Για αστάθεια στην τουρκική λίρα προετοιμάζονται οι αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για αστάθεια στην τουρκική λίρα προετοιμάζονται οι αγορές
Για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην τουρκική λίρα ετοιμάζονται οι traders, καθώς όλα δείχνουν πως η Τουρκία οδηγείται σε β' γύρο εκλογών σε δύο εβδομάδες, αναφέρει το Bloomberg.

Για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην τουρκική λίρα ετοιμάζονται οι traders, καθώς όλα δείχνουν πως η Τουρκία οδηγείται σε β' γύρο εκλογών σε δύο εβδομάδες, αναφέρει το Bloomberg.

Αυτή την ώρα η λίρα χάνει 0,43% έναντι του δολαρίου, στις 19,6159 λίρες ανά δολάριο. Η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη εάν νωρίτερα δεν είχαν παρέμβει οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας για να διατηρήσουν την ισοτιμία κοντά στις 19,65 λίρες ανά δολάριο. Η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ισοτιμία.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο β' γύρο στις 28 Μαΐου καθώς και οι δύο υποψήφιοι απέτυχαν να συγκεντρώσουν την Κυριακή το 50% των ψήφων που απαιτείται. Ενώ υπάρχει ακόμη πιθανότητα ο Ερντογάν να κηρύξει τη νίκη από τον α' γύρο, ο β' γύρος είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει δεχτεί πιέσεις από όταν ο Ερντογάν άρχισε να εφαρμόζει μια σειρά από ανορθόδοξες πολιτικές το 2018, όπως η μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κάλπαζε, ο έλεγχος των ισοτιμιών αλλά και οι κρατικές παρεμβάσεις.

Οι «αθόρυβες» παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανήλθαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», σχολιάζει ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής αγοράς συναλλάγματος της In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί στις περίπου 24-25 λίρες ανά δολάριο. Η Goldman Sachs ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμηση», της οποίας ο χρόνος είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές και τις μεταβιβάσεις

Ελληνικό – Lamda: Πώς θα είναι το «πράσινο» Commercial Hub – Οι εμπορικοί/γραφειακοί χώροι

gazzetta
gazzetta reader insider insider