Πούτιν: Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα και ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».

Ξεχωριστά είπε πως ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται -στην πιο πρόσφατη από μια σειρά ανάλογων προειδοποιήσεων από τη Μόσχα- αλλά ότι η Ρωσία δεν θα απειλήσει αδίστακτα να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα. «Δεν έχουμε τρελαθεί, αντιλαμβανόμαστε τι είναι τα πυρηνικά όπλα», είπε. «Διαθέτουμε αυτά τα μέσα στην πιο προηγμένη και σύγχρονη μορφή από οποιαδήποτε άλλη χώρα με πυρηνικά, αυτό είναι δεδομένο».

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις μέσω βιντεοσύνδεσης στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταδιδόταν από την τηλεόραση. Διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι οι δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τη Ρωσία «χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

«Να με τι έχουμε να κάνουμε», συνέχισε. «Μόνο μια απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας – ένας συνεχής αγώνας για τα εθνικά συμφέροντά μας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Και να μην υπολογίζει κανείς σε οτιδήποτε άλλο».

«Ναι, θα το κάνουμε με διάφορους τρόπους και μέσα. Ασφαλώς, πρώτα απ’ όλα θα επικεντρωθούμε σε ειρηνικά μέσα αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», συνέχισε.

Ο Πούτιν απαντούσε στα σχόλια ενός μέλους του Συμβουλίου ο οποίος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στην υπό ρωσικό έλεγχο περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Αναφερόμενος στην επιστράτευση διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται και μια δεύτερη, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη όπου διεξάγεται αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οκτώ στελέχη από την οργάνωση «Πολίτες του Ράιχενμπαχ» έχουν προφυλακιστεί

Γερμανία: Η Μέρκελ παραδέχεται αποτυχίες στην πολιτική της απέναντι στην Ρωσία