Γαλλία: Επικυρώθηκε η μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό - Οργή στα συνδικάτα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Επικυρώθηκε η μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό - Οργή στα συνδικάτα
«Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Tο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα τα βασικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά της οποίας συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εδώ και μήνες, για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε νωρίτερα τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε η προεδρία. «Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν σήμερα από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε «μεγάλη κινητοποίηση».

Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, που αυξάνει την ηλικία της συνταξιοδότησης στη χώρα, εγκρίθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Απριλίου, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων. Η μεταρρύθμιση προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες, αφού η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 για να περάσει τις αλλαγές χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές τον περασμένο μήνα.

Η ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας είναι τα 62 έτη - χαμηλότερη σε σχέση με αρκετούς από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 66, στη Γερμανία και την Ιταλία 67 και στην Ισπανία 65. Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές ως «αναγκαιότητα» για τη διάσωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο, όπως λέει, δεν είναι βιώσιμο στη σημερινή του μορφή.

Τα συνδικάτα ζήτησαν από τον Μακρόν να αποσύρει ή να σταματήσει το νομοσχέδιο προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση έχει πει πως είναι πρόθυμη να μιλήσει με τα συνδικάτα, αλλά για άλλα θέματα, και έχει πει ότι θα παραμείνει σταθερή στο θέμα των συντάξεων.

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και κατεβαίνουν σε απεργίες από τα μέσα Ιανουαρίου εκφράζοντας την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μια μεγάλη πλειονότητα ψηφοφόρων εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εύα Καϊλή: Πώς θα είναι η ζωή της με το βραχιολάκι - Τα επόμενα βήματα μετά την αποφυλάκιση

Οι 2 «πονοκέφαλοι» για την παγκόσμια οικονομία - Η εκτίμηση του ΔΝΤ

Υποχώρηση έως και 20% στη Wall Street προβλέπει η Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider