Κοντογεώργης από Λευκάδα: Προτεραιότητα οι ανάγκες των πολιτών και η βιώσιμη ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοντογεώργης από Λευκάδα: Προτεραιότητα οι ανάγκες των πολιτών και η βιώσιμη ανάπτυξη
Η Λευκάδα επιδεικνύει ενθαρρυντικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και δυναμισμού που αξίζει να αξιοποιηθούν. Η τοπική οικονομία παρουσιάζει θετικές εξελίξεις με τη σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ από το 2020 και τη 2η υψηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δυναμική είναι η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32% (2018-2023), η οποία κατατάσσει τη Λευκάδα δεύτερη στα Ιόνια Νησιά.

Συνεχίζοντας τις επί τόπου διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον συντονισμό του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινωνίας και της οικονομίας στον 15ο σταθμό παρουσίασης του τοπικού σχεδίου ανάπτυξης, την περιφερειακή ενότητα Λευκάδας. Η περιοχή, ενώ αντιμετωπίζει σημαντικές δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις, διαθέτει αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα που με κατάλληλη στρατηγική μπορούν να την οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Και προστίθεται: Η Λευκάδα επιδεικνύει ενθαρρυντικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και δυναμισμού που αξίζει να αξιοποιηθούν. Η τοπική οικονομία παρουσιάζει θετικές εξελίξεις με τη σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ από το 2020 και τη 2η υψηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δυναμική είναι η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32% (2018-2023), η οποία κατατάσσει τη Λευκάδα δεύτερη στα Ιόνια Νησιά.

Οι βασικές αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λευκάδα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης και γήρανσης, τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών και δικτύων, καθώς και τη διαφοροποίηση του τουρισμού και της οικονομίας της. Κρίσιμη, επίσης, είναι η ανάγκη συγκράτησης και προσέλκυσης νεότερου πληθυσμού, καθώς και η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και της συντονισμένης δράσης Κυβέρνησης, Περιφέρειας και τοπικών παραγόντων, η Λευκάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα ισχυρά της στοιχεία και να εκκινήσει μια νέα φάση ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει καλύτερες προοπτικές για τους κατοίκους της.

Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λευκάδας

Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λευκάδας αποτελεί μια κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής. Ένα συνολικό σχέδιο 534 εκατ. Euro που περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμαση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Το πιο εμβληματικό έργο της Λευκάδας, η κατασκευή έργων ύδρευσης νομών Πρέβεζας - 'Αρτας - Λευκάδας από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου Λούρου, ύψους 140 εκατ. Euro, συμβασιοποιήθηκε τον Ιούλιο 2024 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και θα εξυπηρετήσει τους νομούς 'Αρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Λευκάδας είναι σε τελικό στάδιο οι εργασίες για τον οδικό άξονα Βόνιτσα-Λευκάδα με χρηματοδότηση 48 εκατ. Euro από το ΕΣΠΑ. Τα νέα οδικά τμήματα θα είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, όπως και η κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης της πόλης της Λευκάδας, μήκους 7,85 χλμ., στα εμπλεκόμενα τμήματα του οδικού έργου.

Στον πρωτογενή τομέα διατίθενται περίπου 19 εκατ. Euro για 1.918 δικαιούχους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το μέτρο 23 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγκριθεί η έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς της Λευκάδας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 στους εξής τομείς: μελισσοκομία, αμπέλι οινοποιίας, επιτραπέζιο αμπέλι, αραβόσιτος, ηλίανθος, αμύγδαλα, αχλάδια, φασόλια. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εφάπαξ, κατ' αποκοπή ποσού, η οποία θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χρηματοδότηση έργων ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων αναμένεται να υποβληθεί από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών πρόταση για χρηματοδότηση της Λιμνοδεξαμενής Βασιλικής, έργου ύψους 14,5 εκατ. Euro που θα συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη της νότιας Λευκάδας, εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού για άρδευση και ενισχύοντας την τοπική οικονομία με κύριο στόχο την ενίσχυση της αρδευτικής ικανότητας της περιοχής. Το έργο έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Στον τομέα του τουριστικών λιμενικών υποδομών, η σημαντική στρατηγική επένδυση του τουριστικού λιμένα Βλυχού βρίσκεται ήδη σε διαδικασία τροποποίησης χωροθέτησης. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν ενταχθεί τα επενδυτικά σχέδια για την μαρίνα Λευκάδας και την μαρίνα Αθερινού του Δήμου Μεγανησίου, ενώ με μέριμνα του Υπουργείο Οικονομικών έχει εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση για την μαρίνα Μεγανησίου.

Κορυφαίας σημασίας για την Λευκάδα είναι τα ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων. Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή μονάδας προεπεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης (ΜοΠΑΚ) του Δήμου Λευκάδας ύψους 7,9 εκατ. Euro (ΕΣΠΑ). Τον Μάιο 2025 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και εκτελούνται μελέτες για την διευθέτηση του χώρου και τη θεμελίωση της μονάδας. Παράλληλα γίνονται ενέργειες για επιπρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε η μονάδα να αναβαθμιστεί σε Μονάδα Ανακύκλωσης Ανάκτησης (ΜΑΑ) συμβατή με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ 2020-2030). Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων του δήμου Λευκάδας μεταφέρεται πίστωση 8,7 εκατ. Euro στο νέο ΕΣΠΑ, όπως και η αντίστοιχη πίστωση 2 εκατ. Euro για την Μονάδα Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων στο Μεγανήσι. Για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων Νικιάνας, Επισκόπου, Λυγιάς, Καρυωτών, Απόλπαινας και Τσουκαλάδων αξιολογείται και προκρίνεται η χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους.

Για τη διαχείριση των υδάτων και την προστασία των οικοσυστημάτων είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και Σχεδίου Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, που προβλέπει την οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας και πρόβλεψη αντίστοιχων όρων και περιορισμών στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων. Επίσης, στο στάδιο της οριστικοποίησης βρίσκεται η πρώτη Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΚΠ) που αφορά το Υδατικό Διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, έχει εκδοθεί πρόσκληση πρόσθετης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία έχει ανταποκριθεί ο Δήμος Μεγανησίου υποβάλλοντας σχετική πρόταση. Για την αντιπυρική προστασία δασών και δασικών εκτάσεων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Λευκάδας, εκτελούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατ. Euro από το πρόγραμμα Antinero IV για τον καθαρισμό 2.700 στρεμμάτων σε 6 ακόμα δασικές περιοχές της περιοχής (δάση Καρυάς, Εγκλουβής, Αθανίου, Τσουκαλάδων, Αγίου Νικήτα και Χαραδιάτικων).

Στον χωροταξικό σχεδιασμό εκπονούνται τοπικά πολεοδομικά σχέδια στους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα ορίσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο διαμόρφωσης-ανάπλασης και αναβάθμισης της εισόδου πόλης Λευκάδας και τμήματος της πλατείας εισόδου με πόρους 4 εκατ. Euro από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για την ενίσχυση των υποδομών ασφαλείας, είναι στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων στην επικράτεια μέσω ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό 56,8 εκατ. Euro, καθώς έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Για το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας η κατασκευαστική περίοδος εκτιμάται σε 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Στον τομέα της παιδείας, έχει ήδη υποβληθεί στην αρμόδια ανώτατη αρχή ο φάκελος για την ίδρυση νέου προγράμματος σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο «Ανάπτυξη Λογισμικού και Εφαρμογές», με έδρα τη Λευκάδα, και είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Για την επίτευξη του στόχου να γίνει η Λευκάδα κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε η παραχώρηση οικοπέδου για την κτηριακή επέκταση του ΣΑΕΚ και των ΕΠΑΛ της Λευκάδας και προχωρά η υλοποίηση της σχετικής μελέτης. Επίσης, έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Πειραματικού Δημοτικού και Λυκείου της Λευκάδας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και στην αναβάθμιση της ποιοτικής διδασκαλίας.

Στον τομέα υγείας υλοποιούνται έργα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βασιλικής Λευκάδας, ύψους 1,7 εκατ. Euro, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Για την ενίσχυση του προσωπικού, χορηγούνται σε σύνολο υπηρετούντων ιατρών του Ε.Σ.Υ οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής σε ειδικευμένους ιατρούς και οδοντιάτρους στις άγονες περιοχές Βασιλικής και Λευκάδας. Τέλος, τόσο η μονάδα φροντίδας ατόμων με άνοια/Alzheimer, ύψους 1,4 εκατ. Euro, όσο και η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων Πρέβεζας - Λευκάδας βρίσκονται σε λειτουργία ήδη από το προηγούμενο έτος, με βασική επιδίωξη να παραμείνουν μόνιμες δομές.

Στον τομέα του πολιτισμού είναι σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα και Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγήτριας. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση οικοπέδου από το Υπουργείο Οικονομικών για την ίδρυση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και προχωρούν οι μελέτες, ενώ συνεχίζονται οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Λευκάδας.

Τέλος, είναι σε διαδικασία ωρίμασης η αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της Λευκάδας, μεταξύ των οποίων το κτήριο της παλιάς ΔΕΗ, αλλά και η μετεγκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου - ΓΑΚ Λευκάδας στο παλιό Γυμνασίου Θηλέων που έχει ήδη παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στη Λευκάδα συμμετείχαν οι Θ. Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Σ. Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ν. Παπαθανάσης, αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δ. Αναγνώπουλος, Γ.Γ Υποδομών, Μ. Γραφάκος, Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Θ. Μπακογιάννης, Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Σ. Σταθόπουλος, Γ.Γ. Δασών, Β. Κυριαζόπουλος, Γ.Γ. Ναυτιλίας και Λιμένων, Β. Κουτσούκου, Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ενώ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λευκάδας, Ξ. Βεργίνης, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, Γ. Κατωπόδης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γ. Τρεπεκλής, και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Λευκάδας, Θ. Καββαδάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider