Το τελεσίγραφο των 50 ημερών που έδωσαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία για να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία δίνει στη Μόσχα «μεγάλο περιθώριο ελιγμών», λέει ο αναλυτής ασφάλειας και άμυνας, Μάικλ Κλαρκ στο SkyNews. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει στη Ρωσία «σοβαρούς δασμούς» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία — κάτι που, όπως σημειώνει ο Κλαρκ, αποτελεί «κομβικό ζήτημα».
Ο Κλαρκ επισημαίνει ότι ο Τραμπ δεν έχει επιβάλει δασμούς ή κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, όμως οι δασμοί που τώρα προτείνονται θα επηρεάσουν και χώρες που αγοράζουν ρωσικά καύσιμα, όπως η Ινδία και η Κίνα. Αυτό, σύμφωνα με τον Κλαρκ, θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον πίεση στη Μόσχα ώστε να συμφωνήσει σε ειρήνη.
Προσθέτει επίσης ότι η δέσμευση του Τραμπ να πουλήσει όπλα στο ΝΑΤΟ, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία, ίσως κάνει τη διαφορά και «δώσει στους Ρώσους δεύτερες σκέψεις για το αν πραγματικά κερδίζουν στο πεδίο της μάχης». Ερωτηματικά εγείρει η φερόμενη στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο ουκρανικό, και τη «διπλωματική» επίλυση που διαλαλεί πως επιδιώκει, εάν ευσταθούν τα όσα είχε πει χθες σε τηλεφώνημα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Για τη συζήτηση που φέρεται να έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας (14/7) κάνουν λόγο οι Financial Times, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του «αν θα χτυπούσε στόχους στη Μόσχα, αν του παρέχονταν τα απαραίτητα όπλα». Ο Τραμπ φέρεται επίσης να θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ Tomahawk μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με ουκρανικά Μέσα, δίνοντας αληθοφάνεια στις αναφορές πως εξοπλίζει τον Ζελένσκι για να προβεί σε σοβαρά αντίποινα.
Η παράδοση των Tomahawk, τους οποίους, οι ΗΠΑ βλήθηκαν πρόσφατα κατά του Ιράν, συζητήθηκε ήδη από την Παρασκευή 11 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτοί οι πύραυλοι δεν περιλαμβάνονταν στον τελικό «κατάλογο» στρατιωτικής βοήθειας, αλλά ενδέχεται να παραδοθούν στην Ουκρανία αργότερα, ως μέσο επιπλέον πίεσης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το διεθνές ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να κλιμακώσει την πίεση για τρεις λόγους.
- θεώρησε ότι ο Πούτιν τον «περιπαίζει» δηλώνοντας έτοιμος για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
- είναι πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ μετά τον αποτελεσματικό βομβαρδισμό του Ιράν
- εκτιμά ότι ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί μόνο υπό σοβαρότερη απειλή βίας
Πηγή από το Πεντάγωνο δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα άρουν τους περιορισμούς στην εμβέλεια των πυραύλων ATACMS που ήδη διαθέτει η Ουκρανία. Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τα 18 συστήματα που διαθέτει σε πλήρες βεληνεκές. Η εμβέλεια αυτή δεν αρκεί για να χτυπήσει στόχους στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, αλλά είναι ικανή να χτυπήσει ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.