Μπάιντεν και Τραμπ εξασφάλισαν το χρίσμα των κομμάτων τους για τις προεδρικές εκλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν και Τραμπ εξασφάλισαν το χρίσμα των κομμάτων τους για τις προεδρικές εκλογές
Για πρώτη φορά δυο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια.

Ο Aμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε και μαθηματικά την ανάδειξή του ως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) κέρδισε τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων (1.215) στο προσεχές συνέδριο της παράταξής του, σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου Edison Research και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, έπειτα από τις εσωκομματικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν σε τέσσερις πολιτείες (Τζόρτζια, Χαβάη, Μισισιπής, Ουάσιγκτον).

Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων (1.968) στο προσεχές συνέδριο της δικής του παράταξης ώστε να αναδειχθεί υποψήφιος για την προεδρία μετά την εσωκομματική διαδικασία στην Τζόρτζια. Ουδέποτε αντιμετώπισε σοβαρό ανταγωνισμό στο κόμμα κι απλά αναμένεται πλέον να λάβει τυπικά το χρίσμα στο συνέδριο του Αυγούστου.

Με αυτόν τον τρόπο, επισημοποιείται πως —εκτός συγκλονιστικού απροόπτου— για πρώτη φορά δυο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση σε οξύ τόνο, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά τον κ. Τραμπ πως απειλεί «τη δημοκρατία», αν όχι την «ίδια την ιδέα της Αμερικής».

«Οι ψηφοφόροι τώρα καλούνται να επιλέξουν το μέλλον αυτής της χώρας. Θα υψώσουμε το ανάστημά μας και θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας, ή θα αφήσουμε να την κατεδαφίσουν; Θα προασπίσουμε το δικαίωμά μας να επιλέγουμε και να προστατεύουμε τις ελευθερίες μας ή θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές να μας τις πάρουν;», σφυροκόπησε.

Τα χθεσινά αποτελέσματα θεωρούνταν τετελεσμένα και για τους δύο αντιπάλους. Η τελευταία αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, η Νίκι Χέιλι, εγκατέλειψε την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκρίνει την πώληση πυραύλων στην Πολωνία

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να απελευθερώσει τους καταδικασμένους για την επίθεση στο Καπιτώλιο, αν επανεκλεγεί

Νέα «πυρά» Τραμπ στο Facebook: «Το θεωρώ εχθρό του λαού» - Τι ανέφερε για το TikTok

gazzetta
gazzetta reader insider insider