Νέα εποχή για τη MIG – To σχέδιο για να γίνει ξανά holding με επενδύσεις σε εταιρείες και ακίνητα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εποχή για τη MIG – To σχέδιο για να γίνει ξανά holding με επενδύσεις σε εταιρείες και ακίνητα
Η εισηγμένη έκανε χθες το πρώτο βήμα με τη γενική συνέλευση των μετόχων να υπερψηφίζει την επέκταση του σκοπού της. Εξετάζει διάφορες δυνητικές επενδύσεις, ενώ εξελίξεις αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι.

Νέες συμμετοχές σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις σκοπεύει να αποκτήσει το επόμενο διάστημα η MIG, η οποία μετά από την πώληση της Attica Group, μένει μόνο με τη θυγατρική της εταιρεία ακινήτων στη Σερβία, αλλά πλέον διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Η εισηγμένη έκανε χθες το πρώτο τυπικό βήμα με τη γενική συνέλευση των μετόχων να υπερψηφίζει την επέκταση του σκοπού της προσθέτοντας σε αυτόν διάφορες δυνητικές δραστηριότητες όπως επενδύσεις σε ακίνητα, χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση επιχειρήσεων του εξωτερικού κλπ.

Η διοίκηση της MIG ανέφερε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης πως αυτή την περίοδο εξετάζεται μια σειρά πιθανών επενδύσεων, χωρίς όμως να υπάρχει στην παρούσα φάση κάποια συγκεκριμένη συμφωνία. Κύκλοι της εταιρείας σημείωσαν πάντως πως δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν οι πρώτες νέες κινήσεις που το αργότερο μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν ξεκινήσει.

Εξηγώντας το σκεπτικό της νέα εποχής, οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως το νέο ευρύ καταστατικό δίνει την ευχέρεια επιλογών στη MIG προκειμένου αυτή να ξαναγίνει μια εταιρεία συμμετοχών, αποκτώντας μειοψηφικά ή πλειοψηφικά ποσοστά σε άλλες εταιρείες εισηγμένες και μη.

Ευέλικτη χρηματοδότηση

Για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνο η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τρόπους όπως ο τραπεζικός δανεισμός και μια πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. το ΔΣ έχει ήδη σχετική εξουσιοδότηση για μια τριετία), αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα assets που διαθέτει σε καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές τα οποία σε αξία ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

Ενισχυτικά λειτουργεί και η βελτίωση των αποτελεσμάτων της σέρβικης θυγατρικής ακινήτων RKB, η οποία φέτος αναμένεται να εμφανίσει βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία και ενδεχομένως και καθαρά κέρδη. Στο εξάμηνο η εταιρεία είχε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) 1,7 εκατ. ευρώ και μεικτό κέρδος 2,2 εκατ. ευρώ. Η MIG συνεχίζει την ορθολογικοποίηση του αριθμού των εμπορικών κέντρων που διαθέτει με γνώμονα την οικονομική τους επίδοση και τις προοπτικές τους καθώς και την συμβολή τους στα συνολικά αποτελέσματα.

Το free float και η Τράπεζα Πειραιώς

Πηγές της διοίκησης της MIG σημείωσαν ακόμη στο περιθώριο της χθεσινής πως πρόθεση της εταιρείας είναι να παραμείνει εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστήριου Αθηνών και για αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ελεύθερη διασπορά, όταν αυτό απαιτηθεί από το νέο κανονισμό του ΧΑ. «Όπως ακούμε, το χρονικό όριο για την εφαρμογή του νέου κανονισμού θα τεθεί για το τέλος του 2024 με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Άρα, έχουμε περίπου είκοσι μήνες για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμό μέλος της MIG.

Απαντώντας σε ερώτημα για την μακροπρόθεσμη στρατηγικής της μητρικής Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μετά την πρόσφατη δημόσια πρόταση ελέγχει το 87,8% της MIG, το ίδιο στέλεχος εκτίμησε πως η τράπεζα θα επιδιώξει να αποκτήσει υπεραξίες μέσα από την τοποθέτησή της και από κάποια στιγμή και μετά θα αρχίσει να περιορίζει το ποσοστό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα ρεκόρ της Cenergy – «Βλέπει» EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023

«Φαινόμενο» το placement της Εθνικής Τράπεζας – Υπερκάλυψη, discount και ποιότητα επενδυτών το τρίπτυχο της επιτυχίας

Ακίνητα: Τι αλλάζει στη φορο-έκπτωση για τις ανακαινίσεις – «Kόφτες» στις δαπάνες για υλικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider