Real Estate: Μεγάλη αύξηση στις οικιστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η σύγκριση με την Ευρώπη – Επενδύσεις 250 εκατ. από Ten Brinke Ελλάς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate: Μεγάλη αύξηση στις οικιστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η σύγκριση με την Ευρώπη – Επενδύσεις 250 εκατ. από Ten Brinke Ελλάς
Η άνοδος είναι βιώσιμη γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και τα logistics επισήμανε ο κ. Φώτης Γιόφτσιος. Ποια είναι η σύγκριση με Γερμανία και Β. Ευρώπη. Τα μεγάλα projects της εταιρείες, τι βλέπει για τη συνέχεια.

Κατά 45% έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι οικιστικές επενδύσεις τους τελευταίους 12 μήνες και αυτό είναι βιώσιμο γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και τα logistics. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φώτης Γιόφτσιος, Ceo & Vice President της Ten Brinke Greece, στο πλαίσιο της πρώτης χτεσινής ημέρας του real estate 24ου συνεδρίου Prodexpo 2023. Το στέλεχος του χώρου εμφανίστηκε αισιόδοξο κάνοντας λόγο για μια ελκυστική, πλέον, εγχώρια κτηματαγορά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Για παράδειγμα, Βόρειο-ευρωπαίοι αναζητούν β’ κατοικία στην Ελλάδα, επίσης υπάρχουν επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις (yields), ενώ υπάρχουν και Έλληνες που αγοράζουν σπίτια.

Αισιόδοξος για την ελληνική κτηματαγορά

Ο κ. Γιόφτσιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ελληνική κτηματαγορά τα επόμενα χρόνια, αναφέροντας την ίδια στιγμή ότι στη Γερμανία υπάρχει μείωση στις τάξεις των οικιστικών ακινήτων που φτάνει το 10% μέσο όρο, τους τελευταίους 12 μήνες. «Βλέπουμε ότι υπάρχει ανάπτυξη και συγκρίνοντας την αγορά με τη Γερμανική που έχει επίσης παρουσία ο όμιλος, το τελευταίο έτος στα οικιστικά στη Γερμανία βλέπουμε μείωση αξιών 3,5% στο Βερολίνο και στο Ανόβερο -19%», σημείωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε, στα εμπορικά ακίνητα θα πρέπει να συγκριθούμε με τη Γερμανία όπου υπάρχει επίσης μείωση, στην Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα όπως ανοικτά εμπορικά πάρκα με συγκεκριμένη θεματολογία που απευθύνονται στον καταναλωτή και έχουν ζήτηση. Προσέθεσε επίσης ότι τα Logistics είναι ένας σημαντικός κλάδος, αρκετοί επενδυτές έχουν κάνει αναπτύξεις σε αυτόν τον τομέα. Αναφορικά με τα Ξενοδοχεία, επίσης υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα όχι μόνο από ξενοδόχους που αυτή την στιγμή αναζητούν νέα assets σε διάφορους προορισμούς αλλά και από άλλους παίκτες. «Αυτή την στιγμή εμείς σκοπεύουμε να φέρουμε νέους χρήστες στην Ελλάδα που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα», σημείωσε. Κατά τον ίδιο, τα γραφεία που έχουν θετικό ενεργειακό αποτύπωμα θα έχουν επίσης ζήτηση και αύξηση τιμών.

«Μιλάμε για ένα θετικό μομέντουμ σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, έχουμε αυξήσει τα budget, ο όμιλος έχει ρευστότητα και σε αντίθεση με άλλες αναπτύξεις στην Ευρώπη όπου η τάση τείνει να είναι αρνητική, θεωρούμε ότι εφόσον “παγώνουν” άλλες αναπτύξεις σε άλλες χώρες, οι επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος.

Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ έως 2024 – 2025

Όπως σημείωσε ο κ. Γιόφτσιος, η Ten Brinke κλείνει φέτος 121 χρόνια στο παγκόσμιο real estate και 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Κάνοντας, δε, μια αναδρομή στο 2008, οπότε και ξεκίνησε η δραστηριοποίησή της στη χώρα μας ανέφερε ότι «τότε η λέξη ανάπτυξη ήταν απαγορευτική, μέχρι το 2016 κάναμε κάποιες κινήσεις στο επαγγελματικό ακίνητο και κάποιες στρατηγικές συνεργασίες με investors». Εν έτη 2023, η εικόνα είναι διαφορετική και στα 15, συνολικά, χρόνια δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει κατασκευάσει συνολικά 617.900 τ.μ. έργων, ενώ έχει δημιουργήσει, μέσω αυτών, 4.500 θέσεις εργασίας. «Χωρίς να συνυπολογίσουμε τις δικές μας θέσεις εργασίας ως Ten Brinke, τους μηχανικούς μας στην TenTec, τους υπεργολάβους και λοιπούς συνεργάτες μας με τους δικούς τους υπαλλήλους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στην παρούσα φάση η εταιρεία έχει 19 ενεργά εργοτάξια (8 εμπορικές αναπτύξεις και 11 οικιστικές) και μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα έχει 31 ενεργά εργοτάξια, που θα αφορούν στην ανάπτυξη ακινήτων όλων των κατηγοριών (Residential, Logistics, Offices, Hospitality, Retail).

«Από το 2018 που είδαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αναπτύξεις, είχαμε βάλει στόχο το 2022 να κάνουμε από ίδια κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2023 το συνολικό ύψος των αναπτύξεών μας θα πλησιάσει τα 150 εκατ., ενώ τα επενδυμένα κεφάλαια από εμάς για το 2024 θα είναι 250 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η αξία που δημιουργείται για τους επενδυτές, φτάνουμε το 1 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Γιόφτσιος. Εστιάζοντας σε κλάδους όπως τα logistics και τα εμπορικά ακίνητα, στα οποία υπάρχει μια σταθερότητα, ενώ έμφαση θα δοθεί και στα τουριστικά ακίνητα και στα ‘’πράσινα’’ γραφεία, στα οποία επιθυμούν να επενδύσουν οι ξένες εταιρείες που έρχονται να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

Τα projects

Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει ανάγκη για προσέλκυση μετόχων καθώς η Ten Brinke Greece είναι ένας οικονομικά εύρωστος Όμιλος, με το know-how 120 και πάνω ετών, με παράλληλη δραστηριότητα σε αντίθετες οικονομίες σε όλη την Ευρώπη. «Ακόμη και κατά τη διάρκεια των capital controls (Ioύνιος 2015 - Σεπτέμβριος 2019), σε μια εποχή που αρκετοί developers ήταν αδρανείς εμείς είχαμε έργα σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Γιόφτσιος.

Ανάμεσα στα projects που ολοκληρώνει άμεσα η ολλανδική εταιρεία αναπτύξεων είναι ένα κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη, στο οποίο στεγάζονταν το παλιό Κτηματολόγιο, ένα κατάστημα Μασούτης που εγκαινιάζεται τον Νοέμβριο στα Νότια Προάστια, αλλά και μια μεγάλη ανάπτυξη κάθετης παραγωγής της εταιρείας Σκλαβενίτης στη Μαγούλα που παραδίδεται μέσα στο 2024. Ο κ. Γιόφτσιος μίλησε, δε, και για ένα νέο κτίριο, άνω των 3.000 τμ, που θα στεγάσει την Ten Brinke στο Ελληνικό, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Project «TH2ORAX»: H «ασπίδα» των 85,6 εκατ. ευρώ στους τομείς ασφάλειας, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων – «Βγήκε» η προκήρυξη

Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Από 1 έως 3 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά μετοχών – Εν αναμονή του εύρους τιμής

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το real estate – Η τάση, τα νέα «προϊόντα» και οι hot τομείς

gazzetta
gazzetta reader insider insider