Μητσοτάκης στο Μόναχο: Να εξορθολογιστεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο Μόναχο: Να εξορθολογιστεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία
Συγχαρητήρια και θερμό χειροκρότημα για τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση.

Συγχαρητήρια και θερμό χειροκρότημα για τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου, από την αρχισυντάκτρια του Economist και συντονίστρια του πάνελ Zanny Beddoes.

«Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά νομίζω είναι απόφαση – ορόσημο και είμαι υπερήφανος γιατί εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπέδειξε την εμπέδωση μιας πολιτικής, που οδηγεί στην ανάπτυξη, ως την καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνας τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

«Εμείς ως Ελλάδα ανέκαθεν ξοδεύαμε πολλά χρήματα στην άμυνα μας, καθώς είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, που άλλα κράτη - μέλη της Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο έξυπνοι ως προς την προσέγγιση μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αυτό θα είναι ακόμη μία πρόκληση, καθώς οι προϋπολογισμοί μας είναι υπό πίεση, εξ αιτίας της τεχνολογικής και ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι οικονομίες μας εξέρχονται από την πανδημία».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «θα πρέπει να εξορθολογίσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις για το που θα κατευθύνουμε τους πόρους μας, δεν μπορεί να υπάρχουν 6 και 7 διαφορετικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η αμυντική μας βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, και στο νέο τρόπο, με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού του χρέους κάθε κράτους μέλους, ενώ επέμεινε ότι η απόφαση - ορόσημα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι οδηγός ως προς την προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την Άμυνα.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορα της και παρ' όλα αυτά ήταν αυτή, που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα σοκ για όλους μας και ένα ηχηρό καμπανάκι. Τέλος και σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και άλλοι, όπου είμαστε στρατηγικοί ανταγωνιστές, είναι πάντα καλό να συνομιλούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης o Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, η Υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Diana Mondino, η Πρόεδρος του Liquidity and Sustainability Facility Vera Songwe και ο Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της PIMCO John Studzinski. Τη συζήτηση συντόνισε η Zanny Minton Beddoes, αρχισυντάκτρια του «Economist».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FAZ: «Γάμος για όλους» και στην Ελλάδα - Πλήθος δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο

Θετική στην ιδέα να διοριστεί ένας ευρωπαίος επίτροπος Άμυνας η φον ντερ Λάιεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider