Δραγασάκης: Μετά τις διαδοχικές κρίσεις οι αξίες της Αριστεράς αποκτούν μια νέα επικαιρότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραγασάκης: Μετά τις διαδοχικές κρίσεις οι αξίες της Αριστεράς αποκτούν μια νέα επικαιρότητα
«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου -με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο- αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου», υπογραμμίζει σε σημερινή δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Δραγασάκης

Στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) με τίτλο: «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές» συμμετείχε ο Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο για τρεις λόγους: α) είναι ενεργοβόρο, β) δεν παράγει ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα δημιουργεί ανισότητες, γ) χαρακτηρίζεται από χρόνια αποβιομηχάνιση, μικρή παραγωγική βάση, μεγάλη εξάρτηση από τουρισμό και κατασκευές, τεράστιο επενδυτικό κενό. Είναι ένα μοντέλο φθηνής ανάπτυξης το οποίο δημιουργεί ενδογενώς ελλείμματα και οδηγείται στη χρεοκοπία.

Είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Με τη συμφωνία για το χρέος του 2018 έχει δημιουργηθεί ένας «διάδρομος ασφαλείας» μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Αν, λοιπόν, την τετραετία 2024-2027 γίνουν αυτά που προτάθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γυρίσουμε σελίδα. Αν δεν γίνουν, όμως, θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή η χώρα, ξανά, θα πάει στα βράχια.

Μετά την ένταξη στο ευρώ το ρόλο της νομισματικής υποτίμησης τον παίζει η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η υποτίμηση των μισθών. Άρα ή θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης ειδάλλως η χώρα θα παραμείνει ουραγός στα πλαίσια της Ευρώπης και θα έχουμε κύκλους λιτότητας να επαναλαμβάνονται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει πάρει μαθήματα από το παρελθόν αλλά αναπαράγει το μοντέλο που μας χρεοκόπησε, σε ακόμη πιο ακραίες μορφές.

Ζούμε μια μεγάλη αλλαγή στο αξιακό πεδίο με τις έννοιες της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης να έρχονται στο προσκήνιο. Στο πλαίσιο αυτό οι αξίες της Αριστεράς αποκτούν μια νέα επικαιρότητα.

Στη χώρα μας χρειαζόμαστε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τέσσερα επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο θα έβαζα τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν ιστορικές εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα τα προβλήματα οργάνωσης του χώρου και προστασίας του περιβάλλοντος, η φορολογική μεταρρύθμιση, η λειτουργία της δικαιοσύνης κ. α

Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται οι αλλαγές που θα μας οδηγήσουν στο αναπτυξιακό κράτος. Το κράτος έχει «αποσυρθεί» από το καθήκον του να προωθεί την ανάπτυξη. Έχει απογυμνωθεί από αναπτυξιακά εργαλεία. Όμως για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο χρειαζόμαστε αναπτυξιακό κράτος.

Στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, όπως είναι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που πρέπει να έχουν και ως στόχο την αποφυγή δημιουργίας νέων ανισοτήτων.

Τέταρτη ομάδα αλλαγών αφορά την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και τη διασυνδεσιμότητα της με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ένα ρόλο γέφυρας μεταξύ λαών πολιτισμών και όχι το ρόλο του φυλακίου του α΄ ή του β΄ στρατοπέδου. Επίσης δεν μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη της Ελλάδας ερήμην της ανάπτυξης των Βαλκανίων.

Η μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο θα είναι μια μακρά διαδικασία αλλά είναι σημαντικό να μπουν γρήγορα οι βάσεις ώστε η οικονομία να ξεκινήσει να κινείται στις νέες ράγες. Επίσης χρειάζονται ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες καθώς από το σημερινό προβληματικό μοντέλο κάποιοι ισχυροί κερδίζουν, οι οποίοι και θα αντιδράσουν στις προωθούμενες αλλαγές.

Δραγασάκης: Ουδεμία φορολογία «προανήγγειλα» όπως ψευδώς γράφεται

«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου -με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο- αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου», υπογραμμίζει σε σημερινή δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Δραγασάκης και προσθέτει: «Η τακτική της συνίσταται στο εξής: από τη μία θα καταγγέλλει το ”φάντασμα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ”φορομπηχτική πολιτική” και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί».

«Στη χθεσινή ομιλία μου ουδεμία φορολογία ”προανήγγειλα” όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, ούτε αναφέρθηκα στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει με σαφήνεια στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2022. Αντιθέτως επανέλαβα την κριτική, που έχω και άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», τονίζει και καλεί την κυβέρνηση: «να απαντήσει αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει» και «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος και πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος

Τσίπρας: Προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι αυτοδυναμίες αλαζονικών κυβερνήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider