Επίσημα αποτελέσματα: Μεγάλη νίκη της ΝΔ, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων στην επικράτεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσημα αποτελέσματα: Μεγάλη νίκη της ΝΔ, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων στην επικράτεια
Η ΝΔ λαμβάνει 40,79% και 146 έδρες. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ 20,06%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,49%, το ΚΚΕ 7,21% και 4,45% η Ελληνική Λύση. Εκτός Βουλής ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25.

Τελευταία ενημέρωση 03:00

Ευρύτατο προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών στο 98,13% της Επικράτειας.

Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,06%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,49%, το ΚΚΕ 7,21%, η Ελληνική Λύση 4,45%.

Η συμμετοχή των πολιτών έφτασε το 60,86% (στις εκλογές του 2019 ήταν στο 57,78%).

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στο 97,39%, τα άκυρα στο 2,04% και τα λευκά στο 0,57%.

Πεντακομματική Βουλή

Με βάση τα αποτελέσματα του 95%, στη Βουλή μπαίνουν 5 κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση.

Εκτός Βουλής μένουν το ΜέΡΑ25 και η Πλεύση Ελευθερίας.

Λίγο κάτω από το όριο της αυτοδυναμίας η ΝΔ

Με βάση το 97% των ψήφων προσμετρημένο, τα κόμματα συγκεντρώνουν τον ακόλουθο αριθμό εδρών για τη Βουλή.

  • Νέα Δημοκρατία: 146
  • ΣΥΡΙΖΑ: 71
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 41
  • ΚΚΕ: 26
  • Ελληνική Λύση: 16

Μητσοτάκης για εκλογές: «Πολιτικός σεισμός» και ισχυρό μήνυμα για ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ

Για πολιτικό σεισμό μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που δίνει σαρωτική νίκη στη Νέα Δημοκρατία.

«Ευχαριστώ πολύ τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων που μας ανέδειξαν σε μεγάλο και αδιαμφησβήτητο νικητή. Έδειξαν ότι αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου της χώρας. Τα αποτελέσματα της κάλπης είναι καταλυτικά, η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι υπερήφανος, είμαι και συγκινημένος από ένα τόσο εντυπωσιακό ποσοστό. Χωρίς αμφιβολία ο πολιτικός σεισμός μας καλεί να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας» πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Εξαιρετικά αρνητικό» το αποτέλεσμα - Άμεσα οι αλλαγές για «την επόμενη εκλογική μάχη»

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να του δώσει συγχαρητήρια για τη σημερινή εκλογική νίκη της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα ήταν ολιγόλεπτο.

Στην πρώτη δήλωση του μετά από το κλείσιμο της κάλπης που κατέγραψε μεγάλη υποχώρηση του κόμματος του έναντι της ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητικό» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθούν άμεσα για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα». Ακόμα, είπε πως χρειάζεται το κόμμα του να «κάνει όλες τις αλλαγές που χρειάζονται για την επόμενη εκλογική μάχη».

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ γίνεται ξανά ο πραγματικός και γνήσιος αντίπαλος της ΝΔ

Με επευφημίες και πανηγυρισμούς από δεκάδες συγκεντρωμένους φίλους και νεολαίους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε ότι σήμερα πιάνει το νήμα της ιστορίας ξανά και κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν τό κόμμα ώστε να ανέβει ακόμη ψηλότερα και να μη διαψευστεί η απαίτηση για ισχυρή αντιπολίτευση.

«Ανατέλλει ξανά ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μεγάλη νίκη όλων σας εναντίον εκείνων που το θέλανε μικρό. Να γίνουμε ξανά ο παραγματικός και γνήσιος αντιπαλος της ΝΔ», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Τόνισε ότι επανέρχεται ως πρωταγωνιστής και πρόσθεσε πως ο λόγος που η ΝΔ δεν πλήρωσε την κακή πολιτική της είναι ότι είχε απέναντί της τον χρυσό χορηγό της, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι «σήμερα έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Έχουμε χρέος να γυρίσει η πατρίδα σελίδα».

Κουτσούμπας: Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες που έκαναν αυτό το βήμα σήμερα και ψήφισαν το ΚΚΕ

«Θα ήθελα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους χιλιάδες νέους και νέες που έκαναν αυτό το βήμα σήμερα, ψήφισαν το ΚΚΕ, δίνοντάς του σημαντική άνοδο. Θέλουμε να συγχαρούμε τα μέλη μας, τους φίλους, τα στελέχη του ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους συμβάλλοντας σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός της πείρας των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων που πήραν μέρος όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες, σε σημαντικές δράσεις μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύθηκαν μαζί μας σε αυτή την εκλογική μάχη είτε ως υποψήφιοι, είτε με την προσωπική τους πολύπλευρη συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και προσέθεσε: «Οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών που συσπειρώθηκαν γύρω από το κόμμα μας μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στο δρόμο μιας μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης της μαζικής ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της Κοινωνικής Συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό».

Βελόπουλος: Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι

«Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι», τόνισε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βελόπουλου έχει ως εξής:

«Το σύστημα σήμερα και μέχρι χθες είχε δώσει τα ρέστα του ώστε η Ελληνική Λύση να είναι εκτός Βουλής. Από 10 βουλευτές πήγαμε στους 16. Ευχαριστούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πού τίμησαν την Ελληνική Λύση, που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Λύση. Περάσαμε από φωτιά, περάσαμε από τυφώνα. Μείναμε όρθιοι και συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να τιμούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Είμαστε το μοναδικό ελληνικό πατριωτικό κόμμα. Το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Βαρουφάκης για εκλογές: Η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος

«Η δική μας ήττα απόψε θα μπει στο μικροσκόπιο της αυστηρής αυτοκριτικής μας» δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών που φαίνεται πως αφήνει το κόμμα του εκτός της επόμενης Βουλής.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «απόψε η ερντογανοποίηση, ο εξορμπανισμός της χώρας ολοκληρώθηκε».

Ακόμα, σημείωσε ότι «η Η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενταφίασε την απλή αναλογική μη αποδεχόμενη την πρότασή μας εδώ και δύο χρόνια για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg για εκλογές: Προβάδισμα Μητσοτάκη, με πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση 

gazzetta
gazzetta reader insider insider