Intracom Properties – Κλουκίνας Λάππας: Τι συμβαίνει με τα ακίνητα και τα εμπορικά της ΚΛΜ – Η «επόμενη μέρα» με τον όμιλο Κόκκαλη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intracom Properties – Κλουκίνας Λάππας: Τι συμβαίνει με τα ακίνητα και τα εμπορικά της ΚΛΜ – Η «επόμενη μέρα» με τον όμιλο Κόκκαλη
Επί τάπητος ο επανασχεδιασμός για την αξιοποίηση ακινήτων του γκρουπ. Στο «τραπέζι» αλλαγές σε μισθωτικό πλαίσιο, πωλήσεις, αναπτύξεις, ανακαινίσεις. Η εικόνα σε εμπορικό τομέα, ποια η ενεργειακό δραστηριότητα. Η συγχώνευση για το ΧΑ

Αλλαγές στο μισθωτικό πλαίσιο (ίσως και στον μισθωτή;) για το ακίνητο στην Ερμού 47 που είναι μισθωμένο στην Inditex (ZARA), σε ακίνητο στον Ταύρο (εκεί είναι σήμερα κεντρικές αποθήκες) και εν γένει στην αξιοποίηση των assets της Κλουκίνας - Λάππας ετοιμάζει η νέα διοίκηση από τους επόμενους μήνες, όπως προκύπτει και από όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση 6μήνου 2023. Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη θα απορροφηθεί προσεχώς από την Intracom Properties, real estate φορέα του ομίλου Intracom, συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, μετά τη Δημόσια Πρόταση της Intracom που απέκτησε το 87,7% των μετοχών της, αξιοποιώντας την ως «όχημα» για είσοδο στο ΧΑ της Intracom Properties.

Αναφορικά με τα ακίνητα της εταιρείας και του ομίλου, πρόθεση του ομίλου Intracom, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του, είναι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του και της θυγατρικής της, Κ.Λ.Μ. Α.Τ.Ε., σε συνέργεια με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιό του. Τα πιο εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα μπορεί να παραμείνουν στον όμιλο Intracom ως επενδυτικά ακίνητα, και τα λιγότερο εμπορικά/αξιοποιήσιμα να πωληθούν απελευθερώνοντας κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν για μείωση του δανεισμού και νέες επενδύσεις.

Άρα, τα λιγότερο εμπορικά ή αξιοποιήσιμα ακίνητα θα πωληθούν, απελευθερώνοντας κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν για μείωση του δανεισμού και νέες επενδύσεις.

Η «δύναμη πυρός»

Στη νέα θυγατρική της Intracom Holdings με δραστηριότητα το real estate, Intracom Properties, έχει εισφερθεί η ακίνητη περιουσία του ομίλου αξίας 63 εκατ. και βρίσκεται σε εξέλιξη η συγχώνευση με την Κλουκίνας - Ι. Λάππας (Κ.Λ.Μ.), μετά την οποία ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου στο real estate θα διαθέτει ακίνητα αξίας 113 εκατ. ευρώ με στόχο αυτά να φθάσουν άμεσα τα 200 εκατ. με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης να τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2024. Τα ακίνητα της Εταιρείας και της Κ.Λ.Μ. Α.Τ.Ε. θα αξιολογηθούν και για κάθε ένα θα επιλεγεί η βέλτιστη στρατηγική για μεγιστοποίηση της αξίας τους. Η στρατηγική κατά περίπτωση μπορεί να είναι: ανακαίνιση / ανακατασκευή ή αλλαγή χρήσης και μίσθωση, ή/και πώληση απευθείας ή ανάπτυξη / ανακατασκευή και πώληση.

Οικονομικά αποτελέσματα κλάδου ακινήτων

Όπως σημειώνεται και στην οικονομική έκθεση 6μήνου 2023, τα εισοδήματα από τη μίσθωση ακινήτων ανήλθαν σε 654.648 ευρώ έναντι 619.644 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα μισθωμένα ακίνητα είναι το κατάστημα στην οδό Ερμού 44 που είναι μισθωμένο στην Adidas και το κατάστημα στην οδό Ερμού 47 που είναι μισθωμένο στην Inditex (ZARA). H μίσθωση του καταστήματος στην Ερμού 47 λήγει το Φεβρουάριο του 2024 και δίνει δυνατότητα αύξησης του ενοικίου σε επίπεδα τιμών αγοράς είτε με επέκταση της υφιστάμενης μίσθωσης είτε με εύρεση νέου μισθωτή.

Στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν και τα ακίνητα της ΚΛΜ ΑΤΕ μετά την απόσχιση κλάδου. Η διοίκηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο πώλησης ακινήτων που δεν αποφέρουν αυτή τη στιγμή εισόδημα και αξιοποίησης αυτών που θα απομείνουν ώστε να μισθωθούν. Τα ακίνητα στον Ταύρο θα μετατραπούν από ιδιοχρησιμοποιούμενα σε ακίνητα εισοδήματος. Η αξία των ακινήτων της Εταιρείας και τα εισοδήματα από ενοίκια θα αυξηθούν σημαντικά με την απορρόφηση της Intracom Properties.

Τα μεγέθη 6μήνου 2023

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες ανήλθε σε € 12.000 χιλ. έναντι € 13.092 χιλ. μειωμένος κατά 8,34% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε € 5.545 χιλ. έναντι € 6.276 χιλ. το πρώτο εξάμηνο 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 11,65%. Τα EBITDA σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε κέρδη € 1.280 χιλ. έναντι κερδών € 1.785 χιλ. το πρώτο εξάμηνο 2022 σημειώνοντας μείωση κατά 28,24%. Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)* ανήλθαν σε ενοποιημένο επίπεδο σε ζημιές € 265 χιλ. έναντι κερδών € 23 χιλ. το πρώτο εξάμηνο 2022. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανέρχονται σε ζημιές € 845 χιλ. έναντι ζημιών € 433 χιλ. του πρώτου εξαμήνου του 2022. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές € 805 χιλ. έναντι ζημιών € 412 χιλ. του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Τα 27 καταστήματα και ο εμπορικός τομέας

Όπως σημειώνεται και στην οικονομική έκθεση 6μήνου 2023, ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, αριθμεί 27 καταστήματα στην Ελλάδα (14 Αττικής, από 2 σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και από 1 σε Κέρκυρα, Κόρινθο, Λάρισα, Χαλκίδα, Χίο και 5 καταστήματα στη Ρουμανία (Βουκουρέστι). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι πωλήσεις του εμπορικού τομέα ανήλθαν σε € 11.435 χιλ. έναντι € 12.548 χιλ. μειωμένες κατά 8,87% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές € 1.372 χιλ. έναντι ζημιών € 952 χιλ. σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Όσον αφορά στη γεωγραφική ανάλυση, οι πωλήσεις στην Ελλάδα, διαμορφώθηκαν σε € 10.287 χιλ. από € 11.003 χιλ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, μειωμένες κατά 6,50%. Οι πωλήσεις στη Ρουμανία, που αντιπροσωπεύουν 9,64% του συνόλου των πωλήσεων του Ομίλου, σημείωσαν μείωση κατά 5,57% στις € 1.102 χιλ. το πρώτο εξάμηνο του 2023 από € 1.167 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Στον εμπορικό κλάδο, οι αυξήσεις των τιμών βασικών ειδών διατροφής, του κόστους ενέργειας, των επιτοκίων σε δάνεια κατοικίας αλλά και των ενοικίων, αύξησε σημαντικά το κόστος διαβίωσης των καταναλωτών και αποδυνάμωσε το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, το α’ εξάμηνο του 2023.Ως επακόλουθο οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, επηρεασμένες επίσης και από το κλείσιμο των ζημιογόνων καταστημάτων όπως του καταστήματος στη Ρόδο, στη Λάρισα, του ELC Χαλανδρίου, της Σερβίας και της Αλβανίας. Το ποσοστιαίο μικτό περιθώριο κέρδους διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο του 2022 και ανήλθε στο 43,45%. Τον Ιανουάριο του 2023 διακόπηκε η λειτουργία, του καταστήματος στην Αλβανία και των δύο καταστημάτων στη Σερβία , σύμφωνα με την από 18 Οκτωβρίου 2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική δραστηριότητα της Ι. Κλουκίνας- Ι. Λάππας, δηλαδή η πώληση βρεφικών και παιδικών ειδών στα καταστήματα Mothercare και ELC, μετά τη Δημόσια Πρόταση, συνεχίζεται με απόσχιση του συγκεκριμένου κλάδου και εισφορά του σε νέα θυγατρική, στην οποία θα είναι μέτοχοι η Ιntracom Holdings με 60% και η Βιολέττα Λάππα με ποσοστό 40%, η οποία θα συμμετέχει και στη διοίκηση της νέας εταιρείας.

Η ενεργειακή δραστηριότητα

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 532 χιλ. έναντι € 531 χιλ. παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 15,55% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 και ανήλθαν σε € 329 χιλ. έναντι € 285 χιλ. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κεράσοβου συνεχίζει την πολύ καλή λειτουργία του, διατηρώντας υψηλή διαθεσιμότητα. Η κατάσταση του παραγωγικού εξοπλισμού παραμένει πολύ καλή και η αποτελεσματικότητα των υδραυλικών έργων εξασφαλίζει τη συνέχιση της αποδοτικής λειτουργίας του. Το β’ εξάμηνο και ειδικότερα οι φθινοπωρινοί μήνες έχουν υψηλή συμμετοχή στο συνολικό ετήσιο υετό και θα κριθεί εν τέλει η παραγωγή της χρήσης.

Σχετικά με τη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης, μετά τη Δημόσια Πρόταση η Intracom Properties ελέγχει 60,12%, η Intracom Holdings 27,61% και 12,27% είναι μετοχές σε ελεύθερη διασπορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BriQ Properties ΑΕΕΑΠ: Χαρτοφυλάκιο 142 εκατ. ευρώ – Τα logistics και το deal με ICI

Premia Properties: Αύξηση χαρτοφυλακίου και εσόδων – Ποια είναι η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ

Minoan Lines – Grimaldi: Τι έρχεται για λιμένες Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου – Μαρίνες, κρουαζιέρα, ενέργεια «κουμπώνουν» στις υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider