ΥΠΕΞ Κύπρου: Κοινό μας όραμα με Ελλάδα - Ισραήλ, η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Κύπρου: Κοινό μας όραμα με Ελλάδα - Ισραήλ, η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια
Κοινό μας όραμα είναι η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος. 

Κοινό μας όραμα είναι η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος.

Στην τοποθέτησή του μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο κος Κόμπος δήλωσε αρχικά ότι μαζί με τους κ.κ. Δένδια και Κοέν είχαν την ευκαιρία να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, η κυβερνοασφάλεια, καθώς και ζητήματα επιχειρήσεων, αλλά και διασποράς.

«Συμφωνήσαμε, επίσης, στα επόμενα βήματα της προετοιμασίας για την 9η Τριμερή Συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, την οποία θα φιλοξενήσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Κόμπος για να επισημάνει: «Αυτά τα επιτυχημένα παραδείγματα περιφερειακής πολυμέρειας συνδέονται φυσικά με τη δική μας τριμερή πλατφόρμα και τον χρήσιμο μηχανισμό 3 + 1 με τις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας, λέγοντας ότι ο EuroAsia Interconnector και ο αγωγός East Med παραμένουν δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές στην ενεργειακή ατζέντα. «Είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίησή τους θα έχει προστιθέμενη πρακτική και γεωστρατηγική αξία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κος Κόμπος πρόσθεσε πως συζητήθηκαν, επίσης, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, τις οποίες η Κύπρος, σημείωσε, καταγγέλλει με τον πιο αυστηρό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ της ΚΔ τόνισε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το συμφωνηθέν πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα. «Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να άρουμε αυτό το απαράδεκτο αδιέξοδο».

Ευχήθηκε τέλος, η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει την αρχή πολλών αντίστοιχων ακόμη υπό ένα άκρως χρήσιμο πλαίσιο συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider