Κεραμέως: Αύξηση κατά 25% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2019

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεραμέως: Αύξηση κατά 25% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2019
Για πρώτη φορά, προβλέφθηκε στη χώρα Εθνικό Μητρώο με 3.500 αναγνωρισμένα ξένα πανεπιστήμια. Πλέον ο ΔΟΑΤΑΠ προβλέπεται να ολοκληρώνει κάθε αίτηση μέσα σε 60 μέρες, ενώ τα παράβολα θα είναι μειωμένα κατά 20%.

Κατά τη συμμετοχή της στην 101η Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου που πέρασε, τα ζητήματα ζωτικού ενδιαφέροντος για τον ακαδημαϊκό χώρο και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για περισσότερη και πιο ποιοτική έρευνα, αξιοκρατία, μεγαλύτερη αυτονομία, εξωστρέφεια, συνεργασίες. Στη Σύνοδο έλαβε μέρος ο αρμόδιος Υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, καθώς και όλοι οι Πρυτάνεις και Πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η Υπουργός παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αφορούν στις κάτωθι θεματικές.

  1. Χρηματοδότηση: Η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τη Σύνοδο για την τακτική και έκτακτη επιχορήγηση που πλέον φτάνει τα 265 εκ. ευρώ (από 212 εκ. ευρώ το 2019), καθώς και το γεγονός ότι μέσω ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση υλοποιούνται ήδη έργα συνολικού π/υ 395 εκ €, ενώ από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022 υπερτετραπλασιάστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ (από 20,31% σε 90,48%), κάτι που αντιστοιχεί σε άνω των 144,7 εκ € απορρόφηση. Από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογούνται δράσεις προϋπολογισμού περίπου 560 εκ. ευρώ ενδεικτικά για βιομηχανικά διδακτορικά, επισκέπτες καθηγητές/ερευνητές, πανεπιστήμια αριστείας, συμπράξεις ερευνητικής αριστείας. Επίσης ήδη υλοποιήθηκε η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1000 ευρώ στα 1500 για όλους τους δικαιούχους και στα 2000 σε περίπτωση συγκατοίκησης φοιτητών, συνολικού κόστους αναδρομικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 πάνω από 70,7 εκ. €., καθώς και στο αξιοσημείωτο πρόγραμμα δημιουργίας νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από ΣΔΙΤ (αναπτύσσονται έργα πάνω από 600 εκ. € που αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 8150 σε 5 ΑΕΙ)
  2. Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ: 1.850 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +122 θέσεων, δεδομένου ότι οι αποχωρήσεις κατά το διάστημα 2019-2022 ανέρχονταν σε 1.728, σε μια αναλογία 1,07 νέα θέση για κάθε αποχώρηση. Έχει εγκριθεί επιπλέον η κατανομή κατηγορίας ΠΕ/ΤΕ για την πρόσληψη 68 μελών Ε.Τ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. για το έτος 2023, ενώ ακολουθεί η κατανομή των 32 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμιά μας, κατανεμήθηκαν 282 θέσεις για νέους εντεταλμένους διδάσκοντες.
  3. Εξωστρέφεια: Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε την αξιοσημείωτη καθολική ανταπόκριση, συμμετοχή, άριστη φιλοξενία και επιτυχία του Pharos Summit 2022 τόσο στο Εισαγωγικό Εργαστήριο και την Εναρκτήρια Εκδήλωση όσο και στις κατά τόπους επισκέψεις/συναντήσεις στα Ιδρύματα, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, υποδεχόμενη τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών Πανεπιστημίων σε ξένη χώρα. Απέδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα Ιδρύματα για την εξαίρετη συμβολή και συμμετοχή τους.
  4. Θεσμικά: Η Υπουργός τόνισε ότι γνώμονάς μας ήταν και παραμένει η στήριξη των Πανεπιστημίων, ώστε να γίνουν ακόμη πιο ποιοτικά, πιο λειτουργικά, πιο αξιοκρατικά και πιο αυτόνομα και εξωστρεφή, κατακτώντας τη θέση που τους αρμόζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Επίσης, ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι αντικατοπτρίζει αυτή την λογική και για αυτό αποδίδεται ιδιαίτερο βάρος στην υλοποίησή του. Σημείωσε ότι υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, για πρώτη φορά σε 10 ΑΕΙ ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διαδικασίας ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, υπενθυμίζοντας ότι 3043 ψηφοφόροι (από τους 3179 δυνητικούς ψηφοφόρους) προσήλθαν στην ηλεκτρονική κάλπη αγγίζοντας το ποσοστό του 95,7%.

Αναφερόμενη σε ένα από τα απτά αποτελέσματα του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ μας, σημείωσε ότι μέσα σε 4 μήνες ο αναβαθμισμένος ΔΟΑΤΑΠ επεξεργάστηκε όλες τις παλιές αιτήσεις αναγνώρισης πανεπιστημιακών πτυχίων του εξωτερικού, απαντώντας θετικά σε 4.000. Για πρώτη φορά, προβλέφθηκε στη χώρα Εθνικό Μητρώο με 3.500 αναγνωρισμένα ξένα πανεπιστήμια. Πλέον ο ΔΟΑΤΑΠ προβλέπεται να ολοκληρώνει κάθε αίτηση μέσα σε 60 μέρες, ενώ τα παράβολα θα είναι μειωμένα κατά 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για να δοθούν τα 600 ευρώ και σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες

Μητσοτάκης: «Αναγκαία η αυτοδυναμία στις εκλογές» - Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρουλάκη

ΕΚΤ: Αλλάζει το καθεστώς εργασίας - 110 ημέρες εξ αποστάσεως τον χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider