«Καμπανάκι» JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές με φόντο την κινεζική Country Garden

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές με φόντο την κινεζική Country Garden
Η εκτίμηση JPMorgan για τον κίνδυνο χρεοκοπιών που κερδίζει έδαφος, υπογραμμίζει τους φόβους ότι μια πτώχευση της Country Garden θα έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στον κινεζικό τομέα ακινήτων και στην ευρύτερη οικονομία.

Η JP Morgan αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την αθέτηση πληρωμών εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης για τις αναδυόμενες αγορές κυρίως λόγω των αυξανόμενων φόβων μετάδοσης της κρίσης στον τομέα των ακινήτων της Κίνας από μια πιθανή χρεοκοπία της Country Garden.

Σύμφωνα με το CNBC, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αύξησε την παγκόσμια πρόβλεψή της για το 2023 σε 9,7% από 6% ενώ ανέβασε επίσης την πρόβλεψή της για το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στην Ασία στο 10% από 4,1%. Παράλληλα, αναμένει ότι η ακίνητη περιουσία της Κίνας θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του συνολικού όγκου αθέτησης το 2023, ακολουθούμενη από το 35% από ρωσικές επιχειρήσεις και το 12% από εκδότες στη Βραζιλία.

Η εκτίμηση JP Morgan για τον κίνδυνο χρεοκοπιών που κερδίζει έδαφος, υπογραμμίζει τους φόβους ότι μια πτώχευση της Country Garden θα έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στον κινεζικό τομέα ακινήτων και στην ευρύτερη οικονομία. Η Country Garden, η οποία ήταν κάποτε μία από τους μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες της Κίνας, έχει περιθώριο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου για να πληρώσει δύο ομόλογα που αθέτησε την 7η Αυγούστου. Την περασμένη εβδομάδα, ανέστειλε επίσης τη διαπραγμάτευση σε 11 εγχώρια ομόλογα και εξέδωσε προειδοποίηση ότι αναμένει να σημειώσει ζημίες εξαμήνου σε ετήσια βάση έως και 55 δισ. γουάν (7,5 δισ. δολάρια).

Παράλληλα, ανέφερε ότι μια αθέτηση πληρωμών της Country Garden θα μπορούσε να προσθέσει 9,9 δισ. δολάρια στον ετήσιο απολογισμό εταιρικών αθετήσεων υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών παγκοσμίως, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο για τον κινεζικό τομέα ακινήτων σε 17 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα το 2023.

Ντόμινο χρεοκοπιών

Η επενδυτική με έδρα τις ΗΠΑ εκτιμά ακόμη ότι μια χρεοκοπία της Country Garden θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χρεοκοπίες αξίας 8 δισ. δολαρίων μεταξύ των υπόλοιπων μικρότερων κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων και άλλα 2 δισ. δολάρια για «κάποια άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων» από τη διάχυση σε άλλους κινεζικούς τομείς υψηλής απόδοσης.

Πάνω από 100 δισ. δολάρια χρέους κινεζικών ομολόγων ακινήτων έχουν αθετηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με την JPMorgan. Πριν από την Country Garden, ο τομέας των ακινήτων της Κίνας είχε ήδη σημειώσει 109 δισ. δολάρια σε αθετήσεις από τις αρχές του 2021, που είναι το 94% των συνολικών αθετήσεων στην Ασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 6,8% τον Ιούλιο - «Αγκάθι» ο δομικός

Αμετάβλητο στο 5,5% το βασικό επιτόκιο της Νέας Ζηλανδίας

Αττική Οδός: «Χρυσά» έσοδα/κέρδη για «προίκα» στους νέους επενδυτές – Το 6μηνο 2023 και ο mega διαγωνισμός της νέας σύμβασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider