Επίσημο: Η Γερμανία στέλνει 14 Leopard στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσημο: Η Γερμανία στέλνει 14 Leopard στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα αποστείλει 14 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα.

(UPD 17:36) Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα αποστείλει 14 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τα 14 Leopard προέρχονται από τα αποθέματα του ομοσπονδιακού στρατού (Bundeswehr).

Παράλληλα, σύντομα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη Γερμανία για τον χειρισμό των αρμάτων, ενώ η Γερμανία θα παρέχει στην Ουκρανία πυρομαχικά για τα Leopard, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σολτς.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Γερμανία θα επιτρέψει και σε άλλες χώρες συμμάχους της να αποστείλουν έως 2 ακόμα ίλες Leopard 2, με στόχο το σύνολο των αρμάτων προς την Ουκρανία να φτάσει τα 88 Leopard.

Ο εκπρόσωπος του Σολτς ανέφερε πως η Γερμανία «δρα σε στενή συνεργασία» με τους συμμάχους της. Ακόμα, το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Καναδά, την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Η απόφαση έρχεται να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα θέση του Σολτς, που είχε πει κάθε κίνηση για την παροχή Leopard 2 στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της Γερμανίας, μετέδωσε το Reuters.

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, απορρίπτοντας πάντως το ενδεχόμενο να αποστείλει η Γερμανία μαχητικά αεροσκάφη ή στρατεύματα.

«Ο συντονισμός με τους διεθνείς συμμάχους ήταν σημαντικός. Αρχή μας είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός», τόνισε ο κ. Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag και, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση και υπερβολική διστακτικότητα, δήλωσε: «Αν ακολουθούσαμε τις συμβουλές σας, αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας» δήλωσε.

Ο κ. Σολτς εξήγησε στην Bundestag ότι προκειμένου να χειριστούν τα Leopard 2, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν στη Γερμανία. Η σχετική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει ήδη τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία» σημείωσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς η χώρα του είχε κάνει πολύ λίγα για να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία ενεργεί σύμφωνα με την αρχή του να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, το πρώτο Leopard από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε τρεις μήνες στην Ουκρανία.

«Με αυτά τα άρματα, θα πεθάνουν άνθρωποι, η απόφαση ωστόσο είναι σωστή και απαραίτητη» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπερτ και εξήγησε ότι η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard δεν αποφασίστηκε εύκολα. «Έπρεπε να σταθμίσουμε την απόφαση, η οποία ήταν μεγάλης εμβέλειας» δήλωσε.

Αποστολή επιπλέον οπλισμού από τις ΗΠΑ

Την Τρίτη κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η παράδοση αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία. Το Βερολίνο είχε κατ' επανάληψη τονίσει ότι θα συντονίσει τις σχετικές αποφάσεις του με αυτές της Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δηλώσει ευθέως ότι «θα μας διευκόλυνε πολύ εάν οι ΗΠΑ ελάμβαναν αντίστοιχη απόφαση». «'Άρματα μάχης μόνο μαζί», φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την BILD.

Η επικεφαλής της Επιτροπής 'Αμυνας της Bundestag Μαρί-'Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), χαιρέτισε νωρίτερα απόψε την απόφαση της κυβέρνησης. «Ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ανακουφιστικά νέα για τον ουκρανικό λαό». Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μιας αθώας χώρας, πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και τόνισε ότι «με την πολύ μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να προσφέρει από κοινού με τους εταίρους της, σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο επιστροφής στην ελευθερία και στην ειρήνη - δεν θα εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».

Ζελένσκι: «Ευχαριστούμε»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Όλαφ Σολτς, ότι είναι «ειλικρινά ευγνώμων» για το πράσινο φως που άναψε το Βερολίνο προκειμένου να αποσταλούν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο.

«Ευχαριστούμε ειλικρινά τον καγκελάριο και όλους τους φίλους μας στη Γερμανία» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter, δευκρινίζοντας πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σολτς.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες που έχουν άρματα μάχης Leopard 2 σε λειτουργία να «παράσχουν όσα περισσότερα είναι δυνατό», προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Άρα ο συνασπισμός των αρμάτων μάχης έχει σχηματιστεί. Όλοι όσοι αμφέβαλλαν ότι αυτό θα μπορούσε ποτέ να συμβεί βλέπουν τώρα: για την Ουκρανία και τους εταίρους τίποτε δεν είναι αδύνατο» έγραψε στο Twitter.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους νέους εταίρους που έχουν εν λειτουργία άρματα μάχης Leopard 2 να συμμετάσχουν στον συνασπισμό και να παράσχουν όσα περισσότερα από αυτά είναι δυνατό» συμπλήρωσε.

Ρωσία: «Εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση» για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία

Για «ανεπανόρθωτη ζημιά» κάνει λόγο η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία, αντιδρώντας στην απόφαση της Γερμανίας να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία τονίζει πως οι παραδόσεις των εν λόγω αρμάτων μάχης θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε «διαρκή κλιμάκωση».

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να συρθεί σε αυτή» επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ.

«Καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ήδη αξιοθρήνητη κατάσταση των ρωσογερμανικών σχέσεων και δημιουργεί αμφιβολίες για την πιθανότητα να εξομαλυνθούν στο προβλεπτό μέλλον» ανέφερε.

«Η επιλογή του Βερολίνου σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη της έναντι του λαού μας για τα τρομερά, διαχρονικά εγκλήματα του Ναζισμού στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και παραπέμπει στη λήθη τον δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Ρώσους και τους Γερμανούς» δήλωσε ο Νετσάγεφ.

Προηγουμένως, ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ μίλησε για «κατάφωρη πρόκληση», εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε παράδοση τανκς στην Ουκρανία, μετά τις σχετικές πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα.

ΝΑΤΟ: Τα γερμανικά άρματα μάχης μπορούν να βοηθήσουν το Κίεβο να «νικήσει»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας, σημειώνοντας πως θα βοηθήσουν το Κίεβο να νικήσει.

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε από τη Ρωσία, μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να νικήσει και να τον κερδίσει ως ανεξάρτητο κράτος» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ικανοποίηση Βρετανίας, Γαλλίας και Πολωνίας

Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρσοβία εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σωστή απόφαση» της Γερμανίας να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαρέα άρματα μάχης, τα οποία «θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας» απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ο συντρητικός βρετανός ηγέτης αντέδρασε μέσω του Twitter «στη σωστή απόφαση που ελήφθη από τους συμμάχους και φίλους μας στο ΝΑΤΟ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία» και πρόσθεσε: «Δίπλα στα Challenger 2 (σ.σ.: τα άρματα μάχης που υποσχέθηκε πρόσφατα το Λονδίνο), θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας».

«Μαζί, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε στο μήνυμά του ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η γαλλική προεδρία εξέφρασε επίσης την «ικανοποίησή της» και καλωσόρισε το πράσινο φως που έδωσε η Γερμανία.

«Η Γαλλία καλωσορίζει τη γερμανική απόφαση, η οποία επεκτείνει και αυξάνει την υποστήριξη που έχουμε παράσχει με την παράδοση των AMX10 RC», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, σε μια αναφορά στα γαλλικής κατασκευής πιο ελαφρά οχήματα μάχης που το Παρίσι έχει επίσης στόχο να στείλει στην Ουκρανία.

Στη Βαρσοβία, ο πολωνός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Σας ευχαριστώ @Bundeskanzler Olaf Scholz», έγραψε στο Twitter ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Η απόφαση να σταλούν τα Leopards στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα για να κάνουμε τη Ρωσία να σταματήσει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Σόλενταρ μετά από πολύμηνες μάχες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιφυλακτικός ο Ζελένσκι για τα γερμανικά βαριά άρματα μάχης

gazzetta
gazzetta reader insider insider