Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας συναντά τον Ζελένσκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας συναντά τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας συναντά τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Η Βουλγαρία παρέχει στρατιωτική, ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξη στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρόσεν Ζελιάσκοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, αναφέρει το βουλγαρικό κοινοβούλιο σε δελτίο Τύπου.

Βουλγαρική αντιπροσωπεία, υπό τον Ζελιάσκοφ, επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την πρόσκληση του προέδρου του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ρουσλάν Στεφαντσούκ. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Ντανιέλ Μίτοφ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, ο Στανισλάβ Αναστάσοφ, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Εθνοσυνέλευσης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ιβάιλο Μίρτσεφ, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Βουλγαρίας-Ουκρανίας.

Ο Ρόσεν Ζελιάσκοφ επανέλαβε ότι η Βουλγαρία καταδικάζει έντονα τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Η Σόφια απορρίπτει κατηγορηματικά τον ρωσικό τρόμο και την καταστροφή της βασικής μη στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, σημείωσε. Όπως τόνισε, η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να αποσύρει άνευ όρων και αμέσως όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από το έδαφος της Ουκρανίας.

Η Βουλγαρία δήλωσε την πλήρη υποστήριξή της στην ειρηνευτική φόρμουλα του προέδρου Ζελένσκι και υποστηρίζει άνευ όρων την κατευθυντήρια αρχή ότι η Ουκρανία από μόνη της έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει πότε και πώς θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την επιτιθέμενη χώρα, δήλωσε ο Ζελιάσκοφ.

Σημείωσε ότι η αρχή αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για τη μελλοντική ειρήνη που επιδιώκουν όλοι, η οποία θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια με βάση τους κανόνες της διεθνούς τάξης. «Είναι ζωτικής σημασίας να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να σεβαστούμε τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ για τη μη επίθεση και τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας όλων των κρατών», δήλωσε ο Ρόσεν Ζελιάσκοφ.

Απευθυνόμενος στη βουλγαρική αντιπροσωπεία, ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες για τη στρατιωτική, επιμελητειακή και ανθρωπιστική υποστήριξη της Βουλγαρίας.

«Οποιαδήποτε υποστήριξη από τη Βουλγαρία είναι σημαντική για εμάς, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι κάνει η χώρα σας», δήλωσε «Είμαστε ευγνώμονες στον βουλγαρικό λαό και στην κυβέρνηση για την πολιτική υποστήριξη», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία συνειδητοποίησε ότι ο βουλγαρικός λαός συντάσσεται με την Ουκρανία και την ειρήνη.

Η Βουλγαρία είναι από τους ισχυρότερους και πιο ενεργούς υποστηρικτές της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ευρωατλαντικής προοπτικής της, τόνισε ο Ζελιάσκοφ. «Η χώρα μας χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια γεωπολιτική επιλογή που έχει την πλήρη υποστήριξη της Σόφιας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Ζελιάσκοφ. Υπογράμμισε ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και εντός του ΝΑΤΟ. Μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ουκρανία έχει καίρια σημασία για την ευρωατλαντική ασφάλεια, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίηση της Σόφιας για την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραδοχή Κρεμλίνου για «προβλήματα» με πληρωμές ρωσικών εταιρειών στην Κίνα

ΝΑΤΟ: Αμερικανός σύμβουλος δηλώνει σίγουρος για τη συνέχιση της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Συνάντηση Ουκρανού ΥΠΕΞ με Μπορέλ: Το Κίεβο πιέζει την ΕΕ για περισσότερες οβίδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider