Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία ενισχύουν το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» - Ενόχληση από τις δηλώσεις Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία ενισχύουν το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» - Ενόχληση από τις δηλώσεις Τραμπ
«Οποιαδήποτε υποβάθμιση της εγγύησης βοήθειας του ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και αποκλειστικά προς όφελος της Ρωσίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σχολιάζοντας την απειλή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «θα ενθαρρύνει» την Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν επενδύουν αρκετά στην άμυνά τους.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία δηλώνουν διατεθειμένες να συσφίξουν την διπλωματική, αμυντική και οικονομική συνεργασία τους στο πλαίσιο του λεγόμενου τριγώνου της Βαϊμάρης. Αυτό προκύπτει τόσο από τις διαδοχικές επισκέψεις του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στο Παρίσι και στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με το πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όσο και από την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στο Κάστρο της Σελ, λίγο έξω από το Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι τρεις χώρες εξεφρασαν την πρόθεσή τους να εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, αλλά και την ενόχλησή τους από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ - αν και όταν κάποιο εξ αυτών δεχτεί εξωτερική επίθεση - δεν είναι δεδομένη, και ότι θα εξαρτάται από το αν το ύψος των αμυντικών δαπανών του είναι επαρκές.

«Οποιαδήποτε υποβάθμιση της εγγύησης βοήθειας του ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και αποκλειστικά προς όφελος της Ρωσίας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σχολιάζοντας την απειλή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «θα ενθαρρύνει» την Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν επενδύουν αρκετά στην άμυνά τους.

«Η ασφάλεια της Πολωνίας είναι και δική μας ασφάλεια. Η ευθύνη ενώπιον της Ιστορίας δεν έχει σημείο λήξης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς μετά την συνάντησή του με τον κ. Τουσκ, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε ότι η χώρα του ξοδεύει αυτή τη στιγμή περίπου το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ ο γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα τηρήσει «και φέτος και στη συνέχεια» τον στόχο του 2%. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και ζήτησαν αύξηση της παροχής βοήθειας από τους Ευρωπαίους και στενότερη συνεργασία στην παραγωγή πυρομαχικών. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από τη ρωσική, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ και επικέντρωσε την προσοχή του στο γεγονός ότι μετά την κυβερνητική αλλαγή η Πολωνία επιστρέφει στην Ευρώπη.

«Καλωσόρισες και πάλι», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Πολωνό πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ στο Μέγαρο Ηλυσίων και πρόσθεσε: «Θέλω να βεβαιώσω για τη φιλία μας και να εκφράσω τη χαρά μου που σε ξανασυναντώ και που μπορούμε να έχουμε, μέσω εσού και της κυβέρνησής σου, έμπιστους, φιλοευρωπαίους εταίρους, ξεκάθαρους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ενίσχυσης» της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ιδίως σε σχέση με την «παροχή στρατηγικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία». «Αυτό θα καταστήσει επίσης δυνατό να γίνει η Ευρώπη δύναμη ασφάλειας και άμυνας συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκός πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας», πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο Ντόναλντ Τουσκ επικαλούμενος τους «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά, εξέφρασε την άποψη, ότι «η φιλοσοφία στην οποία βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ήταν ένας για όλους, όλοι για έναν» και διαβεβαίωσε πως «μαζί με τη Γαλλία είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης». Αναφερόμενος στα λόγια του φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έκανε λόγο για «κρύο ντους».

Συναντήσεις υπουργών εξωτερικών

Παράλληλα με τις συναντήσεις των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» κοντά στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια ανάληψης κοινής δράσης εναντίον της ρωσικής παραπληροφόρησης και των κυβερνοεπιθέσεων.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την ευρωπαϊκή ενότητα», δήλωσε ο Στεφάν Σεζουρνέ, αναφερόμενος στην αποκάλυψη σχεδόν 200 ιστοσελίδων με ψευδείς ειδήσεις. «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε. «Συναντιόμαστε σε μια δραματική στιγμή, γιατί έχουμε ξανά πόλεμο στην Ευρώπη, έχουμε και πάλι έναν δικτάτορα που έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος λαός επιτρέπεται να υπάρχει και ποιος όχι. Ο ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ψέματα και δημαγωγία προκειμένου να υποτάξει την Ουκρανία και να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ζήτησε να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις των εταίρων και των συμμάχων έναντι της Ουκρανίας.

«Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας. Αν ο Πούτιν πιστεύει ότι η δύναμή μας μειώνεται και η στήριξή μας περιορίζεται, κάνει μεγάλο λάθος. Οι Ευρωπαίοι στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας για δύο χρόνια και θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο χρειαστεί», δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και επανέλαβε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί». Το ερώτημα σχετικά με το πώς αυτή η στήριξη θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική εξαρτάται από το πόσο στενά η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία θα ενεργήσουν από κοινού στρατιωτικά τους επόμενους μήνες - και τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.

Το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας δημιουργήθηκε το 1991 στη Βαϊμάρη ως σχήμα συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών. Ένας από τους στόχους της χθεσινής συνάντησης στη Γαλλία ήταν η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής συνεργασίας της Γερμανίας και της Γαλλίας με τη νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Πολωνίας υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Μόσχα θα στηρίξει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε εκεχειρία στη Γάζα

Ισραηλινή αποστολή μεταβαίνει στο Κάιρο για συζητήσεις για συμφωνία εκεχειρίας

Γάζα: Συζητείται «παύση» των εχθροπραξιών για «τουλάχιστον 6 εβδομάδες» - Εντείνεται η διεθνής πίεση

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider