Teneo στο insider.gr: Η πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων της κάλπης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Teneo στο insider.gr: Η πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων της κάλπης
Ισχυρή και σταθερή βάση στο δρόμο για την ανάληψη μιας δεύτερης κυβερνητικής θητείας διαμορφώνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εμφατική επικράτηση στον πρώτο - όπως όλα δείχνουν - εκλογικό γύρο. Τι αναφέρει στο insider.gr o Wolfango Piccoli της Teneo.

Ισχυρή και σταθερή βάση στο δρόμο για την ανάληψη μιας δεύτερης κυβερνητικής θητείας φαίνεται να διαμορφώνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εμφατική επικράτηση στον πρώτο - όπως όλα δείχνουν - εκλογικό γύρο.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που στέλνει ο Wolfango Piccoli, Co - President & Director of Research, Political και Policy Risk Advisory της Teneo, μιλώντας στο insider.gr, μετά την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και τη συνολική μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής προς τα δεξιά, τονίζοντας πως θα χρειαστεί μια δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να εξασφαλίσει η ΝΔ, την απόλυτη πλειοψηφία. Με το υψηλό ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας παράλληλα, αρκετά πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιδιώξει μια άμεση εκλογική αναμέτρηση, απορρίπτοντας την επιλογή μιας συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που έχει εκδηλώσει άλλωστε και ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Piccoli, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που η ΝΔ δεν εξασφάλισε απλώς ένα διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά της, από τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2019.

Συνεπώς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Εάν αυτή η διαδικασία αποτύχει, ή δεν επιχειρηθεί καν, η Βουλή που εξελέγη στις τρέχουσες εκλογές θα ορκιστεί και εν συνέχεια θα διαλυθεί, «ανοίγοντας τον δρόμο» για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, με την ορκωμοσία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η δεύτερη εκλογική μάχη θα διεξαχθεί με ένα σύστημα αναλογικότητας και ενός «μπόνους» έως και 50 εδρών, που θα απονεμηθεί στο πρώτο κόμμα, με το όριο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υποχωρεί στο 36% - 37%, ποσοστό το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει με μεγάλη βεβαιότητα μετά και το σημερινό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Teneo.

Από την άλλη, ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Piccoli σχολιάζει στο insider.gr, πως «αφήνοντας κατά μέρος τη φτωχή προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή, απέτυχε να περιθωριοποιήσει τα κόμματα που δημιουργήθηκαν από πρώην αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ΜέΡΑ25 (του Γιάνη Βαρουφάκη) και την Πλεύση Ελευθερίας (της Ζωής Κωσταντοπούλου)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider