Νέα NAVTEX από την Άγκυρα - Η πρώτη κίνηση αποκλιμάκωσης εδώ και ένα χρόνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα NAVTEX από την Άγκυρα - Η πρώτη κίνηση αποκλιμάκωσης εδώ και ένα χρόνο

H Navtex που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Άγκυρα δείχνει πως για πρώτη φορά στην Τουρκία αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο επανέναρξης των διερευνητικών επαφών χωρίς προκλήσεις.

H Navtex που εκδόθηκε χθες το απόγευμα αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην περιοχή της Αττάλειας, ενώ η χρονική της διάρκεια φτάνει μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2021, κρατάει δηλαδή έξι μήνες. Όπως έλεγε στο reader.gr υψλόβαθμη διπλωματική πηγή, με αυτή την NAVTEΧ “φαίνεται σαν η Τουρκία να παραδέχεται πού δεν πρέπει να είναι”, ενώ η Αθήνα υποδέχεται τη συγκεκριμένη πράξη ως ένα “μήνυμα καλής θέλησης” από την πλευρά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του reader.gr τα δυο υπουργεία Εξωτερικών θα είναι σε συντονισμό το επόμενο διάστημα ώστε να υπάρξει συμφωνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο. Αυτές θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ο τελευταίος γύρος των επαφών μεταξύ των δυο πλευρών, έγινε στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2016. Όπως πληροφορείται το reader.gr αυτή τη φορά δεν πρόκειται να επανενεργοποιηθεί το τρίγωνο των διπλωματικών συμβούλων που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κρίση του καλοκαιριού με τη μεσολάβηση του Βερολίνου (Χέκερ, Σουρανή, Καλίν) αλλά την απευθείας συνεννόηση θα κάνουν τα δυο υπουργεία Εξωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Βερολίνο πιέζει για μια πιο άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, πάντως η Αθήνα μέχρι πριν λίγες μέρες διεμήνυε πως αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση πριν τις 20 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία ολιγόλεπτη συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών ήταν στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της Παγκόσμιου Φόρουμ Ασφαλείας, όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στον Έλληνα ομόλογό του πως θα επανέλθει με προτεινόμενες ημερομηνίες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο πλευρών. Το τηλεφώνημα αυτό δεν ήρθε ποτέ, αντ’αυτού η Τουρκία ανανέωσε έξι φορές τις NAVTEX και κράτησε το Oruc Reis για ακόμη ενάμισι μήνα στη θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι να το αποσύρει στις 29 Νοεμβρίου.

Χθες πάντως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων, μιλώντας για την ανάγκη διαλόγου με “ανοιχτή ατζέντα” στην οποία βάζει και πάλι θέμα αποσταρτιωτικοποίησης νησιών. Ο Ακάρ επανέλαβε και τις προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας για άνευ όρων διάλογο με την Ελλάδα, ανοίγοντας και πάλι θέμα για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “αν η Ελλάδα ψάχνει λύσεις χωρίς εμάς, δεν θα πετύχει κάτι εκτός από το να μην βρεθεί λύση και θα είναι εναντίον της Ελλάδας. 16 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, παρατηρούμε πως έχουν στρατό. Ο κόσμος άρχισε να το βλέπει αυτό. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κράτος που τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια ενώ ο εναέριος χώρος 10 μίλια. Περίεργη κατάσταση. Εμείς λέμε ελάτε να συνομιλήσουμε, να προσέλθουν στις διερευνητικές επαφές”. Παράλληλα ο Τούρκος αξιωματούχος έβαλλε κατά των ΗΠΑ για το θέμα των κυρώσεων προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον με συνέπειες.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider