Μόσχα κατά Βερολίνου: «Εξαιρετικά επικίνδυνη» η απόφαση για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία - «Ανεπανόρθωτη ζημιά»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόσχα κατά Βερολίνου: «Εξαιρετικά επικίνδυνη» η απόφαση για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία - «Ανεπανόρθωτη ζημιά»
Η Μόσχα λέει πως το Βερολίνο κλιμακώνει τη σύγκρουση και απορρίπτει την «ιστορική ευθύνη» του με την «εξαιρετικά επικίνδυνη απόφασή» του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

(UPD 16:18) Για «ανεπανόρθωτη ζημιά στην ήδη αξιοθρήνητη κατάσταση των ρωσογερμανικών σχέσεων» κάνει λόγο η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία, αντιδρώντας στην απόφαση της Γερμανίας να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία αναφέρει πως οι παραδόσεις των εν λόγω αρμάτων μάχης θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε «διαρκή κλιμάκωση».

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να συρθεί σε αυτή» επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ.

«Καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ήδη αξιοθρήνητη κατάσταση των ρωσογερμανικών σχέσεων και δημιουργεί αμφιβολίες για την πιθανότητα να εξομαλυνθούν στο προβλεπτό μέλλον» ανέφερε.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πως τέτοια όπλα το μόνο που θα πετύχουν είναι να παρατείνουν τον πόλεμο και τα βάσανα στην Ουκρανία και ότι η Δύση «αυταπατάται» αν πιστεύει κάτι διαφορετικό.

«Η επιλογή του Βερολίνου σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη της έναντι του λαού μας για τα τρομερά, διαχρονικά εγκλήματα του Ναζισμού στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και παραπέμπει στη λήθη τον δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Ρώσους και τους Γερμανούς» δήλωσε ο Νετσάγεφ.

«Με την έγκριση της ηγεσίας της Γερμανίας, άρματα μάχης με γερμανικούς σταυρούς θα σταλούν και πάλι στο ''ανατολικό μέτωπο'', κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε θανάτους όχι μόνο Ρώσων στρατιωτών, αλλά και του άμαχου πληθυσμού» πρόσθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας επιβεβαίωσε αυτό που η Ρωσίδα αξιωματούχος είπε ότι ήταν «προσχεδιασμένος πόλεμος» εναντίον της Μόσχας.

Νωρίτερα, ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ μίλησε για «κατάφωρη πρόκληση», εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε παράδοση τανκς στην Ουκρανία, μετά τις σχετικές πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα.

«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να παραδώσουν άρματα μάχης, θα είναι αδύνατο να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο βήμα, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα περί ''αμυντικών όπλων''» σημείωσε, εν τω μεταξύ, ο Αντόνοφ.

«Θα ήταν ακόμα μία κατάφωρη πρόκληση ενάντια στη Ρωσία. Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις για το ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος στην τρέχουσα σύγκρουση» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποστείλει 14 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίσημο: Η Γερμανία στέλνει 14 Leopard στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider