Κυριαρχούν οι ξένοι στην ελληνική αγορά ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυριαρχούν οι ξένοι στην ελληνική αγορά ακινήτων
Η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 172,1% σε σχέση με το 2017 συνεχίζοντας την τάση που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2016.

Επικεντρωμένη μόνο σε μερικά ακίνητα και σε συγκεκριμένες περιοχές είναι η ανάκαμψη που παρατηρείται στις τιμές των ακινήτων τους τελευταίους μήνες. Ουσιαστικά το μόνο που… κινείται είναι τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά και τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία αγοράζονται είτε από ξένους, είτε από χρήματα που προέρχονται από το εξωτερικό.

«Η αύξηση της ζήτησης και η ενίσχυση των τιμών που καταγράφεται από τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος αφορούν στοχευμένες θέσεις και κατηγορίες ακινήτων, οι οποίες διαθέτουν επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσελκύουν ζήτηση κυρίως από χρήστες και επενδυτές από το εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ.

«Αντίθετα, η εγχώρια ζήτηση, αμιγώς για χρήση πρώτης κατοικίας, δεν παρουσιάζει ακόμα σημαντική δυναμική» σημειώνει ακόμη η ΤτΕ προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλούς ρυθμούς που παρατηρούνται στην οικοδομική δραστηριότητα για νέες κατοικίες και της παροχής στεγαστικών δανείων.

Με χρήματα από το εξωτερικό οι αγορές

Η ΤτΕ αναφέρει ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση στεγαστικών δανείων παραμένει περιορισμένη και το 2019. Θα περίμενε κανείς ότι η άνοδος των τιμών των κατοικιών που παρατηρείται σταθερά τους τελευταίους μήνες θα οδηγούσε περισσότερο κόσμο να αναζητήσει στεγαστικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει, όμως, πως η «άνοδος των τιμών των κατοικιών ενδεχομένως επηρέασε αυξητικά» αλλά μόνο εν μέρει τη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια καθώς οι περισσότερες αγορές κατοικιών έγινε με ίδια κεφάλαια, αρκετά εκ των οποίων προήλθαν από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά τη διάρκεια του 2018 η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 172,1% σε σχέση με το 2017 συνεχίζοντας την τάση που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2016. Επίσης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 130,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο παράγων Airbnb

Η περιορισμένη γεωγραφικά ανάκαμψη των τιμών κατοικιών επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΤτΕ όπου παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και μειώσεις ή έστω οριακές αυξήσεις στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,6% στο σύνολο της χώρας το 2018, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατέγραψαν επιπλέον αύξηση 4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Οι αυξήσεις είναι πιο έντονες στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ειδικά στην Αθήνα οι τιμές ενισχύθηκαν σημαντικά λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, ειδικά στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, και κατέγραψαν αύξηση κατά 5,8% το α’ τρίμηνο του 2019 και 2,5% για το σύνολο του 2018.

«Ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να ενισχύει τον επενδυτικό χαρακτήρα της αγοράς οικιστικών ακινήτων», σημειώνει η έκθεση της ΤτΕ, ενώ προστίθεται ότι «οι αυξημένες πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων σε συγκεκριμένες θέσεις έχουν δώσει ώθηση σε τοπικές αγορές και έχουν οδηγήσει σε διακριτή αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα και περιοχές που προσελκύουν τουρισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider