Νέες «πυραυλικές» απειλές Ερντογάν: «Αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, θα μείνουμε ακίνητοι;»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες «πυραυλικές» απειλές Ερντογάν: «Αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, θα μείνουμε ακίνητοι;»
«Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία. Η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που ονομάζεται Tayfun. Κι αν αυτό χτυπήσει την Αθήνα; Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».

Στην τουρκική ρητορική περί στρατιωτικοποίησης νησιών επέμεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έκανε αναφορά και στον πύραυλο Tayfun.

«Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία. Η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που ονομάζεται Tayfun. Κι αν αυτό χτυπήσει την Αθήνα; Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, να είσαι έξυπνος. Αν στρατιωτικοποιήσεις τα νησιά, θα μείνουμε ακίνητοι; Ο Μητσοτάκης ξέρει καλά ότι αν προσπαθήσεις να κάνεις λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν. Εάν συμπεριφέρεστε έξυπνα, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σας» ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την Καθημερινή.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης ενώ απάντησε και σε όσα ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός.

«Διαπιστώνουμε πως οι όροι της Λωζάννης και όσα αφορούν τα νησιά δεν εφαρμόζονται από τους Ελληνες αξιωματούχους. Δεν μπορεί να υπάρχει στρατιωτικοποίηση των νησιών. Αλλά αυτοί τα νησιά τα στρατιωτικοποιούν. Και έτσι κάνουν αντίθετα βήματα από τη Συνθήκη της Λωζάννης και άλλες συνθήκες. Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, απαντάμε στα διεθνή φόρα αυτά που πρέπει. Κι εκείνοι θα κάνουν όσα πρέπει» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας, δε, το εξώφυλλο του περιοδικού Economist, το οποίο τον χαρακτήριζε, επί της ουσίας, «δικτάτορα», ο Ρ. Ερντογάν σημείωσε επικριτικά: «Το μέλλον της Τουρκίας το καθορίζει το βρετανικό περιοδικό; Τo καθορίζει ο λαός μου. Και στην Τουρκία γίνεται αυτό που λέει ο λαός μου».

Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

«Ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι δηλώσεις του δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής» πρόσθεσε επίσης, αναφερόμενος στις χθεσινές τοποθετήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία», αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελλόριζο. Πρόσθεσε, δε, πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο», σημειώνοντας πως «το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και με την Αλβανία. Θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει».

Συνεχίζοντας να αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως, όσο υπάρχει συμφωνία στους κανόνες, δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο μπορούν να κρατούνται ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Αγκυρα πως εργαλειοποιεί την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους.

«Υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», αλλά, «ακόμη κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο», χωρίς απειλές, και κατέληξε «Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν».

Ωστόσο, τόνισε, πως «υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης», όπως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. «Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις».

Τέλος, άφησε αιχμές και για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθάει τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορεί ο Ιμάμογλου να νικήσει τον Ερντογάν;

Τουρκία - εκλογές: Η αντιπολίτευση θα ανακοινώσει τον υποψήφιό της για την προεδρία τον Φεβρουάριο

Ρωσία: Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον

gazzetta
gazzetta reader insider insider