Εκλογές στην Τουρκία: «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» ο Ερντογάν - Μεγάλος νικητής ο εθνικισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Τουρκία: «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» ο Ερντογάν - Μεγάλος νικητής ο εθνικισμός
Οι ψήφοι των εθνικιστών του Σινάν Ογάν θα είναι καθοριστικές για τον δεύτερο γύρο. Αναλυτές δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν - 20 χρόνια στην εξουσία, παραμένει ισχυρός και πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέζησε του πρώτου εκλογικού τεστ και διαθέτει ισχυρό προβάδισμα νίκης στις δεύτερες κάλπες καθώς συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε 44,88%. Ο δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%.

Ρόλο ρυθμιστή αποκτά στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ο τρίτος υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας που λαμβάνει ποσοστό άνω του 5,17%, Σινάν Ογάν, που ξεκίνησε ήδη τα... παζάρια και σε συνέντευξή του στoν Des Spiegel δήλωσε πως θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου στον β' γύρο των εκλογών αν «σπάσει τους δεσμούς του με το HDP», κόμμα που υποστηρίζεται από τους Κούρδους και την Αριστερά.

Πάντως, κόντρα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, εκτός Τουρκίας και εν πολλοίς αποτυπωνόταν και στις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν κατάφερε επί της ουσίας να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές. Ο «Σουλτάνος» έκανε ουσιαστικά επίδειξη δύναμης τόσο με το ποσοστό, οριακά κάτω από το 50%, που συγκέντρωσε στη διαδικασία της 14ης Μαΐου όσο και με τον αριθμό των βουλευτών που όπως όλα δείχνουν θα εκλέξει στην επόμενη Βουλή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατάφερε να πρωτεύσει στα παράλια της Τουρκίας -στην περιφέρεια της Σμύρνης είχε διπλάσιο ποσοστό- αλλά και στις μεγάλες περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης (με ποσοστό κάτω από 2%) αλλά και της Άγκυρας (οριακά πάνω από 1%). Ωστόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν ήταν ο ξεκάθαρος νικητής. Ακόμη και σε περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από τον δολοφονικό σεισμό η διαφορά του Ερντογάν ήταν τεράστια. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Καχραμανμαράς εκεί που ο Ερντογάν συγκεντρώνει 71,88% ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 22,2% με τον Ογάν να φτάνει στο 5,5%.

Ερντογάν: Κερδίζει και το Κοινοβούλιο

Παράλληλα, ο Ερντογάν διατηρεί την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και αν ο Κιλιτσντάρογλου κάνει την ανατροπή στον δεύτερο γύρο, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Το ΑΚΡ συγκεντρώνει ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 35% που είναι μεν μειωμένο σε σχέση με εκείνο που είχε χάνοντας παράλληλα περί τις 29 έδρες, ωστόσο μέσψω των συμμαχιών ο Ενρτογάν αναμένεται να έχει και πάλι πάνω από 300 έδρες.

Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Ερντογάν είναι ο πολιτικός που μπορεί να ενεργοποιήσει τα ισλαμιστικά και τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά των Τούρκων ψηφοφόρων. Έφερε μπροστά εικόνες, την Αγία Σοφία ως τζαμί, το Αναντολού, το νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς παρότι δεν πετάει. Παράλληλα, έκανε την «ομιλία του μπαλκονιού» και τραγούδησε: «Σε όσους ακούν και δεν ακούν. Σε όσους ρωτούν και σε όσους δεν ρωτούν. Εμείς τον αγαπάμε πολύ, τον αγαπάμε, τον αγαπάμε. Σε όσους ακούν και δεν ακούν. Σε όσους ρωτούν και σε όσους δεν ρωτούν. Εμείς τον αγαπάμε πολύ, τον αγαπάμε, τον αγαπάμε. Εμείς σας αγαπάμε πάρα πολύ».

Ο Ερντογάν είναι κερδισμένος και σε επίπεδο εντυπώσεων διότι, παρά τις αναφορές σε χειραγώγηση των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων, αλλά και σε εκτεταμένη νοθεία την ημέρα των εκλογών, τελικά τη νίκη του επιβεβαίωσαν τόσο το ελεγχόμενο από τον ίδιο κρατικό πρακτορείο Anadolou όσο και το προσκείμενο στην αντιπολίτευση ANKA. Και τα δυο έδειξαν καθαρή επικράτηση Ερντογάν με 49% – 45%.

Στο αντίποδα υπήρξε μια «φιλελεύθερη» ατζέντα των έξι της Συμμαχίας, η θέση τους να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Από την πλευρά του ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται στο μπαλκόνι: «Θα νικήσουμε και θα φέρουμε δημοκρατία» είπε ο ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης

«Ο Ερντογάν παρά τις συκοφαντίες και τις προσβολές του δεν κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμεί. Κανένας να μην επιχειρήσει κάποιο τετελεσμένο. Οι εκλογές δεν κερδίζονται στο μπαλκόνι. Ο κόσμος να ξέρει πως θα νικήσουμε οπωσδήποε και στη χωρα αυτή θα φέρουμε την δημοκρατία. Σας ευχαριστώ».

Μεγάλος νικητής ο εθνικισμός

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 88,92% στις κάλπες που στήθηκαν εντός της Τουρκίας, ενώ η συμμετοχή για τους Τούρκους που ψήφισαν στο εξωτερικό ανήλθε στο 52,69%. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, μην έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Η συμμετοχή στη διαδικασία έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%.

Ξεχωρίζει, ωστόσο, και η άνοδος των εθνικιστών, καθώς το άθροισμα των ψήφων της Μεραλ Ακσενέρ, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του Σινάν Ογάν, ξεπερνούν πλέον το 25%. Δηλαδή, 1 στους 4 ψηφοφόρους στην Τουρκία ψηφίζει ένα εθνικιστικό κόμμα. Τις 15 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση.

Πτώση καταγράφει η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών σήμερα ενώ τα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κατέγραψαν άλμα καθώς η χώρα οδεύει στο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών.

Η λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 19,70 έναντι του δολαρίου τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν απώλειες άνω των 5 σεντς και τα CDS κατέγραψαν άλμα. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντολή για αναστολή των συναλλαγών αφού ο γενικός δείκτης κατέγραψε βουτιά άνω του 6% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο της Τουρκίας, στο φόντο των εκλογών - Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει «κάστρα»

Κομισιόν για Ελλάδα: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μείωσης χρέους, πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2024 - Πιο καλές επιδόσεις σε ΑΕΠ & πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider