ΚΕΚΡΟΨ: Τι σχεδιάζει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΚΡΟΨ: Τι σχεδιάζει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας
Εστιάζει στα υπόλοιπα assets του ομίλου σε Π. Ψυχικό και Λαύριο. Τα οφέλη και τα προβλήματα. Τι ανέφερε ο Π. Σουρέτης στη Γ.Σ.. Αναμένει αποζημίωση για την εκτός σχεδίου έκταση του Λατομείου που πέρασε στο Δημόσιο.

Σε νέα φάση εισέρχεται πλέον η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων ΚΕΚΡΟΨ «κλείνοντας» 100 χρόνια από την ίδρυσή της (1923) και έχοντας εξαντλήσει ουσιαστικά τη δυνατότητα να καταστεί ιδιοκτήτρια του συνόλου της έκτασης επιφανείας άνω των 242 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό, δηλαδή την έκταση που είναι γνωστή και ως περιοχή Λατομείου. Ως γνωστόν, μετά από δικαστικό αγώνα 34 ετών ο Άρειος Πάγος δικαίωσε το δημόσιο για τα εκτός σχεδίου ακίνητα στην προαναφερόμενη περιοχή και δικαίωσε την Κέκροψ για τα εντός σχεδίου, τα οποία και προτίθεται να αναπτύξει.

Όπως ανέφερε χτες ο διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Σουρέτης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης, τα εντός σχεδίου ακίνητα αφορούν ένα οικόπεδο επιφανείας 7 στρεμμάτων και ένα δεύτερο 5,8 στρεμμάτων για το οποίο θα χρειαστεί να υποβληθεί αίτημα άρσης απαλλοτρίωσης και τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου για την επανένταξη του με δυνατότητα δόμησης. Βρίσκεται υπό απαλλοτρίωση από το 1988 χωρίς να έχει καταβληθεί η σχετική αποζημίωση από το Δήμο.

Το Λατομείο και τα υπόλοιπα ακίνητα

Σε σχέση με την απόφαση για την εκτός σχεδίου έκταση του Λατομείου η Κέκροψ έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΑ) καταγγέλλοντας παραβίαση των ιδιοκτησιακών της δικαιωμάτων. Το αίτημα κρίθηκε καταρχήν παραδεκτό από το ΕΔΑΑ, ενώ εκκρεμεί η εξέτασή του επί της ουσίας, με τη διοίκηση της Κέκροψ να εκτιμά ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί και θα λάβει αποζημίωση.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα της Κέκροψ (10 στρέμματα και το κτήριο της Παλαιάς Αγοράς) αντικειμενικής αξίας 14 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης ανέφερε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική επίλυση των υποθέσεων λόγω της καθυστέρησης των διοικητικών οργάνων στην έκδοση αποφάσεων. Σημείωσε ότι η εισηγμένη προσβλέπει στην εύρεση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης με τον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού ώστε να διατηρηθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο του Δήμου και ταυτόχρονα να προστατευτεί η ακίνητη περιουσία της Κέκροψ.

Το Λαύριο

Πάντως, η εταιρεία εστιάζει και στις συμμετοχές που έχει (ποσοστό περί το 10%) σε δύο εταιρείες (Euroterra και Rebikat) ιδιοκτήτριες σημαντικής έκτασης (περί τα 100 στρέμματα) στο λιμάνι του Λαυρίου, περιοχή για την οποία έχει ξεκινήσει η διαδικασία πολεοδόμησης. Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από την πλευρά της Κέκροψ και άλλων μετόχων όσο αφορά τη διαχείριση των Euroterra και Rebikat, από τον μέτοχο πλειοψηφίας (επενδυτικό κεφάλαιο). Σημείωσε ότι οι συμμετοχές αυτές (οι οποίες το πιθανότερο είναι να πουληθούν) είναι σημαντικές για την Κέκροψ καθώς η πολεοδόμηση της περιοχής θα προσδώσει σημαντικές υπεραξίες στα ακίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραίτηση Γ. Κωνσταντινίδη από τη REDS

Αττική Οδός: Παράταση στις προσφορές για τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Υποδομές: Διαγωνισμοί ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε... εκλογική εκκρεμότητα – Ο Ιούνιος των προσφορών ή των παρατάσεων;

gazzetta
gazzetta reader insider insider