Πικραμμένος: Η ΑΔΑΕ δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πικραμμένος: Η ΑΔΑΕ δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες
«Η συσταθείσα με το νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο» είπε ντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σκληρές απαντήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΔΑΕ και τις προσπάθειες επιλεκτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής, καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Πικραμμένος υπενθύμισε ότι ήδη από το 2009 υπάρχει γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις έως το 2011- που ξεκαθαρίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

«Το πλαίσιο της λειτουργίας, της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων της (Δικαιοσύνης) ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στη δικαστική λειτουργία αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας» ανέφερε ο πρώην ανώτατος δικαστικός, διαβάζοντας τη γνωμοδότηση του 2009.

«Η συσταθείσα με το νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η Δικαιοσύνη δια των οργάνων άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως» συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, διερωτώμενος για ποιο αντιδρούν τώρα οι συνταγματολόγοι ενώ τότε δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διαφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν.

«Πρέπει να προασπίσουμε το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και να μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν βγάζει αποφάσεις που μας αρέσουν ή που δε μας αρέσουν. Διότι αυτό το πράγμα γίνεται» τόνισε ο άλλοτε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της. Και να μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και λοιπά και λοιπά» προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τ. Γαϊτάνης: «Πώς γίνεται πράγματα που δεν ξέρει ο πρωθυπουργός να τα γνωρίζει ο κ. Τσίπρας;»

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες, κράτος δικαίου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider