Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την παραίτηση Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την παραίτηση Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Στην παραίτηση Τσίπρα στέκεται και το αμερικανικό ABC News, κάνοντας λόγο για «συντριπτική εκλογική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή.

Τελευταία ενημέρωση: 14:23

Στο θέμα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται το Reuters, κάνοντας λόγο για τη «βαριά ήττα» που υπέστη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου, «ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε την Πέμπτη από την ηγεσία του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής».

Στο θέμα της παραίτησης Τσίπρα στέκεται και το αμερικανικό ABC News, κάνοντας λόγο για «συντριπτική εκλογική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή.

Από την πλευρά του, το Bloomberg αναφέρει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πως «ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάποτε εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες και έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παραιτήθηκε από το κόμμα του μετά την πτώση του ποσοστού του στις γενικές εκλογές της Κυριακής κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του Μαΐου».

Το δημοσίευμα κάνει μια αναδρομή στη θητεία του κ. Τσίπρας στην ηγεσία της Ελλάδας, λέγοντας πως «έγινε πρωθυπουργός στις αρχές του 2015, υποσχόμενος να απαλλαγεί από τα διεθνή προγράμματα διάσωσης που ξεκίνησαν το 2010 και εγκαινίασαν μια περίοδο αυστηρής λιτότητας. Σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού δεν μπορούσε να βρει δουλειά στο αποκορύφωμα της δεκαετούς κρίσης χρέους.

Ο Τσίπρας προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των προγραμμάτων που κράτησαν τη χώρα όρθια και μάλιστα διεξήγαγε δημοψήφισμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Στη συνέχεια αγνόησε τα αποτελέσματα, τα οποία απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τη λιτότητα εν μέσω του κλεισίματος των τραπεζών της χώρας για περίπου ένα μήνα, και συμφώνησε σε ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Αμέσως μετά από αυτό, ο Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ζητώντας από τους πολίτες να του δώσουν εντολή να εφαρμόσει το νέο πακέτο διάσωσης, και κέρδισε. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, η Ελλάδα ακολούθησε όλες τις διατάξεις του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους επίσημους πιστωτές της» καταλήγει το Bloomberg.

To Associated Press μετέδωσε τις δηλώσεις που έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος και επιχειρεί να κάνει μια αποτίμηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του κόμματος από το 2012, αναμένεται να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του από τα μέλη του κόμματος.

Κανένα εξέχον μέλος του κόμματος δεν κάλεσε δημοσίως τον Τσίπρα να παραιτηθεί μετά την εκλογική ήττα, αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον είχε παροτρύνει να αναλογιστεί τα αποτελέσματα και να "λάβει τα απαραίτητα μέτρα".

Η Έφη Αχτσιόγλου, μια 38χρονη πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει λάβει υποστήριξη από ένα τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημοσίως τα σχέδιά της» ανέφερε το AP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider