Δημοσκόπηση Marc για το «Πρώτο Θέμα»: Επτακομματική βουλή και αυτοδυναμία με 43% για ΝΔ (στο καλό σενάριο)

Newsroom
Μοιράσου το
Δημοσκόπηση Marc για το «Πρώτο Θέμα»: Επτακομματική βουλή και αυτοδυναμία με 43% για ΝΔ (στο καλό σενάριο)
Λίγο- πολύ αμετάβλητη η κατάσταση για τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα. Αντίθετα, στην ουρά της κατάταξης παρατηρούνται άξιες λόγου ανακατατάξεις.

Οριακές μεν, πλην όμως αξιοσημείωτες μεταβολές στις προτιμήσεις των πολιτών που επιβεβαιώνουν τη σαφή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαμορφούμενο νέο πολιτικό σκηνικό, καθώς και την προοπτική αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε περιβάλλον επτακομματικής σύνθεσης της επόμενης Βουλής, καταγράφονται στο εκλογικό σώμα τρεις εβδομάδες πριν από τη νέα λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιουνίου, αναφέρει το protothema.gr.

Αν και ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δηλώνει ότι αισθάνθηκε ένας στους δύο ψηφοφόρους, η μεγάλη πλειοψηφία είναι έτοιμη να εκφράσει την ίδια προτίμηση και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα 3.008 ατόμων που απάντησαν στα ερωτήματα των ερευνητών της.

Με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, η σειρά κατάταξης των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, παραμένει αμετάβλητη και μάλιστα με τις ίδιες πάνω-κάτω αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους και στις πρόσφατες κάλπες. Στην ουρά της κατάταξης, αντιθέτως, παρατηρούνται άξιες λόγου ανακατατάξεις, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες γενιές ψηφοφόρων, δεν περνά απλώς το κατώφλι της Βουλής, αλλά υπερσκελίζει την Ελληνική Λύση και πλασάρεται στην πέμπτη θέση. Ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να εξασφαλίζει το έβδομο εισιτήριο για την επόμενη Βουλή και ο νεοπαγής σχηματισμός Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 39,1%, έναντι 19,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,6%, το ΚΚΕ με 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, η ΝΙΚΗ με 3,5% και το ΜεΡΑ25 με 2,2%. Το2,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 7,3% απάντησε αναποφάσιστο.

Ως προς την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί σε ποσοστά από 39,4% έως 43% (μέση τιμή 41,2%), ο ΣΥΡΙΖΑ από 19,2% έως 22,0% (μέση τιμή 20,6%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10,4% έως 13,0% (μέση τιμή 11,7%), το ΚΚΕ από 6,4% έως 8,2% (μέση τιμή 7,3%), η Πλεύση Ελευθερίας από 4,2% έως 5,8% (μέση τιμή (5,0%), η Ελληνική Λύση από 3,5% έως 4,9% (μέση τιμής 4,2%), η ΝΙΚΗ από 3,3% έως 4,7% (μέση τιμή 4,0%), το ΜεΡΑ25 από 1,9% έως 3,1% (μέση τιμή 2,5%), ενώ οι ψηφοφόροι που θα επιλέξουν άλλο κόμμα κινούνται από 2,8% έως 4,2% (μέση τιμή 3,5%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider