Teneo: Οι παγίδες της δεύτερης εκλογικής μάχης για τη Νέα Δημοκρατία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Teneo: Οι παγίδες της δεύτερης εκλογικής μάχης για τη Νέα Δημοκρατία
Ολοταχώς προς μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση οδεύει η χώρα. Τι αναμένει ο Piccoli της Teneo και ποιοι θα είναι οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το μέγεθος της επικράτησης και της κοινοβουλευτικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας.

Ολοταχώς προς μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση οδεύει η χώρα, λίγες ημέρες μετά τη συντριπτική επικράτηση της κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δε κατάφερε να συγκεντρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εδρών για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Αυτό αναφέρει αρχικώς ο Wolfango Piccoli, Co - President & Director of Research, Political και Policy Risk Advisory της Teneo, επισημαίνοντας πως οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, δίνοντας στο πρώτο κόμμα ένα λεγόμενο εκλογικό «μπόνους» έως και 50 έδρες.

Όπως υπενθυμίζει η Teneo, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες αφότου την παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη στιγμή που σε τεχνική βάση, η εντολή για διερευνητικές επαφές διαρκεί τρεις ημέρες. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, «άνοιξε το δρόμο» για μια δεύτερη εκλογική «μάχη», που πιθανώς να φέρει την αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, όπως εκτιμά ο Piccoli.

Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν συγκεντρώσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εδρών, για να σχηματίσουν μια εναλλακτική κυβερνητική συμμαχία, τόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψαν επί τόπου την διερευνητική εντολή, επιταχύνοντας τη διαδικασία για τον ορισμό της επόμενης εκλογικής ημερομηνίας. Μια τελική (και μάταιη) προσπάθεια διαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνει στις 24 Μαΐου, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη και με τα πέντε κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή, ενώ το επόμενο βήμα θα συνεπάγεται το διορισμό μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής, έναν από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Piccoli, η ημερομηνία της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από αρκετά διαδικαστικά και νομικά ζητήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ήθελε μια άμεση διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου, εν αντιθέσει με την προηγούμενη αποδεκτή ημερομηνία στις 2 Ιουλίου, κάτι που ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει, εάν θα είναι δυνατό.

Οι παγίδες της δεύτερης αναμέτρησης για τη Νέα Δημοκρατία

Όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, δύο παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να έχουν αντίκτυπο στο εύρος και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αναμένεται να εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία. Στις πρώτες εκλογές, πέντε κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% ώστε να εισέλθουν στη Βουλή, ενώ άλλα τρία (το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερία και το κόμμα «Νίκη») δε κατάφεραν να φτάσουν στο ανωτέρω όριο, χάνοντάς το με μια μικρή διαφορά. Εάν λοιπόν, ένα ή περισσότερα από αυτά τα τρία κόμματα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, τη στιγμή που θα μπορούσε να καταλήξει με μικρότερο από το αναμενόμενο πλεονέκτημα όσον αφορά τις έδρες.

Ο δεύτερος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσει ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τον Piccoli, είναι το πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός μεταξύ των υποστηρικτών και της βάσης του κόμματος, μετά τη συντριπτική νίκη της περασμένης Κυριακής. Η εξασφάλιση μιας υψηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων που συγκεντρώνονται γύρω από τη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές, θα είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση μιας σταθερής πλειοψηφίας στη Βουλή, η οποία θα έδινε στον Μητσοτάκη μια μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο διακυβέρνησης τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο CNN: Με κυβέρνηση ΝΔ ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα - Νικήσαμε για δεύτερη φορά τον λαϊκισμό

HSBC: Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επιταχύνεται με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Μέρισμα 20% - 30% των κερδών το 2024 – Αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό με την υπερβάλλουσα ρευστότητα 6 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider