Πολιτική υπεροχή Μητσοτάκη - Ρωγμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική υπεροχή Μητσοτάκη - Ρωγμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Την πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξαν οι κάλπες για την εκλογή Περιφερειαρχών και Δημάρχων σε ολόκληρη την χώρα. Ηχηρή η νίκη Νίκου Χαρδαλιά. Ντέρμπι στα Ιόνια νησιά, μεγάλο στοίχημα η νίκη στην Πελοπόννησο.

Την πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξαν οι κάλπες για την εκλογή Περιφερειαρχών και Δημάρχων σε ολόκληρη την χώρα. Σε έξι Περιφέρειες, συν την Κρήτη, ο υποψήφιος που είχε το γαλάζιο χρίσμα εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, ενώ δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατάφεραν να πάνε σε δεύτερο γύρο τους υποστηριζόμενους από τη ΝΔ Δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Η πολιτική υπεροχή «σφραγίζεται» από το γεγονός ότι στις περιφέρειες που θα διεξαχθεί β’ γύρος, επί της ουσίας πρόκειται για γαλάζιο «εμφύλιο» και όχι για αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εκτός από την υπεροχή Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, οι χθεσινές κάλπες ανέδειξαν το στοιχείο της αποχής στα μεγάλα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής. Στους κερδισμένους της κάλπης το ΚΚΕ, το οποίο ειδικά στο λεκανοπέδιο, Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων, ανέβασε τα ποσοστά του με τους κ.κ. Πρωτούλη και Σοφιανό. Ο κ. Πρωτούλης συγκεκριμένα άφησε στην τέταρτη θέση τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρό, ενώ ο Νίκος Σοφιανός εξελέγη τέταρτος με ελάχιστη διαφορά από τον τρίτο, τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ.

Νικητές

Ηχηρή ήταν η νίκη του Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος καθάρισε την Περιφέρεια Αττικής από τον α’ γύρο με πάνω από 46%.

Οι πολίτες επιβράβευσαν επίσης τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με πάνω από 60%, τον Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο με πάνω από 55%, τον Φάνη Σπανό στη Στερεά Ελλάδα με 48%, τον Νεκτάριο Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα με σχεδόν 60%, και τον Γιώργο Χατζημάρκο του Νοτίου Αιγαίου επίσης με σαρωτικό ποσοστό (66%).

Απόλυτος θριαμβευτής (77%) στην Κρήτη ο νυν Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, πασοκικής πολιτικής καταγωγής, που πλέον στηρίζεται από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.

Στην Αθήνα

Η κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση να προστρέξει σε στήριξη υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη προοδευτικών συνεργασιών. Κορυφαία περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων, με τον υποψήφιο Κώστα Ζαχαριάδη να τείνει χείρα συνεργασίας στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα, που θα δώσει τη μάχη του β’ γύρου, απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Η δεύτερη θέση του πρωτοεμφανιζόμενου Δούκα σκόρπισε χαμόγελα, ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μιλούσαν για ανατροπή στον πρώτο δήμο της χώρας.

Άκυρο ή αποχή από ΚΚΕ

Στη μάχη της Αθήνας πάντως, τίποτα δεν είναι δεδομένο για τον β’ γύρο. Ήδη ο υποψήφιος του ΚΚΕ έδωσε στίγμα για άκυρο ή αποχή στον β’ γύρο. Όπως τόνισε με δήλωσή του ο κ. Σοφιανός, «στην Αθήνα κρίθηκε ο δεύτερος γύρος, η δεύτερη θέση, σε λιγότερο από 1,5 μονάδα. Δυστυχώς, δεν θα είμαστε εμείς απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη. Θα βρεθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός του οποίου όλα αυτά τα χρόνια έδωσε την πλειοψηφία που δεν είχε ο κ. Μπακογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να στηρίξει τις επιλογές που ακολούθησε με τα έργα, τα οποία δουλεύουν για τα συμφέροντα των λίγων. Άρα η στάση των Αθηναίων απέναντι σε αυτό τον δεύτερο γύρο, είναι το άκυρο και η αποχή, να μην γίνουν συνένοχοι σε έργα που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα και θα δούμε και στο επόμενο».

Γαλάζιοι εμφύλιοι

Το πλέον αμφίρροπο αυτοδιοικητικό... ντέρμπι είναι αυτό στα Ιόνια νησιά. Η νυν περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα, βρίσκει απέναντί της τον προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή, σε μία αναμέτρηση που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τον τελικό νικητή. Ο δεύτερος γύρος πρέπει να θεωρείται δεδομένος και εκεί σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από τα υπόλοιπα κόμματα.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η μάχη που θα δοθεί στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, με την πολιτική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται αντιμέτωπος με τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος το 2019 είχε κερδίσει τη Χριστίνα Καλογήρου, η οποία ήταν η επίσημη υποψήφια της «γαλάζιας» παράταξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών, ο κ. Στεφανής έχει καλύψει το έδαφος στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, με το αποτέλεσμα (σε κάθε περίπτωση) να είναι ανοιχτό.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της οδού Πειραιώς αποτελεί η νίκη στην Πελοπόννησο. Μετά τον κ. Νίκα το 2019, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε ως υποψήφιο τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος στην κάλπη της Κυριακής βρίσκει απέναντί του τον πρώην υπουργό και βουλευτή, Πέτρο Τατούλη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε δύο φορές στην Πελοπόννησο (σε Καλαμάτα και Κόρινθο) για να στηρίξει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να εκτιμούν ότι ο κ. Πτωχός θα κερδίσει τελικά την περιφέρεια στο δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου. Δύο ακόμα μάχες θα δοθούν στη Βόρεια Ελλάδα.

Πέντε εμφύλιοι

Υπόθεση της γαλάζιας πολυκατοικίας είναι ο β’ γύρος περιφερειακών εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο (Αλκιβιάδης Στεφανής απέναντι στον αντάρτη Κώστα Μουτζούρη), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Χρήστος Μέτιος απέναντι στον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη), Δυτική Μακεδονία (Γιώργος Κασαπίδης απέναντι στον αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη), Ιονίων Νήσων (Ρόδη Κράτσα απέναντι στον πρώην γαλάζιο δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή), ενώ στην κόψη του ξυραφιού ήταν η επικράτηση ή όχι από τον πρώτο γύρο του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο απέναντι στον κ. Π. Τατούλη.

Η μοναδική περιφέρεια στην οποία υπάρχει μια καθαρή μάχη μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης είναι αυτή της Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός θα βρεθεί απέναντι στον Δημήτρη Κουρέτα.

Μεγάλη μάχη στη Θεσσαλονίκη

Με αιχμές και υψηλούς τόνους απέναντι στον αντίπαλο του β’ γύρου, υποδέχτηκε ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τον ανεξάρτητο υποψήφιο κ. Στέλιο Αγγελούδη.

Αποφεύγοντας τους ίδιους τόνους, ο ίδιος ο κ. Αγγελούδης, δήλωσε τα εξής: «Είμαι πολύ χαρούμενος με το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες. Η ανεξάρτητη, υπερκομματική μας παράταξη 'Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη' κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της πόλης. Σήμερα κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκατάλειψης και της αδράνειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποδοκίμασε τον απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Καλώ, με σεβασμό και εκτίμηση, όλους τους Θεσσαλονικείς να μας στηρίξουν την ερχόμενη Κυριακή για να αλλάξει οριστικά σελίδα η πόλη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η γεύση των εκλογών είναι μπλε - Στριμωγμένος Μπακογιάννης - Παγωμένος Ζέρβας - Η συνταγή Παχατουρίδη

Μπακογιάννης: Νίκη της Αθήνας και νίκη όλων

Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε τον αγώνα για μια καλύτερη και ασφαλέστερη Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider