Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – Σε τροχιά εκλογών επισήμως η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – Σε τροχιά εκλογών επισήμως η Ελλάδα
H προεκλογική περίοδος προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου ξεκινά πια, επίσημα. H ημερομηνία σύγκλησης της Βουλής με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι η 1η Ιουνίου.

Eκδόθηκε και θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο επισημοποιείται η «διάλυση» της Βουλής και ξεκινάει και ξεκινά η προεκλογική περίοδος προς τον δρόμο για τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Στο προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ημερομηνία συγκρότησης της νέας Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εκλογές οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί στις 11:00 της Πέμπτης, 1 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ την επομένη, Παρασκευή 2 Ιουνίου, η νέα Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος. Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκόλλησε στην ανατολική είσοδο του Μεγάρου, ο φρούραρχος της Βουλής, ταξίαρχος Φώτης Ντουίτσης.

Βήμα - βήμα η διαδικασία: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Κατά το διάστημα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα μέλη της κυβέρνησης παραμένουν στα υπουργεία τους, με την εξαίρεση του Μ. Βορίδη και του Ι. Οικονόμου. Στη θέση του κ. Βορίδη, καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει η καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (πρώην Συνήγορος του Πολίτη), Καλλιόπη Σπανού, ενώ, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος.

Η κα Σπανού είναι εκείνη που θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του θα επισκεφθεί σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει ως Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που θέσπισε ο εκλογικός νόμος 4406/2016 (διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Οι επόμενες εκλογές ωστόσο, θα διεξαχθούν με βάση το νόμο 4654/2020 (διακυβέρνηση ΝΔ), που ενισχύει το πρώτο κόμμα με έως και 50 έδρες. Σημειώνεται ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 54) το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ως «την παραγωγικότερη Κοινοβουλευτική Περίοδο της τελευταίας τεσσαρακονταετίας», παρουσίασε την ΙΗ' Περίοδο Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Όπως υπογράμμισε: Από τον Ιούλιο του 2019 έως την τελευταία συνεδρίαση, η Βουλή ψήφισε 423 νόμους (270 νομοσχέδια και 153 συμβάσεις), εμφανίζοντας αύξηση 50% από την προηγούμενη τετραετία. Ψηφίστηκαν μόλις 3 επείγοντα και 7 κατεπείγοντα σχέδια νόμου, έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοθετημάτων την προηγούμενη περίοδο. Οι τροπολογίες, νομοθετική δράση στην οποία ασκείται κριτική, μειώθηκαν κατά 50%, καθώς ψηφίστηκαν 717 από 1.422 την προηγούμενη τετραετία. Συγκροτήθηκαν 2 Προανακριτικές και 2 Εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην αμέσως προηγούμενη τετραετία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε 98 φορές (90 την προηγουμένη περίοδο), πραγματοποιήθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 συνεδριάσεων προηγουμένως, μια αύξηση 31%.

Στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι των 1.687 της προηγούμενης περιόδου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τασούλας από όσες ερωτήσεις προγραμματίστηκαν, συζητήθηκε το 76%, ενώ το 24% δεν συζητήθηκε, ύστερα από συνεννόηση, λόγω κωλύματος είτε του Υπουργού είτε του ερωτώντος βουλευτή. «Είχαμε δύο αδικαιολόγητες απουσίες στις 3.374, δηλαδή μηδενικό ποσοστό, 0,06%, ενώ η προηγούμενη τετραετία είχε 30% αδικαιολόγητα κωλύματα Υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, σημειώνοντας: «Έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι προτείνουσα Βουλή, συνεπώς θα πάμε σε μια νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019.»

Τέλος, αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός του κάθε είδους μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις, επερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, αναφορές, αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων κά) που πλησίασαν τις 48 χιλιάδες (47.622), κατά την τετραετία 2019-2023.

Παρότι μάλιστα, το νομοθετικό έργο της Βουλής ολοκληρώθηκε την περασμένη (Μεγάλη) Τρίτη, 11/04/2023, με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, και παρότι, την προηγούμενη ημέρα (Μ. Δευτέρα, 10/04/2023) είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές όλων των κομμάτων συνέχισαν να καταθέτουν ερωτήσεις προς τους υπουργούς μέχρι και χθες, 21 Απριλίου. Μεταξύ των τελευταίων ερωτήσεων, ήταν

  • η ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φ. Πιπιλή για την «Απαλλαγή των προστατευμένων Παραγωγικών Εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος από την υποχρέωση εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)»,
  • η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο, με θέμα «Η κυβέρνηση της ΝΔ ταλαιπωρεί εδώ και 4 χρόνια πολίτες και περιβάλλον με το μπάχαλο που δημιούργησε στους δασικούς χάρτες»,
  • η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ι. Αχμέτ, Β. Μουλκιώτη και Κ. Σκανδαλίδη με θέμα «Έκθετη η Κυβέρνηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω αδυναμίας επικοινωνίας πληροφοριακών συστημάτων δημοσίων υπηρεσιών»,
  • η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, με θέμα «Σοβαρά τα προβλήματα της κάλυψης των κωφών στη χώρα μας με διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ)»,
  • η ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης Σ.Χ. Ασημακοπούλου «σχετικά με το Μητρώο Δημόσιων Ιστοτόπων και Εφαρμογών και το Μητρώο Δικτυακών Τόπων και Εφαρμογών για φορητές συσκευές της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης» και
  • η ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη με θέμα «Οι σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες και καθηγήτριες Πανεπιστημιακής Σχολής, παραμένουν αδιερεύνητες».

«Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την 4ετία και έτσι οι πολίτες να μπορέσουν να αξιολογήσουν το έργο μας»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραδίδοντάς της τον φάκελο με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών 2023. Αυτό που μένει τώρα είναι να θυροκολληθεί και στη Βουλή από τον φρούραρχο, επισημοποιώντας έτσι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Κυρία πρόεδρε έχω τη χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου, δηλαδή σε 4 εβδομάδες από σήμερα. Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την 4ετία και έτσι οι πολίτες να μπορέσουν να αξιολογήσουν το έργο μας και να αποφασίσουν για το μέλλον. Εύχομαι να έχουμε μία γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων για να κρίνουν οι πολίτες ποιος θα πρέπει να τους κυβερνήσει. Μακριά από τοξικότητες που δεν ταιριάζουν στην κοινωνία. Τέλος να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Η συμμετοχή των νέων στις εκλογές είναι ένα στοίχημα και είναι σημαντικό να συμμετέχουν για να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους»

Εθνικός στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - Επιβάλλεται πολιτική σταθερότητα

Στο μήνυμα του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.

«Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ώστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της» υπογράμμισε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη ενώ παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της.

«Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις. Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο. Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο» συμπλήρωσε.

Δείτε το διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποχώρησαν 2 βουλευτές από την Ελληνική Λύση

Χατζηδάκης: Η ΝΔ έχει πρόγραμμα για το ασφαλιστικό για την επόμενη τετραετία

Οικονόμου: Αυτοδυναμία ΝΔ - Δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider