Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών
«Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την 4ετία και έτσι οι πολίτες να μπορέσουν να αξιολογήσουν το έργο μας και να αποφασίσουν για το μέλλον». Διακομματική επιτροπή για τους εκλογικούς κανόνες - Ο δρόμος ως τις δεύτερες κάλπες.

Σήμερα η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Κυρία πρόεδρε έχω τη χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου, δηλαδή σε 4 εβδομάδες από σήμερα. Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την 4ετία και έτσι οι πολίτες να μπορέσουν να αξιολογήσουν το έργο μας και να αποφασίσουν για το μέλλον. Εύχομαι να έχουμε μία γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων για να κρίνουν οι πολίτες ποιος θα πρέπει να τους κυβερνήσει. Μακριά από τοξικότητες που δεν ταιριάζουν στην κοινωνία. Τέλος να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Η συμμετοχή των νέων στις εκλογές είναι ένα στοίχημα και είναι σημαντικό να συμμετέχουν για να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε τον φάκελο με τις υπογραφές του υπουργικού συμβουλίου και ευχήθηκε «να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Λίγο μετά τη αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχωρά στην προκήρυξη των εκλογών. Δεδομένου ότι η τετραετία δεν έχει εξαντληθεί πλήρως, ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει τον εθνικό λόγο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, βάσει του οποίου θα στηθούν οι κάλπες στις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές εξελίξεις και στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει γι’ αυτό το σκοπό νωπή λαϊκή εντολή και συνθήκες σταθερότητας στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στο μήνυμα του, μεταξύ άλλων, να τονίσει ότι οι εκλογές διεξάγονται στη δύση της κυβερνητικής θητείας, 2 περίπου μήνες πριν από την επίσημη λήξη της, και ότι παρέμεινε πιστός στη δέσμευση του να εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο και η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

Και αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο αργότερα μέσα στην ημέρα. Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος.

Διακομματική επιτροπή για τους εκλογικούς κανόνες

Στα επόμενα βήματα, μετά την επίσημη διάλυση της Βουλής, η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ορίσει τους κανόνες του εκλογικού «παιχνιδιού». Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο, ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, καθώς και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Ο δρόμος ως τις δεύτερες εκλογές

Δεδομένου ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής, στις 21 Μαΐου, θεωρείται απίθανο να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως το αργότερο την Τρίτη 30 Μαΐου. Η επόμενη κίνηση είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ορίσει Πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της, η νέα Βουλή θα συνεδριάσει, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 2α Ιουλίου. Εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών. Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει ξεκινήσει το έργο της. Το κακό σενάριο… η προσφυγή σε τρίτες κάλπες το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Αυτοδυναμία ΝΔ - Δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης

Χατζηδάκης: Η ΝΔ έχει πρόγραμμα για το ασφαλιστικό για την επόμενη τετραετία

Τσίπρας στη DW: Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider