Η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση των κανόνων για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση των κανόνων για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για την εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για την εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η χαλάρωση των κανόνων, «θα επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και θα μειώσει την πίεση στα συστήματα ασύλου, διατηρώντας παράλληλα τις νομικές διασφαλίσεις για τους αιτούντες και διασφαλίζοντας τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν να επιστραφούν σε χώρες από τις οποίες δεν κατάγονται, αλλά τις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν «ασφαλείς». Ωστόσο, πρέπει να αποδεικνύεται η «σύνδεση» μεταξύ του αιτούντος και αυτής της ασφαλούς τρίτης χώρας (π.χ. ένα μέλος της οικογένειάς του πρέπει να διαμένει εκεί, ή ο αιτών άσυλο πρέπει να έχει ήδη εργαστεί σε αυτή τη χώρα, κ.ά.).

Η Επιτροπή τονίζει ότι εξέτασε την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας και την εφαρμογή της, βάσει του κανονισμού για τη διαδικασία ασύλου και υπό το πρίσμα των απαιτήσεων του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και προτείνει τις ακόλουθες αλλαγές:

Πρώτον, η σύνδεση μεταξύ του αιτούντος και της ασφαλούς τρίτης χώρας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική. Δεύτερον, η διέλευση μέσω ασφαλούς τρίτης χώρας πριν από την άφιξη στην ΕΕ μπορεί πλέον να θεωρηθεί επαρκής σύνδεσμος για την εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας. Τρίτον, όταν δεν υπάρχει σύνδεση ή διαμετακόμιση, η έννοια μπορεί να εφαρμοστεί εάν υπάρχει συμφωνία ή ρύθμιση με ασφαλή τρίτη χώρα.

Επιπλέον, για τη μείωση των διαδικαστικών καθυστερήσεων και την πρόληψη των καταχρήσεων, η Επιτροπή προτείνει οι προσφυγές κατά αποφάσεων περί απαραδέκτου που βασίζονται στην έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας να μην έχουν πλέον αυτόματο ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Η πρόταση απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη πριν από τη σύναψη συμφωνιών ή ρυθμίσεων με ασφαλείς τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι τρίτες χώρες μπορούν να θεωρούνται ασφαλείς όταν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η προστασία από την επαναπροώθηση, η απουσία πραγματικού κινδύνου σοβαρής βλάβης και απειλών κατά της ζωής και της ελευθερίας λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, ιδιότητας μέλους κοινωνικής ομάδας ή πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς και η δυνατότητα να ζητούν και να λαμβάνουν αποτελεσματική προστασία.

Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν επί της πρότασης αυτής.

Σημειώνεται, ότι η σημερινή πρόταση της Επιτροπής ανταποκρίνεται στην απαίτηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο να επανεξετάσει η Επιτροπή την εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας έως τον Ιούνιο του 2025. Οι τροποποιήσεις της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας που προτείνει η Επιτροπή έρχονται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της κοινωνίας των πολιτών.

Επικρίσεις από ΜΚΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την χαλάρωση των κανόνων απέλασης των αιτούντων άσυλο ανταποκρινόμενη στο αίτημα πολλών χωρών μελών της Ενωσης για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η πρόταση ανησυχεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας των μεταναστών που θεωρούν ότι αυτό θα εξέθετε την Ευρωπαϊκή Ενωση στο εκβιασμό των χωρών που θα υποδέχονται τους αιτούντες άσυλο.

Θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει ικανός «δεσμός» ανάμεσα στο πρόσωπο και την τρίτη χώρα: είτε να κατοικεί εκεί ένα μέλος της οικογενείας του, είτε να έχει ήδη εργασθεί εκεί κ.λπ.

Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι να υπάρχει η δυνατότητα απάλειψης του «δεσμού», πράγμα που θα επέτρεπε την επιτάχυνση των απελάσεων.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές: αν οι αιτούντες άσυλο απελαθούν προς μία χώρα με την οποία δεν διατηρούν δεσμό, κινδυνεύουν να επαναλάβουν την προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραποιεί κυνικά την έννοια της «ασφάλειας» για να ικανοποιήσει τους δικούς της κατασταλτικούς στόχους», προειδοποιεί η Σάρα Σάντερ της Equinox Initiative for Racial Justice σε ανακοίνωση.

Η έννοια αυτή είναι «πολιτική μυθοπλασία», λέει η Τζόζεφιν Σολάνσκι του Transnational Institute.

Οι μκο θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν εκτεθειμένες σε εκβιασμούς εκ μέρους των τρίτων αυτών χωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να απαιτήσουν σωρεία πολιτικών και οικονομικών αντισταθμισμάτων για να δεχθούν αυτούς τους αιτούντες άσυλο.

Η Κομισιόν απορρίπτει τις επικρίσεις και διαβεβαιώνει ότι η πρόταση αυτή έχει ως βασικό στόχο να επιταχύνει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και ότι οι χώρες στις οποίες οι αιτούντες άσυλο θα σταλούν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Για να τεθεί σε ισχύ, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη.

Οι Βρυξέλλες τελούν υπό την πίεση των κρατών μελών για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης απέναντι στην αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Κομισιόν προχωρά μεθοδικά. Στα μέσα του Μαρτίου, γνωστοποίησε τα πρώτα μέτρα για την επιτάχυνση των απελάσεων αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένα νομικό πλαίσιο για την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός των συνόρων της στα περίφημα «κέντρα επιστροφής».

Τα αιτήματα για την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπίπτουν με μία περίοδο σημαντικής μείωσης των παράνομων εισόδων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Το 2024 έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2021, όταν οι μεταναστευτικές ροές επηρεάζονταν ακόμη από την πανδημία της Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κνοτ (ΕΚΤ): «Δεν αποκλείεται» μία νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

ILO: Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας είναι εκτεθειμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Ποιοι βρίσκονται στη «red zone»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider