγροτικός Τομέας 2026: Η χρονιά της «Βίαιης Ενηλικίωσης»

17:29

Χρυσός: Παγκόσμια αύξηση της παράνομης εξόρυξης λόγω του ράλι των τιμών

17:19

Τι είναι η «υπεργρίπη»: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε

17:18

Σαρκοζί: Οξείς χαρακτηρισμοί κατά Μακρόν και λόγια συμπάθειας για Λεπέν στο βιβλίο του

17:07

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ θα συζητήσουν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

17:02

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και όχι οι λαθρέμποροι

17:02

Αυτές είναι οι λέξεις του 2025

16:58

Ρωσία: Εισαγγελείς ζήτησαν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής NCH Capital