Μητσοτάκης: Το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων και πρόλογος νέων επιτυχιών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων και πρόλογος νέων επιτυχιών
Στο τέλος Ιουλίου ανακοινώσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης του κλάδου, αν χρειαστούν

Το μήνυμα «το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν» έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την 28η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τονίζοντας ότι η πολιτεία στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του τουρισμού και θα συνεχίσει να το πράττει.

«Έναν χρόνο μετά, επικοινωνούμε σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Την προεκλογική προσμονή του Ιουλίου 2019 για μια πολιτική αλλαγή έχει διαδεχτεί μια αποτελεσματική δωδεκάμηνη διακυβέρνηση που έφερε ένα αίσθημα αισιοδοξίας στη χώρα αλλά και δύο κρίσεις πρωτόγνωρες, αυτή στο μέτωπο του Έβρου και αυτή της πανδημία - που από την μια ανέδειξαν τις αρετές μας, από την άλλη όμως ανέκοψαν την ανοδική μας τροχιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιείται στο κτήριο του Δορυφορικού Αεροσταθμού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Πλέον, τα αισθήματα είναι ανάμεικτα, κυριαρχεί ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα αλλά και η χειροπιαστή ελπίδα ότι μπορούμε να ξαναπιάσουμε μαζί το νήμα της προόδου. Και σε αυτό θα συμβάλλει και ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού, ο οποίος τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αναφερθείς στους προηγούμενους κρίσιμους μήνες της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε άρτια με τον ΕΟΤ και τους φορείς του κλάδου ώστε να αντιμετωπιστούν τα σύνθετα προβλήματα που προέκυψαν και συμπλήρωσε ότι «η πολιτεία και αυτή η κυβέρνηση θέλει να έχει σύμβουλο σε θέματα τουριστικής πολιτικής τον ΣΕΤΕ».

Τονίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της «οικονομικής κρίσης του βιώνουμε, αφού είναι μεγαλύτερη των τελευταίων 70 χρόνων» ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κρίση είναι μεν συμμετρική - αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους- όμως κάποιοι κλάδοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αποτελεί το πρώτο θύμα του υιού σε όλο τον κόσμο».

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της φετινής τουριστικής κίνησης έχει ήδη απωλεσθεί και ο πήχης των προσδοκιών, εξ' ορισμού, είναι χαμηλός» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο όπως σημείωσε «η αγορά του τουρισμού ξανανοίγει με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με σχέδιο ώστε το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν».

Αναφερθείς στα αποτελέσματα από τους καθημερινούς στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στους επισκέπτες της χώρας μας τα χαρακτήρισε ενθαρρυντικά. «Έχοντας πολλά δεδομένα τις τελευταίες ημέρες, ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό περίπου ένας στους 1000 επισκέπτες διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι ασυμπτωματικοί. Μάλιστα η τάση αυτή βαίνει φθίνουσα, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείας καθώς ανοίγουμε τα σύνορά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι αύριο θα ανακοινωθεί «το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων καραντίνας» και εξήγησε ότι «κάθε μεγάλη μονάδα θα μπορεί αν το επιθυμεί να διαχειρίζεται μέσα στον χώρο της κάποιο περιστατικό κορονοϊού τονίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τα μικρά ξενοδοχεία».

Τέλος Ιουλίου ανακοινώσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης του κλάδου, αν χρειαστούν

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης του κλάδου τόνισε ότι επεκτείνεται η δυνατότητα ανατολής συμβάσεων εργαζομένων κι έκανε έκκληση προς τις «τουριστικές επιχειρήσεις να κάνουν χρήση του προγράμματος ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, για να κρατηθούν όπως είπε ζωντανές οι θέσεις εργασίας».

Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας την διαδικασία στήριξης του τουριστικού κλάδου δυναμική, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει εφεδρείες να ρίξει σταδιακά στη μάχη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο μετά από αξιολόγηση της αγοράς». Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρονοδιάγραμμα για την πρόσθετη αυτή στήριξη του κλάδου, αν χρειαστούν, είναι στο τέλος Ιουλίου». Παράλληλα σημείωσε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για «παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα της προκαταβολής φόρου».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, η «πολιτική μας, αυτό το καλοκαίρι υπηρετεί δύο στόχους. Ο τακτικός στόχος είναι να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις» ενώ «ο στρατηγικός μας στόχος είναι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ώστε ο τουρισμός να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη».

Για το λόγο αυτό, «οι πρωτοβουλίες στήριξης συμπληρώνονται κι από πολιτικές στήριξης της ζήτησης γιατί η εσωτερική αγορά θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο συνεισφοράς στον τουρισμό ενώ σε πλήρη ανάπτυξη είναι και η διαφημιστική καμπάνια του ελληνικού τουρισμού δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός φέτος είναι σκληρός και στόχος μας παραμένει να διεκδικήσουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μια δραματικά συρρικνωμένη πίτα», τόνισε.

Δεδομένου ότι «η δημιουργική επαγρύπνηνση στην οποία ήμασταν το προηγούμενο διάστημα αλλά και η εγρήγορση κι ο επαγγελματισμός μας θα πρέπει να διατηρηθούν», ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή στους ελέγχους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων». «Στις διακοπές μας φέτος χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς αλλά σίγουρα όχι ως προς την προσοχή και την προφύλαξή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα βαδίσουμε όλοι μαζί στην γέφυρα ασφάλειας προς το 2021 με μέτρα που θα αναπροσαρμόζονται βασιζόμενα στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και με στοιχεία που θα εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που έχουμε υλοποιήσει. Στόχος μας άλλωστε είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να διορθώσουμε τις παθογένειες του κλάδου και να υιοθετήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα βασίζεται στην καλή συνεργασία δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και διασφαλίζοντας την ισότιμη ανάπτυξη της πρωτογενούς και της βιομηχανικής παραγωγής σε σύζευξη με τον τριτογενή τομέα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider