Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα - Το «πώς» έχει μεγάλη σημασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα - Το «πώς» έχει μεγάλη σημασία
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες για την επιθετική στρατιωτική απάντησή του κατά της Χαμάς, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Politico.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες για την επιθετική στρατιωτική απάντησή του κατά της Χαμάς, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Politico που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Νομίζω πως η Ε.Ε. ήταν πολύ ξεκάθαρη από την αρχή, αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοπροστασία, με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Καθώς περνούν οι μέρες, εκφράζουμε ανησυχία για τα δεινά των αθώων πολιτών και για τις φρικιαστικές σκηνές που έρχονται από τη Γάζα. Και παρότι αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του, το πώς το κάνει έχει τεράστια σημασία» υπογράμμισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως η Αθήνα τίθεται υπέρ της ανάγκης «να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να ενισχυθούν οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση των ομήρων και να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Γάζα, που θέλουν να φύγουν (...) να φύγουν με ασφάλεια». Υπάρχει, όπως επεσήμανε, «πολύ μεγάλη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης. Μιλάω ως φίλος του Ισραήλ. Και νομίζω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες σε φίλους».

«Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια αυτή φτάνει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται περισσότερο, θα χαρούμε να το κάνουμε. Είχαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο, παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια και αν μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Χωρίς να υπονομεύουμε τον στρατηγικό στόχο να νικήσουμε τη Χαμάς, είναι σημαντικό να σκεφτούμε την "επόμενη μέρα" και πώς θα βρούμε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση» ανέφερε και επανέλαβε την ανάγκη «ανθρωπιστικών παύσεων». Κάλεσε το Ισραήλ να δείξει «αυτοσυγκράτηση» αλλά και να ακούσει τους συμμάχους του και παρότι επεσήμανε πως δεν μπορεί να επέμβει στο επιχειρησιακό πλάνο της χώρας, οι επιπτώσεις αυτού είναι «τραγικές. Έχουν χάσει τις ζωές τους χιλιάδες γυναίκες και παιδιά». «Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ενισχύει τον έλεγχό του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που εγκατέλειψαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι

Μητσοτάκης σε Παλαιστίνιο πρωθυπουργό: Αναγκαίες οι ανθρωπιστικές παύσεις για σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Γεωργιάδης: Η Δικαιοσύνη θα μας πει ποιος φταίει για το δυστύχημα στα Τέμπη - Στηλίτευσα την πολιτική εκμετάλλευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider