Κατρούγκαλος: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίνει καλύτερη σύνταξη

Στέλλα Κεμανετζή
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατρούγκαλος: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίνει καλύτερη σύνταξη

Στην παραδοχή ότι «οι σημερινές συντάξεις είναι χαμηλές καθώς τα χρήματα είναι αντικειμενικά πολύ λίγα για τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων», αλλά αυτά όμως αντέχει αυτήν τη στιγμή η οικονομία καταλήγει σε συνέντευξή του στο Reader.gr o αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος που για 14 μήνες κατείχε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας και προέβη σε μία καθοριστικής σημασίας ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επικρίθηκε δεόντως υπεραμύνεται του νομοθετήματός του λέγοντας ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίνει καλύτερη σύνταξη από το προηγούμενο σύστημα, μετά τις μνημονιακές περικοπές» και ότι «για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι ελλειμματικό αλλά πλεονασματικό».

Τονίζοντας ότι «ήταν μία μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει δεκαετίες πριν» ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι: «Είναι αλήθεια ότι οι σημερινές συντάξεις είναι χαμηλές, τα χρήματα είναι αντικειμενικά πολύ λίγα για τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων. Αυτά όμως αντέχει σήμερα η οικονομία. Όταν ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 1000 Ευρώ, δεν μπορεί να χρηματοδοτεί συντάξεις πάνω από το ποσό αυτό. Εμείς εξασφαλίσαμε ότι αυτό που αντέχει η οικονομία θα μοιραστεί, για πρώτη φορά, με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Καθιερώσαμε επίσης, για πρώτη φορά, εθνική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη απευθείας από την φορολογία. Τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης δεν ορίσθηκαν αυθαίρετα: σε αυτό το ύψος υπολογίζει το όριο της φτώχειας η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζω επίσης ότι με το νόμο Λοβέρδου 3863/2010, όταν το ΑΕΠ της χώρας ήταν κατά 25% υψηλότερο, η βασική σύνταξη είχε οριστεί χαμηλότερα, στα 360 Ευρώ. Τέλος, προβλέψαμε ρητά ότι κάθε αύξηση του ΑΕΠ θα αντανακλάται στο ύψος της σύνταξης. Ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης, για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι ελλειμματικό αλλά πλεονασματικό, ενώ το παραλάβαμε με ελλείμματα ίσα με το 9% του ΑΕΠ. Πράγματι, με την επιβολή ίδιων κανόνων σε όλους, τόσο ως προς τις εισφορές όσο και ως προς τις συντάξεις, εξουδετερώσαμε τη γενεσιουργό αιτία των ελλειμμάτων, την ανισορροπία μεταξύ εισφορών και παροχών, ελαφρύνοντας ταυτόχρονα το 80% των ασφαλισμένων. Ορίσαμε για πρώτη φορά τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος και όχι επί εικονικών ασφαλιστικών κλάσεων. Και στο επίπεδο των συντάξεων, το νέο σύστημα έχει κοινωνικό προσανατολισμό. Σε κάθε περίπτωση μέσου μισθού κάτω από 1000 Ευρώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίνει καλύτερη σύνταξη από το προηγούμενο σύστημα, μετά τις μνημονιακές περικοπές. Εισόδημα κάτω από 1000 Ευρώ δηλώνουν σήμερα το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών. Υπάρχουν πλευρές στον ασφαλιστικό νόμο, πέραν από τις δικές μας προτάσεις, όπως οι προβλέψεις για τη σύνταξη της χηρείας, που επιβλήθηκαν εκβιαστικά από το ΔΝΤ. Αυτές έχουμε ξεκινήσει να διορθώνουμε ήδη από τώρα και θα συνεχίσουμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον ερχόμενο Αύγουστο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider